Test: řidítka Force Team 780

Autor: Čert, kategorie: Test, vydáno: 18.8.2015

Karbon světem vládne, má ale význam cpát karbon všude a za každou cenu? Test nízkorozpočtových karbonových DH/Enduro řidítek Force…

Způsobů jak ukázat, že jste mnohem víc enduro než všichni ostatní je celá hromada, velká helma na celodenním výletě, nemít batoh, nalepit obsah batohu na kolo a tím fakticky zdvojnásobit jeho hmotnost, schovávat si jídlo po lese, abych nemusel mít batoh, Strava, velký brýle na malý helmě a tak… Super metoda je i karbon.





Ne teď vážně, karbon se rozmáhá všude možně a jednou z metod jak odlehčit kolo a přidat trochu pohodlí jsou karbonová řidítka. Otázku zda věřit karbonu na jednom z nejdůležitějších míst na kole, se do teď mohli pokládat jenom lidi, kteří byli ochotní do kokpitu nasypat od tří do X tisíc.

Tuhle situaci letos ale poměrně značně změnil zlínský Force, který na český trh dovezl sjezdové řidítka široké 780mm s cenovkou 2199 Kč. Muselo se testovat.





Fakt je, že řidítka Force Team 780 nejsou primárně označované jako sjezdové, na druhou stranu neznám moc XC jezdců, co by vozili sedsetosmdesátky. Já udělal kompromis a nahodil tyhle klacky na enduro kolo Patriot Evo Team. První co hraje pro karbon je váha. I přes 78 centimetrů šířky váží řidítka Force 250g rovných. Je to sice o trochu víc než výrobcem udávaných 238g, ale i tak je to ve srovnání s hliníkem špička. Když přeskočím koeficient frajerství a endurovosti, který karbonová řidítka dodají, druhá důležitá vlastnost je pohlcení vibrací. Nad tímhle vším se ale bohužel vznáší oblak výrazně křehčího materiálu než je hliník, který má navíc tendenci se výrazně kroutit.

První metry po nasazení jsem na karbon vepředu hodně myslel, po pár metrech se ale myšlenky na křehkost materiálu vytratily a já se mohl soustředit jenom na jízdu. A tak se stalo, že mám na Force řídítkach najeto pár stovek kilometrů po trailech nahoru i dolu a dva dny v bikeparku. Rozhodně se nekroutí. Několikrát se odehrála situace, která vyžadovala poměrně prudké tahání za řídítka a výkřiky hrůzy všemi směry, případně starty plné závodních ambicí. Ani tehdy se neozývaly zvuky natož, že bych cítil nějakou flexi. Za tohle u mě mají Force jedničku. Co se pohlcování vibrací týká, s Pikem vepředu a bezdušákama na 1,8 toho řidítkům na pohlcování moc nezbylo, asi dobrý, ruce mě nebolely nikdy.






Nejdůležitější ale bude zřejmě otázka výdrže, fotek, kdy vám v ruce zbude jenom grip s kusem karbonových řídítek jsme asi všichni viděli dost. Na druhou stranu, stejně tak časté jsou obrázky s klackama z hliníku. Já a Force Team za sebou máme půl roku oťukávání o stromy, ježdění a skákání mnohdy ne do dopadu a zatím bez zklamání. Navíc díky drsnému povrchu v místě dotyku s představcem se při dotažení nad předpisových 5,1 Nm řidítka ani nehnou. Člověka by nenapadlo že je to možné, dokud nedojíždí RZ životně nebezpečného regál endura s protočenýma karbonovýma klackama, co nedrží v představci. Případ Force to naštěstí nebyl.





Zkrátka a dobře překvapivě dobrá, tuhá a lehká řidítka za cenu, která je v dané kategorii bezkonkurenční. Výrobce sice neudává rise (zvednutí), nicméně od oka tak 20mm, sedí výborně v ruce a spolu s geometrií 7 stupňů k jezdci a 5 směrem vzhůru mi seděly jako málokteré klacky. Za dva tisíce dvě sta obrovská kopa parády za dost málo muziky. A ačkoli je výrobce na DH nedoporučuje, já zažil už spoustu výrazně horších a měkčích řidítek z hliníku, které všichni neohroženě vozí.

Za mě jsou na enduro a trailbika super a pokud vám a vašemu jízdnímu stylu sednou všechny úhly, jistě mi dáte za pravdu.

Díky Force.cz za možnost tyhle řídítka otestovat. A co vy, jezdíte na kole hodně plastu? A kam ho určitě nedáte?

Podobné články

Diskuze

  • anonymní uživatel Kachna (kachnitel+dolekop (a) gmail.com) 18.8.2015 v 9:16

    Kolik stoji SixC, ze tohle je nizkorozpoctovy? Asi nemam uplne kvalitni prehled o trhu, ale me staly SixC o 500 vic, sou na DH, vazi 210g pri 800mm. Ja tim vubec nechci nijak shazovat recenzovany riditka, jen mi prijdou nejak drahy na "nizkorozpoctovej" material :O

  • anonymní uživatel RB 18.8.2015 v 16:03

    Kachna: reálná cena je 1440kč, takže polovina. No rodla za 3tis je drahá sranda. kore OCD co mám jsou super tuhá a váží 280g/800mm a stojí 900kil. Takže i když budu mít fakt špatnou sezonu můžu zlomit troje a jsem na ceně RF:)

  • anonymní uživatel sarin 18.8.2015 v 16:40

    sorry ale ako uz len sa daju testovat riadidla. Jedine ze by sa spravil zatazovy test az kym neprdnu . Cele je to len lexikalne cvicenie autra

  • anonymní uživatel syflus 18.8.2015 v 18:00

    souhlas se sarinem.... něco na způsob porovnávání karbonovýho a hliníkovýho rámu od SC... uvedli tam jasně váhu pod kterou to prdlo :)

  • anonymní uživatel bok 18.8.2015 v 19:00

    Ale kluci :) Tak zas nejsme ve star treku, ani v labu SC. Nebo u hliníkovejch rodel co kupujete víte, při jaký zátěží pápá? Stroj nebudeš nikdy, ale snad poznáš, když se ti kroutěj rodla pod rukama a kolo jede kam chce, nebo zmiňovaný protočení v představci.

  • anonymní uživatel syflus 18.8.2015 v 19:32

    :D jsem se trochu zasnil...

  • anonymní uživatel courier87 (kubeska.petr (a) gmail.com) 22.8.2015 v 14:22

    Ma radost ze se konecne verejne pripousti moznosti a kvalita lowcost značek. Jezdim klinikovou rovnou verzi a zkousel jsem je jak na sjezďáku,tak na svym messengerspecialu a nemuzu si je vynachvalit. Tuhost oproti spezialized p nebo fsa gap za ktery jsem je prohazoval byla neprehlidnutelna. Cena 399,- je i u hliniku super. Rozhodne pokracujte v testovani znacek obecne povazovanych za "zlo". Doba premrstenych cen nekterych vyrobcu jeste neskoncila viz. Teleskop ( videli jste ji nekdy rozebranou?! ) ,ale je k tomu dobre nakročeno...

Komentáře

Publikovat jako anonymní uživatel - přihlášení, registrace


Přepnout barvu pozadí