Test: Vision Velo držák na startovní číslo - zapomeň na stahovačky

Autor: Keli, kategorie: Test, vydáno: 30.1.2024

Jestli na závodění byla jedna věc, která mě extrémně nebavila, bylo to připevňování startovních čísel. Každý závod, každé číslo bylo jiné. Jednou obdélníkové, jednou na svislo, podruhé naležato, jindy byla čísla vykrojená. Ani nyní to není jiné. Nemluvím ani o dírách pro stahovací pásky, pokaždé jinde. Umístit číslo na řídítka na sjezdovém kole to díky dvojkorunkové vidlici bylo ještě relativně v pohodě, ale na enduru s jednokorunkou, se často jednalo o nadlidský úkol. Bez spolupráce s nůžkami prakticky neproveditelné.

Řešení zmíněného problému vymyslel Sławomir Gierek, který ná malou firmičku nebo projekt s názvem Vision Velo. Cílem společnosti je přicházet s chytrými řešeními pro rozličné neduhy horských kol a elektrokol. Za svůj vznik Slavomir vděčí rozmachu 3D tisku, bez něj by měl situaci výrazně složitější. Všechny výrobky jsou totiž vyrobeny pomocí 3D tiskárny se všemi výhodami i nevýhodami, které 3D tisk přináší.
V portfoliu Vision Velo najdeme kromě vlajkové lodi, blatníků, také rozličné úchyty pro displeje Bosch pohonů a také univerzální držák startovního čísla. Na něj se dnes zaměříme. Další kousky budou následovat časem.

Konstrukce univerzálního držáku startovního čísla není nijak složitá, držák je složen ze dvou částí, objímky okolo řídítek a destičky na kterou se startovní číslo umísťuje. Spojení jednotlivých částí je řešeno pomocí šroubu, kterým lze upravit náklon destičky. Obě části jsou dostatečně robustní a zároveň i slušně pružné. Zdá se dost pravděpodobné, že držák odolá i kontaktu s terénem při případném pádu.

 

K připevnění startovního čísla k destičce lze zvolit tři možné způsoby, pomocí stahovacích pásek, pomocí dvojice šroubků a poslední možností je suchý zip. První a druhý způsob vyžadují úpravu startovního čísla, je nutno do něj v odpovídajících místech vytvořit díry buď pro stahovačky a nebo pro šroubky. Zkoušeli jste někdy udělat díru v ploše startovního čísla bez děrovačky či vrtačky? Jde to fakt špatně. Obvykle na závodech ani jednu ze zmíněných věcí nemáš.


Za mě, nejlepší způsobem pro upevnění čísla se jeví suchý zip. Na destičce je nalepena jedna strana suchého zipu a na zadní stranu startovního čísla se přilepí protikus suchého zipu a pak stačí jen spojit. Rychlé, elegantní a funkční. Stačí mít po ruce samolepící suchý zip a připevnění čísla je otázkou doslova sekund.
Má uvedený způsob nějaký nedostatek? Z funkční stránky žádný, držák i číslo drží pevně a bezpečně. A ta slabina? Našla se? Ano, pokud budeš závodit často a nebudeš suchý zip ze startovního čísla recyklovat, odlepovat a přilepovat na další číslo, tak se ti bude hromadit jedné strana suchého zipu. Sucháč na destičce totiž není třeba měnit, pouze druhou stranu, na startovním čísle.

Ač výrobce držák nazývá jako univerzální, tak zcela univerzální není. Při objednávce musíte zvolit mimo barvy, také průměr řídítek na které bude držák určen. K výběru jsou průměry 31,8 a 35 mm.

Vision Velo si držák na startovní číslo cení na cca 30 Euro, za tuto cenu dostanete funkční produkt, který však po vzhledové stránce není zcela dokonalý. Na jeho povrchu jsou hodně viditelné stopy odpovídající přírůstkům materiálu, to je daň za výrobu 3D tiskem. Nicméně Slawomir slibuje, že na hladkosti povrchu zapracuje. 

Podobné články

Diskuze

  • anonymní uživatel Miloš 31.1.2024 - 7:04

    Připevnění startovního čísla na jednokorunku je nadlidský úkol, který zvládne v Česku při každé Endurosérii, nebo Blinduru cca 500 lidí. Tím pádem nadlidí?

  • anonymní uživatel jmeno@prijmeni.cz (Honza S.) 31.1.2024 - 8:40

    "Jednou obdélníkové, jednou na svislo, podruhé naležato, jindy byla čísla vykrojená."
    A přesně to se mi na tom právě líbí. :-)

  • anonymní uživatel PTBack 31.1.2024 - 9:39

    Držátko startovního čísla, ještě takhle relativně velký mi teda přijde už jako pěkná úchylárna. Kam se vytrácí starý známý punk? Mít to dobastlený na všechny způsoby, to je známka borce nebo borky, kteří to mají v paži! Jako jo, je to vopruz, sám jsem se u toho dokonce jednou ošklivě pořezal :D Ale já ještě odmítám, zařadit se do skupiny lidí, který si přijdou na start s držátkem na číslo. Tyvogo, když si to jen představím... :D

    • anonymní uživatel Gabosh 31.1.2024 - 10:51

      Punk? už prostě není...ztratil se :(... ale je na každém z nás jestli tyhle p*iny bude podporovat...nebo ne...a tak jak u dětí je těžké jim vysvětlit, že opravdu ty Nike boty nebo ten iPhone nepotřebují k přežití, tak stejně to mají i dospělé ovce... hlavně s davem.. módou..co je cool.. (udržujeme komunitu mountainboard roční opravdu punkové akce závody kolo/ mountainboard a máme trika vepředu nadpis DiRTy riders a v zadu klasické Nt! (Což znamená na*t:) Děkuju za to.

      • anonymní uživatel Lenny (Lenny (a) lenny) 31.1.2024 - 20:00

        Tak nedá mi to nereagovat. U mountainboardu sem byl u jeho boomu (jestli se to tak dá nazvat) a též i u postupného úpadku (nebo skorozapomění?). Silly v halvlobro, hardtym dirty a jejich memorial... byly jsme u začátků, pořádali taky závody, ale tebe jsem tam nějak nezaregistroval. Ale to bude asi tim že jsi se tam navezla celkem nedávno... Mam moc rád když mlíčňák vypráví zasvěceně o "punkových akcích" a komunitě. Vlastně dneska asi každej kdo vidí něco na netu má potřebu hned mluvit něco o komunitě a udržování..Punk a underground je to jen do chvíle než si nějaký noob usmyslí že objevil ameriku...

        • anonymní uživatel Gabosh 31.1.2024 - 20:36

          Ja na mountainboardu nejezdím. To už je fakt hardcore. A právě proto asi upadnul v zapomnění..?..Jezdil brácha Cibish cca od 2000 a kamarádi z Frýdku, někteří to vytahnou i teď na závody. Jsem dost stará na to :) nikdy si tu nepřibarvuju, mluvím vždy pravdu a myslím, že o punkových akcích můžu vyprávět měsíce, ne jen o mountainboardových.;). "Novou dobu nesu těžce".. ale nic s tím neudělám. Možná jsem tím, že žiju a chovám se ""mírně punkově"" i teď jako matka teenagerů trapná pro ostatní lidi, ale je mě to jedno:)... Mainstream je mě cizí....Mluvím o Memoriálu Danky, Gramkova akce v Beskydech. Nejezdila jsem tam z počátku, měla jsem malé děti a žila už v Praze...Havelbroďáci i Mára a Hardtym tam jezdí také. A je fakt že na Silly v Havlbrodě jsem nikdy nebyla... myslím že Zelda nebo kdo to stále pořádá...a z Prahy je to kousek, tak to asi prubnu:). (že nekecám v minutě 1:41 jsem já video od Mary Hardtym youtu.be/...

          • anonymní uživatel PTBack 31.1.2024 - 23:28

            Ta akce na ytb je dobrej oldskool :D Tohle nějak prošlo okolo mne a nepotkali jsme se a přijde mi to teda docela pro odvážný, se na tom spustit z kopce. Já měl před pár letama úraz z kola a nemohl skoro rok jezdit, tak jsem vzal skejta, co jsem si pořídil, abych vedle dcerky učící se na kole nemusel běhat a vyrazil s ním na místní pumptrack a docela dost mne to jednu dobu a i teď ještě baví. Na pumptrack už na kolo nejdu, jedině na skejtu. Je to pumpovačka jako prase. Škoda ze MRSN už nedělá ten race v Benátkách.

          • anonymní uživatel Gabosh 1.2.2024 - 7:35

            Jak říkám mountainboard byl strašný hardcore:) kluci kdysi skákali beka na hliněných dirtech a tolik sedrěných prdelí na kost a zlomenin na bajku prostě neuvidíš. Proto postupně jezdilo méně a méně lidí. A našli si jiné sporty nebo kolo. Takže já jsem ráda za enduro, díky kterému můžu ""bezpečně"" skákat, jezdit. Punk je věc jedna a druhá co se mě na enduristech a enduro módě líbí je ten sportovní duch, zapálení. Protože bohužel ti nejvíce nadaní v mountainboardu a starém tvrdém DH bajku z Frýdku 2000-2008 skončili na pěti jointech skanku denně, líní doma...s psychickým problémem..

          • anonymní uživatel PTBack 1.2.2024 - 11:32

            Hele jako přesně. Tady co bydlím, máme hodně prudkej kopec, nahoru vede asfaltka nahoře se bydlí a i na kole je to dolů skoro nebezpečný. A tuhle večer jdu, rachot, kouknu a normálně borec s vizáží, že zrovna vylezl z kontejneru, to dolů valil na skejtu. Bez helmy, nic. Dával jsem mu tak den, maximálně dva. Pak jsem ho jednou viděl se tady projíždět po obci, olíčka na obrubáky, apod. Prostě totální robot. Bohužel žije někde dole v chatový oblasti s dalšíma smažkama. Každýho hlava.

        • anonymní uživatel Gabosh 2.2.2024 - 21:13

          To Lenny - Protože jsem též fajter co se nechá snadno vytočit:) tak ještě první YouTube záběry z 2007 a kde jsi ty? Já tam byla ne na boardu, ale byla;).....brácha mě teď potvrdil , že první prkno měl už 1999:). Tak pak možná každý mluvíme o jiném boomu mountainboardu v ČR a ségry a holky kolem do toho opravdu nepatří ;)? Jinak klasické Nt! A třeba někde na kopci zdůř !
          youtu.be/...

  • anonymní uživatel MD 31.1.2024 - 10:18

    Tak tohle je ovšem Produkt s velkým P.

  • anonymní uživatel Fuck Shu Lin 31.1.2024 - 12:06

    Promiň Kelišová ale toto je škaredné...

  • profilová fotka Strejda 31.1.2024 - 13:07

    ..a dalo by se na to dát i zrcátko ?...

    • anonymní uživatel Neznalek 31.1.2024 - 22:06

      Hehe. Najednou to dava smysl

  • anonymní uživatel PTBack 31.1.2024 - 23:32

    He! Mám stejnou barvu gripů na pevňákovi. Deity koupené u Pepého. Škoda, že to mám už do Punkbiku daleko. Tam je pankáč jak má bejt!

    • profilová fotka Keli 1.2.2024 000 11:50

      Tohle jsou Fabric, nikoliv Deity. Jo a od Pepého do Punkbike je to pár set metrů.

      • anonymní uživatel PTBack 1.2.2024 - 12:27

        No, vzdušnou čarou.

  • anonymní uživatel Gutenberg 1.2.2024 - 12:00

    I tisknout se dá kvalitně. Jako pro kámoše OK, ale nabízet takovou kvalitu povrchu k prodeji je dost smutný. Nehledě na to, že životnost v závodním požití bude mizivá.

    • profilová fotka Marek Vodrážka 2.2.2024 - 10:10

      tak dá se teda tisknout kvalitně, nebo nedá? :) Já měl z 3D tiskárny držák na kávu (čti kelímek s pivem) k připevnění na dětský kočárek. Žena to někde objednala a místo jednoho kusu dorazily rovnou dva exempláře. Ani výrobce tomu nevěřil a brzy se ukázalo, že věděl moc dobře proč. Tak jsem si díky téhle zkušenosti myslel, že se Kelimu pokazil redakční systém a publikoval článek připravený na 1.4.

      • anonymní uživatel Gutenberg 4.2.2024 - 9:06

        Kvalitně se dá tisknout aspoň vzhled vrchního povrchu, když chce člověk šetřit čas. Pak samozřejmě dost záleží na tom, jakým způsobem je vyplněný vnitřek, ale objímka vyrobená vstřikem bude z 90% pevnější a když vidím ten povrch, tak tomu vnitřku nedávám moc nadějí na kvalitní vrstvení. Každopádně v MTB se prostě kvalitní objímky dělaj pořád ještě hliníkový. Plast je dobrej tak na silničku, aby ti neulítl garmin radar za 10k.

  • anonymní uživatel VOCAS (Vocas (a) vocas.cz) 1.2.2024 - 16:58

    Pro Polacky dobry

Komentáře

Publikovat jako anonymní uživatel - přihlášení, registrace


Přepnout barvu pozadí