Test: Acepac Flite v sobě kombinuje batoh i ledvinku

Autor: Keli, kategorie: Test, vydáno: 24.10.2023

Český výrobce Acepac přichází s inovovanou kolekcí Flite. Kolekci batohů nebo ledvinek nebo batoho-ledvinek? Nová kolekce má totiž jednu unikátní vlastnost. Flite v sobě spojuje batoh s ledvinkou. 

Batohy Acepac jsou vyhlášené pro svoji velkou univerzalitu, praktičnost, výdrž a také nízkou hmotnost. To vše zůstalo zachováno i u nové generace modelu Flite. Já na vyzkoušení dostal batoh s objemem 15 litrů, který váží necelých 900 gramů.

Navazuje na předchozí Flite

Novinkou je zjednodušení batohů. Dříve se batohy Acepac vyznačovaly tím, že měly neskutečné množství různých stahovacích pásků a tím pádem i spoustu možností jak připevnit jakékoliv myslitelný náklad. Bylo jich tolik, že by jsi k batohu snad potřeboval i návod. Kolik z nich ostatní zákazníci ve skutečnosti využívali netuším, ale z vlastní zkušenosti vím, že jsem většinu z nich použil maximálně jednou. 

O existenci některých jsem se dozvěděl úplnou náhodou, protože byly šikovně skryty v těle batohu. V nové kolekci výrobce množství stahovacích pásků zredukoval a stejně tak i zredukoval množství úkrytů pro ně. Za mě jednoznačně dobře.
Nový Flite je velmi podobný starší generaci (recenze zde), dále v textu se proto zaměřím jen na zásadní rozdíly. 

Z batohu na ledvinku za pár okamžiků

Než se Acepac osamostatnila jako značka batohů a brašen na bikepacking patřila pod českou značku Pingiun a pokud si dobře pamatuji, jeden z jejich tehdejších bikových batohů měl odnímatelný bederní pás... že by odtud pocházela inspirace k největší a zásadní inovací u batohů Flite? Spojení batohu a ledvinky je super praktické. 
Snadným vysunutím bederního pásu z tunelu na spodní straně zad získáme jednoduchou ledvinku. Změna z batohového režimu na samostatnou ledvinku je dílem okamžiku. Bederák je proti nechtěnému vypadnutí z batohu jištěn suchým zipem.

O fous menší a jednodušší Onyx 2

Ledvinka svým tvarem jakoby z oka vypadla ledvince Acepac Onyx 2. Je samozřejmě mnohem jednodušší, hlavní kapsa je menší a bez jakéhokoliv dalšího dělení. Osobně mám rád malé ledvinky a tato velikost mi naprosto vyhovuje. Stačí pojmout drobnosti, lehkou větrovku, klíče, telefon, tyčinku... víc nepotřebuji.

Stahovací pásek je umístěn na spodní hraně ledvinky, takže větší část ledvinky je nad jeho horní hranou. Vzhledem k objemu ledvinky a množství nákladu, které do ní lze umístit, nehrozí problém s zásadním odstáváním ledvinky od zad. Samozřejmě, lepší by bylo tvarování ledvinky opačné, ale není přece problém si ledvinku nasadit vzhůru nohama. 

Batoh skoro beze změn

U batohu jinak v podstatě vše ostatní zůstalo zachováno. Pro náklad je určena hlavní komora, druhá menší s organizérem pak na drobnosti jako je nářadí, brýle, pumpička atd. 
Nechybí kapsa s odděleným vstupem s přípravou pro vodní vak a možnosti vložení chrániče páteře z chytré pěny. Samozřejmě i několik vnějších kapes a kapsa s pláštěnkou. Myslelo se i na bezpečnost na batohu je několik poutek, které zároveň slouží i jako odrazky.

Dělené popruhy zůstávají

Stejné provedení zádové konstrukce batohu používá Acepak již několik let. Dvojici svislých panelů odděluje tunýlek zlepšující proudění vzduchu okolo zad. Ramenní popruhy, stejně jako křídla bederáku jsou dělená tak, aby plocha, kterou popruhy obepínají okolo těla byla menší, ale přitom zůstalo zachováno dobré rozložení hmotnosti. 

Specialitou batohu Acepac je LCG systém (Low center of gravity), který zabrání poskakování batohu na zádech. Jedná se o výškově nastavitelný pásek spojující ramenní popruhy, který se "zapře" zezadu o krk a nedovolí batohu posunout se vzhůru. Takže batoh můžete mít na zádech níže, nést více hmotnost na bedrech. Oproti předchozí verzi byla rozšířena délka kam lze LCG umístit, já jsem jej umístil zcela na max, tak abych batoh seděl úplně nejníže, co jen to jde. Díky tomu bederní pás nejde přes břicho, ale níže a netlačí tak na "Milánka".
Samozřejmě u batohu nechybí ani výškově stavitelný hrudní pás s integrovanou píšťalkou v přezce. Acepac Flite má vše, co musí správný technický batoh mít.

Na zádech se ani nehne

Co se mi na Flite 15 líbí nejvíce? Vyjma skvělého nápadu s ledvinkou oceňuji to, jak bágl sedí na zádech, za jízdy o něm prakticky nevím, i při slušném zatížení se za jízdy v podstatě nehne. A přitom nemusím mít ani nijak hodně stažené popruhy.

   

Batohy Acepac vždy patřily k tomu lepšímu, co můžeš mít na zádech. Nejnovější generace, která přidává možnost oddělení bederního pásu a jeho samostatného použití jako ledvinky je zase o krokem dál.
Existuje něco, co se mu dá vytknout? Ano, barvy, respektive jejich absence. Na výběr jsou černá a khaki. Nuda, nuda, šeď, šeď. Já bych chtěl něco výrazného, nechci být šedou myší. Chápu, že je to velmi individuální a černou a šedou prostě neurazíš.  

Podobné články

Diskuze

  • anonymní uživatel villain 24.10.2023 - 6:49

    Není na tom čistě náhodou vysačka "made in PRC"?

    • profilová fotka Keli 24.10.2023 000 8:18

      Nikoliv, Made in Vietnam

  • anonymní uživatel Fuck the Shu Lin 24.10.2023 - 16:32

    Za mě pěkné a praktické!

Komentáře

Publikovat jako anonymní uživatel - přihlášení, registrace


Přepnout barvu pozadí