reklama

Test: iXS Trigger X - open face přilba s božím odvětráním

Autor: Keli, kategorie: Test, vydáno: 22.7.2024

Otevřené open face přilby kombinují výhody integrálních i malých přileb, z každé z nich si berou to nejlepší. Od integrálek více bezpečí a od malých více odvětrání. Jednou takovou je i iXS Trigger X, kterou jsem měl možnost vyzkoušet. A díky ní jsem kompletně změnil náhled na open face helmy. 

Otevřené přilby jsou nejmladší kategorií cyklistických přileb, i přesto, že se nejedná o výstřelek posledních let, tak ne všichni výrobci je ve svém portfoliu mají. Švýcarský výrobce iXS mezi ně donedávna také patřil, to se však změnilo s příchodem modelu Trigger X. 

Tato přilba vychází ze stejnojmenného integrálního modelu Trigger FF. Protože jde o open face, tak samozřejmě chybí bradová část, ale silueta zadní části je dost podobná a shodné ventilační otvory na čelní straně. Naopak výrazně se odlišuje bok přilby, překrytí uší je u modelu Trigger X zcela jiné.
Konstrukce sází na InMould technologii a dvojici různých materiálu skořepin, hlavní skelet je z plastu, přetažení uší z materiálu připomínající tužší gumu. Trigger X je lehká, hodně lehká přilba, s hmotností 571 gramů ve velikosti M ji na hlavě vůbec nevnímáš.

Co se týče parametrů, tak iXS Trigger X má vše na co si vzpomeneš a co má pořádná přilba mít, jako je Fidlock přezka, nastavitelný stahovací systém, zvedací kšilt nebo třeba kompatibilita s velkými i malými brýlemi. Nechybí ani ochrana proti rotačním silám vzniklým při pádu, Mips, zde ve verzi Mips Air. Odlehčená verze mipsu v sobě spojuje klouzací folii s výstelkou. Ze spodní strany výstelky je nalepena klasická mipsová folie, která klouže po vnitřním skeletu přilbu. Ke korpusu helmy výstelky přitahují gumičky obdobně jaúko u klasického Mipsu. Výhodou tohoto řešení je menší plocha klouzací folie a tím pádem menší vedro na hlavu. 

Vnitřní kopyto a fit na hlavě je hodně individuální, ale já se svojí "standardní" makovicí s obvodem hlavy 56 cm sáhl po velikosti M a na hlavě mi Trigger X seděl bezvadně. I bez nutnosti příliš kroutit kolečkem, i se zcela povoleným stahováním se helma na hlavě nekvedlala.
Slap Guard, jak iXS nazývá překrytí uší, lze upravit pomocí výměnné výstelky, já sáhl po tenčí ze dvou dodávaných tlouštěk. 

Open face není ani ryba, ani rak, prostě něco mezi. A konkrétně Trigger X, co se teplotního komfortu týče hodně blízko k malé přilbě. Spousta nasávacích otvorů vede vzduch do vnitřních kanálů a odvětrání je díky tomu boží. A to i v malé rychlosti. Šlapat s nasazenou přilbou do kopce jde naprosto v pohodě a hlavně se při tom cítit komfortně.

Lze porovnat odvětrání s fullface přilbou? Ano, mám k dispozici i Trigger FF a iXko vyhrává na celé čáře. FF, stejně jako všechny integrálky výrazně limituje náhubek. Množství vzduchu jdoucí k tváři u open face je neporovnatelně větší.

Hodně mě překvapilo o kolik více se člověk s iXS Trigger X cítí bezpečněji než když má na hlavě malou přilbu. Pokrytí hlavy, bavíme-li se o zátylku je zásadně větší, ale to jsem vlastně moc nevnímal. Nejvíc jsem cítil chrániče uší, ty přibližují pocit na hlavě jako bych měl nasazenou integrálku. Přitom mají obří otvor přes ucho, takže člověk slyší jak s malou přilbou a stejně tak mu může foukat vzduch kolem uší. 
Je nasnadě, že pocit nesmrtelnosti jako s integrálkou, Trigger X nabídnout nemůže, ale při ostřejším ježdění ochrání určitě víc jak malá přilba.

Navzdory vývoji integrálních a modulárních přileb nabízí otevřené přilby zajímavou alternativu. Trigger X byla v podstatě první open face přilba, kterou jsem měl na hlavě. Doposavad jsem tento typ helem vnímal jako módní výstřelek pro pár extravagantních jedinců, ale Trigger X kompletně změnil můj pohled. Pokud budou všechny tak dobré jako právě Trigger tak mi to začíná dávat smysl. Nicméně i jen letmý pohled na konkurenty s jejich mnohem menším odvětráním dává tušit, že iXS bude o kousek dál.
Osobně bych si iXS Trigger X na crosscountry ježdění asi nevzal, ale do bikeparku, nebo na výlet do velkých hor, jak jsme byli my, se jedná o skvělou volbu. A až pojedu příště, vezmu si ji zas.

Podobné články

Diskuze

  • anonymní uživatel K2 (tomas.ffuk (a) gmail.com) 23.7.2024 - 9:58

    Zajímalo by mě, jak sedí s normálními brýlemi. Máte nějakou fotku?

Komentáře

Publikovat jako anonymní uživatel - přihlášení, registrace


Přepnout barvu pozadí