Report: Enduro 2 Meribel - Michal Čermák a Zbyněk Stejskal berou třetí flek

Autor: Michal Čermák, kategorie: Report, vydáno: 16.7.2024

Minulý rok sme prvý krát ochutnali trojdenný závod dvojíc Enduro2 v Meribel a keďže sa mi tento závod páčil, neváhal som s registráciou na tuto sezonu ani minutu.
Bohužial moj parťák Brychťák nedostal doma priepustku na 10 dňový bike trip (pretože ísť na otočku do Francúzska nedáva úplne zmysel) a zároveň mu prišlo zábavnejšie si ísť nechať aplikovať smrť na Trilogy. Angažoval som teda starostu (Zbyňka Stejskala), ktorý má našlapané a je to dobrá partia na výlet. 

Dohodnuté, zbalené, cesta smer Meribel, tam chytiť fleka na kemping, registrácia a večerný briefing u piva. 
Samozrejme nezabudnút dôležité veci ako potvrdenie od doktora (bez toho by nás nepustili do závodu), takže pre istotu pripomínam. 
Áno, tipujete správne, Zbynďa ho samozrejme zabúda doma spolu s platobnou kartou a kartičkou poistenca. Ale nič čo by sme nevyriešili. 

Race day 1

Ráno vstávačka, príprava a o 9tej uz stojíme na štarte. Počasie straší búrkami poobede, tak nie je čas strácať čas. Dve lana, transfer a už stojíme na štarte prvej RZty. Pár 100 metrov a chytám šuter pedálom. Naštastie bez pádu ale ohol som osku. Pedál sa tažšie otáča, ale toto ma až tak moc netrápi. Horšie je, že po konci RZty zisťujem, že som stratil ešte šrób z prevodníku, ktory sa ohol a teda pri akejkoľvek snahe trochu šlapat do kopca mi padá reťaz. 1x, 2x, 5x, 7x... Nasraný jak Toitoika na festivale, ale šrób nahradený dvoma s-páskami. Zisťujeme, že bude fungovať taktika na transferoch tlačiť a v RZte používať len ťažké prevody. To sa našťastie osvedčilo a na RZtách reťaz nepadá. Hrnieme to teda slušným tempom, aj keď v poslednej 4tej si vo vysokej rýchlosti usteliem na mokrej tráve. Nič vážne, ale stojí nás to aspoň 20 sekúnd, pretože ešte musím narovnávať rajdy. 

Pôvodne mal organizátor v pláne ešte jednu RZtu, ale tá bola zrušená kvôli predpovedi silných búrok. Areál hrozí vypnutím lanovky medzi Brides-les-Bains a Meribel, čo by znamenalo šlapať ďalší 13km kopec s prevýšením 900m. To po celom dni fakt nechceš. Navyše jak som sa utavil tlačením v transferoch a chytám nepríjemné kŕče do lýtok, tak nám to hrá do kariet. Teda aspoň mne. Zbynek bol tak nažhavený, že by si dal najradšej tu piatu RZtu len tak zo srandy. 

Takže prvý deň končíme obedom v Brides-les-Bains a suchou nohou sa dostávame lanom až do Meribel. 
Bilancia dňa, 5te delené miesto v našej kategorii 77+ a servis bikov pred nami. 

Race day 2

Ďen 2 sľubuje veľa blata a lambádu na RZetách, pretože celú noc pršalo. Naštastie cez deň už neprší a tak z toho je nakoniec aj príjemný deň. Na prvej RZte nechce byť starosta nič dlžný a tak si tiež ľahne do trávy. Vo výšlape to však doženie a tak nemáme veľkú stratu. Dnes bolo v pláne 6 RZet, ale organizátor zas ruší štart 4ky, kvôli podmienkam. Je to DH trať ťažkých parametrov aj za sucha. V aktuálnych podmienkach "vraj" recept do nemocnice.
Nevadí, dnes nám celkom ide karta, žiadne mechanické problémy, držíme tempo a volíme správnu stratégiu. Na flow RZtách vyrážam prvý, moja váha valý aj sama a Zbynďa za mnou rube čo to dá. V každej RZte predbiehame tak 1 až 3 dvojice. 5ta RZta úplne topka, palba po hrebeni, jeden výšlap na infarkt a switchbacky v šutroch. Rohlíky na xichte a mega spokojnosť. 

Posledná RZta sľubuje silný zážitok. Dlhá (náš race time na nej 15:17), v lese, blato, korene, kamene, úzky trail v traverze, kde odchylka stopy o 10 cm znamená pád zo zrázu. Asi nemusím pripomínať, že na tom blate to moc dobre nebrzdí, navyše keď sa to v lese pomieša s listím. Posielam teba Zbyňka dopredu. Tasmánskemu čertovi z Havlíčkova Brodu "bouchly saze" a ten to tam nahrotil neskutočným spôsobom. Ja som s tým trochu bojoval a tak som mu tuto RZtu trochu pokazil. Ale aj tak, máme na nej druhý najlepší čas v kategorii. To nás po druhom dni posúva na pomyslenú bedňu, na 3tie miesto. Tak už to len zajtra nepo...kaziť.

Race day 3

Teamy za nami strácajú iba 14 sekund a tak je posledný závodný deň taktika jasná. Rubať, rubať, rubať. A hlavne bez chyby. Počasie dnes jak na objednávku, krásne jasno a teplo, čaká nás 5 RZet. Takticky štartujem do bikeparkových RZet prvý, do technických púšťam Zbyňka. Nerobíme žiadne veľké chyby, ideme hrot a predbiehame na RZtách dvojice kde sa dá. Predposledná RZta krásna enduro palba lesom a záverečná bikeparkovka až do cieľa priamo v Meribel. Pocit máme dobrý, ale bude to stačiť?

  

Do poslednej chvíle, nevieme výsledok, pretože organizátor priebežné poradie dnes nezverejňuje. Asi kvôli napätiu. Ideme dat teda sprchu a jedlo. Keď prijchádzame na vyhlasovanie výsledkov, s radosťou zisťujeme, že bereme tretí flek v kategorii. A asi zaslúžene. Posledný deň sme mali najlepší čas v kategorii a tak potvrdzujeme svoje poradie. Výsledok nečakaný, radosť veľká a tak už nám zostáva to len osláviť na after-party. 
Takže zdar a budúci rok na Enduro2 vo Verbier.

Podobné články

Diskuze

  • anonymní uživatel Gabosh 17.7.2024 - 16:54

    Paráda. Dobře VY. Gratulace!

Komentáře

Publikovat jako anonymní uživatel - přihlášení, registrace


Přepnout barvu pozadí