MojeKolo

Novinka: Scott Gambler Tuned - po letech příchází nová generace

Autor: Keli, vydáno: 12.7.2019

Po několika letech vývoje je zde nový Scott Gambler Tuned. A vypadá fantasticky. Lehký, tuhý, nastavitelný, na malých i velkých kolech, prostě dokonalé moderní sjezdové kolo.
Scott nového Gamblera vyvíjel s důrazem na několik základních požadavků: vychytaná konstrukce, nastavitelnost, moderní geometrie a integrace.

Scott Gambler Tuned se představuje

Karbonový rám – lehký, tuhý a odolný

První věcí na kterou se konstruktéři soustředili bylo srdce kola – rám. Rám musí být lehký, tuhý a odolný. Zásadním požadavkem při vývoji kola byla váha – nízká hmotnost. Takže není s podivem, že nový Gambler je vyroben kompletně z karbonu. Celková váha rámu je pouze 2650 g. Zajímavostí je použití i karbonového vahadla, které váží pouze 160g a to při tuhosti jakou by žádné vahadlo z hliníkové slitiny nemohlo mít (při obdobné hmotnosti). Celé kolo váží jen lehce nad 15,5kg.

Dalším parametrem byla tuhost. Karbon není jen o váze, ale především o tuhosti. Kombinace různých materiálů a jejich vrstvení zajistila u Gamblera velkou torzní tuhost rámu a přitom zachovala optimální laterální flexi pro jistou míru komfortu a pohodlí.

Stejně jako Genius a Ransom je i Gambler designován pomocí dvou konstrukční zon – zóny pevnostní a zóny lehké. Pevnostní zóna by se zjednodušeně dala popsat jako páteř procházejí oblastí spodní rámové trubky a spodních řetězových vzpěr.

Zóna lehká – velmi zjednodušeně – díky absenci úchytů tlumiče či čepů na horní a spodní rámové trubce byli konstruktéři schopni tyto místa odlehčit a získat tak optimální flexi ve správných místech, v místech ve kterých chtěli. Sjezdové kolo musí být odolné, to je bez pochyb a nový Gambler i při nízké váze tento požadavek splňuje, tvrdí Scott. K čemu by bylo sjezdové kolo, které by bylo lehké a pevné, ale přitom nebylo dostatečně odolné?

Nastavitelnost – různá kola, různá geo

Gambler nabízí neuvěřitelnou škálu nastavení. Každý jezdec a každá trať je trochu jiná a každému vyhovuje něco jiného. Gambler umožní nastavení pro jakéhokoliv jezdce či trať. Ať už je to možností použití 27,5" nebo 29" kol, vzduchového či pružinového tlumiče, tak modifikací geometrie – v podobě možnosti změny délky zadní stavby (435mm nebo 450mm), výšky středu a také možnosti úpravy hlavového úhlu. Hlavní kouzlo je ve spodním uchycení tlumiče, které nabízí celkem čtyři různé varianty uchycení, které ovlivňuje jak výšku středu, tak i samotnou křivku chodu odpružení zadní stavby. Hlavový úhel je možno změnit v rozsahu +/- 1 stupně pomocí přiloženého „anglesetového“ hlavového složení.

Integrace

Zajímavostí je i integrace. Scott osazuje Gambler Tuned řidítkami Syncros Hixon IC DH, které jsou zároveň jedním kusem i s představcem. Výhodou je velká tuhost a extra nízká váha, Syncros se chlubí, že se jedná o nejlehčí sjezdové kombo na trhu.

Zajímavý je i sjezdový blatník který je kompatibilní s vidlicemi Fox 40 a 49, namontovatelný je do připravených montážních otvorů na vidlici.

Za zmínku rozhodně stojí i sedlo Syncros Comox, které je optimalizováno pro použití s moderními 29" sjezdovými koly, bylo vyvinuto s ohledem na tři specifické požadavky: zvýšenou průchodnost a znesnadnění kontaktu sedla s pneumatikou, kratší profil a zvýšenou boční výšku pro snadnější ovládání.

Gambler je rovnou z výroby osazen jak chráničem spodní rámové trubky v oblasti středu, tak také vodítkem a nechybí ani specifický napínák řetězu a chránič převodníku.

Geometrie

Geometrie je samozřejmě moderní a její podrobnosti uvidíte v tabulce níže. Zajímavé je, že u velikosti S a M je sedlový úhel upraven tak, aby jezdci i s menším vzrůstem měli dostatek prostoru nad kolem.

Osazení

Rám Gambler Carbon / IMP technology / HMX, BB107 / Carbon swingarm, VLK Virtual 4 Link kinematic, 27.5" (2.6) and 29" (2.5) tire compatible with Geo -BB adj., SW DH 12×157mm dropout, TBC Trunnion box construction
Vidlice FOX 40 Factory 29", 203mm travel / Kashima / Air, GRIP2 / Hi-Lo Comp / Rebound, 20mm Boost thru axle / Alloy steerer
Tlumič Frame, FOX DH X2 Factory, Independent high/low comp. / rebound / RVS, custom tuned / 225×75mm, Spring rates S: 400 / M: 450 / L&XL: 500
Hlavové složení Syncros DH adjustable, Semi integrated / adj ±1° with cup, ID 49.6mm / OD 56mm
Přehazovačka SRAM XO1 DH, Short cage / 7 Speed
Řazení SRAM XO1 DH, Trigger Shifter / 7 Speed
Brzdové páky SRAM Code RSC
Brzdy SRAM Code RSC, 4 Piston / 200mm / centerline rotor
Kliky SRAM X01 DH DUB Carbon, 34T Alloy Chainring DM / 165mm
Napínák SCOTT DH Custom
Střed SRAM DUB PF MTB107, Shell 107×41mm
Řídítka Syncros Hixon iC DH Carbon, 15mm Rise / 8° / 800mm, Syncros Pro DH dual lock-on grips
Sedlovka Syncros DH1.5 / 31.6mm / Alloy7050
Sedlo Syncros Comox 1.5, Titanium Rails
Ŕetěz KMC X11–1
Kazeta SRAM CS PG-720 DH 11–25
Pláště Maxxis Assegai 29×2.5" / 2×60TPI Kevlar Bead / DH / TR / 3C Maxx Grip
Výplety Syncros Revelsoke DH 1.5 / 110×20 Boost front / 157×12 rear / 29" / 32H / Tubeless Ready Rims
Extra Syncros DH Fender
Hmotnost 15.5 Kg

Podobné články

Diskuze

  • anonymní uživatel * (*) 12.7.2019 v 10:50

    KONA? NORCO? TREK? SCOTT?

  • profilová fotka Venca 12.7.2019 v 14:32

    GT?

  • anonymní uživatel Opi 12.7.2019 v 20:12

    vsecho totalne na jedno kopyto.. jediny zajimavy sjezdak za posledni leta mi prijde fakt Noid.. kdyby to udelali v karbonu to by bylo jeste porno

  • profilová fotka Jakub Hirsch 12.7.2019 v 20:31

    Commencal supreme 29”

Komentáře

Publikovat jako anonymní uživatel - přihlášení, registrace


Přepnout barvu pozadí