Spotcheck: Bikepark Serfaus Fiss Ladis - menší, ale mega zábavný bikepark

Autor: Keli, kategorie: Spotcheck, vydáno: 6.8.2018

Rakouské Alpy nabízejí nespočet bikeparků, od těch provařených, tradičních až po ty novější. Mezi ně se zcela jistě může počítat i bikepark Serfaus Fiss Ladis, kam jsme zamířili cestou z Livigna, kde jsme strávili tři našláplé dny. Jaký je jeden z nejmladších rakouských bikeparků?

Ten leží v údolí ze kterého můžete odbočit do nespočet bikových nebo lyžařských areálů, přímo po cestě skrze Švýcarsko do rakouského Landecku a dál na dálnici A12. Ze silnice, která kopíruje řeku Inn jsme odbočili, vystoupali několik serpentin a otevřelo se před námi plató Serfaus Fiss Ladis. Areál SFL vznikl spojením tří spíše menších vesnic v nadmořské výšce mezi 1200 a 1400 m.n.m., ale okolní hory nabývají skutečně obřích rozměrů, najít kopec se třemi kilometry není problém. Dalo by se očekávat, že i místní bikepark bude obří. Tomu ale tak není, bikepark je spíše menší.

Bikeparkové dráhy jsou rozděleny klasicky dle obtížnosti, od modré nejlehčí až po černé nejtěžší. Modré jsou tři, červené také tři a vše podtrhují dvě nejtěžší černé lajny. Celý bikepark obsluhuje jediná lanovka, Waldbahn, která překonává převýšení 420 metrů.

Bikepark začíná u horní stanice lanovky v nadmořské výšce 1840 metrů. Od startu si můžeš vybrat tři možnosti, flow modrou, skákavou červenou a nebo černou NS lajnu. Všechny tyto dráhy se po krátkém intermezzu potkávají mostě Stahlbrucke přes cestu, na tomto kovovém mostě se můžeš ještě jednou rozhodnout, kterou lajničku si vybereš. Vtipný je nájezd na jednu z černou lajnu, nájezd je zakončen neoznačeným dropem, sice malým, ale dokáže překvapit. Rakušáci ví, jak roztřídit ty, co mají a nemají skill na černou hned u startu ;-).

Bikepark Serfaus Fiss Ladis a nejen bikepark, ale celé středisko se představuje jako rodinné, takže není překvapením, že i v parku potkáte spoustu mlaďochů. Opravdu malých dětí v doprovodu rodičů jak brázdí bikeparkové lajny, především je potkáte na modrých drahách. Popravdě řečeno, modrá trať je v podstatě jenom jedna, Milky Way s délkou 3 km vede skrze celý kopec po příjemných flow úsecích až ke spodní stanici. Další dvě modré tratě Vuelta a Morning Glory jsou jen odbočky z Milky Way. Na těchto modrých nenajdete žádné překvapení, žádné záludnosti, nic zásadního, co by stálo za zastavení pro zkušeného jezdce. Naopak, najdete zde flow, menší překážky, malilinké skůčky, dřevěné lávky v dostatečné šířce – všechno, co sjede i malý trpaslík nebo přítelkyně, která zrovna hardcore tratím neholduje. Pro běžného jezdce jsou ale modré lajny ve srovnání s ostatními docela nuda, jednou je projedeš, zapíšeš si čárku a pak už tě na ně nic netáhne.

Pro nás zkušenější jsou zde ostatní dráhy a ty jsou fakt pecka. Modré a červené lajny až na Supernatural mají povrch tvořený prosívkou, pěkně zhutněnou, takže se dá jezdit i v totálním lijáku a člověk si to přesto užije. Vyzkoušeno.

Musím se přiznat, že mě červené lajny fakt bavily, na Strada del Sole jsi snad víc ve vzduchu než na zemi, na 2,8 kilometru je snad 40 skoků různé velikosti. Od malých až po velké, trochu záludné jsou první dva, tři skoky, ty totiž patří k největším a pokud je podceníš, tak to může bolet. Pár takových riderů jsme potkali.

Další dráhou je Freeride Trail, je to spíše odbočka z Strada del Sole, najdeš na ní o fous větší překážky, ale pořád nic nad čím by sis ukroutil hlavu.

Poslední červenou lajnou je Supernatural, ta jak už je z názvu patrné, tak je velmi přírodní, najdeme na ní sice spoustu nepřírodních překážek, ale celkový dojem je jako by tam ta dráha byla odjakživa. Dráha je plná nenápadných skoků, které na poprvé asi všechny nenaskáčeš, ale každou další jízdu budeš objevovat místa, kde se to dá odpálit a kde si poskočit. Jedna z nejlepších bikeparkových tratí, které jsem kdy jel.

Černé lajny jsou kořením každého bikeparku, ani zde v SFL tomu není jinak. Hill Bill je klasická freeride lajna, která obsahuje spoustu skoků, wallride, north shore, ale i poměrně dost technických míst. Místy je dráha dost prudká a zavřená. Především za mokra je to dost šmýklavé, ale o to víc srandy nabízí.

Poslední dráhou je Downhill, sjezdová dráha, kterou si nejvíc užiješ na sjezďáku, ne, že by na menším kole nebyla sjízdná, ale velké kolo ti umožní líp udržet rychlost. Za sucha je to super zábava, žádná překážka není extra náročná, ale jakmile ti zaprší, tak všudypřítomné kořeny a kameny spolu s kluzkým blátem z jízdy udělají slušný survival.

Výše byl výčet klasických bikeparkových tratí, ale tím v SFL nekončí, u spodní stanice najdeš i mega vychytané skill centrum, kde se dají trénovat klopky, dropy nebo skoky. Hned vedle je slopestyle, s několika velikostmi lajn, od menších lavic až po větší, nechybí ani dřevěné northshory… To vše by nebylo až tak neobvyklé, největší peckou je, že když si dáš lajničku, tak nemusíš tlačit zpět nahoru, ale pohodlně si vyjedeš na pojízdném koberci zpět na start.
Hned vedle najdeš i dva dirty nafukovacím dopadem, ty těsně sousedí s poměrně rozlehlým pumptrackem.
Na tyto atrakce nepotřebuješ permici, ježdění i včetně pojízdného pásu je zadarmo.

Zázemí bikeparku je odpovídají rakouskému standardu, nechybí půjčovna, ani super vybavený servis, tam se domluvíš i česky resp. slovensky, pokud se ti něco pokazí, ptej se na Šaňa (Alexe) má to tam totiž pod palcem.

A když už jsme u servisu, tak údržba tratí probíhá neustále, dokonce i za deště, shapeři si zavřou úsek trati a kopou. Mimo snad tří míst na červených tratích nenajdeš nikde vybržděné rolety, vyskákané dopady či chybějící pletivo na dřevěných překážkách.

Praktické info: Bikepark Serfaus Fiss Ladis se nachází cca 550 km z Prahy, 700 km z Brna, denní permanentka je za 37,5 Euro, 2 dny pak 71 Euro. K dispozici je ubytování v mnoha cenových relacích, od levných až po ultra drahé pěti hvězdičkové hotely. Je zde ale také možnost kempování pří na parkovišti u bikeparku, což je velmi populární nejen mezi Čechym, ale i Němci a Rakušáky. Nedaleko, přímo v budově lanovku jsou otevřené toalety a dá se nabrat pitná voda. Veškeré info o bikeparku najdeš na webu www.bike-sfl.at.

Tak to je stručné shrnutí toho, co najdeš v Bikepark Serfaus Fiss Ladis, nicméně to však není vše co nabízí daná oblast. Kromě parkového ježdění je zde i možnost ježdění na okolních kopcích, na to se podíváme příště.

Podobné články

Diskuze

  • profilová fotka Cyborg 6.8.2018 v 11:27

    paráda, tohle nám přesně zapadá do plánu, příští týden testnem :)

  • anonymní uživatel Majkl 6.8.2018 v 21:54

    Kempink na parkálu už zase v pohodě? Minulou sezónu nás tam hrotili sekuriťáci

  • profilová fotka Keli 7.8.2018 v 18:27

    Nespali jsme na parkovisti, ale bylo tam nekolik rozlozenych bydleni. Jako zcela urcite neni problem na vedlejsim parkovisti za silnici.

  • anonymní uživatel Matus (matus.hanuska (a) gmail.com) 10.8.2018 v 21:23

    skoda ze ste nesli frommes trail, to je lepsie ako cely bikepark.. len o lanovku vedla.. nabuduce odporucam:)

  • profilová fotka Keli 11.8.2018 v 7:11

    Matúš, šli. Bude v dalším článku o trailech mimo park.

  • anonymní uživatel panCZus 12.8.2018 v 12:20

    Nocovali jsme na parkovisti v malym stanu za autem a nikdo neprudil, byla to tedy jen jedna noc.. ale rano jsme si rekli Guten Morgen s manikem, co tam uklizel, tak asi v klidu :)

Komentáře

Publikovat jako anonymní uživatel - přihlášení, registrace


Přepnout barvu pozadí