MojeKolo

Test: Výklopné rameno Sekim VR01 pro nosič kol aneb když nemůžeš dovnitř ani dozadu, musíš do boku

Autor: Dan Klimeš, kategorie: Test, vydáno: 15.7.2024

Jsi pohodlný? Nemáš dodávku s výklopnými dveřmi? Nemůžeš dát kola dovnitř? Chceš pohodlnější přístup do zavazadlového prostoru? Pak pro tebe existuje řešení. Výklopné rameno od české společnosti SEKIM. Firmy, která se už roky pohybuje ve světě gravity kolo. A kterou vlastní potřeba donutila vyrobit produkt, který na našem trhu nemá konkurenci. Výklopné rameno na nosič kol. Asi nejvíc napoví fotka, protože popis by mohl být matoucí. 

Prostě fičura - mezikus, který se nainstaluje mezi běžné tažné zařízení a nosič kolo na něj. Proč? Protože díky němu se pohodlně dostaneš do jakéhokoliv zavazadlového prostoru jakéhokoliv auta. Prostě vychytávka, kterou ocení hlavně majitelé dodávek s dveřmi otvíravými do boku, kde běžný nosič na kolo na tažné zamezuje jejich plnohodnotnému otevření. Ale postupně. 

Zvoní dopravce, a že veze těžkou bednu. Paleťák, sklopka, akuša a za chvíli koukám jako puk. Balení je opravdu bezpečné, však taky nekupuji něco za pět pade. Na první pohled vidím, že toto je opravdu fortelná práce. I na váze je to vidět. Poctivý kus železa, bytelné sváry, chrom, kvalitní komponenty, komaxit! S 23 kily jde díky dvěma madlům manipulovat i v jednom člověku. Tak šup s tím na kouli. 

Nic není potřeba štelovat, vše je nastavené. Utáhnout stlačením dlouhé páky a případně zabezpečit jakýmkoliv zámkem, na který jsou připravena dvě protichůdná oka. Toto ti většina bikerů bude závidět, tak určitě zamknout. Na chromovanou kouli nasadit tvůj běžný nosič, propojit zásuvky a zástrčky (rameno je vybaveno prodlužovacím kusem) a můžeš vyrazit. Vlastně ne, ještě nemáme kola a náklad v kufru. 

 

Takže uvolnit páku s delším okem a pojistnou závlačku a rameno můžeš na levou stranu vyklopit a zajistit bezpečnostní závlačku zpět. Naložit cajky, rameno zavřít, naložit kola a jedem. Byť se celý náklad posunul o 30 centimetrů dozadu, neměl jsem pocit, že by to mělo zásadní vliv na jízdní vlastnosti auta. 

Co je nutné dodržet a je na to dobré myslet s dostatečným předstihem je, že každé tažné zařízení má svoje maximální svislé zatížení. Většinou je to od 65 kilo výše, častěji 100 kg. Proto dobře počítejte. Výklopné rameno, nosič a kolo, resp. kola. Já naložil tři e-biky bez baterek. S tím kromě auta žádný z komponentů neměl problém. Rameno se ani nehlo, nosič od thule něma problema. K pohybu tohoto kompletu docházelo v uchycení mezi tažným a autem. No prostě je to francouz, co bych chtěl?! Maximální zatížení jsem nepřekročil, navíc vlastně zatížení nebylo přímo svislé, tak co.

    

Parkuji a vybaluji. Kola zůstanou přes noc na nosiči, tak vyklápím pomocnou nožičku (je výškově stavitelná) a následně nosič do strany. Záležitost na pár vteřin. Bez námahy, v pohodě zvládnou i slabší kusy. Stejně jako následné vrácení zpět. I s tímto zatížením se rameno nekroutí, neklesá a drží stále stejnou výšku. Jen při odjezdu nezapomeň podpůrnou nožku zaklapnout. Stačí nosič lehce přizvednout, povolit kličku a hotovo. 

Přístup do kufru je díky VR01 opravdu velmi pohodlný. Jedna půlka je přístupná bez omezení, na druhé zůstává půlka ramena. S dřívějším obíháním a překračováním nosiče se to nedá srovnat. Pokud máš dodávku s dvoukřídlými dveřmi, tak pravá půlka půjde otevřít bez omezení a levá možná taky, možné ne. Záleží na světlé výšce spodní hrany dveří od země. V případě menší výšky může dojít ke kolizi s podpůrnou nohou, tudíž dveře nemusí jít otevřít úplně. 

Rameno VR01 je certifikováno Ministerstvem dopravy ČR, jak mi Marian Sekula - člověk, který za tímto stojí, potvrdil. Zároveň vypočítal veškeré vlastnosti a plusy, jako je zvolený materiál (ušlechtilá oce), pohyblivé díly jsou z nerezové oceli, vše je rozebíratelné a vyměnitelné, tříoperační povrchová úprava (tryskání, zinkování, práškové barvení),  snadná montáž přímo na tažnou kouli vozidla, uzamykatelnost na tažné kouli, dodávka obsahuje 13pinovou zásuvku, při použití výklopného ramene nepřetěžujete 5. dveře vozu a jejich uchycení v karoserii vozu, tak jako u nosičů na 5. dveře, při použití výklopného ramene téměř nezvětšujete odpor vzduchu vozidla, tak jako u  nosičů na 5. dveře,  při použití výklopného ramene nemusíte kola zvedat nad hlavu, tak jako u  nosičů na 5. dveře, při použití výklopného ramene neřešíte polohu řidítek vůči zadnímu oknu dodávky, tak jako u nosičů uchycených přímo na tažné zařízení, i to, že není určeno k tažení přívěsného vozíku.

Zároveň dodal, že svoji strojařskou činnost rozšířil po roce 2000 o zakázkovou výrobu konstrukcí různých strojů a zařízení s požadovanou vysokou pevností při zachování nízké hmotnosti. A historie výklopného ramene má podobný příběh jako cyklistické rámy. Potřebovali ho a nikdo ho nevyráběl. Takže v roce 2019 začali vymýšlet a testovat, až vzniklo VR01.

Nemluvíme zde o samodomo bastlení, ale o certifikovaném výrobku, za který si Sekim účtuje kolem třiceti tisíc. A není vůbec špatný. Zpracování, použité materiály i funkčnost jsou na hodně vysoké úrovni. Spoustě zcestovalým a kempujícím cyklistům rozhodně přinese vyšší míru pohodlí. 

Podobné články

Diskuze

  • anonymní uživatel inženýr Polesný (antiTH (a) navždy.cz) 15.7.2024 - 9:35

    Husté webovky, především sekce "Výroba cyklistických rámů"...

    • anonymní uživatel Shu Lin ((tyvogo (a) lepra.cz)) 15.7.2024 - 11:51

      Porad lepsi nez TH

      • anonymní uživatel inženýr Polesný (antiTH (a) navždy.cz) 15.7.2024 - 12:09

        Hehe, inženýr Polesný je můj fackovací panák! Na toho mi nesahej!! :)

        • anonymní uživatel whatever 16.7.2024 - 11:20

          Když má člověk prázdnej život tak si ho naplňuje stalkování jinejch lidi (zde TH). Zde v přímém přenosu.

          • anonymní uživatel inženýr Polesný (antiTH (a) navždy.cz) 17.7.2024 - 14:47

            Vidím, že jsi mě dokonale přečetl... Možná podle hesla "podle sebe soudím tebe" ;)

    • anonymní uživatel retrofil 15.7.2024 - 15:00

      na rok 1995 naprosto odpovídající design

      • anonymní uživatel Neasi (Ne (a) asi.cz) 15.7.2024 - 17:34

        Taky jsem si říkal ,ze ty rámy jsou z doby ,když začínal jezdit MRSN :D

  • anonymní uživatel Honza S. (jmeno (a) prijmeni.cz) 15.7.2024 - 12:52

    Teda nechci být úplný skeptik, ale když vezmu ta čtyři kola a jaká síla musí působit na kouli při vyklopení, tak jí moc dlouhou životnost nedávám.

    • anonymní uživatel krkanek (krkanek) 15.7.2024 - 13:53

      k čemu tam bude asi ta noha vid ....

      • anonymní uživatel Rudy 16.7.2024 - 14:30

        nejde jen o vyklopeni ale i kolme zatizeni kdyz posunus teziste o dalsich 20cm mimo puvodne teziste. Dokonce nekde jse i dokonce videl jak daleko od stredu koule muzes celokove zatizit.

  • anonymní uživatel Petr 19.7.2024 - 18:55

    Za mně funguje perfektně. Rameno používám už 3 rok v kombinaci s nosičem od Thule . Obvykle vozím 3 kola je opravdu super.
    Oproti originálnímu nosiči od VW dveře T5 je manipulace opravdu user friendly.

  • anonymní uživatel Denis (dentris (a) seznam.cz) 21.7.2024 - 15:40

    Ten nosič, který je od Thule, umožňuje přenastavení vyklápění pro takovéto dodávky, kde je potřeba plnohodnotně otevřít zavazadlový prostor... přijde mi komické použít zrovna tento nosič jako ukázku toho mezikusu... ale asi autor článku neví, že nosič Thule VeloSpace XT3 (939) umožňuje přenastavení vyklápění tak, aby bylo možné otevřít dveře i u dodávky...

Komentáře

Publikovat jako anonymní uživatel - přihlášení, registrace


Přepnout barvu pozadí