Test: oblečení Vaude Moab PRO - je libo krátký nebo dlouhý?

Autor: Eda, kategorie: Test, vydáno: 21.12.2023

Německá značka Vaude si v rámci MTB řady oblečení připravila novou kolekci Moab PRO. Kolekci, která si na první pohled nezadá s mnohem ostřílenějšími hráči v odvětví horské cyklistiky zaměřené pro jízdu z kopce dolů. Abych si nové věci pořádně vyzkoušel, testoval jsem je od jara do podzimu.

Ekologické Vaude

Materiály použité na celou kolekci jsou opět recyklované. Zde si Vaude drží stále svůj standard a nepolevuje z něho. Recyklované materiály určitě mají smysl a pokud je pro někoho priorita používat tento typ materiálu, Vaude má k dispozici většinu své nabídky právě z ekologických materiálů. A pokud svým pohybem v terénu chcete zanechat stopy pouze na zemi, podívejte se na stránky Vaude, jakou mají nabídku.

   

Do testu jsem dostal jak kraťasy, tak dlouhé kalhoty. Stejně jako dres s krátkým rukávem, tak i dlouhým rukávem. 
Dres s krátkým rukávem a kraťasy jsou za mě spíše na výlety, případně lehké trailové ježdění. Dlouhé kalhoty a dres s dlouhým rukávem jsou za mě zaměřené více na jízdu z kopce dolů a do bikeparků. Přecejen v bikeparku je vyšší riziko pádu a dlouhé rukávy a nohavice omezí nebo zmírní odřeniny. Toto rozdělení ale platí hlavně pro teplé letní dny. Jakmile teplota klesá, délka zvolených rukávů a nohavic na vyjížďku se prodlouží.

Nohy jako první

Střih dlouhých kalhot i kraťasů je užší, než tomu bylo v předchozích kolekcích, což je za mě dobře. Nohavice už neplandají a nevypadají jako neforemný pytel. Naopak je jejich nošení velmi příjemné. U dlouhých kalhot se navíc nohavice dole u kotníků hodně zúží. Díky tomu není třeba se bát, že by se vám nohavice dostala do převodníku. Materiálově jsou nohavice jak kraťasů, tak dlouhých kalhot stejné. Látka je pružná do všech směrů, takže je v ní pohyb bez omezení. Zároveň je ale dost pevná na to, aby ani po půl roce nevykazovala v místě sedacích partií opotřebení. Zde ale záleží, jaké sedlo používáte. Pokud bude sedlo s drsným povrchem, může být opotřebení vyšší. V kalhotách jsem si pak dal i několik pádů a také to přežily bez úhony.

Povrchová úprava látky je pak vodě a špíně odpudivá. A opravdu se na povrchu látky při dešti tvoří malé kapky tak, jak to známe z membránových bund. Pouze s tím rozdílem, že se po chvíli kapka vsákne. Promoknutí to ale o nějaký čas oddálí. 
Co se špíny týká, tak i špína od řetězu se dá vyprat běžným praním bez speciálních pracích prášků nebo odstraňovačů skvrn. Takže tato úprava látky funguje. Pro dlouhotrvající účinek je pak třeba tuto povrchovou úpravů udržovat její obnovou impregnací.

       

Zip v poklopci není

Zapínání v pase je u kalhot i kraťasů vyřešeno v obou případech stejně. Zapíná se kovovým háčkem do předem ušitých ok. Toto je za mě nejpevnější způsob, jak si zapnout kalhoty. Jediná nevýhoda je, když potřebujete rychle sundat kalhoty na záchodě! A háček se nechce pustit. Pak nastávají občas krizové a zároveň úsměvné situace :) Zapínání v pase potom ve zvýšené bederní části pomáhá ještě široký pruh gumy, který příjemně pojistí utažení. Poklopec potom nemá žádný zip, nebo cvočky. Je tvořen pouze překrytím látek. Ale nikdy jsem neměl pocit, že by to měl být problém. Překrytí je dostatečné.
Kalhoty i kraťasy pak mají v obou případech dvě kapsy na zip. Jednu na pravém stehně a druhou na levém. Kapsy jsou dost velké na to, aby se do nich vešel mobilní telefon a případně i malé nářadíčko. Z letošní zkušenosti ale víme, že telefon je lepší vozit v batohu, nebo ledvince!
Navíc mají jak kraťasy, tak kalhoty v oblasti zadní strany kolene laserem vypálené dírky pro odvětrání. U kraťasů to za mě úplně smysl nedává, u dlouhých kalhot jednoznačně ano.

Trup hned v závěsu

Dresy jak s dlouhým, tak s krátkým rukávem jsou trochu jinak vyřešené, než tomu bylo dosud. Látka na trupu je hodně prodyšná a rychle schne. Materiál použitý na rukávech je zvolen pevnější. Na první omak se tváří velmi podobně, jako je zvolený materiál u kalhot. Není tak pevný, ale je pevný dost na to, aby odolal slabším větvičkám a trnům. Límeček má potom v zadní části našité poutko. Drobný detail, který ale né každý dres má.

     

Kombinace materiálů

Vzhledem k pevnějšímu materiálu rukávů už dres s dlouhým rukávem není celkově tak prodyšný, jako dresy testované minulý rok, nebo dresy z jiných kolekcí. Na vnitřní straně rukávů je ale všitý pruh látky, který alespoň částečnou prodyšnost umožňuje. Neznamená to, že by dres vůbec nedýchal, to ne. Ale jako celek je to vzhledem k pevnějšímu materiálu rukávů znát. Trup větrá stejně, ruce trochu hůře. 

Nižší prodyšnost ale vynahradí vyšší odolnost, protože má pak dres delší životnost. Dlouhé rukávy jsou u zápěstí zakončené užším pruhem látky. Pěkně tak udrží rukáv na místě a ten se nemá tendenci vytahovat.
Co bych ale určitě ocenil je delší zádový díl. Ten sice prodloužený je, ale za mě by mohl být ještě víc. Zvlášť když mám pod dresem páteřák 
U dresu s krátkým rukávem jsou na rukávech v zadní části ramen laserem perforované větrací otvory. V tomto dresu se opravdu potit nebudete.

 

Spousta barevných kombinací

Barevně máte u kalhot i kraťasů na výběr ze dvou barev - černá a khaki zelená. Cenově stojí kraťasy 126 Euro a dlouhé kalhoty 147 Euro.
U dresů je pak barev na výběr více a to konkrétně černá/khaki, vínová, modrá a smaragdová. Cenově je to pak 79 Euro za dres s krátkým rukávem a 95 Euro za dres s dlouhým rukávem. 
Za mě konečně Vaude udělalo řadu oblečení, která je svým vzhledem i střihem určená primárně pro jízdu na horských kolech v terénu.

V dnešní době je na trhu spousta značek a modelů dresů s krátkým a dlouhým rukávem. Stejně tak to platí jak pro kraťasy, tak pro dlouhé kalhoty. Proto je důležité si vybrat to nejvhodnější pro své potřeby. A pokud je jednou z vašich priorit i ekologická udržitelnost oblečení, Vaude rozhodně stojí za vyzkoušení.

Foto: Trivet.photo - Mira Hudec

Podobné články

Diskuze

  • anonymní uživatel Ewa Farna (nazdar (a) leto.cz) 22.12.2023 - 18:17

    Vis urcite ze zpracovani recyklatu je v tomhle pripade vic eko nez bezne materialy?

  • anonymní uživatel Luděk 23.12.2023 - 18:56

    Ze Sešuly se stal modílék :)

    • anonymní uživatel Karel 23.12.2023 - 23:06

      To je Karim Amour

      • anonymní uživatel Luděk 24.12.2023 - 17:05

        Tak to spíš Kilián Bron ěk po Brněnsku :)))

        • anonymní uživatel Karel 26.12.2023 - 9:59

          Jo myslel jsem tohodle pletu si je

  • anonymní uživatel Míra (jackliveshere (a) seznam.cz) 25.12.2023 - 13:21

    Je mi úplně jedno jestli je to eko nebo piko. Endura od té doby, co zezelenala, stojí za houno. Na druhou stranu Rocday jsou zřejmě také recyklované a ten materiál mě baví.

Komentáře

Publikovat jako anonymní uživatel - přihlášení, registrace


Přepnout barvu pozadí