reklama

Finálové Bikerally Zlín ovládli junioři - nejrychlejší Kolečík, šampionem Herclík

Autor: WBS media, kategorie: Report, vydáno: 27.9.2023

Krásné lesy nad zlínskou hvězdárnou v sobotu 23. 9. hostily závěrečný závod seriálu WBS - FK Spojovák Bikerally Zlín. V pořadí šestý závod letošní sezony dopředu avizoval neskutečné bitvy o každou příčku v celkovém pořadí seriálu, hlavně pak o tituly ve všech 9 kategoriích. 

 

Příprava tratí před závodem proběhla naprosto skvěle a rychle díky početné partě místních jezdců a srdcařů a jejich pomoci. V pátek po poledni proto vše bylo ready na nalítávání stop. Tratě byly jako vždycky ve Zlíně technické, nevyzpytatelné a za sucha pekelně rychlé. Všechno ale nasvědčovalo tomu, že počasí hodně okoření sobotní ostrý závod. Od poloviny tréninku se s pomocí vytrvalého deště trať změnila v solidní klouzačku, některé pasáže nešly držet jistou stopou a začalo tak atraktivní rodeo - hlavně pro diváky. Těch se na extrémní podívanou přišlo podívat opravdu hodně, stejně jako jezdců, kterých se do Zlína sjelo 119. A ta trocha deštíku nikomu během dne náladu pokazit nedokázala, a o to víc energie dodávali závodníci na eRZetách. Takže přesně v 11:00 začíná finálová show!

Paradownhill

Za předjezdcem se na trať rychlostních zkoušek vydávají čtyři borci kategorie Paradownhill na svých tří až čtyř kolových speciálech. Díky nepostradatelné podpoře záchranářů SAR Morava na quadech od Aligator AVS si mohli tratě pořádně nalítat, takže tempo v závodě bylo zběsilé. O mezinárodní účast se postaral Slawomir Jedezlla z Polska a uvedl se skvělou show, rychlými časy, a nakonec i vyhranou RZ4. Je z toho 2. místo za nejrychlejším Majklem Kosíkem, který si připisuje další vítězství na WBS. Doufáme, že Slawu uvidíme i v příští sezoně, aby podpořil a prohnal Majkla s podobným tříkolovým speciálem. Ty totiž zatím ujíždí čtyřkolkám bez pohonu, které řídí chlapi z Monoski Zlín. Mezi nimi si bronzovou příčku držel Honza Malec před Jiřím Kudrnou.

Ženy

Jako první se na trať rozjela Míša Šantavá z No Question bike a s číslem 301 diktovala tempo, pronásledovaná Verčou Machovou. Role se ale otočily po přechodu na pravou RZ3, kde Verča zatáhla, skvělým časem se přiblížila na dostřel Míši, a vyhranou RZ4 si zajistila 1. místo. Vítězství bere o 1,7 vteřiny Verča Machová pro TUFO Cyklozákladnu Otrokovice. S větším odskokem za první dvojicí udržela 3. místo Nikča Trlicová před čtvrtou Andreou Slivenskou.

Střelci

Těm nejmenším střelcům zlínské deštivé podmínky hodně zatápěly, ti nejrychlejší pak jeli solidní tempo nehledě na počasí! Odvážných 22 střelců do 15 let se statečně pralo s tratěmi, z toho 5 nejmladší v ročníku 2012 a mladších. V kategorii Mini byl nejrychlejší Jarda Maláč, před Lukášem Papalou a Kryštofem Jařinou. 

Mezi staršími pak na začátku vedl vedoucí střelec sezony Oliver Fiala, v RZ 2 i 3 ale chyboval a propadl se pořadím. Ani povedená poslední RZ pak nestačila na stupně vítězů a je z toho 4. místo. Vyrovnanými jízdami si zajistil 3. místo Jáchym Samek. O první místo to pak byla trochu divočina. Z těsného vedení po chybě ve třetí jízdě klesl Petr Čech za Marka Petřeka, pak ale předvedl perfektní poslední RZ a vedení si bere zpět. Marek Petřek má stříbro.

Muži

V mužích se jelo o to nejcennější - pohár pro celkového vítěze WBS. K titulu má teoreticky nejblíž David Herclík z Full Gas academy mtb team, který má po škrtání nejhoršího výsledku lepší pozici než dosavadní, do té doby úřadující šampion Petr Malý a další pronásledovatelé. Herclíkovi tak stačilo držet se do 4. místa v Mužích. To se mu podařilo splnit a se třetím místem ve Zlíně se stává celkovým vítězem Gergel Wood Bikerally Series 2023! Zato Maloch se ocitá mimo stupně vítězů jak nad hvězdárnou, tak i v celkovém žebříčku, tedy na 4. místě. O vítězství v mužích se pral Tomáš Huňa s Petrem Janečkem. V cíli je od sebe dělila pouhá desetina vteřiny, a o tu byl rychlejší Petr Janeček z Kolofix DH racing teamu.

Absolutní Junioři

Mladé pušky předvedly neskutečnou podívanou a vypálily matadorům rybník. Všichni očekávali souboj dvou nejlepších českých juncků Kolečíka a Húště, kteří patří mezi největší naděje českého sjezdu a neztrácí se ani na světových závodech. Borci to potvrdili, kdy od začátku odstřelili zbytku startovního pole v absolutním pořadí. Kryštof chybuje v RZ2 a nechává Ondru odskočit. Ondra Kolečík si pojistí vedení nejrychlejší RZ3 a bere celkové vítězství pro Kellys Factory Team. Druhé místo udržel Kryštof Húšť za Planet Bikes Racing Team. Třetí v celkové klasifikaci byl o 1,4s za Húštěm nejrychlejší Muž Petr Janeček. Mezi Juniory pak probíhal další souboj o 3. místo v této kategorii mezi Matyášem Závorkou a Davidem Miklem. Oba jezdili skvělé časy a drželi se v TOP10 celkově na 6. resp. 7. místě. Matyáš Závorka byl nakonec rychlejší o 0,7 vteřiny a bere juniorský bronz. Na celkové vítězství v seriálu to ale těsně o 1 bod nestačí a mistrem v Juniorech se stane i přes 6. místo ve Zlíně Filip Bechný.

Hardtail

Kořením pevných rámu byl přímý souboj o titul mezi Krhánkem (Kruťa Racing Team) a Pavelkou (4Fun Racing team), a souboj o 3. místo mezi Hrabcem a Cieleckým. Pavelka na tom byl lépe po RZ1, Kikin ale nastavil totální nasazení a díky časům na RZ2 a 3 si vypracoval náskok a dostal soupeře pod tlak. I po jejich krizovkách tak bere první místo nakonec s větším náskokem a obhájil tak 6. celkové vítězství v pevných rámech. David Pavelka se po větším crashi v poslední RZ propadá až na třetí místo. Max Cielecký pak byl celý den o něco rychlejší než Tomáš Hrabec a zasloužil si 2. místo před Davidem Pavelkou. Tomáš Hrabec tady nakonec bere 4. místo, ale díky tomu, že za sebou udržel Minarčíka, si udržel 3. místo v HT po celé sezoně. 

Gentlemen

V této kategorii se potkali dva elitní jezdci WBS minulých let- Jirka Gergel a Martin Hoferek, kteří přece jen jeli od začátku rychlejší tempo, než zbytek G-pole v čele s průběžně vedoucím tatíkem seriálu Pavlem Macháčem. Ten si bezpečným 3. místem na Zlíně zajišťuje Gentlemanský titul. Bitvu mezi Jirkou a Hofem vyhrává Velosolutions CZ Boss Jirka Gergel!

Legendy

V Legendách se mělo o titulu rovněž rozhodnout v přímém souboji mezi Leo Máchou a Pavlem Mašláněm. Vítězství ve Zlíně si ale pro sebe urval třetí jezdec v kategorii - Holoubek Aleš stylem NaPivo@Dom. V souboji o titul se pak lépe dařilo Mašlovi v první polovině závodu. Po změně tratí ale Leo Mácha zapnul turbo, vyhrál obě poslední eRZety a čekalo se, zda to vyjde... Pavel Mašláň nakonec udržel náskok a porazil Leo Máchu o 0,1 vteřiny s tím, že jej o 1 jediný bod přeskočil v celkovém pořadí Legend a stává se mistrem!!! O 1 bod a 1 desetinu vteřiny... to tady ještě nebylo a po srdnatém výkonu Leo Máchy pro něj trochu hořký závěr sezony, ale chlapi to určitě zvládnou a spláchnou.

A tím máme FK Spojovák BikeRally Zlín úspěšně za sebou, stejně jako 14. sezonu seriálu Wood BikeRally Series. Za zlínský závod je potřeba poděkovat Poště bez hranic za podporu a spolehlivou dodávku, další dík pak jde za správou místních lesů - Lesy ČR, Lesy města Zlína, Městská zeleň Zlín - za vstřícný přístup a domluvu.

No a největší díky jde za závodníky, diváky, a sponzory celého seriálu Gergel Wood Bikerally Series, protože jen díky Vám je atmosféra jedinečná a společně nás to žene k dalším závodům, do dalších sezon a pořád to držet v plných! Děkujeme. 

A nás teď čeká to nejpříjemnější, a to slavnostní zakončení WBS 2023, které letos proběhne 3. 11. v Lužkovicích v Hospodě Na Hřišti, kde budou korunováni ti nejrychlejší ve všech kategoriích!

Poř. Jezdec Tým Kat. Součet Ztráta ved.
1 Kolečík Ondřej KELLYS FACTORY TEAM J 00:04:06.7  
2 Húšť Kryštof Planet Bikes Racing Team J 00:04:10.7 00:00:04.0
3 Janeček Petr Kolofix DH racing team M 00:04:12.1 00:00:05.4
4 Huňa Tomáš SBT Fryšták Mondraker kolofix M 00:04:12.2 00:00:05.5
5 Herclík David Full Gas academy mtb team M 00:04:14.5 00:00:07.8

Podobné články

Komentáře

Publikovat jako anonymní uživatel - přihlášení, registrace


Přepnout barvu pozadí