Test: CTM Scroll 29 - klasika, nyní na velkých kolech

Autor: Čert, kategorie: Test, vydáno: 22.11.2018

V článku o novinkách CTM 2019 jsme vám slíbili regulérní test žhavé novinky, Scrollu devětadvacítky. No a jelikož nikdy nekecáme, tady je. Evoluce do větších kol je v případě modelu samozřejmě logická záležitost. Devětadvácy maj všichni. A CTM teď taky.

Náskok do téhle kategorie není nijak extrémní, v nabídce je pro rok 2019 jeden model s označením Scroll 29. Osazením (i cenou) je někde mezi Scrollem Pro a Expert v sedmadvacítkové verzi, konkrétně to znamená pohon Shimano SLX 1×11, odpružení Rock Shox Lyrik RC 150mm vepředu a Super Deluxe RC3 205×65 Trunnion vzadu, kola WTB i29 na nábojích Novatec obutá do plášťů WTB, kokpit RaceFace Turbine R, teleskop KS LEV. Zajímavostí jsou mimořadové čtyřpístkové brzdy Shimano MT501 co vychází z XTček a dotek lokálnosti dodává taky osvědčené, spolehlivé, odolné a lehké vodítko od Manobiku.

A cena biku je 66 999 Kč.

Nemá cenu chodit okolo horkého open moldu, rám je samozřejmě v režii Astra a je v podstatě shodný s českým Beastem Soul. Rozdíl je ale samozřejmě v zacílení, zatímco CTM postavilo v první řadě kolo s rozumným osazením a atakuje spíš ekonomicky smýšlející zákazníky, Beast je zaměřený spíš na ladiče, kterým nabídne nekonečnou možnost personalizace rámu i kola, ať už unikátní barvou, tak možnostmi úpravy geometrie a samozřejmě osazením podle těch nejdivočejších představ.

Zpět k CTM Scroll 29. Víceméně moderní geometrie, ne nijak extrémní. 66° hlava, 75° sedlový úhel, reach 450mm v M, zadní stavba 444mmm, bb drop 25mm. A velká kola.

Co čekáte, když sedáte na vysokozdvihovou dvacet devítku? Rychlý trailbike se zdvihem navíc? Drsný AM až Enduro bike s přidanou hodnotou tankoidní průchodnosti terénem? A co je teda CTM?

Nový Scroll je při pohledu do tabulek evidentně ladění spíš tím druhým směrem. A po prvních metrech na trailu o tom není pochyb. Položená a dlouhá geometrie v tomto případě koresponduje nejenom s naladěním mírně houpavější zadní stavby, ale i celkovým osazením tohohle kola. Ačkoli mi pod rukama projde dost kol v různém osazení, málo kdy mám chuť chválit celkové osazení kola s cenou okolo šedesáti tisíc. Možná i proto, že u spousty značek se na téhle ceně začíná s oškubaným entry level modelem. Ne však u tohohle CTMka!

Jízdní projev je očekávatelně „tankoidní“. Scrollu 29 chvilku trvá, než nabere rychlost, ovšem pozor, nepotřebuje k tomu nějak zásadně prudký kopec. Prostě se rozdupete a pak už necháte jenom kolo dělat jeho práci. Velká kola se převalí přes jakoukoli překážku, odpružení je, na kolo s touhle cenou, opravdu parádní. Lyrik RC je tuhý, pěkně chodí a dokonce i reaguje na naladění té jedné komprese, co nahoře má, SuperDeluxe má expanzku a výrazně víc oleje než běžný Deluxe a tím pádem mě ani netrápí přehříváním a chodí stejně dobře jako vidlice. Trakci pomáhá i slušné obutí v režii WTB. Ostrá dva-pětka Vigilante a ostrá, ovšem jezdivá dva-čtyřka Trail Boss se zakusují do podkladu jak Blindurista do škvarkovýho chleba.

Díky tomu opravdu není problém jenom se na Scrollu držet a nechat ho jet. I přes celkově delší geometrii ani není vyloženě špatný „hopsač“. Nečekejte dirťáka, ale pokud jste zvyklí kolo často odlepovat ze země, ani tady by vás Scroll neměl nějak zásadně zrazovat. Samozřejmě, efekt větších kol (navíc s tlustými gumami) jde ve vzduchu cítit, chce to pár skoků na zvyknutí. Nic strašného.

Zatím se samozřejmě bavíme o jízdě v přímém směru. A v tom Scroll 29 opravdu vyniká. Ať už jedete po rovném, nebo odkloněném trailu, kolo se zakusuje a drží. Větší kola vás můžou nemile překvapit až ve chvíli, kdy po tomhle stroji budete chtít změnu směru. Klopky CTMku problém nedělají (pokud nejsou moc zavřené), ale v nenaklopených nebo snad dokonce v odklopených zatáčkách si větší kola v kombinaci s touto geometrií řeknou o trochu jinačí zacházení. Jízda v zatáčkách na tomhle kole se asi nejvíc liší výběrem stop. Ačkoli setrvačnost a průchodnost terénem Scrollu mírně svádí k metodě „nakouřit to tam a někde dole to zlomit“, může vést spíš k metodě „nakouřit to tam a někde dole si zlomit kličku“. Větší oblouk, pomalejší nájezd, plynulejší průjezd a odbrzdit a přišlápnout na výjezdu a nechat velká kola vytáhnout vás ze zatáčky. Takhle se to dělá. A jelikož to v CTM asi tušili, je pro tyhle případy kolo vybaveno skvělými čtyřpísty Shimano. Ty nejsou tak digitální, jak starší XTčka i když z nich vychází, skvěle se dávkují a přitom když je potřeba. umí zastavit kolo na pětníku. V případě CTM teda spíš na dvacetieurocen­tovce.

Při výjezdu ze zatáčky a zrychlení vám zase pomůže přesně fungující jedenáctirychlostní SLXko se 170mm klikama. Osazenstvu BikeFora se už asi otvírá multitool v kapse, protože přece krátké kliky nemůžou vyvinout dostatečnou páku a tím pádem budu potřebovat o 0,32% jinačí zpřevodování, každý normální člověk co někdy jel enduro závody samozřejmě ví, že kratší klika znamená míň škrtání o zem a lepší možnost šlapání.

K ovládání taky dost „přispívá“ povedený kokpit RaceFace, 40mm představec a osmistovky řidítka Turbine R se příjemně drží a jezdci v boji s velkými koly opravdu pomáhají. To už se sice nedá říct o noname gripech, které jsou super na vytváření mozolů, ne tak super pro ovládání a pohodlí kola. Na druhou stranu, je to jediný komponent, který mi vadil. A jeho výměna je asi taky to nejlehčí a nejlevnější.

Abych nezapomněl, i do kopce se s tímhle kolem dá jezdit. Nasednete, zamčete tlumení a motáte nohama. Ale žádné extrémní zážitky ve směru horekop.com nečekejte, Jasně, devětadváca jede určitě líp než sedmadvacítka, vzhledem k osazení a geometrii ale Scroll určitě nemá XC ambice. Na rovnějších trailech se neztratí, trailcentra mu taky docela sedí. Ale pořádná kopa hrabanky a pořádný svah, to má tohle kolo nejradši. A vy v jeho sedle budete mít taky. Prostě jak už jsem psal, nasednout, zamčít, motat nohama, pokecat si a těšit se až vyjedete na kopec a zase to tam budete moct na**at!

CTM Scroll 29 je velkým překvapením hlavně co se poměru ceny/výkonu týká. Povedený rám s osvědčeným odpružením, který je naladěný přesně tak akorát do sjezdova, jak to máme v Dolekop.com rádi. Moderní enduro pro moderní enduro tratě a moderního enduro jezdce, co dokáže správně číst terén (nebo trať zná) a dokáže z velkých kol vymáčknout maximum. Není to uhopsané trailové kolo, ale dobře naladěný allmountain až enduro závoďák. A to my rádi. A s cenou pod 67 tisíc může být i zajímavou vstupenkou do světa děvětadvacítek, pro lidi, co zatím tomuhle rozměru v gravity ježdění nevěří.

Podobné články

Diskuze

  • anonymní uživatel Luboš 22.11.2018 v 9:40

    Mám nutkání 29" enduro zkusit, ale s mejma 170cm si nejsem jistej, jestli to je správná cesta. Moc možností si takový kolo půjčit na vyzkoušení zatím není. Čerte, jak se to krotí s našima malejma postavama?

  • anonymní uživatel Kuba 22.11.2018 v 9:53

    Lubošu v poho, zkus to. Aspoň poznáš jak je to v rozbitým rychlý. Se svýma 173cm jsem si dal na Sentinelu v Lku jednu rundu v BP Špičák (Šumava) a nijak mě to neomezovalo.

  • anonymní uživatel Kuba 22.11.2018 v 10:06

    Ad brzdy... Páka je Shimano BL-MT501 (stejná jako Deore M6000) + třmen BR-MT520 = úplně novej, ale pístky (keramika) a desky stejný jako zee/saint.

    Brzdí to hodně dobře. Až to bude u nás běžně v prodeji, tak přijde mi zbytečný kupovat Zeečka. V něměcku už je www.bike24.com/...

  • anonymní uživatel Honza 22.11.2018 v 10:28

    Na CTM nedám dopustit, sám mám Ridge PRO a nemůžu si na cokoliv (krom gripů ha) stěžovat. Ale u tohodle Scrollu mi nedá se nezeptat - kolik je místa mezi gumou a vzpěrou na zadní stavbě? Vypadá to, že kdyby tam člověk chtěl dát něco s hrubším vzorkem (dejme tomu třeba Magic Marry), tak to asi neprojde. Nebo jenom zdání klame?

  • profilová fotka Čert D:key 22.11.2018 v 12:23

    Luboš: Strašně záleží na konkrétním kole a tvých požadavcích, u menších rámů je prostě 29 větší problém, CTM je rychlý a stabilní, díky větším kolům ještě rychlejší a stabilnější ale zase to na něm není taková legrace. Teďka jsem ale projel Transition Smuggler a ten má sice jenom 120mm zdvihu, nicméně je to kompletní zábava bez ohledu na kola. Asi musíš zkusit. Na enduro závodech u nás budeš ale na 29 určitě rychlejší.

    Kuba: Na Sentinelu v L jsem jel taky a mě to teda omezovalo dost, jenom teda spíš rám než ráfky, to kolo je v Lku obří.

    Honza: Tohle je prý předprodukční vzorek rámu, ten co půjde do výroby tam má mít víc místa na gumu. Gripy CTM jsou peklo.

  • anonymní uživatel Honza 22.11.2018 v 12:29

    Čert: No mě to tak přišlo i na fotkách Beastu, tak snad to bude do sériové výroby odladěné a nebude tam problém, to by byla škoda. Takhle to vypadá, že to je zadní stavba z 27,5" rámu, tam by to tak natěsno asi vycházelo.

  • anonymní uživatel Luboš 22.11.2018 v 12:40

    Čert: Vetší rychlost a stabilita mi je jasná, spíš jde o tu obratnost, ale asi jde taky dost o zvyk. Člověk se stím musí zžít. Já vyhlížím nový Canyon Strive, který by měl být dle nějakých indicií právě 29"

  • anonymní uživatel Koli 22.11.2018 v 13:55

    Luboš: jde dost o to, jaký kolo zvolíš s jakou geo než o samotný kola.. před tím jsem měl Reigna 2018 v Lku (měřím 180) a prostě se mu nechtělo zatáčet, rovně ale bomba. Pak jsem přesedlal na Norco Sight 2018 L zvedl vidlici na 160 zadek je 130 a velký kola. To kolo se mnohem lépe ovládá, jasně, v přímce není tak rychlý, ale zase pěkně lítá, na to že je to 29".. ani dirtů se to nezalekne a pokud neskáčeš tří metrovej drop s placatým dopadem tak 130mm vzadu bohatě stačí a pokud máš rád šutry, tak ta průjezdnost je skvělá.

  • anonymní uživatel Luboš 22.11.2018 v 18:21

    K tý geometrii, koukám že většina "moderních" 29" kol používá hodně strmý sedlový úhel 75-76 stupňů. Kolo ve velikosti M, které má reach 440-450mm má o proti "starým" geometriím o dost menší rozměr horizontální délky sedlové trubky. Tím pádem je posed na kole jakoby krátký. Vozil jsem se na Specialized Enduro 29 2018 velikost M a hned jsem to poznal, o proti mému Strive 2017 velikost S je ten rozdíl 16mm.

  • anonymní uživatel Kuba 23.11.2018 v 7:57

    Lubo: strmej úhel sedlovky je lepší pro výjezdy a navíc se tím vytvoří prostor pro zadní kolo, když jde rám do plného zdvihu. Postavením sedlovky se spíš efektivní TT se zachovala, jen se prodloužil reach. V tom co porovnáváš je rozdíl v úhlu 3st... to už je dost žejo, ale zase spešl má sedlovku s dost velkým offsetem 10 nebo 25 mm (dá se to nastavit), takže by se prakticky vyrovná nebo bude ještě delší.

  • anonymní uživatel Luboš 23.11.2018 v 9:40

    Výhody strmýho sedlovýho úhlu mi jsou jasný, jen ten pocit na tom Enduru v M byl, že to je krátký. YT Capra 29 v M je na tom podle čísel stejně.

  • anonymní uživatel Luky 23.11.2018 v 10:26

    Zadní stavba 444mm mi přijde docela dlouhá i když to je 29". V xl to asi bude v pohodě, ale v menších velikostech to je dlouhej zadek na kterym neni hmotnost jezdce.

  • anonymní uživatel Pedro Sanchez 23.11.2018 v 13:19

    Luboš > Na nějakém hodně strmém úseku tvý koule poznají limity 29'' kol u nižších postav ;)

  • anonymní uživatel Jakub 23.11.2018 v 15:20

    Luky > 444 je dost. novy Thorx od Kellysu ma 418

  • anonymní uživatel Jakub 23.11.2018 v 15:21

    pardon, 429

  • anonymní uživatel Roman 23.11.2018 v 16:09

    pedro Sanchez: A jaký je důvod při dnešních geo chodit nějak extrémně vzad aby nám vadilo zadní kolo?

  • anonymní uživatel Luky 23.11.2018 v 20:37

    Dlouhá zadní stavba rovná se těžiště víc v předu a s menší velikostí tzn. kratšim reachem víc váhy a nejistoty na předním kole při cestě z kopce. Pokud je v předu velkej zdvih a položená hlava, tak se to nejspíš trochu vyrovná a nebude to tak znatelný. Samozřejmě jde jít víc dozadu za sedlo, ale to zas zhoršuje ovladatelnost do zatáček.

  • anonymní uživatel Pedro Sanchez 24.11.2018 v 9:03

    Roman: není, ale jakmile ten strmej úsek končí nějakým zlomem, nebo tě to uprostřed kopne, tak ten rozdíl u nižší postavy hodně poznáš.

Komentáře

Publikovat jako anonymní uživatel - přihlášení, registrace


Přepnout barvu pozadí