Test: Kellys Spitfire - malé, ale praktické světlo

Autor: Keli, kategorie: Test, vydáno: 7.8.2018

S tím jak se zkracuje den a prodlužuje noc, přichází čas, kdy bude nutné oprášit či pořídit nové světlo, tak aby tvé pozdní návraty z kola byly bezpečné. Kellys Spitfire je s trochou dobré vůle jedno světlo na vše, dokáže nahradit velkou svítilnu a přitom má velikost blikačky.

To je zásadní výhoda, ale také zásadní nevýhoda. Do menšího těla se vejde menší světlo odrážející zrcadlová parabola a tím pádem osvícená plocha je menší. Spitfire je osazen jednou Cree LED diodou, která nabízí světelný tok o maximální hodnotě 170 lumenů.

Provedení světýlka je kompaktní, tvar odpovídá obdélníku s rozměry cca 7 × 4 × 3 cm, zhruba jeden a půl krabičky od sirek. Přední část s parabolou je z hliníkové slitiny a zbývající zadní část je pak vyrobena z plastu. Zpracování kvalitní, nikde žádná vůle, vrzání apod.

Světlo je určeno na řídítka, k jeho uchycení slouží silikonový pásek. Jedná se o jednoduché, ale spolehlivé provedení, které pojme řídítka jakéhokoliv průměru. Pásek je potřeba důkladně a silně dotáhnout jinak má světlo tendence se na řídítkách protáčet.
Montáž a demontáž je otázkou pár okamžiků. Světlo je odnímatelné (stačí odjistit tlačítkem na boku a vysunout z ližin) a také umožňuje natáčení, lze jej otočit okolo svislé osy. To je výhodné, pokud si chceš světlem svítit do očí místo na cestu, jiné využití mne nenapadá.

Světelný výkon lze regulovat ve třech výkonových stupních (100%, 60% a 30%) a posledním módem je blikání. Zapínání světýlka a přepínání jednotlivých režimů se provádí tlačítkem umístěným na horní straně, dlouhé podržení světlo zapíná a vypíná, změna režimů pak již jen zmáčknutím. Tlačítko na sobě nese piktogram blesku, který zároveň slouží i jako ukazatel stavu baterie. Modře svítící blesk značí, že kapacita baterie je vyšší než 25%, červená barva hlásá, že máme více jak 5% baterie a pokud se dostaneš pod tuto hranici, tak blesk červeně bliká.
Stav, respektive výdrž baterie závisí na použitém režimu svícení. Například na maximální výkon již blesk bliká červeně, tak na nejnižší výkon je stále v modrém popř. červeném režimu a světlo ještě vydrží svítit relativně dlouho.

Použita je moderní Li-Pol (Lithio-polymerová) baterie s kapacitou 1000 mAh, akumulátor je plně integrován a není výměnný. Nabíjení probíhá skrze MicroUSB konektor, který se nalézá v zadní části světla, zdířka konektoru je kryta gumovým těsněním. Doba nabíjení je více jak 5 hodin, to není zrovna rychlo nabíjení, vezmeme-li v potaz, že na maximální výkon světlo vydrží svítit maximálně dvě a čtvrt hodiny, na nejnižší 30% výkon pak šest a půl. Rychlost nabíjení se výrazně nezmění ani při použití rychlonabíječky na mobil.
A když jsme u toho nabíjení, jako notorického sklerotika mne nepotěšila absence nabíjecího kabelu.

Musím říct, že jsem vzhledem k velikosti světla byl k jeho výkonu skeptický. Malé světlo, málo osvětleného prostoru. Světelný výkon v terénu je dostatečný a osvícený prostor je dostatečný a až překvapivě velký. Nečekej úzký kužel, ale poměrně velkoryse rozloženou osvětlenou plochu. Při pomalé a střední rychlosti jízdy v lehčím terénu, ti bude Spitfire bez problému stačit, ale jakmile se ti to rozjede osvícená vzdálenost již nebude úplně dostatečná.

Nicméně a to překvapilo, Kellys Spitfire je světlo, které by jsi samostatně mohl používat při nočním bajkování. Není to jen světlo s funkcí nouzového světla na dojezd za tmy, je to plnohodnotné světlo.
Osobně jsem jej používal jako druhé světlo, hlavní světlo s velkým výkonem vozím na přilbě, kam otočím hlavu tam svítí, ale často jsem měl problém s tím, že jsem neviděl před přední kolo, Spitfire na řídítkách tento problém elegantně vyřešil.
Jako hodně praktické hodnotím to, že si světlo pamatuje poslední použitý režim před vypnutím, po zapnutí se automaticky se do něj zase přepne, není třeba dalšího mačkání ovládácího čudlíku.

Světlo Kellys Spitfire je k dostání za necelou tisícikorunu a za tuto cenu dostanete pěkně a kvalitně zpracované světlo, které v dané kategorii v podstatě nemá žádnou slabinu.

Podobné články

Komentáře

Publikovat jako anonymní uživatel - přihlášení, registrace


Přepnout barvu pozadí