Test: kazeta Garbaruk - po čtyřech letech funguje stále na jedničku

Autor: Kule, vydáno: 16.2.2024

Že komponenty nevydrží tolik co před léty? Neplatí to pro všechny. Důkazem je následující test v němž přinášíme informace po čtyřech, ano, čtyřech letech intenzivního používání kazety Garbaruk. Neuvěřitelné, ne? Nevěříš? Čti Kuleho zkušenosti!

Napsáno na třikrát

Tohle je test, kterej měl být už dávno napsanej. A taky byl. Ale vzhledem k tomu, že jsem na tom se zálohováním zhruba jak barvoslepej s designováním, tak se holt musí vydat až na třetí pokus. Na druhou stranu je tohle asi nejpoctivější test kazety ever.

Ramínka, kladky, kazety a kliky

Garbaruk je firma sídlící v polským Krakowě. Komponenty pohonu se zabývají už řadu let. V jejich nabídce najdeme krom kazet jak převodníky, ramínka a kladky přehazovaček tak nově i kliky na XC a žiletky.

Nás ale bude zajímat jejich z jednoho kusu frézovaná kazeta. V minulosti jsem si pořídil 11ku, tenkrát ještě se systémem dvou lock ringů, což nebylo úplně nejšťastnější řešení, nicméně performance kazety samotné byla excelentní. Když tedy byla možnost otestovat 12ku, bylo jasný, že u toho nesmím chybět.

  

Co konkurence?

Modří už vědí. Kvalitní kazeta má rozhodně vliv na funkci. Pokud je vše ostatní v pořádku; přehazka, řazení, řetěz, lanko, bowden, rovná patka atd. Nejsem gramhonič, nicméně ubírat z neodpružené váhy kola je vždy velmi příjemné. Za mě není jediný důvod vozit těžkou kazetu, která se za půl roku vymačká a nedejbože začne přeskakovat, když mohu pořídit o polovinu lehčí kousek s až nesmyslnou výdrží. Ano, mluvím o Sunrace. Mezi Garbarukem a Sunrace je propastný rozdíl, který není potřeba popisovat. Dalším z rádoby konkurentů druhovýroby by mohlo být KCNC, ale jejich kazety nefungují. Nakonec tu máme ještě E13, bohužel vzhledem ke spolehlivosti jejich produktů je koupě čehokoliv od této značky podobný hazard jako hrát skořápky.

Velcí hráči si stojí jak?

Srovnávat tedy musíme s dvěma hlavními hráči, Sramem a Shimanem, jejichž produkty se snaží suplovat. Kazety od Garbaruku se vyrábí v několika velikostech a na všechny aktuálně používané standarty mtb ořechů, tedy XD a MS ve variantách 10 -> 48/50/52 zubů, pro klasický HG pak s nejmenším pastorkem 11 zubů. Je důležité zmínit, že právě podle zvoleného ořechu profiluje Garbaruk své kazety pro použití s odpovídajícími řetězy. Pokud tedy zvolíte XD, bude kazeta fungovat nejlépe se sramáckým, pokud MS nebo nedejbože HG, pak je dobrý nápad použít některý z řetězů od Shimana. Co se týče HGčka, je jeho opotřebení s touto kazetou výrazně nižší, kazeta se na ořech neskládá po jednotlivých pastorcích, tím, že je vcelku, nedochází k zakusování.

Chameleon bere roha!

Já sem zvolil dvanáctku ve variantě 10-48T, pro ořech XD a v barevné variantě "chameleon". Chameleon zhruba po týdnu bere roha, na můj dotaz Garbaruk nereaguje a v tichosti tuto barevnou variantu stahuje z nabídky. Dále tedy jezdím na krásné stříbrné.

Doporučenou konfiguraci s řetězem i přehazovačkou ignoruju. Když test, tak pořádně. Nahazuju vše XT a de se na věc. Po pár přeřazeních zjišťuji, že výrobce nekecal a řetěz měním za géikso. To je jiná písnička a v tomto setupu trápím kazetu následující půlrok.

Dalo by se říct, že je to skoro ono. Nicméně půlrok je právě ta doba, kdy funkce Shimano přehazek pomalu začíná pokulhávat a tak je čas ji poslat kam patří. Na kolo tedy putuje GX Lunar, stále ještě v kombinaci s XT šaltrem, což je mimochodem velmi funkční řešení pro ty, kteří mají tzv. šimaňáckej palec. Se Sram přehazkou je to konečně značka ideál a takhle jezdím další dvě sezóny.

Během této doby párkrát rovnám patku, občas měním vytahanej řetěz, lanko nebo bowden. Dvakrát odepíšu řadič XT, abych ho konečně, obdarován Anýz, které Broňa koupil elektriku, nahradil páčkou XX1. Ale kazeta je držák.

Slabina nalezena! Skoro

Když už nevím, jak jinak ji opotřebit, přichází lednový výlet do Itálie. Po návratu bohužel zapomínám mejt a kazeta dostane od posypové soli dost nažrat. Měním řetěz a kazeta střílí na největším, hliníkovém pastorku. "Konečně sem našel slabinu", říkám si spokojeně. Bohužel byl jen špatně nastavený B-screw. Seštelovat a řazení je opět dokonale smooth jak sem si za poslední roky navykl. Po roce v zasoleném režimu, režimu, kdy se mi tedy nepodařilo ji zničit, ji proženu omlazovací kůrou a zase vypadá, jako nová. Aktuálně má za sebou 4 roky nepřetržitého ježdění v nejrůznějších podmínkách, závodění a řazení v záběru, i těch ne úplně povedených. Přežila dvě kola a já si ji rozhodně nechám i na to další.

Hledáš lehkou a odolnou kazetu? Ber Garbaruk

Tuhle kazetu má tedy smysl kupovat v případě, kdy člověk shání lehkou a odolnou, z jednoho kusu frézovanou, na specifický ořech nebo ve specifickém rozsahu. Pokud mám ořech XD a chci 50ku, můžu koupit Sram 1295, který bude velmi nepatrně tišší pří změně převodů. Pokud bych ale chtěl 52ku a nevyhovuje mi poslední vyprošťovák ze 42 na 52, můžu sáhnout právě po Garbaruku, který se vyrábí v odstupňování ze 44 na 52.

Komponenty Garbaruk do ČR dováží Protocycles.

Podobné články

Diskuze

  • anonymní uživatel SaintJV (xxpokusxx (a) seznam.cz) 17.2.2024 - 8:48

    Hele kule at chces nebo ne, prijde mi ze jsi se o ni celkem hezky staral:) 4 roky je velmi velmi slusna casova primka, ale kolik to je cca km?
    Kdyz polozim otazku: V cem je hlavni rozdil oproti originalu? odpoved se nehleda jednoznacne, jestli jen pocet zubu, kdy ti tohle od GBRK vyhovuje vic?

  • anonymní uživatel Lukass 17.2.2024 - 9:59

    (nic proti Kulemu)
    Zas jedno hezky "promo" pro Indiána...

  • anonymní uživatel Kule 17.2.2024 - 16:37

    Uplne uprimne, kdyby tenhle test nevysel, nikdo by neprskal. Poslal me ju primo Garbaruk jeste v dobe, kdy to Proto nevozil a delala je jen neschopna Tinka z werku. Pointa je, kupuj kazetu z jednoho kusu, je to proste good shit - muj osobni nazor. Omlouvam se za to, ze si nepocitam kilometry. Zpetne chapu, ze pro kredibilitu testu je to stezejni. Snad bude stacit, ze jezdim nepretrzite celej rok, nehlede na pocasi a rad slapu do kopce. Nicmene kazetu sem se opravdu snazil znicit a zatim bezuspesne.

Komentáře

Publikovat jako anonymní uživatel - přihlášení, registrace


Přepnout barvu pozadí