Test: extra široká řídítka Reverse Triple X

Autor: Keli, kategorie: Test, vydáno: 16.6.2016

Za dobu, co jezdím na kole jsem již vystřídal nepočítaně řídítek a také jejich šířek. Začínal jsem na šířkách, které v dnešní době mají tak maximálně pouze dětská kola a postupem času jsem na svých kolech měl širší a širší řídítka.

Až do šířky 710 milimetrů jsem nepozoroval žádný rozdíl, ale když jsem najednou poskočil na 750mm bylo to jako, kdybych sedl na zcela nové kolo. Rozdíl v ovládání byl neuvěřitelný, větší páka, lepší pozice na kole – to vše ze mě udělalo lepšího jezdce, no neudělalo, ale pocitově jsem jezdil jak Sam Hill v dobách své nejlepší slávy.
A za pár let jsem už měl na kole 800 milimetrů a zase jsem byl překvapen o kolik líp se mně jezdí. Od té doby již pod 80 cáků nejdu.
A když se nyní naskytla možnost vyzkoušet ještě širší řídítka, Reverse Triple X s 820 milimetry, tak jsem neváhal ani vteřinu, to chci!

Již parametry napověděly, že si budeme rozumět, nízké půlpalcové zvednutí (13mm), prohnutí 9 stupňů k jezdci a 4 stupně nahoru zásadně nevybočuje z aktuálních trendů mtb řídítek. Nízká váha, pouhých 335 gramů potěšila, na takhle dlouhé hliníkové (slitina Al 7075-T6) klacky je to super číslo, lví podíl na tom má trojité zeslabování stěn. Menší obavu jsem měl pouze z průměru u představce, 31,8mm je běžné, ale když už máme i ty oversize 35mm, tak bych zvláště u této obří šířky očekával použití právě oversize.

Co se týče zahnutí řídítek, tak jsem si musel relativně dlouho zvykat nebo spíše dlouho jsem laboroval s nastavením úhlu, tak abychom si vzájemně sedli. Nakonec se to ale podařilo.
Nízké zvednutí preferuji a mám rád, když je kokpit nízko. Ty tam jsou doby kdy se na sjezdových kolech vozili řídítka s hodnotami zvednutí i více jak 5 cm.

820 milimetrů šířky s sebou nese i jednu nepříjemnost, tam kde jsi dřív na trailech projel úplně v pohodě najednou máš stromy o kousek blíž k koncům gripů, je s tím třeba počítat…

Po designové stránce si Triple X na nic nehrají, jsou to řídítka a tečka. Takže logo výrobce Reverse a nápis Triple X, and that's all folks. U českého dovozce si můžete koupit pouze tuto testovanou černou variantu, na webu výrobce jsou však i jiné barvy modrá, fialová, raw finish, červená atd.

Moje obavy z nedostatečné tuhosti při nepoužití oversize 35mm představce byly hned po první jízdě ty tam, řídítka jsou pěkně tuhá, drobný průhyb při maximálním zatížení je sice znatelný, ale o nějakém extrémním prohýbání nemůže být řeč. Je otázkou, zda-li extra tuhá řídítka, pevná jako skála, jsou výhodou; jestli drobný průhyb, který pohltí drobné drncání není na škodu.

Výhoda širších řídítek je jasná, fyzika a mechanika funguje i na kolech, takže se ti snadněji zatáčí, stačí ti na změnu směru menší síla. Pro mne osobně je největší výhodou změna pozice na kole, ostré lokty a attack pozice, to ti řeknou na každým kempu správného ježdění na kole. Attack pozice vychází z techniky jízdy na motorce, jezdec tlačí svoji váhu směrem k přednímu kolu, lokty tlačí od sebe a jako by nalehává na řídítka. Široká řídítka tě nepustí tolik za sedlo, takže jsi blíž správnému attack módu ani o tom nevíš. A vyostřit lokty, to jde pak úplně samo a velmi přirozeně.

Reverse Triple X jsou tuhá, lehká a přitom velmi široká řídítka, která ti i trochu zlepší techniku jízdy, a přitom nestojí nesmysl, cena 2150 Kč na TopRide.eu je rozhodně konkurenceschopná, podobně široké řidítka za podobnou cenu budeš shánět jen velmi těžko. Pokud koukáš po širokých řídítkách, doporučuji je zařadit Reverse Triple X mezi potenciální adepty.

Podobné články

Diskuze

  • profilová fotka Ádoš 16.6.2016 v 8:57

    fyzika a mechanika funguje i na lidech ;) pro drobného jezdce to bude spíše na škodu.......teda ty nové webovky, to je něco :(

  • anonymní uživatel Pedro Sanchez 16.6.2016 v 11:30

    >>> www.youtube.com/... jo a na novej web ... s tím nic nenaděláš. Ze začátku jsem ale myslel že se uroluju... :)

  • anonymní uživatel tomík 16.6.2016 v 11:52

    A když jste u novýho webu, tak na Pc katastrofa, na mobilu nepoužitelná katastrofa.

  • anonymní uživatel Mara 16.6.2016 v 14:00

    Co je to za chranice kolen?

  • anonymní uživatel Sim Sala Bim 16.6.2016 v 20:20

    Uz jen ta neekologicka myslenka bileho pozadi obrazovek:!

  • anonymní uživatel TURBOHNIS (jaj (a) salalalaj.com) 16.6.2016 v 21:40

    je to peklo, nesla by udelat nejaka anketa s hlasovanim, aby se majitel dozvedel co si o jeho vytvoru ctenari mysli? samotnej clanek kdyz uz se rozklikne mi zas tak nevadi, ale ta uvodni stranka je za trest

  • anonymní uživatel Ku?is 17.6.2016 v 15:21

    Divil jsem se že nikdo redesign webu nereagoval a tak jsem si říkal že jsme asi starej a nerozumím tomu (ač mě teda programování webových aplikací živí)
    Každopádně teda za mě taky hrůza, hrůza, hrůza.. zajímalo by mě kdo je ochotnej vyhodit čas a peníze za takovej paskvil, před 10 lety bych to možná pochopil ale dnes?? Ale to už je asi dolekop, když se naposledy změnil eshop tak to taky byl krok tak o 10 let zpět..

  • profilová fotka Ádoš 17.6.2016 v 23:40

    TAK! když jste se chlapi rozjeli, tak si taky přisadím, bohužel taky negativně. Když jsem ten novej design viděl poprve, tak jsem si řekl "super, konečně tě něco přiměje opustit po 10 letech tyhle stránky". Jasně kritizovat umí každej, ale tohle je prostě nezvládnutý. Je to jak předefinovaná defaultní stránka nějakýhomladýho designera, kde prezentuje svoje umělecký portfolio - tam ok. Ale na veřejné stránce, kam chodí (v Dkey případě cyklopošuci) diskutovat - děs! tenhle typ designu strašně rychle zastará. Nepřehlednost, přehnaná sterilnost, ? kde je fórum?, bazar horší jak na cyklobazaru, velikost rámečku na napsání prvního komentu v diskuzi (po odeslání se to záhadně přepne do klasického chat okna) atd. Na téhle stránce se někdo učil nebo jsou ve zkušebnim provozu a za měsíc se z toho stanou super dolazenýstránky a my si sednem na pudel ;)

  • anonymní uživatel HardtailMastery 19.6.2016 v 15:04

    Taky se přidám. Nový design je děs a hrůza, už to pro mě není dolekop.. Udělejte anketu s hlasováním starý vs nový design. Bílé pozadí, nepřehlednost...

  • profilová fotka s.p.a 19.6.2016 v 19:21

    souhlas HardtailMastery

  • profilová fotka Keli 20.6.2016 v 9:12

    Původně jsem reagovat nechtěl, ale dle mého názoru je to otázka zvyku. Při poslední změně designu před cca 10ti lety byly slyšet stejné nářky a teď je to samé. Za měsíc Vám to již nepřijde.
    A co se týče fóra, tak to bez moderování nemá absolutní význam a na moderování bohužel nikdo z nás nemá čas.

  • anonymní uživatel Rick (ricken (a) email.cz) 20.6.2016 v 11:38

    Přestaňte remcat, nový facelift stránek je OK, pěkně se to pročistilo. Jediný problém vidím v menu článcích, kdy se musím opravdu snažit abych zjistil který text je přiřazený k jaké fotce. Jinak jestli vám to milý kolegové vadí, tak si uvědomte že žijeme ve 21. století, v době dematerializace, který platí i pro grafický design. Mám pocit, jako by si to dnes nikdo neuvědomoval a proto stále vznikají takové sračky přeplácané sračky, které nakonec koncový klient od grafika požaduje... ale to už tady do této diskuze nepatří.

  • anonymní uživatel Ádoš (raziel87 (a) seznam.cz) 20.6.2016 v 13:31

    2 Rick......když myslíš.......nejsi náhodou autor stránek? :) ano máš pravdu, žijeme v 21. století, kdy se design webových stránek mění často co každých 5 let (a děje se tak proto, že ty webovky často dělá 20 letý ucho, který sotva vylezlo ze školy, nebo profík, kterej si chce usnadnit práci a použije stejnej mustr - "nadčasovej, moderní".........stejný jako nábytek z IKEI.....laciná stračka za pár korun z dřevotřísky, která se za 4 roky okouká, rozklíží a musíš měnit celou ložnici/kuchyňskou linku ......to je případ těhle nových stránek. Šlo to udělat uplně jinak, líp - a kdo tvrdí opak, tak si jen nechce přiznat, že to je zhnojený jak grafická klauzura studenta 4. ročníku střední designerské školy - za kterou by navíc dostal trojku.

    2 Keli. Tak forum nikdo nemoderoval ani předchozích 10 let a nikomu to nevadilo - proč Vám to vadí teď? :)

  • anonymní uživatel HardtailMastery 20.6.2016 v 16:24

    Keli: Děkuji za odpověď, nejde ani tak o design, na ten si zvykneme. Jde hlavně o očirvoucí bílé pozadí, nešlo by třeba udělat přepínání mezi tímto a starým, tmavě šedým/černým pozadím se světlým textem? Čtení dolekopu byl vždy relax, teď je to spíše otrava. Určitě to jde, už jsem to někde viděl.

  • anonymní uživatel Jirka (JirkaCrasher (a) seznam.cz) 21.6.2016 v 9:16

    Keli: díky za odpověď, chápu že na design si zvykneme, nicméně i mě je celkem nepříjemná ta bílá barva na pozadí. Měl bych možná jen návrh k fotkám - nešlo by je v článcích nějak zmenšit? Stejně si je počítám většina z nás nikam nestahuje do soukromého archivu, tudíž si myslím, že je zbytečné, aby fotka zabírala na šířku prakticky celou aktivní stránku a pod tím byl navázaný text.

  • anonymní uživatel Ádoš (raziel87 (a) seznam.cz) 21.6.2016 v 14:05

    2 Keli: díky za zpětnou odezvu a chuť naslouchat návštěvníkům DK. Hned je to trochu lepší - z bílé bolely oči. Je to ve zkušebnim provozu, mouchy doladíte.

  • anonymní uživatel HardtailMastery (actuallynotbad (a) email.cz) 21.6.2016 v 19:25

    Děkuji, je to lepší, už z toho nebolí oči :)

Komentáře

Publikovat jako anonymní uživatel - přihlášení, registrace


Přepnout barvu pozadí