Test: elasťáky Canyon s integrovaným chráničem páteře

Autor: Keli, kategorie: Test, vydáno: 19.10.2023

Vždy, když jedu na kolo, tak si beru helmu a chrániče kolen, to je naprostá samozřejmost. A také spodní kalhoty s cyklovložkou. To je pro mě také naprostá samozřejmě. Přiznám se, že chránič páteře si občas nevezmu, prostě už pro mě taková samozřejmost není. Možná je to chyba. U německé společnosti Canyon si to uvědomili, zamysleli a spojili spodní kraťasy s ochrannou funkcí. Podvlékací elasťáky s integrovaným chráničem páteře... bude to fungovat?

Základem Canyon Signature Pro Enduro Bibshort with D3O Protector jsou kvalitní cyklokalhoty s více panelovým provedením, laclem a odvětranými šlemi. Nechybí ani kvalitní vložka z viskoelastické pěny od Etxeondo. Tedy záležitosti naprosto běžné u vyšších řad drtivé většiny výrobců. Rozdílem je podlouhá dvojitá kapsa umístěná na zádech. Do ní Canyon vkládá panel z d3o pěny, onen výše zmíněný chránič páteře.

Představovat d3o materiál je asi zbytečné, jedná se pěnu, která při nárazu "absorbuje" část energie a tím sníží náraz přecházející do uživatele. Použitý panel není nijak specifický, jedná se o panel, který najdeme v mnoha typech v batohů s integrovaným chráničem páteře. Panel plný normu EN1621-2:2014 Level 1.

Rozdíl oproti běžným laclovým kraťákům je rozdíl i v provedení šlí, ty jsou širší a na hrudníku jsou navíc vybaveny zipem, který z kraťasů vytvoří skoro kombinézu známou například ze triatlonu. Přestože je "kombinézou" zakrytá velká část těla neměl pocit, že bych se potil více než obvykle. Zlí jazykové tvrdí, že už to ani víc nejde... každopádně elasťáky tepelný komfort nezhorší a navíc od těla dobře odvádějí pot.

Já jako jezdec s parametry 185 cm a 90 kg jsem sáhl po největší dostupné velikosti L/XL a nemohu říci, že bych měl výraznou rezervu. Mít pět kilo navíc asi bych měl problém, stejné by to bylo i kdybych byl o 5 cm vyšší.
Docela dlouho jsem pátral k čemu je kulatá díra na přední straně elasťáků. A pak na to přišel. Kraťasy nejsou unisexové, jsou pánské. Když rozklíčuješ následující šifru, budeš ti jasné na co díra je: Sehnout - vystrčit - konat...

Zádová kapsa je dostatečně velká, tak, aby se do ní vešel jak páteřák, tak vodní vak. I když možná je na vak myšlena druhá o fous menší kapsa, ale její délka nebyla dostatečná na jakýkoliv vak, co jsem měl doma. 
Do hlavní kapsy se camelbak sice do problémů vejde, ale pokud jej naplníte jen trochu větším objemem vody je s ním jízda velmi nepříjemná. Šle tlačí do ramen a vak má tendenci na zádech poskakovat. Ale aspoň nevyjíždí nahoru, jak se to občas děje se samotným páteřákem. Ten totiž není v kapse nějak fixován, je do ní pouze volně vložen. Někdy, obvykle při použití s ledvinkou, má d3o panel tendence vysouvat se vzhůru, ledvinka jej postupně, jak drobně skáče na zádech, vystrkuje z místa jemu určenému. Problém by snadno vyřešilo uzavírání kapsy shora, ale to zde jaksi není. Naštěstí se zmíněný problém neděje vždy, ale nepodařilo se mi vypozorovat, co je hlavní příčinou.

Chráničový panel umístěný do kapsy jemu určené leží na zádech poměrně nízko, v podstatě končí v úrovni spodní hrany lopatek. Vůbec by nevadilo, kdyby panel byl o polovinu delší. A nebo alespoň umístěn výše, důležitější je ochrana páteře blíže k hlavě než blíže zadnici... 

Elasťáky mají i další úložné prostory. Dvě zádové kapsy (na camelbag a páteřák) doplňuje dvojice menších kapes na spodních koncích nohavic. Jejich umístění je praktické i nepraktické zároveň. Za jízdy v nich náklad nevnímáš, ale pokud do nich chceš cokoliv dát či vyjmout musíš si stáhnout kalhoty. 
Velikostně jsou "cargo" kapsy na obří telefon nebo na naditou peněženku. Tu budeš potřebovat, možná ne přímo na kole, ale při koupi, cena kraťasů je 4.999 Kč. 

Spodní elastické kraťasy s cyklovložkou a chráničem páteře Canyon Signature Pro Enduro Bibshort with D3O Protector jsou za mě super nápad, protože vlastně neřeším jestli si chránič vezmu nebo ne. Přestože je vyjímací, nemám důvod jej vytahovat, výjimkou je pouze praní.

Podobné články

Komentáře

Publikovat jako anonymní uživatel - přihlášení, registrace


Přepnout barvu pozadí