Test: PTN Pepis Tire Noodle - protidefektová vložka do ráfku

Autor: Čert, kategorie: Test, vydáno: 26.11.2018

Rok 2018 je rokem ochranných výplní do ráfku. Letos už jsem nasazoval a sundával a zase nasazoval takových insertů, že už jsem skoro zapomněl jaké to je nemít křeče v prstech. Každopádně jsme pro vás vyzkoušeli už skoro vše, co je na trhu k dostání. Kromě jedné z nejstarších a také nejlevnějších variant, starou dobrou Pepi's Tire Noodle.

Pepina pochází z Itálie a na trhu je už pěknou řádku let. Jenže jelikož i webové stránky dělají Italové, zjistíte o jejich historii na ofiko webu dost kulový. Ale to neva, PTN není až tak o historii jako o záchraně závodu či vejletu.

Samozřejmě, jako všechny ostatní inserty do pláště funguje Pepina na principu pěny s uzavřenými póry, v tomhle případě jsou póry uzavřené pouze jakýmsi „obalem“. Výhody jsou jasné, jednak je PTN opravdu lehká varianta, testovaná 27,5" verze ve velikosti M pro široké ráfky a široké pláště váží jenom něco okolo 90g… a druhou velkou výhodou je cena. PTN je nejlevnější oficiální variantou ochrany kola na našem trhu, protože sada dvou „nudlí“ spolu s dvěma speciálními ventilky vyjde na 1299 Kč.

Nasazování. Věc, která musí logicky předcházet testování. Má oblíbená část. Ha ha.

První nasazení je obzvlášť zábavná kratochvíle, protože si od první chvíle říkáte, že máte asi blbý průměr Pepiny. Výplň je neuvěřitelně těsná. A ne zrovna poddajná. Takže potom, co si zlomíte pár nehtů a obrousíte kůži na bříškách prstů, potupně zkouknete video návod, kde vidíte, že při montáži je nutné si jednu stranu pláště stáhnout sucháčem, páskou nebo prostě něčím, co dokáže připlácnout plášť i PTN co nejvíc k ráfku. Důležitá věc! Odtud to sice není zadarmo, ale nasazování je konečně reálné.

I tak drží PTN opravdu těsně okolo ráfku. Až si člověk říká, jestli se tam dostane mlíko, kdyby něco?

Pepinu jsem testoval na Quai ráfcích s 30mm vnitřní šířky a v gumách Schwalbe Magic Mary Addix Soft 2,4. A sedla skvěle.

Pepina je opravdu lehká a od prvních metrů je její vliv na valivý odpor cítit opravdu málo, ani ne dvě stě gramů jde samozřejmě poznat, z kola se ale skokově nestala líná potvora co by nechtěla do kopce, jako to umí některé jiné systémy.

Testování si žádá svoje, proto po pár trailech, kdy vezu tlak okolo 25psi a vše funguje bez problémů, přicházím k tvrdé zkoušce a vyfukuju vzduch ze zadního kola. A zkouším co na to PTN. Samozřejmě, jsem myslící člověk, co nemá chuť všechno rozmlátit, proto to s prázdným zadním kolem nenase*u na trail v plné rychlosti. Jde mi spíš o schopnost dojet domů/k autu pro případ „kdyby něco“. A upřímně mě tady asi PTN překvapuje nejvíc. I přes nízkou hmotnost se na kole regulérně dá jet. Pepina je dostatečně vysoká a hlavně extrémně obtažená okolo ráfku. Díky tomu zabraňuje jakémukoli žvýkání a zouvání pneumatiky. Prostě, na kole bez vzduchu s PTN se dá v klidu dojet i několik kilometrů. Žádné zázraky nečekejte, ale nezničíte ani ráfek, ani plášť.

Samozřejmě, vzhledem k váze není Pepina superodolná. Což ostatně píše i její výrobce v příbalovém letáku, prostě „Race Line“, závodní řada pro krátkodobé závodní nasazení. Proč? Protože Pepina je lehká pěna obalená plastové ochraně, která nevydrží navždy. Po nějaké době se ochrana proseká a pěna uvnitř začne upíjet mlíko. Ovšem během poměrně intenzivního měsíce ježdění se mi nijak zásadně Pepinu zničit nepodařilo. To samozřejmě přičítám hlavně použití s odolnou gumou, kdybych vozil XC plášť bez jakékoliv ochrany, asi bude logicky PTN po smrti výrazně dřív.

Čím mě tahle legrácka opravdu překvapila je její schopnost nevytahat se. Říkal jsem si cajk, vložka je měsíc v plášti, dovnitř to bylo peklo, ale ven to půjde jak nic… Zlomená montpáka je mi svědkem, že ve chvíli, kdy píšu tyhle řádky jsem jednoduše vzdal první kolo boje s PTN. Výplň je na ráfku nalepená stejně jako při nasazování. HUSTÝ! I po měsíci skvěle drží plášť na místě a vůbec se jí nechce ven. Měsíc bez jakéhokoliv problému s minimální ztrátou tlaku.

Takže potud s touhle nejlevnější variantou naprostá spokojenost… Ale.

Od pár jezdců jsem slyšel že PTN brání mlíku v gumách dostat se k ráfku a zalepit bočnice pláště. No, já tohle nepozoroval, otázka je čím to bylo způsobeno. Buď špatně použitá, vybraná, nasazená Pepina a nebo druhá varianta, a tou bylo moje štěstí při výběru pláště.

Je logické, že ultralight varianta ochrany nebude neprůstřelná na věky a je taky už okem viditelné, že k patce pláště, na které PTN pevně leží, se asi moc mlíka fakt nedostane. Proto je potřeba mít plášť, který není papírový.

Po mohutném testování a zkoumání mi z toho vyplývá jedna věc. Pepis Tire Noodle je skvělá vychytávka, pokud víte jak a proč ji používáte. Oproti ostatním ochranám proti defektu až tak neslibuje zázraky, jako spíš že dojedete domů a udrží gumu na místě. Zkrátka vám dokáže zachránit vyjížďku případně závod. Vzhledem k její nízké váze mi přijde logické nepoužívat ji jako řešení všech problémů, ale spíš „plán B“. Nebudu nasazovat extrémně lehké pláště bez ochrany nebo foukat na supernízké tlaky, jenom protože mám výplň. Ne, prostě nazuju kola do obvyklých plášťů, nahodím PTN a vím, že za nějakých 6 stovek mám vzadu sice o 180 gramů navíc (a tahle váha je u enduro kola podle mě relativně zanedbatelná), ale taky jistotou, že nikde necvaknu, nevyzuju a dojedu k autu.

A i kdyby měla Pepina vydržet při běžném použití max půl sezóny, pokud ji budete používat jako já jenom vzadu (nevím pro ji cpát dopředu, použití výplní na přední gumě se mi neosvědčilo, to je ale na delší povídání), za 1299 Kč za sadu máte na sezónu vystaráno a pořád to vychází levněji než konkurence.

Sám jsem překvapený jak mi PTN vyhovuje a jak mi přirostlo k srdci… a taky k ráfku. Podle všeho ho budu používat dokud se aspoň trochu nevytahá (a to nevidím úplně reálně) nebo dokud nesjedu plášť a nedostanu ji ven nožem. Ne, druhé kolo pokusů už naštěstí dopadlo dobře, chce to prostě větší montpáku. ALE! Za měsíc běžného ježdění po ČR jsem Pepinu nejenom nevytahal, ale ani skoro nedosekal. Je pár šrámů ze strany ráfku. ale fakt prťavé a mlíka bylo pořád dost a dost. I po tom pokusu při jízdě na prázdném kole. Pro mě je tenhle malý červený had prostě velké příjemné překvapení a nákup můžu doporučit! Teda pokud máte rozum a nebudete najednou vozit papírové pláště na enduro a DH.



A Pepina nyní již není pouze tento červený model, brzy bude na trhu i PTN s novou „žlutou“ alternativou Rokk Line. Jedná se o „bráchu“ modelu RACE LINE, který je určen pro ty nejdrsnější podmínky. Nový Použit je exkluzivní materiál vyvinutý speciálně pro PTN. Tloušťky / průměry budou přizpůsobené speciálně pro co nejlepší ochranu ráfků a kol. Jedna vložka má o 20g více než model Race Line.

Podobné články

Diskuze

  • profilová fotka Wrist 26.11.2018 v 9:36

    @Čerte.. podle tvých zkušeností při použití PTN myslíš, že bude stačit u Maxxisu EXO ochrana boků pláště, nebo spíše DD ?

  • profilová fotka Čert D:key 26.11.2018 v 10:32

    Wrist: Záleží kam se s tím chystáš, ale na běžný český ježdění mi přijde Exo a PTN úplně v pohodě. Samotný Exo jsem už párkrát cvakl ale nikdy neřízl, takže teoreticky by to mělo být v pohodě.

  • anonymní uživatel DVO Factory Rider (jezdeninakolepoleseforever (a) kuroveclesapan.cz) 27.11.2018 v 17:28

    Do DD Maxxisů je úplně zbytečný strkat nějakej štrůdl! Za celou sezónu na ráfkách No Tubes ZTR Flow MK3 s tlakama 1,6 / 1,8 ani jeden defekt.

  • anonymní uživatel SaintJV (xxpokusxx (a) seznam.cz) 28.11.2018 v 14:48

    Certe kdyz kurna otestujete ten mirelona za 50kc????:) Tesim se na recenzi!!!

  • profilová fotka Keli 28.11.2018 v 16:42

    SaintJV: neboj, pracuje se na tom. Eda to již nějaký pátek vozí v zadním kole.

  • anonymní uživatel Medvěd (aloharider (a) seznam.cz) 30.11.2018 v 17:56

    Rozříznul jsem si ten obal abych se podíval co je vevnitř a na 99% je to standartní mirelonovej obal na trubky.. má to stejnou barvu.. šedou a i struktura a konzistence materirálu je dokonale stejná.. ale mám obavu že podstatnou část celkový funkce dělá právě ten obal.. kterej tak snadno neuděláš.. pokud nemáš z čeho..

  • anonymní uživatel Jakub (moravcikjakub42 (a) gmail.com) 30.11.2018 v 21:47

    Mirelon funfuje perfektne aj bez obalu. Bál som sa práve nasiakavosti materiálu, ale zbytocne. Po dvoch mesiacoch jazdenia ghetto insert oťazel o cca 15 gramov.

  • anonymní uživatel SaintJV (xxpokusxx (a) seznam.cz) 3.12.2018 v 16:27

    Ja to mam v kole uz pres rok;) kdyby jste chteli nejaky poznatky tak muzu dodat. Kdyztak Keli podobatujem konecne s trckou u piva;)

  • anonymní uživatel Tech-Geek (zlepsuji (a) uroventestu.com) 3.12.2018 v 20:26

    Pro porovnání chybí fotka, jak vypadala vložka po delší době používání. Dle jedné co jsem viděl, vypadá to že to je problém té slabé červené fólie, byly v ní díry od ráfku, vzala si skrz ně tmel, opravy jehlou s knoty fólii také propíchaly. Je po pár měsících zmáčklá a spíš plochá, pěna moc už neplní paměťovou funkci a nebo z ní byl "vyfouklý" vzduch, který tam asi je když je nová, měla už sekance a díry od ráfku.

  • anonymní uživatel Al (nedamnikomu (a) nedamanizabura.org) 7.12.2018 v 19:51

    Nemuzu se zbavit dojmu, ze cush core je asi nejdal...argument ze v nem tolik neproudi tmel no nevim, na bocnici u patky rafku mam 1cm dlouhe riznuti (gheto podlepeni vsim moznym aby se to nerozjizdelo) a stejne mi tim chcije tmel ven a to je ta vlozka naplacnuta primo na tom, takze z toho usuzuji ze tmel proudi...

  • profilová fotka Láďo 2.3.2019 v 20:00

    Tiež testujem 40mm PE plný kruh. Skúšal som aj nižšie tlaky a plášť nieje možné v šmyku do strany vyzuť. Takže drží SUPER. Nemám klasický mirelon čo sa používa na izoláciu trubiek. Jedno koleso 27.5 cca 42g. Cena s dopravou asi 6€/koleso.

Komentáře

Publikovat jako anonymní uživatel - přihlášení, registrace


Přepnout barvu pozadí