reklama

Bikepark na Špičáku bude premiérově otevřen už prvního května!

Autor: Jan Kasík, vydáno: 25.4.2019

Otevřeny budou všechny tratě bikeparku a k dispozici lanovka na vrchol Špičáku. Novinkami jsou zrekonstruovaný horní úsek trati Black Friday, nový pumptrack a skill centrum pro výuku začátečníků. Pokračuje spolupráce s německým Geisskopfem i program Gravity Card.

Poprvé od roku 2006, kdy byl vybudován vůbec první bikepark na šumavském Špičáku, bude otevřeno už ve středu 1. května, kdy je v ČR státní svátek a tudíž volno. Na to pak naváže víkend 4. – 5. května, další středeční státní svátek 8. května a další víkendy až do 9. června. V sobotu 15. června pak začíná a bude pokračovat až do 15. září každodenní provoz.

Bikepark Špičák tak díky dohodě s ochránci přírody získal pro bikery navíc dalších 14 dnů, kdy může nabízet své služby a nechat jezdce užívat si sjezdy v jednom z nejlepších bikeparků v Evropě. V době od 1. května do 9. června budou lanovka i bikepark v provozu od 10 do 16 hodin (od 15. 6., pak od 9 do 17 hodin, v pátek a sobotu do 18 hodin). Jedná se o jednu z podmínek umožnění dřívějšího startu letní sezony.

Bikepark Špičák přípravy nepodcenil a vzhledem k časnějšímu startu bikerské sezony s nimi začal už na podzim 2018. Vyplatilo se to, protože ještě v polovině dubna ležel skoro na 50 procentech tratí sníh. Bylo nutné se také popasovat se spoustou stromů popadaných při lednové sněhové kalamitě. Prvního května bude ale vše určitě nachystané. Hned 1. 5. se dá vyrazit i na nově zrekonstruovaný horní úsek oblíbené trati Black Friday. Byl vylepšen její povrch, aniž by se zasáhlo do jeho přírodního charakteru. Přidán byl ještě jeden atraktivní skok přes trať, kde si jezdci mohou vybrat, zda ji přeskočí nebo objedou jinudy.

K dalším novinkám patří nově vybudovaný pumptrack a skill centrum pro výuku začátečníků. To bude umístěné v místech pod novým parkovištěm společně s tréninkovým hřištěm, které bude dokončené k 15. 6., kdy tady začíná každodenní provoz.

Bikepark Špičák už několik let jako jediné středisko v ČR vydává a akceptuje Gravity Card, což je společná jízdenka pro 20 nejlepších bikeparků v několika zemích Evropy. Nadále pokračuje spolupráce s německým Geisskopfem – možnost uplatnit celosezónní společnou jízdenku pro léto.

V průběhu léta bude otevřena Gravity Academy – biková škola zaměřená na downhill, freeride, enduro.

Letní půjčovna byla opět z více než 50% obnovena. Návštěvníci bikeparku uvítají nové Kony Operator nebo kompletní vybavení Fox. Půjčit si tu lze i klasická horská kola (včetně dětských) nebo elektrokola. Poblíž lanovky je též dětské hřiště.

Akce v sezóně 2019:
24. – 26. 5. Bike weekend s Outdoorchicks
15. 6. Summer Start – zahájení každodenního provozu, Live koncert, Big Air Bag contest, testování Kona
16. – 18. 8. IXS European Downhill Cup – jubilejní desátý ročník evropského poháru ve sjezdu, jediný v ČR
14. – 15. 9. Giant Enduro Race Špičák – součást enduroserie.cz, nominační závod světové série EWS

Podobné články

Diskuze

  • anonymní uživatel Tomáš 25.4.2019 v 9:42

    Dobrá zpráva po ránu, navíc super lidsky natočený video!

  • anonymní uživatel anonymouš (nou (a) nou.cz) 25.4.2019 v 23:06

    jeden z nejlepších v Evropě? To řekl prosím kdo? :D :D
    Jakejkoli rakouskej, francouzskej či i nějaký slovinský parky jsou "lepší"

  • anonymní uživatel LoosDog 26.4.2019 v 8:31

    Jeden z nejlepších v Evropě. Dovolte abych se hodně zasmál. To ani náhodou. :D :D (asi ten kdo psal ten článek nikdy nebyl za hranicema).
    Tohle je klasika. Na začátku sezóny vyjde článek o tom jak je Špičák cely nový, předělaný. Nové traily, úseky, škoky, že všechno vyhladily a bůhví co ještě.
    Jenže hned po prvním týdnu co Špičák otevře, tak tam přijedou takový davy, že když tam jedete na bike, tak to rozhodně není vidět. (Neměl by se bike park opravovat i během sezóny)?? Jsou už všude vybržděný zatáčky a někdy i rovinky. O nových věcech ani nemluvím...
    Vždy tam jedu na přelomu jara, léta s myšlenka, že letos to bude jiné a lepší, ale hned po dvou jízdách jsem kyselej, že to stojí za prd jako loňský rok. A někdy se i ptám, kde ta práce přes zimu je? Kolikrát ani není vidět. Jediný co udělali jsou dole nový lavice (o kterých radši nebudu psát).
    Za mě Špičák by, je a bude marnej.

  • anonymní uživatel Tomáš 26.4.2019 v 9:28

    LoosDog: tak co kdyby jsi nám to ukázal a anonymně nežvanil chytráku

  • anonymní uživatel Tomáš 26.4.2019 v 11:57

    Navíc si myslim,že si mladý ničeho nevážej a jen koukaj, kde si v cizině udělat asi lepší selfíčka aby byli za blbce, teda za borce. Špičák je pro spoustu lidí TOP a myslim,že si to dlouho udrží, těšim se na otvíračku, jedinečnou atmosféru, Blaženku atd:)

  • anonymní uživatel pps 26.4.2019 v 13:28

    Tak je faktu, že u nás to možná pro spoustu top je, (a pro další spoustu taky není) ale srovnání se zahraničím není úplně na místě, teda srovnat se dá, ale úroveň je někde jinde.
    Jak psal LoosDog, před otvíračkou je vyšejpováno a v průběhu sezóny už se na to nesáhne...

  • anonymní uživatel kratochvíl 26.4.2019 v 14:41

    Na Špičáku jsem sice nikdy nebyl (bohužel ), ale rozhodne jsem byl několikrát v různých bikeparcích v Alpách a že by to teda bylo daleko lepší to se rozhodně říct nedá, rolety a vybité klopenky jsou úplně všude. Jedině snad v Livignu Tuttifruti bylo vpohodě (nevim jak ted ale 2 roky zpět jo) ale jinak je to všude dost podobné jako u nás. Lepší teda určitě né. Je to škoda, bikepark by měl být disneyland pro bikery ale většinou je to stím shapingem dost bída.

  • anonymní uživatel Fany 26.4.2019 v 16:44

    asi se lehce opravuji rolety vlete,kdyz je total sucho?

  • anonymní uživatel Ádoš (raziel87 (a) seznam.cz) 26.4.2019 v 18:48

    Rozmr***ý traily jsou všude, od toho jezdíte sjezd a ne XC chlapci....

  • anonymní uživatel Ádoš (raziel87 (a) seznam.cz) 26.4.2019 v 19:04

    jediný, za co se dalo/dá Špičák "jeb*t" bylo/je chybějící králičí pletivo nebo protiběžný výřezy motorovkou do planěk na dřevěnejch konstrukcích v klopkách. Český dřevo má jiný vlastnosti než to kanadský - dost to pak v deštích v klopkách ve vyšších rychlostech ustřeluje a člověk se zbytečně vyklopí a zbombí bajk.

    To je asi tak jediné, co mě na Špičáku v porovnání s Leogangama, Schladmingama, Waggrainama, Mariborem, Semmeringem atd. trochu chybělo.
    Tam na kritických úsecích z dřevěných překažek "králík"/výřezy většinou nechyběly a bylo průběžně obnovováno. To vás to baví jezdit celej den ušejpovanou dálnici allá Hangman II. ?

  • profilová fotka Čert D:key 26.4.2019 v 20:17

    Špičák mi teda přišel kompletně boží a kompletně dobře postavenej bikepark, žádný hluchý místa, dobře na sebe navazující překážky, nic vloženě těžkýho nebo nebezpečnýho kde by ses zabil, krásný smysluplný traily. 4 komenty odsuzující bikepark protože to tam drncá hodně dobrý :) Disneyland pro bikery je podle mě třeba Finale, překvapivě tam jezdí celej svět i když to tam teda taky dost drncá :)

  • anonymní uživatel Roman 27.4.2019 v 19:04

    Špičák rozhodně špatný není. Jen ty skoky dole kolikrát nebyly úplně takové jaké by měli být což znamená, že by se měli zvětšovat každým skokem a ne na poslední zjistit, že jdeš 3m za dopad:)

  • anonymní uživatel Koli 28.4.2019 v 13:37

    Pro Čerta: Úplně se do tebe nechci navážet, ale z videa jsme viděli, co na Špičáku dáváš a co ne. Kompletně boží bikepark, který ale kompletně nenaskáčeš..., to je recenze subjektivní, nikoliv objektivní a vlastně úplně k ničemu. Jestli je podle tebe Špičák dobře postavenej a vše navazuje, tak tě z celého srdce prosím - nikdy nic nestav a hlavně ne pro masu lidí. Jasný je, že pro člověka co tam půlku věci nedá to může být dobrý, ale za mě je tam těch míst, který jsou na h*vno docela dost a mělo by jim to konečně dojít. Jsou tam samozřejmě super traily a je to jeden z nej bikeparků v ČR, ale chtělo by to tam člověka, který ví co dělá a to především ohledně skoků.

  • anonymní uživatel Ádoš (raziel87 (a) seznam.cz) 28.4.2019 v 14:36

    Co je tam špatně? já už tam 3 roky nebyl. Co pamatuju, tak neznalého mohl vytrestat poslední dirt na spodní lajně, všichni přelítávaj, ale ustojej.
    Pak možná ubrat bouli před "přes potočákem"a zvednout rádius odrazu a posunout dopad, ať to místo má konečně potenciál na pořádnej skůček.

    Jinak mi to tam všechno přijde "user friendly" a předem čitelné, což je ve veřejném bikeparku pro masy lidí přeci +.
    To ti můžu vypsat x jiných míst jinde po Evropských bikeparcích, kde na tebe čeká "past vedle pasti pyčo"
    (zn. oprava lakatoše :-D)

  • anonymní uživatel Honza 28.4.2019 v 17:22

    Špičák je, byl a bude srdcovka, since tynce 2006 píííčo!

  • anonymní uživatel Roman 28.4.2019 v 20:06

    Adoš, čeče zdaleka ne všichni ustáli a byli tam i slušné průsery. Jinak tam moc pastí není. Už se těším do Francieee!

  • anonymní uživatel Jerry 29.4.2019 v 8:12

    Buďme rádi, že tam ten bikepark vůbec je...

  • anonymní uživatel Koli 29.4.2019 v 11:19

    Ádoš: tak největší past jsou spodní dvojáky, hlavně narychlovák, který ti dá 2x větší rychlost, než kterou potřebuješ.., nejedna páteř už tam skončila. Přespotočák je klasika, tam by to šlo udělat krásně bez šlapání, ale nějak to těm klukům nejde. Pak první gap na struggle by mohl mít ideálně rovnej dopad a ne odkloněnej, ale jinak je fajn, o tom žádná, možná i ten dopad už srovnali. Pak už tam toho moc není, dropy na placku jsou klasika. Já mám Špičák rád, jen bych brzdil se slovy "kompletně boží" a že všechno navazuje jak má. A radši bych byl, kdyby tam bylo víc menších chyb než jedna fatální, kvůli který si už pár lidí nezajezdí... pokud nepočítám vozíček teda :) Ale dle feedbacku od kluků co tam pracovali jako kopáči se asi nedivím, že tam takovéto věci vznikají a nikoho to nesere..

  • anonymní uživatel Ádoš (raziel87 (a) seznam.cz) 30.4.2019 v 12:27

    pády jsou ve valné většině případů chybou jezdce, ne trati. Rozšvihal jsem se nezčetněkrát, několikrát sešroubovanej, imrvére zachcanej od krve.
    Nikdy by mě nenapadlo stěžovat si na stavitele trailu. Vždycky jsem si s brekem řekl,"dobře ti tak debile, když to neumíš"

  • profilová fotka Vrana 30.4.2019 v 13:05

    Ádoš> to je názor jak víno, seš asi fakt "totally hard core" týpek. Samozřejmě, že je to ve většině případů chyba jezdce, ale je to spíš o tom, že by postavený věci měli mít aspon trochu hlavu a patu ... a to poslední sekce na Špičáku fakt ani zdaleka nemá. Obří porychlovák jak na losefestový skoky (nevidim důvod proč je tak velkej vzhledem k tomu co nasleduje) a pak dvoják že kdybys nechal rychlost tak se zapíchneš do odpalu dalšího skoku ..... sorry ale to jde fakt postavit smysluplnejc, nejsme na lokálu co jsme si nakopali za barákem žejo!
    Vyndalo se tam dost lidí a ty vemena tam nebyly schopný udělat aspon nejakej rozumnej zpomalovák, tak se budou vyndávat další.
    Jinak pro objížděče je Špičák asi fakt luxuní a ideální.

  • anonymní uživatel Luban 30.4.2019 v 17:28

    Nevíte jestli hlavní stavitel ja tam pořad Off_ík ?

  • anonymní uživatel Balanc 3.5.2019 v 13:32

    To by me taky zajimalo...

  • anonymní uživatel Mlocistrevo 3.5.2019 v 15:38

    Ten je v Geisskopfu, vřele doporučuju navštívit

Komentáře

Publikovat jako anonymní uživatel - přihlášení, registrace


Přepnout barvu pozadí