reklama

Test: chrániče Troy Lee Designs Stage - nazuješ a zapomeneš

Autor: Keli, kategorie: Test, vydáno: 4.9.2023

Troy Lee Designs patřil vždy v nabídce kolenních chráničů k tomu nejlepšímu na trhu. Odolné, dobře sedící, ale z mého pohledu byly všechny až moc dobře chránící. Na takovýto ježdění okolo komína až zbytečně moc velké a trošku limitující při šlapání. Výjimkou byl snad model Speed, ten byl zase velmi tenký. Chrániče Stage jsou přesně to, co jsem u TLD dlouho hledal. S dostatečně velkou plochou chránící koleno, zároveň velmi dobře odvětrané a bez jakýchkoliv stahovacích pásků.

Do méně kamenitého terénu skvělé

V okolí Brna, kde jezdím na kole nejčastěji, máme absolutní minimum kamenů, většina tratí a trailů vede hlavně po hlíně. Není potřeba mít chrániče s plastovým překrytím, protože pravděpodobnost, že když spadneš, tak narazíš na špičatý kámen je velmi malá. Odolná látka kryjící naráz pohlcující pěnu v pohodě stačí. Absence plastu zlepší odvětrání kolene a míň se pod chráničem potíš. To vše Stage splňuje. A nemluvím ani o mnohem příjemnějším šlapání.

Chytrá pěna a slušně velká chráněná plocha

Chytrá pěna je v dnešní době v chráničích samozřejmostí, Troy Lee design využívá d3o. Použitý panel překrývá především přední část kolene s lehkým prodloužení směrem k holením. Zhruba v oblasti čéšky se panel lehce rozšiřuje do stran tak, aby částečně kryl i boky kolena. 
Nejedná se o chrániče do nejtěžšího terénu, takže vzhledem k zaměření je ochrana naprosto dostatečná. Rozhodně jsem z chráničů TLD Stage neměl pocit slabé ochrany. Naopak, když jsem jel do Finále Ligure vzal jsem si je s sebou.

Celý den v komfortu

Odvětrání je na výbornou. Ačkoliv je nohavička, nesoucí chránící panel poměrně dlouhá a to, jak nad, tak i pod kolenem, neměl jsem pocit, že by mi bylo nějak extra velké horko. Celá zadní část chrániče je totiž vyrobena z velmi prodyšné síťoviny.
I d3o panel je dost perforovaný, není sice vyjímatelný, ale na omak je perforace cítit. Při jízdě jsem vnímal jak skrze něj vzduch proudí ke koleni. 

Nazuješ a zapomeneš

Mám rád chrániče které nemají žádné stahovací pásky. Nejraději nosím takové, které se pouze navléknou. U nich je zásadní správný střih. Pokud je střih správný, chrániče zůstávají na místě jim určeném. Stage nejen díky střihu, ale i diky silikonovému pásku na vnitřním okraji horní manžety nesjíždí a vlastně o nich na noze ani nevíš. Přesně takové jsou Troy Lee Designs Stage - nazuješ a zapomeneš. Dost pružný materiál nohavičky zajistí že chrániče nijak netahají a Stage se stanou součástí tvé nohy. Vůbec jsem je při jakékoliv jízdní situaci na noze nevnímal, a to i při šlapání. 
Několikrát jsem s nimi strávil celý den na kole a ani jednou neměl potřebu si je sundat. Nebo opravovat jejich polohu. Tohle se mi fakt líbí!

Chrániče jsem vozil poměrně intenzivně po dobu skoro dvou měsíců a v podstatě nijak se nenatáhly, nezvětšily, velikost zůstává zcela zcela stejná jako na počátku. Jedině snad silikonový pásek který se nachází z vnější strany za kolenem mám pocit již nedrží na nohavičce tak jako dřív, nacházím na něm drobné známky lehkého odlepování. Uvidíme jak ještě dlouho vydrží.

Od trailu až po lehké enduro

Troy Lee Designs Stage jsou praktické chrániče do spíše lehčího terénu. Trailování či allmountain ježdění, případně lehčí enduro mi v nich dává smysl. Prostě tam, kde musíš častěji šlapat. Padat v nich ze dvou metrů do kamení asi nechceš, ale všude jinde budou velmi dobrou volbou. Ostatně, výše zmíněné potvrzuje i norma, kterou splňují norma EN 1621-1 ve základním standardu Level 1.

Dárek navíc

Jedna poznámka na závěr se musí týkat balení chráničů, ty jsou při koupi uchyceny na plastovém výlisku, který za pomoci nůžek snadno upravíš na blatník na vidlici. Prakticky dárek, který rozhodně potěší.

Značku Troy Lee Designs do ČR dováží firma Aspire a její doporučená maloobchodní cena je 2.490 Kč  

Podobné články

Komentáře

Publikovat jako anonymní uživatel - přihlášení, registrace


Přepnout barvu pozadí