MojeKolo

Report: Svatohorský Downtown Příbram 2024 - mokrá něha!

Autor: Vítězslav Stránský, kategorie: Report, vydáno: 30.5.2024

Osmý ročník městského sjezdu v Příbrami se bezpochyby zapíše do našich pamětí. Počasí letos hodně pocuchalo nervy nejen organizátorů, ale samozřejmě i jezdců a diváků. Jak to celé dopadlo? Vyhrál Frky nebo Datel? A co na to Jan Tleskač? Pohodlně se usaď a dozvíš se víc.

Pro jezdce to celé vypuklo v sobotu 18. května. Kdo někdy něco organizoval, ví, jaká práce je za tím vším. Jak říká klasik, detaily dělají závod. Těch detailů, na které se pořadatelská banda v čele s Vlastíkem Ševrem a Vojtou Hrachem zaměřili letos, bylo až neuvěřitelný množství. Od nastříkání každé překážky do barev konkrétního partnera, přes tramvaj s DJem uvnitř, až po pásku s názvem akce na afterparty. Říkáš si, co je na tom nenormálního? Představ si triliardu všeho dalšího, co být vlastně odpracováno nemuselo, ale co ti právě dělá závod něčím výjimečným. Celý to ilustruje 60 vysílaček v pořadatelským týmu. "Letos to byla rozhodně nejnáročnější organizace, věnovali jsme do toho veškeré úsilí a i přes počáteční nepřízeň počasí byli se závodem všichni spokojeni" pochvaloval si Vlasta Ševr.

Klobouk hodně dolů seňores...

Kdo čte moje reporty, dozajista ví, že půlku textu je o tom, jak jsem zase brutálně skvěle zajel a chyběl fakt jen kousíček k tomu, abych mával svým fanynkám ze stupňů vítězů. A že jich není na každým mým galapředstavení málo. Tentokrát to ale bylo jiný. Už od rána jsem měl zvláštní tušení. Že když na startu zacvaknu do spd, dole bych už s tím vycvaknutím potřeboval pomoct. V lepším případě od zdravotníků, v horším od pohřebáků. Kombinace deště, mazlavýho bláta, kluzkejch kořenů, kočičích hlav, měsíční absence tréninku a z ní pramenící nejistoty mě snad poprvý v životě dovedly k myšlence, že dneska prostě není můj den a bude lepší jít na párek dřív než první hladový divák. Zkrátka jsem vyměk jak hermelín na grilu. Né tak však horda odhodlanejch riderů. A udělali sakra dobře...

Trénink se nesl v hodně veselým duchu. Jako nejlepší spot se ukazuje Slávův Ghost stan. Lehátko je pohodlný, pivo z Obory chutný a když ti po tréninku udělá pan domácí kafe, potvrdí se Tvoje mlhavý tušení, že jseš dneska jako hodně důležitej. Co mě naopak zaráží, že sanitka nehouká, helikoptéra nečeše trvalé zachovalých dam. Vidím akorát pár zadků vod bahna a pár příběhů, jak někdo položí bůček na dlažebních kostkách. Svý by moch povědět i Sláva, který okusil tvrdost místních kostek doslova na vlastní prdel. A to na nich ani nezatáčel. Suma sumárum, kosmickej paradox = nejtěžší podmínky, nejmíň zranění.

V době POV záběrů, vlogů a příběhů vám trať zevrubně popisovat nebudu. Co říct můžu a musím, že na překážkách se setsakramentsky zapracovalo. Trať měla flow a míst, kde si neměl plný ruce práce hodně ubylo. Většina časů se pohybovala v intervalu 1:40 až 2:00, což je v českých městech standard. Faktor zábavy jak pro jezdce, tak diváky ale hodně nadstandard.

Diváci tentokrát měli možnost průběžného informovaní o čase formou LED brány, kde byla zobrazená časomíra. Na ně se pouštěly živé vstupy z tratě. To mě bavilo moc. Navíc LED bránou se rovnou i projíždělo. Za mě hodně pěknej nápad hoši!

K závodu samotnýmu. Pročítala se lepší ze dvou jízd. První kolo rozřadilo jezdce podle reálné výkonosti a kdo něco zásadního podělal, měl šanci na opravu. Kdo to na první pohled "podělal" rozhodně byl Datel, který fakt nejel na maximum a čas mu stačil až na neuvěřitelný druhý místo. Ten, co sice neslaví každý den, ale ve svých 43 letech dokazuje, že rozhodně nepatří do starýho železa, ano Michal Prokop, zajel jedničku! Do top tři se profesorskou jízdou dostal ještě Petr Leták. Napětí by se dalo krájet a na chleba mazat.

      

Druhý kolo a vlastně finále. Slušná návštěva podél tratě, řetěz motorové pily rozechvívá bránice diváků, trať vysychá, časy se zrychlují. Ženy vyhrává Denisa Benettová o pouhou půlvteřinku před Kristýnou Čapkovou, třetí dojíždí Natálie Kramerová. V Openech kraluje Matěj Mlejnek před Frederikem Brodkorbem a legendou Štěpánem Čerwem Červeným. Juniory poprvé ovládl Jakub Hlach před Lukášem Kadlecem a Nicolasem Reinlem. V masterech je souboj o prvního fleka nejtěsnější. Tomáš Thurl poráží Ondru Bartoszuka o 14 setin! Na třetí místo se protlačil prvoročák v této kategorii Ondra Korel.

Elite. Datel nebo Frky? Promluví do očekávaného souboje ještě někdo další? Promluví. Hypnotizuju v cíli časomíru. Petra Leták na trati, Sláva na trati. Už tu měl ale dávno být. Z vysílačky přichází informace, že se na sharkfinu Péťa nehezky smotal. Nezvedá se a půl minutu za ním letí střemhlav Datel. Pořadatelé ho zastavují a jeho jízda se co? Ano opakuje. Nečekaná zápletka graduje. Zvládne se zmáčknout ještě jednou?

"Když jsem stál u sharkfinu, kam přijel komisaři zastavenej a uplně vyfluslej Sláva, tak jsem skoro nevěřil, že hecne opravnou jízdu a nevzdá boj o 1. místo." nevěřícně kroutí hlavou nad ojedinělou situací Vojta Hrach.

Koukám na časomíru znova a je nad slunce jasný bude to tentokrát hodně natěsno. Nakonec to ten kujón zase zvládnul a zandal 0,42 sekundy. Frky teda těsně druhý a na třetím místě domácí Petr Šmejkal, který už zapsal téměř 5 vteřin ztrátu. Holt starý pardálové pořád tvrdí muziku.

Závěrem, ještě jednou velkej big up všem pořadatelům. Opravdu asi nejlépe zorganizovaný závod v CUDS. A to už něco pamatuju! Jasný, kdo hledá, mouchy si vždycky najde. O nich už se ale ví a příště se nezopakují. Respekt jezdcům, že navzdory podmínkám se jich sešlo 120, měli koule to spustit dolů, a ještě přitom zbytečně neriskovali. Další závod poslední víkend v Rakovníku s novým ředitelem závodu Kubou Černým. Vyprodáme startovku? Moc bych si to kvůli tradici tohodle podniku přál! Ať to jezdí přátelé!

Výsledky najdete zde.

Podobné články

Diskuze

  • anonymní uživatel JD (jidl(zavináč)volny.cz) 30.5.2024 - 9:46

    Na galerku ze závodu se můžete podívat tady
    dlabacek.com/...

  • anonymní uživatel daywak (daywak (a) gmail.com) 30.5.2024 - 14:25

    Moc pěkné fotky

Komentáře

Publikovat jako anonymní uživatel - přihlášení, registrace


Přepnout barvu pozadí