Test: Oakley RadarLock Prizm Trail a Oakley Mayhem

Autor: Čert, kategorie: Test, vydáno: 23.2.2016

O tom, že Oakley je jednička v brýlích asi nemá cenu polemizovat. Minimálně ti šťastnější z nás co je mají, to už dávno ví. Kam se posouvat, pokud je známo, že děláte nejlepší brýle na světě? Uděláte je ještě lepší s technologií Priz­m.



Co je Prizm? Nová technologie skel, kdy naladěním brýlí na specifickou disciplínu, dosáhnete nejlepšího kontrastu a tím pádem nejlíp vidíte. Přitom by ale Prizm skla měly pokrýt výrazně větší rozpětí světla a barev, než starší skla, takže odpadne časté a super otravné měnění skel. Dost k reklamním věcem, nasadit brýle a jezdit.





Ještě než je teda nasadíme, musíte óčka vyndat z pevného obalu, kde se schovávají jak brýle s Prizm skly, tak ještě jedny čiré skla pro super hnusné počasí nebo občasnou noční vyjížďku. A když už se bavíme o víc sklech, i výměnu má prostě Oakley vymakanou jako málokdo, žádné casnování a vycvakávání skla, při kterém si zničíte obroučky a zamatláte skla. Prostě jenom odsunete západku na jedné nožičce, zavřete je a tím se otevře jedna strana skla. Vytáhnout, nasadit, zacvaknout. Rychlé, blbuvzdorné a opatlánívzdorné.





Jak je vidět s Prizmem? Dobře. No spíš tak jakože i nejlíp, jak mi to kdy brýle dovolily. Vnitřní zabarvení do oranžova, v kombinaci s krycí fialovou vrstvou zvenku znamená, že v lese vám víc vynikne trail a potlačí se stíny, odlesky a změny světla. Prostě vidíte líp a víc. Co je ale nejzajímavější, ať už je slunečný červencový den, nebo uplakaný prosinec, Prizm Trail pokryje všechno. Po tmavších sklech sem ani nevzdechl a čirá nahodil vážně jenom po tmě. Docela mě překvapilo, jak moc vnější vrstva odfiltruje. I na jarní projížďce na silnici se sluncem nejenom v duši ale hlavně přímo v obličeji, nebyly tmavší skla potřeba.






Oakley prostě ukázalo, kam až jdou brýle posunout. O tom, že obroučky z jejich speciálního materiálu O-Matter, v podstatě není možné zlomit a brýle mi spadly na zem (ať spolu se mnou nebo samotné) opravdu mockrát a skla nemají ani škrábnutí, je zbyteční mluvit. Ano, Oakley jsou nejdražší brýle, které si můžete koupit a metoda „jezdím v ochranných brýlích z hornbachu a za sezonu jich 5 zničím, co na tom že vidím na prd a ještě se mlží, stojí šedesát ká jedny“ je jistě taky způsob. Ale jenom tak na okraj, zničit Oakley chce opravdu velký kus umění.





Prizm jsou nejlepší skla, co jsem kdy zkoušel a o brýlích Oakley RadarLock platí to samé. Nemlží se, netlačí, fantasticky drží, nefouká do nich, není skoro možné je rozlámat nebo poškrábat a je přes ně fantasticky vidět za jakýchkoli podmínek. A po minutě zapomenete, že na sobě máte brýle. Nějak nevím, co by ještě měly brýle (snad kromě ukazování rychlosti, a zaměřovače na koloběžkáře) umět. Cena těchto brýlí, spolu s náhradními čirými skly, krabičkou a náhradním nosníkem se pohybuje lehce pod 7 000 Kč.





Mimo Radarlocků, jsem mohl otestovat i Mx brýle Mayhem. Nástupce velice oblíbeného modelu Crowbar je o hodně hranatější, ještě o kousek pohodlnější a jelikož jsem testoval model James Stewart signature, přidal mi asi 10% rychlosti a 100% braaaaaaap feelingu. Ne vážně, Mx brýle od Oakley jsou, i díky relativně přívětivé ceně, oproti jejím sportovním kolegyním, poměrně rozšířené. Co umí oproti ostatním MX brýlím? I MX brýle mají obroučky z O-Matter, takže s nimi můžete kroutit jak je libo a neprasknou. A to ani, když leží na dně kufru auta a vy na ně hodíte rozložené kolo. Přes skla je super vidět a jejich nabídka je obrovská.





Konkrétně model Mayhem, má gumu přichycenou k vnější části obrouček, takže výborně zapadne téměř do každé přilby a příjemné polstrování zaručí, že ani o těchto brýlích po pár metrech nevíte. Velké překvapení u testovaného modelu způsobilo sklo. Označení Dark Gray a nulová průhlednost z venku, dává tušit, že se jedná o skla na přímé slunce. Jenže to by byla velká chyba. Dark Gray není problém vozit celý den i při měnících se slunečních podmínkách, i v lese je v nich vidět výborně a navíc trochu „vytáhnou kontrast“ takže vidíte o pár kořenů víc, než byste viděli v čirých. Slabina je v přechodech mezi ostrým sluncem a stínem, v to bodě nastává pár chvil, kdy nevidíte úplně na stopro. A samozřejmě jakmile se začne stmívat, na poslední jízdy v poslední den provozu bikeparku, by to čiré chtělo.





Podtrh, součet, Mayhem rozhodně nedělají svým rodičům Crowbar ostudu, super MX brýle, co drží na obličeji i na helmě, nemlží se a je přes ně bezchybně vidět. Jedinou slabinou může být, že logo O na pásku není všité, jedná se jenom o jakousi gumová nálepka. Ale jelikož se po půl roce netrhá ani neodlepuje, není to oni tak ošizení, jako spíš designový prvek, který je kvalitativně odvedený stejně dobře, jako všechno ostatní na brýlích.

Oakley jsou nejlepší brýle, které si můžete za peníze koupit. Jenom jich na ně potřebujete o něco víc.

Podobné články

Diskuze

  • anonymní uživatel petr 23.2.2016 v 9:47

    Oakley brýle nosím od nějakého 93 roku.....vystřídal jsem asi 10 slunečních a 3 lyžařské. Kvalita není v žádném případě takový zázrak jak by se z tohoto článku mohlo zdát. U slunečních se mi ve čtyřech případech oloupaly zornice, a u jedněch praskl pant jak by se snad nestalo ani u brýlí z tržnice. Jediné co je na nich super je design, v tom jsou fakt špička. Jinak je to předražený jak prase. A to že se nepoškrábou zorníky.....když tomu někdo chce věřit ať věří, já mám zkušenost zcela jinou.

  • anonymní uživatel RB (rb (a) rb.cz) 23.2.2016 v 9:59

    Je videt ze jste si jeste nezkusily RUDY PROJECT pak budete mluvit uplne jinak

  • anonymní uživatel šimpanz 23.2.2016 v 11:10

    stačilo jednou..vyhozený peníze.

  • anonymní uživatel michal 23.2.2016 v 12:51

    Oakley rozhodně dávno nejsou nejlepší brejle a zničit Oakleye je úplně stejně jednoduchý, jako ty brejle z hornbachu za 60 ká

  • anonymní uživatel Michal 23.2.2016 v 17:20

    Mam druhé oakley mayhem a sklo vydrží cca rok pak začíná praskat.Ale jsem spokojenej

  • anonymní uživatel Kamil (holub.kamil (a) centrum.cz) 23.2.2016 v 17:45

    On i ten design je subjektivní věc... Mě teda ten Óčko design moc nesedí.

    Sluňáky mám Rudý Projekt Exowind. Skla i po 5 letech super. červená barva ze straniček dávno oloupaná a nosník se loni po rozleptání potem rozpadl. Nový mě stál 150,- Kč.

    SNB brýle mám Dragony... Řekl bych stejně jako Óčko. Nic moc na nich není, ale drahý byly jako čert. Ale taky je mám 8 let, zničený nejsou a design rozhodně nevypadá zastarale.

  • anonymní uživatel dzamil (dzamil (a) gmail.com) 23.2.2016 v 21:15

    Muzu potvrdit ze Prizm skla jsou fakt dobre (mam je v Jawbonech), sice jsem s nema vyjel zatim dvakrat, naprosta spokojenost. Jen kdyz je opravdu tma, tak se hodi lepe cire, pac ty Prizm neco jeste zatmavi, takze tady bych to videl jinak. Celkove ale (zatim) spokojenost. Je pravdou ze i kdyz mam secky skla vented, tak se zamlzi tak ci tak, no nezkousel jsem jeste treba zadny pripravek proti zamlzeni skel...

  • anonymní uživatel stofan 23.2.2016 v 21:45

    dzamil: ja mam stejne brile, skla mi zatial sedia fakt megatop najviac co som kedy mal, a to docela blbo zvladam prechod zo svetla do tiena, u tych skiel mi pride ze to kapanek zrovnaly, brile drzia a to uz dostali docela zabrat, sam som prekvapeny ze je zatial doskrkany len ram a skla cajk, ja som teda docela spokojny a vcelku prekvapeny, pac umna z mojou sikovnostou su brile spotrebak. ale priznam sa ze som ich vychytal za docela dobru cenu, plnu palbu jak je obvikle, by som za to nedal ;) furt su to len brile...

  • anonymní uživatel agrrr 27.2.2016 v 21:03

    stofan ty sa hanbis za slovensky jazyk ? pac, docela mas pocestenu gramatiku. Sorry za offtopic, ale toto je moc aj na mna.

Komentáře

Publikovat jako anonymní uživatel - přihlášení, registrace


Přepnout barvu pozadí