Čtenářský test: Lapierre Froggy 327 2016 - bikeparková raketa na velkejch kolech

Autor: Jarda Ruider, kategorie: Test, vydáno: 9.10.2016

Lapierre Froggy je od roku 2016 nový přírustek do rodiny 650b fullů tohoto francouzského výrobce, zatímco jeho starší brácha, který byl na 26 palcových kolech a měl 200 mm zdvihu vepředu a 180 mm vzadu, tenhle model se od něj tak o tisíc procent odlišuje a přibližuje se spíše endurový Spicy, nazval bych to asi jako bikeparkový enduro (froggy v překladu žabí, žáby skáčou, v bikeparku se skáče, Lapierre má všechno promyšlený). V přímým souboji se Spicy tu máme stejný profily hliníkových trubek z hliníkové slitiny Supreme6, tím pádem i nevkusný hrb na rámu, díky kterému kolo vypadá jako Zvoník od Matky Boží. Hrb tu ale není jen pro parádu (spíš pro neparádu), slouží k tomu, aby mohl mít tlumič piggy back nádobku a zároveň místo na flašku s pitím, ovšemže to má jednu nevýhodu, řazení na řidítkách o hrb tluče, při skladování kola je to velká nevýhoda. Úhly jsou položenější než u Spicy (hlava 65° a sedlo 74°), a kolo je kratší, stejná délka zadní stavby (435mm) ale Froggy má kratší předek (reach v Mku je 437mm).

Obě kola se pohybují v rozsahu 170mm, o zavěšení zadního kola se stará Lapierrovský čtyřčep OST+ kultivovaný pružinovým tlumičem Rock Shox Kage R (ve velikosti M/L je dodávána 450 lb pružina), co se týče nastavování, tak pouze odskok, pomalou nebo rychlou kompresi zde nehledejte. O přední kolo se stará vidlice Rock Shox Yari RC s 35mm vnitřníma nohama a citlivou patronou Motion Control, z ní jsem byl velmi překvapen, očekával jsem nadměrný noření, nafoukal jsem na 25% sagu, dal 3 kliky na kompresi a tyvole ono se to nenoří a zobe jako tejden nenažraný slepice. Nutno ještě podotknout že suprově využívá celý zdvih, tahle vidle je podle mě supr, ale zase nejsem ještě rozmazlený ježděním na kolech za sto tisíc, jak někdo nejmenovaný, tak nemám s čím moc porovnávat.

Pohon tvoří 1×10 systém s přehazovačkou Deore Shadow Plus a kazetou v rozsahu 11–36 zubů. Síla z nohou se na tyto ,,zadní" části přenáší pomocí klik Race Face Chester s 36 zubým převodníkem a neobvykle Sramáckého řetězu. A aby nepadal řetěz tak je tady napínák e*13 LG1, teď nevím, jestli to bylo slabou brzdou u přehazky nebo špatnou funkcí napínáku ale řetěz mi párkrát spadnul, sjezdová Zee by se hodila víc, při určení kola by to dávalo víc smysl.

Když potřebujete zpomalit, tak jsou tu Deore brzdy se 180mm kotoučem vzadu a 203mm vepředu, co se týče brzdného výkonu tak ten je dostačující, možná až moc dobrý na brzdy za pár tisícovek, ale při delším sjezdu se více zahřívají a brzdný výkon mírně klesá.

Kombinace ráfků od Alexrims a nábojů Formula se celkem povedla, s ohledem na cenu a parádní tuhost nejsou zas tak těžké, ale jasně co si budem… nejsou to plastový Envečka, který stojej jak tohle kolo. Froggy je obutý do plášťů Kenda Nevegal v šířce 2,35 palce.

A tenhle celek ovládáte představcem Race Face s délkou 45mm a řidítkami z produkce Lapierru s délkou 780mm s podpisem legendy Nica Vouilloze, součástí jsou také měkké gumové gripy od Lapierru které jsou fajn hlavně když si doma zapomenete rukavice. Kokpit dále tvoří Lapierrovské sedlo, které drží pevná hliníková sedlovka Race Face.

Za 15,5 kilovýho frírajďáka dáte 52000 Kč bez desetikoruny. A jízdní vlastnosti? Kratší zadní stavba znamená, že francouzskej žabák jde hezky do vzduchu a zatáčí taky dobře, co je v bikeparku důležitý tak jsou skoky, 17 čísel zdvihu vás vystřelí do vzduchu jak NASA svý vesmírný rakety, celkově kolo je takový uživatelsky příjemný nesnaží se po vás to všude narvat, nechce po vás rychlou jízdu chce po vás abyste si užili jízdu, ale abych jen nechválil tak se mi nelíbí hoooodně lineární čtyřčep takže dát doraz na rozbitým trailu není problém, o DH trati radši nemluvim, a doraz je celkem cítit.

Froggy je prostě zábavné kolo s hodně hravou geometrií, není to na to jet plný kule přes kořeny lesem a mydlit to do zatáčky hlava nehlava, zase tím nechci říct že se s tím nedá jezdit rychle, to kolo si nechá líbit hodně ostrý zacházení, ale pokud chcete jezdit jak Nico Vouilloz na EWS, kupte si Spicy, protože tohle kolo není zrovna něco co bych si vzal na enduro, jo kopec to sice vyjede ale díky zvoleným převodům a absenci pomalé komprese na tlumiči vám moc sil na kopci nezbyde.

Tohle kolo je doma v bikeparku, na lanovce, na freeridovejch lajnách (ovšem sjezdovou v Kopřivný zvládá taky bravůrně). Dle mýho názoru je to bike pro člověka, co často navštěvuje bikepark, ale chce si i ráno dojet pro rohliky nebo jet s dětma na výlet, a nemá závodní ambice, tohle je kolo čistě pro radost.

Podobné články

Diskuze

  • anonymní uživatel Cyglista 9.10.2016 v 22:40

    Ty seš taky Yarin! Ta vidla má jenom Motion Control a to nění patrona ale "otevřená olejová lázeň" nebo jak se temu říká..... Asi to děláto to co to dělat má ale že bych z toho měl být nějak vystřelenej..... To samé platí o tlumiču na tomhle kole.... brzdy osvědčený mrdky od šimána co můžeš po sezóně hodit do popelnice! Tyhle pláště o kendy jsou dobrý leda tak na sucho ale jak sprchne tak ouha... Co jízdních vlastností se týče tak do zatáček se tomu moc nechce ale zato to jde docela dobře do vzduchu takže se s tím docela příjemně skáče. Podle mě je to spíše podprůměrný kolo. takže za mě ne.

  • anonymní uživatel Balanc 10.10.2016 v 18:47

    Aspoň tu ketu namažte, než to fotíte!!!

  • anonymní uživatel Cyglista 11.10.2016 v 9:42

    Prosím tě ukaž mi vidlici od RS co má otevřenou lázeň:) Brzdy jsou v klidu, nevím proč bys je měl po roce vyhodit. Samozřejmě, že Zee či Saint je jinde.

  • anonymní uživatel Cyglista 11.10.2016 v 16:58

    Tak uzavřená tlumící patrona to rozhodně není. Stačí se podívat do servisního manuálu. To že je do pravé nohy zašrubovaný jakýsi gumový bazmek se štelovátkem z toho ještě patronu nedělá :-) No třeba že po jedné sezóně jsou ty brzdy úplně hotový... brzdové páky netěsní atd... Vozil jsem to tak vím co je to zač.... To že pochlebovační recenzenti něco vychválí do nebe ještě neznamená že je to pravda.

    A nepoš tu pod mojím "jménem"

  • anonymní uživatel Roman 12.10.2016 v 7:20

    Vidím že jsi v obraze a máš tlumení v malíku:)

Komentáře

Publikovat jako anonymní uživatel - přihlášení, registrace


Přepnout barvu pozadí