Test: NS Bikes SYNONYM TR1 - lehký, rychlý a dlouhý trailbike

Autor: Keli, kategorie: Test, vydáno: 5.2.2024

Hledáš kolo, které skvěle jede, ale zároveň zvládne i kdejaký trail? NS Bikes SYNONYM TR1 je právě takovým strojem. Se základem v XC stroji, ale naostřenou geometrií se nezalekne ani těžšího terénu. Jaké jsou jeho silné stránky?

Model TR1 vychází z crosscountry verze kola NS Bikes SYNONYM. Již toto kolo má na vzhledem k zaměření poměrně ostrou geometrii, ale trailová verze TR jde ještě dál. Nicméně svůj původ nezapře. Patrné je to v každém detailu. Od hmotnosti přes osazení až po rychlost, kterou letí terénem.

Lehký, hodně lehký

Ano, to jsou prvotní pocity, když kolo dostanete do ruky. Neskutečně nízká hmotnost. Kolik asi váží? Otázka, které mne hned napadla. Váha ukázala necelých 12,6 kilogramů (velikost L, bez pedálů, s dušemi). Super číslo, ale šlo by určitě ještě zlepšit, míst pro odlehčení bych pár našel. Uříznout další stovky gramů by se dalo, neobešlo by se to ale bez výraznější investice.
Za nízkou hmotnost kolo vděčí jak osazení, tak karbonovému rámu. Zadní stavba využívá systému založeném na přepákovaném jednočepu s využitím flexe v sedlových vzpěrách. Řešení eliminující minimálně dvě ložiska a dva čepy snižuje hmotnost a přidává na tuhosti zadní stavby. Daní je drobná ztráta citlivosti. U kola této kategorie a zdvihu vlastně není co řešit.
Když jsme u zdvihů, NS Bikes SYNONYM TR1 disponuje 120 milimetry jak na předním, tak na zadním kole.

Osazení "skoro" bez slabiny

Karbonový rám, odpružení Fox s Kashima povrchy kluzných částí, karbonové kliky SRAM, stejné značky i pohon (řada GX), k tomu lehká kola Hunt s hliníkovými ráfky a také karbonová řídítka NS Bikes s šíří 760 milimetrů. Samozřejmě nechybí ani teleskopická sedlovka, ta by mohla mít větší zdvih než osazených 15 cm v testované velikosti L.

V podstatě jediným slabým článkem jsou brzdy. Sram Level TL nezachrání ani kotouče s 180 mm průměrem. Jejich výkon i s nejvíce zamhouřenýma očima nejde označit jinak než slabý až nedostatečný. Výměna za výkonnější je z mého pohledu naprostou nutností.

Hodně, opravdu hodně dlouhé kolo

Při první jízdě jsem si myslel, že nemám L, ale snad velikost XL. Při jízdě v sedle jsem se svými 185 centimetry byl na kole hodně natažený, možná až nekomfortně natažený. Přeci jen, už nějakou dobu jsem na ostrém XC kole neseděl. Kompletní geometrii najdete v tabulce níže, já jen vypíchnu hlavový úhel 66 st., Reach 491 mm. To jsou docela nezvyklé hodnoty u kola do lehkého terénu, ne? 

Vzal jsem inbusy a začal montovat. Můj finální setup skončil se sedlem zcela vysazeným dopředu a řídítky nejvýše, jak jen to šlo. Nataženost se zlepšila, ale nízká hlavovka i řídítka stále tvoří hodně, ale opravdu hodně sportovní posed. Pokud by jsi na toto kolo nasedal z XC kola, tak přechod nebude obtížný, pokud ale nasedáš z ostřejšího kola, pak si na posed bude potřeba chvíli zvykat. I přesto, že mám rád nízký kokpit, zde bych určitě sáhl po vyšších řídítkách než osazených s 15 milimetry zvednutím.

Mám nohy jak pravý vrchař

Drtivá většina marketérů bude o trailových kolech tvrdit, že do kopce stoupají jako dým. U spousty kol je to jen proklamace, ale zde, u SYNONYMu, jsou stoupací schopnosti dech beroucí. Rychlé pláště, tuhý rám a možnost zamykání odpružení z řídítek, parametry, které i z průměrně výkonného jezdce udělají krále výjezdů. Možná ne časem, ale pocitově se tak bude cítit. Já si výjezdy doslova užíval.

Ve sjezdu ti ukáže limity

Přestože NS Bikes SYNONYM TR1 vychází z XC kola, geometrie prozrazuje, že jeho potenciál z kopce dolů bude jinde než u cross country kol. Ano, Synonym TR z kopce válí. Ale má své limity. Od 120 milimetrů zdvihu nelze očekávat, že zcela eliminuje a vyhladí rozbitý rockgarden. Stejně limitující bude i tuhost vidlice, když začneš na kole trochu víc divočit, jet agresivněji, lehce se dostaneš na její limit.
Na drsných hodně rozbitých trailech se Synonymu nelíbí, v takovém terénu na něm jezdit není radost. To se však zásadně změní, jakmile se terén uklidní, stane se hladším, tak se potenciál Synonymu otevře a ukáže v celé kráse.

Synonym TR je hodně živé kolo, v top speed úsecích by se dal označit jako trochu neklidný, to je dáno jeho nízkou hmotností než geometrií. Naopak neskutečně silný je v úsecích, kde se terén a směr rychle mění. Tam, kde zatáčka váže zatáčku a boule střídá bouli, sjezd je proložený krátkými výjezdy... Tady je Synonym TR jako doma. Když navíc dobře využíváš dálkové zamykání odpružení, tak se potenciál kola snad ještě násobí. Každé šlápnutí znamená okamžitou akceleraci, je jen na jezdci, jak moc si chce "dávat". Chceš jenom plynout trailem, není problém. Já jsem ale vnitřně cítil, že si na každém výjezdu ze zatáčky musím zadupat, protože držet Synonym TR pod uzdou je doslova hřích. Tohle kolo chce po trailech letět. 

Základní nastavení umožňuje zamčení obou jednotek, vidlice i tlumiče, naráz. Zdá se to výhodné do výjezdů, ale všude jinde je to značně limitující. Jet na kole se zamčenou vidlicí v terénu... jedním slovem utrpení. Řešení je nasnadě, vypojit lockout vidlice a zamykat jen tlumič. Já to tak udělal a četnost užití dálkového zamčení se zvýšila násobně. Trochu limitující je pozice dálkového ovládání zamykání, ta se nachází pod řídítky v místech, kde má obvykle místo páčka teleskopky. Zvyk je železná košile a často jsem mačkal zamykání v domnění, že jde o teleskopku.  

Flow trail, kde hodně pumpuješ, tak by se dal označit ideální terén pro toto kolo. Zadní stavba využívá šikovně zdvih tlumiče a slovo jako propadaní do zdvihu zde absolutně neexistuje. Udržování rychlosti není problém, jezdec, však musí jít kolu naproti, nenechat vše jen na odpružení.
On vlastně Synonym není žádná extra žehlička, která zcela vyhladí terén. Odladění tlumiče je sportovní, reaguje až na větší rány a drobné kořínky a kamínky nechává na jezdci.

Dost by mě zajímalo, o kolik by se zvýšil sjezdový potenciál při použití vidlice s o fous větším zdvihem a větším průměrem nohou. Výše položená řídítka a větší tuhost vidlice by z kola udělala absolutní downcountry raketu. 

Bavilo mě neskutečně

Skvělé stoupací schopnosti mě doslova ohromily, tam, kde na jiných kolech s kopcem bojuješ, jsem si nyní užíval. V odpovídajícím terénu, ve sjezdech byly mé pocity obdobné. Prostě zábava veliká. Nečekal bych, že to řeknu, ale ano, kolo jako NS Bikes SYNONYM TR1 bych rád měl doma.

Podobné články

Diskuze

  • profilová fotka Marek Vodrážka 5.2.2024 - 12:05

    imgflip.com/...

    • profilová fotka Keli 5.2.2024 000 13:43

      A co ta horní rámová trubka? To prohnutí, to je ti málo?

      • profilová fotka Marek Vodrážka 6.2.2024 - 9:51

        Ano, "make it look different". Taky ty čísla jsou o fous jiný, to je pravda. Jak napsal nějakej špičkovej copywriter na jejich web kapitálkama (viz níže), lidé nevěřícně kroutili hlavou. Naštěstí se ve Scottu chytili za nos a hned jak přišel Synonym na trh a bylo teda jasný, že ten jejich Spark je trapnej, tak aspoň fofrem schovali tlumič do rámu. Takže tuhle předzvěst revoluce z roku 2020+ si už lze splést jenom se Sparkem z let 2017 - 2020.

        KDYŽ JSME SYNONYM UVEDLI NA TRH, LIDÉ NEVĚŘÍCNĚ KROUTILI HLAVOU. TOHLE KOLO BYLO NA MÍLE DALEKO OD VŠECH OSTATNÍCH KOL S KRÁTKÝM ZDVIHEM. ULTRA MALÝ HLAVOVÝ ÚHEL, MASIVNÍ REACH A VELMI STRMÁ SEDLOVÁ TRUBKA NEBYLY U KOLA S KRÁTKÝM ZDVIHEM NIKDY POUŽITY. ALE SYNONYM BYL PŘEDZVĚSTÍ REVOLUCE. DNES VŠICHNI VÍME, ŽE PROGRESIVNÍ GEOMETRIE JE SPRÁVNÁ CESTA - DOKONCE I U LEHKÝCH XC/TRAILOVÝCH KOL! SYNONYM TR SKUTEČNĚ MĚNÍ PRAVIDLA HRY. RADIKÁLNÍ GEOMETRIE A SILNÁ 120MM VIDLICE PREZENTOVANÉ V ULTRALEHKÉM BALENÍ POSKYTUJÍ JEZDCI JEDINEČNÝ ZÁŽITEK. PÁLÍ TRAILY JAKO NIC JINÉHO NA TRHU. VŠECHNY DOSTUPNÉ ALTERNATIVY MAJÍ BUĎ OLDSCHOOLOVOU GEOMETRII, NEBO JSOU TĚŽKÉ A POMALU ŠLAPOU. VĚTŠINA JEZDCŮ, KTEŘÍ TOTO KOLO VYZKOUŠELI, PŘÍSAHÁ, ŽE NA SJEZDOVÝCH TRAILECH MOHOU JET STEJNĚ RYCHLE JAKO NA SVÝCH STANDARDNÍCH, "VELKÝCH" TRAILOVÝCH / ALL MOUNTAIN KOLECH. JE TO PROTO, ŽE POKUD NEJEDETE NA EXTRÉMNĚ DRSNÝCH TRAILECH, LIMITUJÍCÍM FAKTOREM OBVYKLE NENÍ ZDVIH ODPRUŽENÍ, ALE POZICE, KTEROU JEZDEC NA KOLE ZAUJÍMÁ, A ZPŮSOB, JAKÝM SE KOLO OVLÁDÁ. TENTO ÚŽASNÝ DOJEM Z JÍZDY, KTERÝ JEZDCI UVÁDĚJÍ, JE PODLOŽEN ČASY NA MĚŘENÝCH ÚSECÍCH. VE SKUTEČNOSTI JE TOTO KOLO TAK RYCHLÉ, ŽE SE MNOHO JEZDCŮ ROZHODLO PRO VERZI TR (S MALÝMI ÚPRAVAMI) JAKO SVOU XC ZÁVODNÍ ZBRAŇ, MÍSTO ABY SE ROZHODLI PRO SPECIALIZOVANOU VERZI RC. MODEL SYNONYM TR JE POSTAVEN NA CELOKARBONOVÉM RÁMU S PRUŽNÝMI VZPĚRAMI, COŽ ELIMINUJE POTŘEBU TĚŽKÝCH ČEPŮ.

  • profilová fotka Tomes 5.2.2024 - 18:11

    K opravě:
    "Uříznout další stovky gramů by dalo, neobešlo by se to ale bez výraznější investici."
    "Zadní stavba využívá systému založeném na přepákovaném jednočepu s využitím flexe v sedlových vzpěrách."
    *by jsi".

Komentáře

Publikovat jako anonymní uživatel - přihlášení, registrace


Přepnout barvu pozadí