reklama

Test: Giant Trance X 29 1 - zvládne vše, od celodenního výletu přes traily až po bikepark

Autor: Keli, kategorie: Test, vydáno: 27.9.2023

Když mě někteří z mých známých osloví s otázkou týkající se výběru vhodného horského kola, nemohu se ubránit úsměvu.
"Ty jsi jezdil tolik kol, který je nejlepší? Co bys mi doporučil?" 
"Není to tak jednoduché. Co jezdíš, kde jezdíš?"
"No prostě všude," taková je nejčastější odpověď.
"Hlavně traily a pěšinky v lese, jednou dvakrát za rok jedu do Alp, párkrát do trailcentra nebo bikeparku a občas si dám i delší výlet. Chci něco univerzálního. Jo a aby to nestálo nesmysl."

Když takový dotaz přijde, mám nachystanou odpověď: "Vem si Giant Trance X a budeš spoko."

Proč? Protože pro mě je toto kolo synonymem pro všestrannost a spolehlivost. S Giant Trance X se můžeš vydat na všechny možné druhy tras a cítit se při tom jako ryba ve vodě. Bez ohledu na to, jestli se chci projet okolo komína a nebo pokud mám chuť na trochu větší adrenalin a vyrazit do bikeparku, Trance X ani v jednom případě nezklame.

Jeho geometrie a odpružení jsou navrženy tak, aby zvládaly jak technické stoupání, tak sjezdy plné kořenů a kamenů. Navíc Giant Trance X disponuje kvalitními komponenty, což z něj dělá spolehlivého společníka pro jakýkoli terén. Tak by popsal Trance X správný marketér, ale ono to vlastně není nepravda ani výrazně přifouknuté. Hliníkový Trance X s 29" koly kombinující 150 mm zdvihu vepředu s 135 mm vzadu má opravdu trailový potenciál.

Po delší době, skoro dvou a půl letech jsem dostal příležitost si opět ověřit, že co známým tvrdím, stále platí. Skoro čtrnáct dnů mi parťáka dělal model Giant TRANCE X 29 1. 

Na kole jsem najel docela dost kiláků na okolobrněnských trailech, ale strávil den i v bikeparku Kopřivná. Na trailech mi geometrie přišla parádní, hravá a přitom jistá, kolo je dobře ovladatelné a živé, v bikeparku, kde jedeš většinou trochu víc rychleji a agresivněji, jsem občas narážel na limit ve stabilitě. A to jsem kolo vezl s flipchipem nastaveným do více sjezdova (Low), papírových 65,5 stupně hlavového úhlu je na drcení v parku limitní. Když budu upřímný, vlastně nevidím důvod proč flipchip otočit na High pozici. 

 

Odpružení Maestro mi přišlo hodně aktivní i citlivé s dostatečnou progresivitou odpovídající určení kola. Zásadní je ale použití pomalé komprese, zamykací páčka na tlumiči je důležitá. Ne, zásadní. V plně otevřeném módu se houpeš a houpeš. Změna v trail režimu je zásadní. Kolo pak do kopce jede, doslova letí. A to i přesto, že jeho hmotnost atakuje 16 kg hranici. Kila navíc nějak nejsou cítit.

Trance X není žádná extra novinka, na trhu je již nějaký ten rok, ale pořád je to dobré kolo. V současné době ČR se prodávají dvě verze, levnější s označením 2 a dražší jednička. Rozdíl v ceně je cca 12 tisíc (testovaná verze stojí 79 999 Kč). Rozdíl v jízdních vlastnostech mnohem větší. Dvanáct tyčí navíc není málo, ale vyplatí se připlatit. Levnější verze má úplně základní odpružení od RockShoxu, dražší dvojka pruží Foxem. Rozdíl poznáš na prvním kamínku! I zbytek specifikace je úplně jinde, základní přehazka, řazení, pohon vs. osvědčené Shimano, převážně SLX.

Slabina jsou brzdy, na obou stupních výbavy. Já měl na dražším kole Tektro Orion HD-M745, které mají docela pěkný výkon, kolo zabrzdí spolehlivě, ale zabíjí je dávkovatelnost. Páka má dlouhý mrtvý chod a pak jde na pár milimetrech do maxu. Pustit dalších pár kaček, klidně do obyčejných brzd Shimano se přímo nabízí. 

Na to, že Trance X je vlastně x let staré kolo, které by mělo být v podstatě za zenitem, tak opak je pravdou. Stále se jedná o velmi použitelný stroj se slušným potenciálem a velkou univerzalitou. Možná mají modernější kola trochu ostřejší geometrii, ale ruku na srdce, je to vždy i trochu o zvyku a jízdním stylu. A navíc ultra moderní geoška nemusí všem vyhovovat. "Tradiční", co je na Trance X 29 sedne skoro každému. 

Podobné články

Diskuze

  • anonymní uživatel Zřitilez 27.9.2023 - 8:44

    I na sjezďáku se dá ujet celodenní výlet, akorát za ten den ujedete tak 20 km.

  • anonymní uživatel Pepek 27.9.2023 - 9:29

    Dal jsem na Keliho doporučení, mám ho dva roky a su fest spoko, dá se na něm v pohodě jet všechno - bikepark, trail i výšlap s rodinou po lesních cestách

  • anonymní uživatel Shu Lin (tyvogo (a) lepra.cz) 27.9.2023 - 10:09

    IMHO nikdy to nebyl hezkej stroj a ani ted neni, ale verim ze funguje

    • anonymní uživatel pitks 30.9.2023 - 13:18

      Naopak, Giant Trance je velice hezké kolo. Hezčí pak už je jen Mondraker. Jenom ty barvy maj nějaký ponurý.

  • profilová fotka jokolo@centrum.cz 27.9.2023 - 12:39

    16kg a 135mm zdvihu, to mi nejak nevychaza

    • anonymní uživatel lupen 27.9.2023 - 14:15

      Jak se to počítá prosím, na netu jsem žádný kalkulátor nenašel.

      • anonymní uživatel Shu Lin (tyvogo (a) lepra.cz) 27.9.2023 - 15:45

        Je to slovak tem nevychazi nikdy nic

  • anonymní uživatel schejta (schejta (a) gmail.com) 27.9.2023 - 16:53

    taky jsem ho mel ve vyberu az jsem si nakonec radeji vyskladal Konu Process 134 s tim ze dopredu taky prislo 150mm

  • anonymní uživatel Tony 27.9.2023 - 20:12

    Giant byl dycky hnusnej a to mu zustalo..asi to neni špatný.kolo.ale za ty brzdy by meli dostat par facek...

  • anonymní uživatel Fuck Shu Lin 27.9.2023 - 20:42

    Za mě supr bike...Díky Keli za recenzi!

  • anonymní uživatel Karel 27.9.2023 - 21:12

    Pravda že je to hnusný kolo I když asi funguje tak to asi hodně lídí odradí chtěl by to zkusit třetí verzi v nějaký duhový metalíze s torpédo brzdou, tydle tektro jsou fakt na slováka

  • anonymní uživatel Gabosh 30.9.2023 - 21:16

    Mám již čtvrtého Trance v řadě, postupně vždy vyšší zdvih. Maistro funguje skvěle. 2022 - X3 27.5 160/145. Je nabíledni, že low cost osazení post covidovych verzí se postupně musí obměnit. Ale Trance je opravdu univerzální kolo. Kdy se těšíš na 80 km podél Labe a další den si užiješ těžší enduro trať nebo vyšleš v bikeparku přescesťák. Tento 27.5 má předkoplou vidlu 63.7 = naprostá pecka a jistota v technických pasážích, hodně mě to posunulo. (Předešlé 27.5 měly jen 67 ale i tento stroj sjel naprosto vše výjma těžké DH.) Nicméně bych Trance do bikeparku a na těžší enduro doporučila max lidem do 75 kg.... myslím si, že pak se na větších skokách a těžších tratích pod váhou může už kroutit. A 135 zdvihu u 29 je myslím do bikeparku málo.

  • anonymní uživatel Micina 1.10.2023 - 15:34

    63.7?...to je blbost ne?

    • anonymní uživatel Gabosh 1.10.2023 - 16:44

      Neumím zde vkládat screenshot ani foto, ale tak to na stránkách Giant prezentují =63.7 stupně a pociťuji to. Taky jsem se toho z počátku bála, protože hodně skáču. Max. dneska před skoky v Čimičáku jsem prubla po dlouhé době lavičky na bikrosce v Bohnicích a tam jsem to pocítila, že to není ono... se starým to šlo lépe, ale jinak nemám problém i na polo dirtových skokách. Step upy na červené na Dolní Moravě i nakonec tamní cvičná jumpova černá lajna dole byla ok. A z kopce a dropů je 63.7 opravdu velkým pomocníkem.

Komentáře

Publikovat jako anonymní uživatel - přihlášení, registrace


Přepnout barvu pozadí