Test: dvě helmy Bell proti sobě. Vyrovná se Sanction 2 DLX top modelu Full-10 Spherical?

Autor: Keli, kategorie: Test, vydáno: 2.4.2024

Jak dopadne srovnání top modelu přilby s cenově dostupnou? Vyplatí se připlatit a koupit lepší? V následující recenzi se pokusím srovnat dvě helmy od amerického výrobce Bell, špičkovou Full-10 Spherical a cenově dostupnou Sanction 2 DLX.

Let's get ready for rumble

V kategorii pod 1000 gramů do ringu z levého rohu nastupuje šampion Bell Full-10 Spherical a z pravého rohu vyzyvatel Bell Sanction 2 DLX. Jak dopadne souboj? Dokáže se helma s třetinovou cenou vyrovnat top modelu?

Bell Full-10 Spherical

Bell Sanction 2 DLX

Bezpečnost

Bong! První kolo. Bezpečnost, boj začíná a hned nejdůležitějším parametrem - ochranou hlavy. Co se týče bezpečnosti, obě přilby splňují všechny myslitelné normy včetně ASTM DH i ASTM BMX. Takže v tomhle ohledu jsou si naprosto vyrovnané.

Norma je sice norma, ale pocit na hlavě je pro mě důležitější. V přímém srovnání, hned při nasazení Sanctionu poté, co jsem si z hlavy sundal Full-10, mně na mysli vytanula myšlenka, že bych mnohem raději padal s Full-10 než s Sanctionem, i přesto, že pokrytí hlavy helmou je víceméně shodné. Bylo to ale jen při bezprostředním přechodu z jedné přilby na druhou. Za jízdy jsem jakoukoliv nedůvěru v bezpečnost Sanctionu neměl. 

Karbon vs. ABS

Materiál skořepin se liší, levnější Sanction je založen na ABS plastu, přičemž dražší Full-10 má karbonovou skořepinu. Ač obě splní shodné normy, tak v rukách je Full-10 mnohem pevnější a kompaktnější. Není to samozřejmě jen skořepinou, ale i pěnami použitými uvnitř přileb. Ve Full-10 se využívá kombinace EPS a EPP, zatímco Sanction pouze EPS. 

Při tradičním testu v podobě zmáčknutí náhubku vyhrává Full-10 na celé čáře. Její tuhost je jak v příčném, tak podélném směru výrazně vyšší. Rozhodně bych o Sanction 2 DLX neřekl, že je nějak měkká, rozdíl oproti Full-10 je znatelný.   

Není MIPS jako MIPS

Obě přilby v sobě mají integrovanou ochranu proti poškození mozku vlivem rotačních sil vzniklých při pádech. Každá z nich k tomu nicméně přistupuje jiným způsobem. Full-10 sází na Spherical Technology Powered by MIPS, což jsou dvě skořepiny, které po sobě volně kloužou. Uvnitř vnější skořepiny přilby se nachází ještě jedna, ta sedi na hlavě a jejich vzájemné spojení řeší gumičky, obdobně jako u běžného MIPSu.

Sanction ochranu řeší konvenčněji pomocí klasické MIPS fólie.
Při nasazení na hlavu obě přilby dovolí velmi podobné pootočení na hlavě. Teoreticky by řešení s dvěma polokoulemi (u Full-10 Spherical) mělo být účinnější, ale vlastně nemám jak toto vyzkoušet.

Nepřehlédnutelná vs. tradiční

Co se vzhledu týče, Full-10 je naprosto nepřehlédnutelnou přilbou díky svému poměrně futuristickému vzezření. Designéři se nebáli netradičního zpracování a neobvyklých křivek. Nejvíce je to patrné v oblasti čela a hrany, ke které obvykle přiléhají brýle. Obvykle bývá tato linie zcela přímá a hladká, u přilby Full-10 je několikrát zalomená. Zalomení v těchto místech nejsou pouze z designového záměru, ale fungují i jako nasávání vzduchu sloužícímu ochlazování hlavy v přilbě. Naprosto nepřehlédnutelným prvkem je také další součást odvětrání, a sice otvory, kterými ohřátý vzduch od hlavy odchází - najdeme je zcela logicky na zadní straně přilby. Pokud je označím jako velmi výrazné, tak se dost držím při zemi.

Oproti tomu Sanction 2 je patří mezi přilby s tradičním, možná až trochu usedlým vzhledem. Osvědčené řešení, které neurazí. 
Full-10 je vzhledová divočina, držíš-li ji v ruce. Jakmile si ji ale nasadíš na hlavu, tak vypadá docela normálně nebo ne?

Odvětrání

Co se dříve až tolik neřešilo u integrálních přileb, je v současné době důležité téma. Tepelný komfort a s ním související odvětrání hlavy v helmě vnímám jako jednu ze zásadních vlastností u jakékoliv přilby. Čím víc helma větrá, tím lépe.
Obě přilby mají dost větracích otvorů, takže by měly větrat více než dobře. A to samozřejmě platí, ale v přímém srovnání exceluje Full-10. Ta se v odvětrání může rovnat s nejlépe odvětranými DH přilbami na trhu. Dokáži si představit v této přilbě závodit i v enduru. V odvětrání se úplně rovnat lehkým endurovým přilbám nemůže, ale zásadní rozdíl nevnímám.
Sanction větrá spíše průměrně, na hlavě pociťuji znatelný rozdíl oproti Full-10, ale pokud v přilbě budeš jezdit výhradně z kopce dolů, tak se budeš cítit komfortně.

Každá z přileb má vnitřní vycpávky řešeny odlišným způsobem. U Sanctionu jsou výrazně tenčí a tvořené mnoha díly, u Full-10 jsou mnohem kompaktnější. Každopádně obojí jsou vyjímatelné a pratelné.

Skvěle vyřešené uchycení lícních vycpávek vidím u Full-10, v přilbě drží pomocí magnetů. Jejich vyjmutí a nasazení zpět je otázkou sekundy. 

Zastavím se na chvíli u velikostí, obě přilby jsem měl v eMku (obvod mé hlavy 56 cm), ale pocitově byl Sanction o fous větší než Full-10 Spherical. Když si uvědomím, že se výstelky trochu vymačkají, tak bych vážně uvažoval o sáhnutí po menší velikosti. Ve Full-10 Spherical byl obličej výstelkami mnohem více zmáčknutý, přesně tak akorát, aby to nebylo nepříjemné a přitom helma na hlavě dobře seděla.

Kilo a lehce nad kilo

Plynule přecházíme do dalšího kola, v něm můžeme porovnávat hmotnosti. Vyzyvatel, model Sanction váží necelých 1040 g a Full-10 Spherical o fous míň, 1000 gramů. To jsou deklarované hmotnosti v M velikosti, já v reálu navážil  o trochu víc. 1057 gramů u Full-10 a 1102 gramů v případě Sanction 2 DLX. Ano, obě helmy váženy také ve velikosti M.

Drobné detaily, vychytávky

Přichází na řadu drobnosti, které můžou rozhodnout výsledek pro jednu nebo druhou stranu. I v tomto kole je dominance na straně přilby přicházející z červeného rohu. Full-10 je v základním balení vybavena pěknou brašničkou ve které přilbu můžete snadno přenášet či uchovávat, Sanction se snaží konkurovat látkovým pytlíkem, ale v tomhle ohledu marně. 

Vozíš na helmě kameru? Hlava je nejlépe stabilizovaná část těla a vézt kameru na helmě se přímo nabízí. Nicméně jsou zde potenciální rizika, pokud je kamera na přilbě připevněná pevně, při případném pádu bude kamera sloužit jako brzda a bude zabraňovat klouzání přilby po zemi. Bell proto u Full-10 přichází s odlomitelným držákem kamery umístěným na temeni hlavy. Plastový element se do přilby nacvakává. Při případném pádu se vylomí a neměl by hrozit výše zmíněný problém. Za sebe to vnímám jako dobrý pokus, ale já bych s kamerou přilepenou na přilbě již nejezdil. Mnohem sympatičtější mi přijde řešení s kamerou nalepenou zespodu kšiltu tak, jak je to třeba u Giro Insurgent Spherical. Takže v tomto ohledu body na stranu Full-10 nepřipisuji.

Kšilty jsou na obou přilbách shodné, oba dva drží pouze na dvou šroubech a mají plynule nastavitelný sklon.

 

Tak kterou?

Kdyby někdo přede mě položil tyto dvě přilby a řekl: "Vem si tu, která ti bude více vyhovovat!", tak sáhnu bez pochyb po Bell Full-10.
Nicméně pokud bych si měl přilby kupovat, tak bych se hodně rozmýšlel, protože za všechny výhody, který Full-10 přináší oproti modelu Sanction, bych si musel opravdu hodně připlatit. Full-10 je více jak třikrát dražší než Sanction 2 DLX. Doporučená maloobchodní cena 15999 Kč u Full-10 vs. u Sanctionu 4 999 Kč.

I když... jako závodník si rád připlatím za komfort, helmu budu mít na hlavě asi mnohem více času než běžný hobík. Rozdělení přileb Full-10 pro závodníky a Sanction 2 DLX pro nezávodníky napovídá i drobný detail jakým je přezka přilby. Závodníci obvykle problém s dvojitými D kroužky nemívají, zato nezávodnící ocení jednoduchost zapínání mechanicko-magnetického Fidlocku.
Jo a magnet nechybí ani u DD kroužků Full-10, tam slouží k zachycení volného konce pásku po protažení kroužky. Super praktický detail.

Jak byste volili vy? Sáhli byste po top modelu Full-10 nebo po levnějším Sanction 2 DLX?

Obě přilby do testu dodala firma Progress Cycle a obě se také dají na jejich e-shopu pořídit.

Podobné články

Komentáře

Publikovat jako anonymní uživatel - přihlášení, registrace


Přepnout barvu pozadí