reklama

Test: iXS Xult - extrémně odvětraná integrálka

Autor: Keli, kategorie: Test, vydáno: 8.2.2016

iXS ukazuje, že i ve velké integrální helmě se ti hlava nemusí potit a pařit. iXS Xult je totiž extrémně odvětraná integrálka. Testoval jsem ji skoro půl roku a zde jsou mé zkušenosti.



Nezáleží na disciplíně, kterou na bajku provozuješ, ať je to sjezd, enduro či se jen vozíš v bikeparku, tak požadavky na integrální helmu máme všichni víceméně stejné.





V prvé řadě by to měla být bezpečnost a až následně další parametry jako jsou design, váha a podobně. Co se týče bezpečnosti, tak drtivá většina helem splňuje normu EN1078, ostatně pokud by ji nesplňovaly, tak by se neměli dostat na evropský trh. Ale tato norma je poměrně měkká, definuje minimální hodnotu ochrany, splní ji dětská helma, stejně tak i jako integrálka. A přitom jsou hodnoty ochrany zcela zásadně odlišné.





iXS Xult se od většiny helem liší způsobem, jakým pohlcuje nárazy u pádů. V hlavních místech, kam směřují nárazy je umístěna zelená, nárazy absorbující pěna Xmatter známá i z jiných chráničů iXS např. dříve testované chráničové triko iXS Hack Jersey 2015. Podle výrobce se použití Xmatter zcela vyrovná systému Mips použitých např. u helem Bell či Fox, a pohlcuje nárazy všemi směry.





Samozřejmě ideální by bylo, aby Xmatter byl všude kolem hlavy, ale hmotnost by zřejmě neúměrně vzrostla a tak jej nalezneme pouze na náhubku, temeni a zátylku.





Na vývoji iXS Xult se podílel i Cedric Gracia a ten stejně jako my všichni víme, že doba, kdy byly helmy obrovské je dávno pryč. Mimochodem, tato testovaná barevná varianta nese přídomek CG, proč asi?
Xult je drobnější kompaktní helmou se kterou budeš vypadat jako bajker a ne jako motokrosař. Strategicky umístěné prolisy a zesílení materiálu v exponovaných zajistili stejnou pevnost jako u mohutnějších helem, aspoň tak to tvrdí propagační materiál.

Daní za menší velikost je nemožnost použití větších brýlí, moje poměrně oldschoolové Kenny racing sice nejsou úplně extra velké, ale přesto se do výřezu zcela nevejdou.





U takto špičkové helmy by se dalo očekávat, že bude vyrobena z karbonu. Omyl, iXS schválně karbon nepoužilo a to z ekologických důvodů, karbon není recyklovatelný. FRP polymer, ze kterého je helma vyrobena se plně vyrovná ve vlastnostech karbonu a přitom nezatěžuje tolik životní prostředí – mimo laboratoř těžko ověřitelné, tak nezbývá než věřit. Polymer samozřejmě nemá takový swag level jako karbon, ale pokud je ti nějakej swag volnej, tak není co řešit.





Helma se vyrábí ve třech velikostech S/M, M/L a L/XL. Obvod mé hlavy je 56cm, což u většiny značek odpovídá nejmenší velikosti S/M – testovací helma byla v prostřední velikosti M/L tj. pro obvod 57 – 59cm, ale přesto mně na hlavu sedla jak zadek na hrnec. V balení jsou standardně dodávány lícní vycpávka ve dvou tloušťkách, 25 a 35 milimetrů, i přes 56cm obvod hlavy jsem používal nižší verzi. Zapínání pod bradou je řešeno dvojicí D kroužků, osobně toto, z motorek osvědčené zapínání, preferuji, ale existují uživatelé, kteří mu nemůžou přijít na jméno.
Mimochodem lícní vycpávky jsou snadno odnímatelné, takže v případě velkého pádu a nutnosti následného ošetření lze helmu sundat poměrně snadno. Jen nesmíš narazit na někoho, kdo nezná double dé kroužky, pamatuji si dodnes, když mi na DH závodech po flatflipu z dropu s přistáním na záda z hlavy rval záchranář MX helmu, když se mu nepodařil rozepnout pásek s DD kroužky.





Hmotnost přilby jsem navážil 1138 gramů, na první pohled relativně velké číslo, ale když si jej srovnáme s konkurencí, tak se nijak nevymyká průměru, Fox Rampage Pro Carbon 1150g, Troy Lee D3 1125g.
Její cenou 8990 Kč Xult řadí před ostatní konkurenty, pro srovnání Fox Rampage Pro Carbon 9660 Kč, Troy Lee D3 12500 Kč.





Doposavad jsem se nezmínil o tom, co dělá Xult výjimečným – větráním. Asi každý zná ten pocit, když dáváš hlavu do zcela propocené integrály, nic příjemného. Helma má celkem dvacet síťkou krytých ventilačních otvorů, z toho se jich 15 zapojuje do ventilačního systému Vortex.



 


Menším nedostatkem je drobná koroze na síťkách kryjících ventilační otvory, materiál se tváří jako nerez, ale asi to nebude, věřím, že na produkčních verzích toto asi již bude vychytané.





Čtyřmi předními otvory (dva extra velké pod kšiltem) proudí studený vzduch do EPS skořepiny a tou se rozvádí okolo celé hlavy a ohřátý vzduch vychází jedenácti otvory na zadní straně helmy. No prostě, na hlavě to fakt větrá neuvěřitelně. Není to tak, že by se ti hlava v parnu nezapotila, ale rozdíl oproti jiným helmám je o level jinde. Stejně tak i teď v zimě, větrá to fest, ale nebudeš díky tomu mít omrzliny…
A odvětraný náhubek je naprostá bomba, dýcháš téměř jak s malou helmou, vzduch ti skrze zasíťované díry krásně proudí do pusy. Jasně, vím, že se dýchá nosem, ale když jedeš na kyslíkovej dluh už padesát metrů od startu, tak dýcháš všemi póry a téměř všemi tělními otvory.

Výstelky jsou navíc z rychleschnoucího a antibakteriálního Coolmaxu a po více jak třech měsících používání extrémně potícím se jedincem, několika enduro závodech helma uvnitř nesmrdí a nejeví ani minimální známky vybydlenosti. Jediný problém byl s párajícím se švem pásky kryjící D kroužky, ale to je zřejmě jen daň za předprodukční vzorek.





Ač jsem původně nechtěl, tak i několikrát přišlo na test nárazu odolnosti. Kromě menších pádů jsem s helmou vyslal i jedno kvalitní rozmetadlo Marosana End of the Season, když mě v top speedu něco sebralo přední kolo a já předvedl kvalitní gymnastickou sestavu na prostných. Hlava zůstala jako v peřince a na helmě přibylo pár šrámů…



Závěrem, iXS Xult je skvělá helma pro jakoukoliv MTB disciplínu. Výborně odvětraná, skvěle padnoucí (ano vím, je to velmi individuální), bezpečná přilba. Osobně už vím, jakou budu mít příští přilbu.





Helmu do testu dodal český dovozce iXS firma Bikestrike, na jejichž stránkách lze i iXS Xult zakoupit.

Podobné články

Diskuze

  • anonymní uživatel sfls 8.2.2016 v 10:19

    za ty prachy by to mohlo mít soustavu malejch ventilátorů.... 5k strop.

  • anonymní uživatel greg minářů 8.2.2016 v 11:22

    cena odpovídá kvaalitě....

  • anonymní uživatel Ádoš (raziel87 (a) seznam.cz) 8.2.2016 v 13:35

    souhlasim se Syflusem...."trochu" dražší cenovka na výrobce, kterej se řadí spíše k průměrným cenovkám za zboží.

    D3 Carbon stojí 12 500??? já jí kupoval v Razzu někdy před 3 lety jako novinku tuším za 10 500kč nebo 11 500kč.....v zahraničí půjde sehnat určitě levněji, když si člověk na hoďku zagůglí.

    S těma větracíma otvorama se posrali ne? DH full face helma má bejt DH full face helma....tohle je zase další z úliteb pro ENDURAŘE? nechci hanit něco, co jsem nedržel v ruce, ale nejsem si úplně jistej, jestli u týhle helmy byla priorita bezpečnost. Navíc váha teda taky není žádnej zázrak - dokážu si představit lépe proinvestovaných 9 000kč :) TLD si to může dovolit, z dlouhodobého hlediska mají úplně jiné renomé

  • profilová fotka Keli 8.2.2016 v 14:26

    ad cena D3 - první odkaz na Google mi vrátil helmy-cyklistika.heureka.cz/... cena 12290 Kč, v době kdy jsem psal odstavec o cenách to bylo zřejmě 12500,-.

    Ad bezpečnost - osobně jsem se v této helmě cítil bezpečněji než v TLD. TLD je pro mně malinko nafouknutá bublina.

    ad váha - srovnatelná s konkurencí, rozdíl mezi D3 je skoro nic

  • anonymní uživatel vacan (vacek_roman (a) lilly.com) 8.2.2016 v 18:09

    Hm, tak tos mi Keli docela otevřel oči, měl jsem za to, že bajkový přilby jsou lehčí a levnější. Každopádně ty proklamace o neekologičnosti karbonu švýcarům nebaštím - jsou na prachy víc, než kdo jinej a chtěj prostě víc vyvařit. Na motorku vozíme karbonovou Airoh Aviator, která váží 950g, parádně vypadá a splňuje mnohem přísnější normy. Samozřejmě odvětraná není, ale na DH super škopek, se kterým nebolí za krkem. Drahá se mi zdá furt - 8-15 tisíc dle toho, jak trefíš výprodej.

  • anonymní uživatel agrrr 8.2.2016 v 18:23

    Ad bezpečnost - osobně jsem se v této helmě cítil bezpečněji než v TLD. TLD je pro mně malinko nafouknutá bublina. - Sorry, ale z tohto poznatku tvoj subjektivny pocit nemozem brat do uvahy a uverim, ak mi to podlozis statistikou, lebo je to "grc co si vypustil z papule" :D

    *BTW: tie plasty z prilby citim az sem ! :/ agrrrr

  • anonymní uživatel agrrr 8.2.2016 v 18:24

    A k tej nafuknutej TLD bubline - moja TLD v Mku bola zatial asi najmensia prilba zo vsetkych moznych XY bikerov, ktorych som za celu sezonu spoznal alebo stretol (ak sa bavime o full face integralach).

  • profilová fotka Keli 8.2.2016 v 19:31

    agrrr: Rad bych ti splnil tve prani, ale jaksi statistiku na pocit bezpecnosti nevedu. On je vubec dost problem vest statistiku na pocity.

    Vacan: ad ekologie - ofiko vyjadreni z materialu k helme. Nedokazu posoudit, jak moc je pravdive ci nikoliv. Asi ani jedno nebude zadna ekologicka slava.

  • anonymní uživatel Bersekr 8.2.2016 v 20:28

    V bike priemysle je teraz tema "carbon v masovej vyrobe a ekologia" dost horuca prave kvoli nemoznosti karbon recyklovat.

  • anonymní uživatel psedma 8.2.2016 v 23:39

    no k té bezpečnosti - sjezdová helma by hlavně měla splňovat normu ASTM F1952-00, o které se v článku bohužel nepíše. Pokud nesplňuje, tak pro koho vlastně je? Pro sjezdaře tedy asi moc ne... No a enduraři zase sáhnou po mnohem levnějších, lehčích, odvětranějších a z mého pohledu i hezčích MET nebo Bellce (nehledě na to, že jsou mnohem víc #endurospecific :-D )

  • profilová fotka Keli 9.2.2016 v 8:39

    psedma: co se týče normy ASTM F1952-00, tak helma normu splňovat může, ale pro prodej v Evropě je vyžadována pouze norma EN 1078. Xult ji splňuje a i americkou CPSC. Je otázkou, zda-li byla na ASTM testována, ony ty testy nejsou zadarmo a na prodej (to je to jediné, co výrobce zajímá - bohužel) nemají vliv.

  • anonymní uživatel Balanc 9.2.2016 v 19:05

    Do riti nakopat cely bikeprumysl za nesmyslne predrazene veci. Fuj! Hanba Vam vy hyeny skarede!

  • anonymní uživatel Karel (k.macik (a) centrum.cz) 10.2.2016 v 11:46

    Tu bradu si taky odře jak mu z toho leze

  • anonymní uživatel Ádoš (raziel87 (a) seznam.cz) 10.2.2016 v 12:35

    to byla první věc, která mě trkla, když jsem viděl ústřední fotku k článku. Chránič čelisti vůbec nechrání bradu.....můžete namítnout, že když blbě spadneš, tak si tu hubu stejně sedřeš - na druhou stranu placebo efekt, že ti ksicht kreje víc hmoty... k nezaplacení

  • anonymní uživatel PEtu 10.2.2016 v 14:19

    Nakopat celý bike průmysl do prdele?! Jasně, ty věci se budou prodávat sami, sklady nemusí být, vlastně ani ten materiál, protože když si pro korunu necháš vrtat koleno, tak ti starý kolo z bazaru a poškrábaná helma po kamarádovi stačí... To jsou názory.
    Jinak helma vypadá dobře, jen ty první dva obrázky kde Keli vystrkuje bradu, mě úplně nepřesvědčují. Ale každá helma, sedne každýmu trochu jinak.

  • anonymní uživatel Ádoš (raziel87 (a) seznam.cz) 11.2.2016 v 9:18

    2 PETu.
    keine stress :) myslím, že většina lidí, kteří se tady v diskuzi přimíchali do debaty za ty roky nacpalo do bike průmyslu stovky a stovky tisíc - tudíž jsme pro bike průmysl vítaným zákazníkem.

    Věřím, že většina lidí tady jsou do kol tak zapálený, že když tu FOX 40 chtěj, tak si jí prostě koupěj a drahou polovičku vezmeme o prázdninách holt na Slapy místo do Řecka. Nikdy mi nedělalo problém koupit si náboje od Hope, koupit si D3 Carbon, brzdy od Saintu....všechno to stojí mnohonásobně víc než low-end komponenty....takže to není o tom, že jsme držgrešle.

    Ale proč mám dávat 9 000kč za helmu, jejíž značka je mediálně známá sotva 5 let, doteď se věnovali pouze prodeji chráničů ve standartní cenový relaci a i když se jim povedlo nacpat svoje chrániče do poloviny půjčoven po celý evropě a tím se lépe dostat do podvědomí, pořád to neukazuje na to, že by se tím pádem mělo jednat o kvalitu......nabídli svoje výrobky za nejnižší ceny a to je to, co provozovatele půjčoven nejvíc zajímá - což je pochopitelný.

    Vždyť jdou sami proti sobě - 70% zákazníků, který budou v ruce držet 9 000kč, tak půjdou do TLD, FOX a POC, 20% procent si připlatí 2 000kč a mají D3....10% si koupí IXS, kde jim bude čumět brada, za to budou mít parádně suchý vlasy.....doprdele, stejně jsme na tom kopci všichni spocený jak prasata a dírka navíc s tim nic neudělá. Potit se budeš stejně, jseš narvanej v chráničích, máš bágl, vyplavuješ adrenalin a endorfin.....tak se prostě zákonitě potíš. Si mysleli, že zaplácnou díru na trhu a přijdou s revoluční helmou no :) ještě jsem nepotkal suchýho a čistýho bikera.....těch pár kriplů, co se na svahu objeví v bílym pyžamu a na 10m "voní" novym parfémem od Calvina Kleina.....vždyť jsou všem pro smích.....

  • profilová fotka Keli 11.2.2016 v 9:30

    Ádoš: promin, ale ty se rozhodujes na zaklade toho, jak dlouho znacka medialne znama a jak dlouho dela helmy? Takze napr. helma od Leatt Brace musi byt zakonite spatna?

    Co se tyce vetrani u iXS, tak bohuzel mluvis o necem, co jsi nemel na hlave, vetrani iXS je uplne nekde jinde nez u jinych helem.

  • anonymní uživatel Ádoš (raziel87 (a) seznam.cz) 11.2.2016 v 9:43

    tak pokud budeš mít po 2 hodinách se škopkem na hlavě suchou hlavu - beru svoje slova zpět a sypu si popel na hlavu....něco mi ale říká, že budeš stejně spocenej jako kráva, co na louce porodila tele )))))

  • anonymní uživatel Ádoš (raziel87 (a) seznam.cz) 11.2.2016 v 10:02

    2 Keli..častečně ano, rozhoduji se i podle mediálního ohlasu a osobních zkušeností lidí - tudíž jsem zvyklej častěji sáhnout "hlouběji do kapsy". Leatt bych do toho až tolik netahal, má předchozí zkušenosti s MX a své zboží od začátku prodával s vyšší cenovkou než firma IXS. Leatt navíc jde cestou "bezpečnost na prvním místě"...IXS prodává helmu za 9 000kč, kde ti jako prvotní bonus prezentuje špičkové odvětrání.
    Keli promiň, ale lidi, kteří shání integrálu v první řadě koukají na bezpečnost - která věřím bude slušná, ale těch 20 otvorů musí zákonitě narušit kompaktnost a rozložení při nárazu....jsem zpátečnickej škarohlíd, nevěřím, že technologie poskočila tak daleko, aby byli schopni nabídnout lehkou, odvětranou full face helmu bez kompromisu.....kdyby stála 5 - 6 000kč ani bych sem nic nepsal

  • anonymní uživatel Bersekr 11.2.2016 v 10:17

    TLD a FOX maju drsny image, ale IXS za 9 s enduro imidzom (a parametrami) predas masam ludi podla mna v pohode :)

  • profilová fotka Keli 11.2.2016 v 11:01

    Srovnávat cenovou politiku s kvalitou a bezpečnosti dle mého názoru nejde.

    A co se týče bezpečnosti - od čeho je norma? Definuje minimální hodnotu "bezpečnosti", kterou musí helma překročit. Rozdíl mezi ASTM F1952-00 a EN 1078 není zásadní, např. rozdíl výšky, že které se impaktor spouští není v řádech, ale jen v jednotkách.

    Větrání - v pláštěnce a i v nejlepším goretexu se taky potím a přesto poznám rozdíl. Tím bych asi ukončil tuto diskuzi z mé strany.

  • anonymní uživatel Ádoš (raziel87 (a) seznam.cz) 11.2.2016 v 11:54

    tvůj názor plně respektuji. Máš s produkty letité zkušenosti- zákonitě mnohem větší, než já hobík/amatér.

    Jak jsem napsal v předchozím románu - jsem po těch letech boomů, evolucí a revolucí už prostě skeptickej a cenovka tomu v tomhle konkrétním případě vůbec nepomohla a proto jsem se ozval. To samé s D3O - šílená mediální masáž o evoluci v materiálech. Pak ze sebe na For Bikes uděláš testovacího panáčka, aby jsi si ten "zázračnej materiál" taky ozkoušel a jednou ranou tlustym centropenem do toho kalíšku uděláš díru skrz na skrz......a timhle si mám chránit kolena a lokty? děkuji, nechci.....ten jejich markeťák jen blbě koukal a drbal se za uchem. Čas a prodeje ukážou, jestli to je kvalitní helma. Chápu, že tu můžu pár lidí srát, že se vměšuji do diskuzí/obchodních sdělení, ale fakt bych nerad, aby bike průmysl nabral stejnej směr jako auta a spotřební elektronika, kterou si všichni kupujeme.....a že se to bohužel děje víc a víc.

  • anonymní uživatel Balanc 11.2.2016 v 20:20

    Ádoš: " ale fakt bych nerad, aby bike průmysl nabral stejnej směr jako auta a spotřební elektronika, kterou si všichni kupujeme.....a že se to bohužel děje víc a víc." - tos vystih!

  • anonymní uživatel O5 13.2.2016 v 7:35

    Adoš je ideální hejl pro nejdražší značkové výrobky. Žádnou přidanou hodnotu ti to nepřinese, ale jsi in, a o to dnes jde.

  • anonymní uživatel Ádoš (raziel87 (a) seznam.cz) 15.2.2016 v 7:53

    O5
    ty seš bambál....zrovna za určitý komponenty se vyplatí si připlatit, přidanou hodnotu určitě přinesou. Drahý chrániče - každýho věc, já svojí pomlácený hlavě chtěl dopřát trochu komfortu, šťastnou ironií je, že jsem od tý doby 3 roky na hlavu při pádu nešel. Svym výrokem se mimochodem navážíš i do IXS Xult ;)

Komentáře

Publikovat jako anonymní uživatel - přihlášení, registrace


Přepnout barvu pozadí