reklama

Test: Ghost RIOT AM FULL PARTY - trochu enduro, trochu all mountain

Autor: Keli, kategorie: Test, vydáno: 17.6.2024

Na toto kolo jsem se opravdu těšil. Proč? Protože doma mám hliníkového předchůdce tohoto kola, endurovou verzi s vyšším zdvihem. Ghost RIOT EN je hodně nekompromisní kolo, které mu trochu schází větší univerzálnost. Riot EN má hodně sjezdové charakteristiky, ale schází mi na něm trochu zábavnost. Pálit to rozbitým terénem hlava nehlava, to se mu líbí, ale zavřené zatáčky, rychlé změny směru, techničtější trialovovější traily v menší rychlosti, tam ztrácí. Bude AM jiné? Uvidíme.

160 mm vs. 140 mm

Stejně jako énko, tak Ghost RIOT AM je plnohodnotná devětadvacítka se 160/140 mm zdvihu s karbonovým rámem a poměrně netradiční geometrií. Dost volný hlavový úhel doplňuje poměrně výrazný reach i dlouhá zadní stavba. To vše ve výsledku vytváří dost dlouhé kolo. 

Karbon fiber, ja, ja!

V době, kdy Ghost přišel s novým Riotem, byl k dispozici pouze s rámem z hliníkové slitiny. Nyní je možno jej pořídit i v karbonu. Předchozí věta platí pro všechny vyjma EN, ta je výhradně v hliníku.
Ghost má s karbonem bohaté zkušenosti a umí vyrobit i velmi lehká kola. Hmotnost Ghost RIOT AM FULL PARTY nevybočuje ze standardu a to i přesto, že vnitřní stěny trubek předního rámového trojúhelníku jsou dost tenké. Není třeba příliš síly pro jejich promáčknutí. U kola této kategorie to není úplně obvyklé. Negativní vliv na tuhost jsem nevnímal. Strach o odolnost a výdrž rozhodně není na místě, když tento rám snese závodění Tomáše Slavíka na městských sjezdech, tak nám běžným smrtelníkům vydrží určitě.

Podobný, nikoliv shodný s hliníkem

Rioty s karbonovým a hliníkovým rámem jsou si funkčně i vizuálně docela podobná, stále se jedná o virtuál, jehož zadní stavba je zavěšena na dvou vahadlech. Nicméně jsou zde okem viditelné rozdíly. Při pohledu z profilu je prvním, co trkne do oka, odlišný tvar zadní stavby. Jednodílný zadní trojúhelník má nejkratší stranu protaženou a na jejím horním konci se nachází horní čep přepákování. Druhou výraznou změnou, viditelnou shora a zezadu, je mohutnost zadní stavby v oblasti přepákování. Měl jsem obavy, že velká šířka bude při jízdě omezující, že bude zavazet kolena, ale v reálu se nic takového nedělo. 

Menší sloping zamrzí

Další rozdílnost, sloping, hliníkové modely mají horní rámovou trubku výrazně více skloněnou. V řeči čísel, oblast napojení horní trubky na sedlovou trubku je u karbonového rámu o cca dva centimetry výše. Dva cenťáky se zdají zanedbatelné, ale v některých jízdních situacích jsem vyšší rám vnímal.

Full Party, v plné palbě

Ghost nejvyšší osazení u adrenalinověji zaměřených kol označuje jako Full Party. Osazení u tohoto konkrétního modelu, Ghost RIOT AM FULL PARTY, se dá bezesporu označit jako velmi dobře zvolené. Špičkové odpružení Fox doplňují brzdy Formula Cura 4 a pohon složený z mixu řad Shimana.
Riot AM disponuje vidlicí Fox 38 Float Factory GRIP2 se 160 milimetry zdvihu a na zadní stavbě naměříme zdvihu 140 mm, který krotí tlumič Fox Float X2 Factory. Líbí se mi zvolená kombinace plášťů Maxxis Assegai vepředu, DIssector vzadu, ten je navíc v provedení s výztuhou boků Double Down. Ale tím nekončíme, uvnitř plášťů najdeme i tire insert od PTN.

 

Integrovaná sedlovka za jízdy hlučí

Výrazným prvkem výbavy je integrovaná teleskopická sedlovka EIGHTPINS H01. Pro její použití je mít specificky přizpůsobený rám, protože sedlovka není v rámu uchycena skrze objímku, ale šroubem na dolní části sedlové trubky. Ghost patří mezi několik málo značek, kteří tuto sedlovku na svých kolech používají. Hlavní výhodou je extrémně snadné a především rychlé nastavení výšky sedla respektive zdvihu sedlovky pomocí páčky u podsedlového zámku. Lze volit rozsah zdvihu v rozmezí 141 - 212 mm.
Bohužel sedlovka má nepříjemnou vůli, která se výrazně projevuje, při jízdě totiž vydává klepavý zvuk. Navíc jej karbonový rám ještě zesiluje.

Co znamená zkratka AM v názvu? AM jako allmountain nebo AM jako enduro? Asi od každého trochu, přední zdvih 160 mm je endurových, zadních 140 milimetrů zase odpovídá all mountainu. Zmínil jsem se o hliníkové EN verzi, která disponuje větším zdvihem (170/160 mm), ale geometricky jsou kola téměř identická. Rozdíly kosmetické, půl stupně na hlavovém a sedlovém úhlu, pár milimetrů na dosahu, ale jinak víceméně shodná kola. Největším rozdílem je výška středu, na EN verzi je proklatě nízko, na AM jen nízko. 

Chce to kratší představec

Na testování jsem se vypravil do oblasti all mountainu a enduru zaslíbené francouzských Vogéz. Tamní rozmanité dráhy důkladně prověřily schopnosti Riotu.
Ještě před odjezdem, po prvním ochutnání jsem měnil představec, osazený 50 milimetrů dlouhý forbec mi vůbec neseděl, o 10 mm kratší náhrada byla úplně jiná písnička. Změna znatelně zlepšila jezdeckou pozici, ovládání i zatáčení.

Na kopec vyjede, nevyletí

Přestože jsme se ve Francii věnovali převážně jízdě dolekopcom, díky za shuttle na kopec, tak nechybělo ani několik výjezdů. Riot patří mezi kola s velmi aktivní zadní stavbou a ani sebelepší tlumič úplně zabránit pohupování při šlapání nedokáže. Za sebe jsem ve výjezdech v terénu nutnost sáhnout po páčce necítil.
Pohupování omezující není, na rozdíl od nízko umístěného středu a občasného škrtnutí pedálem o podklad. Rozhodně bych ocenil o fous kratší kliky než osazené s délkou 175 mm.
Každopádně, Riot AM nepatří mezi kola, která by vás posadila na zadek svým odpichem. Není to raketa ani vyložený šnek. Prostě průměr. Pokud se ale budeme bavit o technických výjezdech v terénu, tak Riot vyjede neskutečné věci. Není třeba přehnané úsilí pro udržení předního kola na zemi, dlouhá zadní stavba zvedání předku dobře eliminuje. 

Stabilita příkladná

Delší zadní stavba dominuje i sjezdovým schopnostem. Stabilita je slovo, které přesně vystihuje chování Ghost Riot AM. Rychlá jízda, jízda v rozbitém terénu, dlouhý polety, to jsou situace, kdy cítíš z kola absolutní podporu. Zadní stavba výborně čistí terén a také má více než slušnou aktivitu při brždění. Více než zábavnost cítím z kola sjezdové schopnosti. Ale ty nijak zásadně nelimitují ovladatelnost i v malé rychlosti. 

Rozdíl oproti EN verzi v menší rychlosti či v extrémně zavřených zatáčkách je neskutečný. Zavřenou trialovou zatáčku bych se nebál označit jako noční můru na EN verzi, v takových si uvědomuji o tolik je AMko univerzálnější. 140 milimetrů zdvihu zadní stavby se může zdát málo na ostřejší dráhy, ano, pokud by stavba šikovně nepracovala se zdvihem tlumiče. U Riot AM jsem pocitem nedostatku zdvihu ani na ostrých drahách netrpěl a bez problému se vyrovnal kolům i s vyšším zdvihem. Dostatečná progresivita chodu v kombinaci se parádně pracujícím tlumičem zajistila, že jsem měl pořád v zásobě malou rezervu zdvihu.  

 

Je to až s podivem, jak z téměř identickou geometrii mohou být dvě kola rozdílná ve svém chování. Kdybych se zase měl rozhodovat po jakém kole sáhnu, tak jako majitel Ghost Riot EN s klidným srdcem říkám, že bych mnohem raději sáhnul po verzi s přídomkem AM. A to nejen kvůli nesrovnatelně větší univerzalitě s velmi podobnými sjezdovými vlastnostmi, ale také kvůli o téměř dvou kilům rozdílu v hmotnost. Hmotnost AM s plášti s výztuhou, tire inserty má pěkných 16,6 kilogramů. 

Chceš kompletní specifikaci a další informace, jdi na stránky výrobce. A na závěr nezbytná informace, která nesmí chybět, cena, Ghost Riot AM Full Party je k dispozici např. na Mojekolo.cz za cenu cca 141 tisíc korun. 

Podobné články

Komentáře

Publikovat jako anonymní uživatel - přihlášení, registrace


Přepnout barvu pozadí