Test: Whyte E-160 S - raději rychleji než pomalu

Autor: Keli, kategorie: Test, vydáno: 6.9.2023

Whyte E-160 S je klasickým zástupcem allmountain ebike kategorie, kombinace zdvihů 160 mm vepředu a 150 mm vzadu nabízí velký potenciál i pro ježdění v náročnějším terénu. Když k tomu přidáte spolehlivý a výkonný pohon Bosch CX s velkou 750 Wh baterií máte před sebou stroj, který zvládne nejednu výzvu. Jak se mi na něm jezdilo? Zde jsou mé zkušenosti.

Značka Whyte od anglického výrobce je zastáncem netradičních řešení. Ani toto kolo není výjimkou, důkazem je poněkud nezvykle natočený motor. Což vlastně až tak úplně nezvyklé není, ale na rozdíl od ostatních značek Whyte motor namontovává do klece, která jej chrání i zespodu. Zvýšenou ochranu motoru vítám, hliníkový odlitek vydrží mnohonásobně více než obvyklé plastové kryty. Natočení motoru trochu nabourává zažité tradice elektrokol, osobně bych si asi musel chvíli zvykat. Důvody pro otočení motoru jsou v podstatě dva. Prvním a zásadním důvodem je optimalizace geometrie. Použitý motor Bosch Performance CX a jeho tři montážní body v podstatě neumožňují při klasickém namontování použít krátkou zadní stavbu resp. nízko umístěný hlavní čep. Zadní montážní bod zavazí spodnímu čepu zadní stavby. Natočení motoru dává inženýrům mnohem více prostoru pro ladění geometrie a kinematiky zadní stavby.

Druhým důvodem otočení je snížení těžiště kola. Díky pootočení je možno dát baterii částečně i před motor, posunout ji níže do spodní rámové trubky blíže k těžišti kola. Je jasné, že čím hmoty bude blíže šlapacímu středu, tím stabilnější kolo bude. U E-160 se to podařilo na výbornou, předozadní vyvážení kola je bez přehánění dokonalé. 

Komponentové vybavení zaslouží pochvalu, ač se jedná o levnější variantu E-160, tak specifikace zaslouží pochvalu. Proč? Například kvůli použití zadního pláště se zesíleným bokem Maxxis Minion DHR II Double Down nebo třeba kvůli kotoučům s velkým průměrem 220 milimetrů. Nenápadné detaily, které ovlivní jízdní zážitek v pozitivním slova smyslu.
Ostatní komponenty odpovídají cenovce a vlastně mě jejich použití vůbec neuráží, spíše naopak, vyloženě slabý kousek nenacházím.

Whyte tradičně využívá čtyři čepové zavěšení zadní stavby. Při správném, opakuji správném nastavení tlumiče budete z chodu odpružení nadšeni. Já měl verzi se slabým tlumičem a při využití doporučeného SAGu jsem pociťoval absenci opory ve středu zdvihu. Při šlapání se kolo hodně pohupovalo a stejně tak chodilo až příliš moc ochotně do zdvihu, například při pumpování na boulích. Trochu jsem s tlakem laboroval, částečně snížil sag a prostě přifoukl pár Psi. Drobná změna a kolo se docela proměnilo. Je třeba najít sweet spot, doporučená hodnota Sagu nemusí úplně vždy a všem vyhovovat.

Whyte tvrdí stejně jako všichni, že se mu podařilo naladit odpružení tak, aby bylo citlivé na začátku zdvihu, následně s lehkou podporou ve středu zdvihu a končí s progresivním závěrem. Začátek a konec chodu potvrzuji. Citlivost výborná, a dát doraz na tlumiči i na těžkém ebiku se mi nepodařilo, huck to flat challange Whyte zvládl na výbornou. Osobně bych si střed zdvihu představoval výrazně více tužší, ale to by již vyžadovalo více práce na tlumiči než jen samotnou změnu tlaku.

V kontrastu s tím, je chování odpružení kola ve výjezdech. U E-160 rozhodně potěší, že se při šlapání tlumič skoro nehýbe. Pohyb pístnice je doslova minimální, jeden, maximálně dva milimetry. Očekávejte velmi dobrou efektivitu šlapání, což je možná trochu překvapivé. Obvykle výrobci ebiků efektivitu šlapání moc neřeší, vyřeší ji silou motoru.

Nicméně, lepší tlumič by ze stošedesátky udělal ještě lepší stroj. Ale ani ten v základu nezklame, především z kopce dolů. Vždy se snažím vypíchnout minimálně jednu vlastnost, kterou by se dalo kolo vyjádřit. U Whyte E-160 S je to jednoznačně jistota. Bylo až dechberoucí, s jakou jistotou jsem projížděl náročné úseky, místa, kde na jiných kolech musím hodně řešit techniku jízdy jsem projel doslova s prstem v nose. Jako by snad neexistoval terén, ve kterém by se kolo stalo neklidné. Spíše čím těžší a rychlejší dráha je, tím lépe. Naopak, náročnější je projet pomalé technické a nebo mírně z kopce plynoucí flow dráhy, dráhy vyžadující hodně manévrování, pumpování či jiné manipulace s kolem. 

Podobné pocity jsem vnímal i při skákání. Odlepit kolo do vzduchu je dřina, na skocích to není až tak patrné jako třeba u bunnyhopu. Jak je to možné? Důvodem je hmotnost, ale o tom později.

Překvapila mne citlivost odpružení, mega citlivost, podvozek doslova vymaže jakékoliv nerovnosti v jízdní dráze. Za mne možná až příliš velká citlivost, která trochu odmazává zpětnou vazbu z terénu. Nicméně, pohodlí při jízdě bylo maximální. Prostě něco za něco.

Rám E-160 S je hodně masivní. Vzhledem k baterii ve spodní rámové trubce to není tak patrné na předním rámovém trojúhelníku jako na na zadní stavbě. Sedlové vzpěry a přepákování jsou hodně hrubé. Bát se o výdrž rámu? Nesmysl. Přidej k tomu zdvojená ložiska nebo třeba i jejich utěsnění, Whyte je kolo do nečasu. Drobný detail, který tvrzení podpoří, je nenápadná gumová převlečná krytka objímky sedlové trubky.

Celková hmotnost kola se vším všudy dosáhla na hranici 27,4 kg (s platfomovými pedály a s vložkami Panzer v pláštích). Ano, není to málo, ale prostě taková je reálná hmotnost kola postaveného na výdrž a do každodenního používání i v nepříznivých povětrnostních podmínkách. Vliv hmotnost na jízdní vlastnosti je znát, ani ne tak v rychlých sjezdech, jako po rovině a do kopců. Jet s vypnutým motorem je doslova utrpení i přesto, že odpružení se téměř nehne. Naštěstí s velkou baterií toto utrpení asi nikdy nezažiješ. Baterie vydrží dýl než moje energie. A kdo by vlastně na ebiku jezdil s vypnutým motorem, že?

Whyte E-160 S nabízí tento model ve dvou provedeních, jako čistokrevnou devětadvacítku s oběma velkými koly a pak také jako MX verzi. MX je obvykle zkratkou pro motocross, a motokrosové motorky mají vždy zadní kolo menší než přední, takže ano, tušíš správně, MX verze je mullet. Osobně nejsem příznivcem tohoto typu účesu, takže jsem byl rád za velká kola. Pokud ale kombinaci 29/27,5 vyhledáváte, tak je dobré vědět, že Whyte ji nabízí a za stejnou ceny jako 29" model.   

Pokud bych měl hodnotit Whyte E-160 S jednou větou, tak bude znít takto: "Ve výjezdech letíš s minimálním pohupováním, ve sjezdech jistý a extrémně stabilní, ale trochu mi na něm trochu chyběla živost, agilita a hravost."

https://whytebikes.com/products/e-160-s-29er-turquoise?variant=4016694676691

https://eshop.madefortrails.cz/e-160-s-29er-p2098-7322

Podobné články

Diskuze

  • anonymní uživatel Bobin (Bobinnnnn (a) seznam.cz) 6.9.2023 - 9:31

    Jaky tlumic od Rockshox by tomu tedy pomohl?

    • anonymní uživatel bOTOxICHt 6.9.2023 - 16:42

      Vivid... osazení, jak je zvykem, naprosto tragický.

    • anonymní uživatel Petr (petr.vican10 (a) gmail.com) 7.9.2023 - 13:03

      U těchto nových tlumičů RS 2023 lze tlumič ladit na potřeby jezdce pomocí vložek jak pozitivní komory, tak nově i negativní komory. Existují tak možnosti ladění.

Komentáře

Publikovat jako anonymní uživatel - přihlášení, registrace


Přepnout barvu pozadí