Test: Přilba Troy Lee Designs FLOWLINE SE - skvěle sedí i větrá

Autor: Keli, kategorie: Test, vydáno: 2.10.2023

Přilby jsou nepostradatelnou součástí výbavy každého cyklisty, a když se jedná o model od renomované značky jako je Troy Lee Designs, můžete očekávat vynikající kvalitu a ochrannou funkci. Potvrdí se to i u modelu Troy Lee Designs FLOWLINE SE?

Design a bezpečnost

Troy Lee Designs je známý svým designem a estetikou, a Flowline SE tuto pověst jen potvrzuje. K dostání je v široké škále atraktivních barevných provedení, ve které svého favorita najde asi každý. 
Ač má Flowline SE mírně futuristický vzhled, tak její provedení je poměrně tradiční, lehce prodlouženou zátylkovou část doplňuje výrazně řezaný ve třech výškových polohách nastavitelný kšilt

Co je však ještě důležitější, je, že tato přilba splňuje všechny myslitelné bezpečnostní standardy, v hodnocení Virginia Tech zabývajícím se mírou ochrany hlavy a mozku u přileb pro různé sporty získala maximální počet 5 hvězdiček
Mimo to splňuje i ebikovou normu NTA-8776. Osobně jsem o této normě slyšel poprvé a věřím, že i pro vás to bude novinkou. Normu NTA-8776 je určena pro kola typu speed pedelec, elektrokola s dopomocí až do maximální rychlosti 45 km/h. U nás nepříliš rozšířená kategorie, která je populární především v západní Evropě u městských kol či kol na commuting (dojíždění do práce). Mimochodem, v mnoha zemích jsou tato kola brána legislativně jako motocykly a musí mít poznávací značku. 

  

FLOWLINE SE je vyrobena metodou full inmold, kdy pevná skořepina plně překrývá vnitřní EPS pěnu. Ta je v případě Flowline SE s dvojí hustotou, tak aby helma při pádu dokázala pohltit jak nárazy v pomalé, tak vysoké rychlosti.

Mips ani Fidlock nechybí

Bezpečnosti se samozřejmě týká i ochrana proti rotačním silám vzniklým při pádu, u FLOWLINE SE Troy Lee používá klasický MIPS B-Series, do kterého je přímo aplikován stahovací systém přilby. Tradiční kolečko na zátylku stahuje celý obvod přilby a je i výškově nastavitelné do tří poloh. Odstupňování zoubků je dostatečně jemné a stažení lze po drobných krocích vyladit k dokonalosti. Pro nás, kteří jsou prostovlasí se jedná o důležitou vlastnost.

Fidlock spona je jednou z nejvýraznějších funkcí této přilby. Jedná se o inovativní magneticko-mechanickou sponu, která umožňuje snadné a rychlé zapnutí a rozepnutí přilby. Jak jednou vyzkoušíš, již těžko se bude vracet k tradičnímu sponového systému.

Ventilace skvělá

Přilba Flowline SE je vybavena 14 strategicky dobře umístěnými ventilačními otvory, které zajišťují optimální proudění vzduchu. To je zásadní pro udržení hlavy v chladném stavu a pohodlném i během náročných jízd v teplejším počasí. Osobně se mi líbí především dostatečný počet otvorů na přední straně přilby u kšiltu, při jízdě cítíš jak ti vítr vlaje ve vlasech (toto tvrzení nebylo neověřeno, autor nemá vlasy, pozn.red.). Odvětrání bych označil jako nadstandardní.

Tepelnou pohodu zajistí i rychleschnoucí výstelky Quick Dry Premium Liner s optimální velikostí a umístěním. Nejsou ani moc tenké, ani moc silné, právě tak akorát. A jejich jednodílné provedení usnadňuje vyjmutí a nasazení pro případné praní. 
Výstelky a stejně tak vnitřní tvar helmy zajišťují výborný fit na hlavě. Je to sice velmi individuální, ale pro mne je Flowline jedna z nejlépe sedící přileb. A všichni, kdo ji měli na hlavě mi to potvrdili.

Kam s malými brýlemi?

Má nějakou slabinu? Nic zásadního během tří měsíců jsem nenašel, ale jeden drobný detail mi vadil. Kam s malými brýlemi? Vyzkoušel jsem všechny možné i nemožné varianty a nenašel způsob jak na přilbu nasadit brýle, tak aby nespadly. Zepředu, shora, zezadu, nikde nedržely tak, abych neměl obavu o jejich ztrátu. 

S SE a bez SE

TLD má v nabídce dva modely s názvem Flowline, jeden s dodatkem SE a druhý bez. Vizuálně jsou shodné, rozdíl je ve výbavě, vyšší výbava "SE" má navíc Fidlock sponu a dvousměsové provedení pěny uvnitř přilby. Jinak je víceméně vše identické. Až na rozdíl v ceně, doporučená cena výrobcem 4 399 Kč vs. 3 299 Kč.

Celkově lze říci, že Troy Lee Designs FLOWLINE SE je výbornou volbou pro cyklisty, kteří hledají bezpečnou, pohodlnou a stylovou přilbu. Její atraktivní design, bezpečnost a pohodlí jsou silné stránky přilby Flowline SE. 

Infobox

Podobné články

Diskuze

  • anonymní uživatel Kulezhlt 2.10.2023 - 11:27

    Vypadá jak z dekáče za 1500.

    • anonymní uživatel daywak (daywak (a) gmail.com) 2.10.2023 - 12:25

      První co mě napadlo.....

  • anonymní uživatel Marty 3.10.2023 - 6:52

    jojo zlata "stará" A2...tam ty brýle perfektně drží vzadu:) Jinak tato helma vypadá pěkně ale zas právě od té A2 se moc neliší (vzhledově).

  • anonymní uživatel Franc (bednar.frantisek (a) seznam.cz) 4.10.2023 - 19:58

    Hezká teda není, takovej "retro" dizajn. Magnetická přezka je dobrá. Mám něco takovýho u své Bellky a funguje to perfektně - člověk dá oba protikusy přezky k sobě a ono se to zapne skoro samo. Rozepíná se to taky dobře.

Komentáře

Publikovat jako anonymní uživatel - přihlášení, registrace


Přepnout barvu pozadí