reklama

Prototyp chrániče Dainese D-air Bike - premiéra airbagového chrániče na svěťáku v Les Gets

Autor: Shotek Tiskarz, vydáno: 10.7.2024

Při tréninku na závod Světového poháru UCI 2024 ve sjezdu v Les Gets testovali jezdci týmu Dainese Pirelli Canyon CLLCTV prototyp chrániče Dainese D-air Bike, prvního airbagového chrániče pro sjezd na horských kolech a nejnovější evoluci ochranné technologie pro dynamické sporty, kterou vyvinula společnost Dainese.

Airbagu Dainese D-air představuje nejvyšší stupeň evoluce v oblasti ochrany, navržený pro ochranu sportovců a profesionálních jezdců ve vysokorychlostních disciplínách, od moto sportu přes alpské lyžování až po gravity MTB. Elektronická řídicí jednotka vybavená akcelerometry, gyroskopy a GPS spolu se sofistikovaným algoritmem autonomně rozpozná dynamiku pádu a v případě potřeby aktivuje okolo hlavy jezdce "ochranný štít", mikrovláknový airbag, který sportovce chrání před nárazem.

   

Systém Dainese D-air způsobil revoluci v ochraně v dynamických sportech - po první aktivaci v oficiálním závodě MotoGP v roce 2007 se od sezony 2018 stal airbag povinným pro všechny jezdce v mistrovství světa. V roce 2016 byl také představen ve Světovém poháru v alpském lyžování a od sezony 2024-2025 bude airbagový chránič povinný pro všechny lyžaře v závodech Světového poháru ve sjezdu a super-G.

Airbag Dainese D-air Bike měl svoji sjezdovou premiéru v Les Gets a jen čas ukáže, zda-li bude povinnost nosit airbagovou ochranu i v downhillu, a bude se tak historie opakovat jako v případě MotoGP či Světového poháru v lyžování.
Co si o airbagu ve sjezdu myslíte? Kdyby byla možnost vozili by jste jej také nebo vám stačí tradiční chrániče kombinující plast a pěnu?

Podobné články

Diskuze

  • anonymní uživatel antiTH 10.7.2024 - 18:59

    V Les Gets během finálové jízdy padli všichni. Teda s čestnou výjimkou několika málo profesorů. Kdo nespadl, jako by tam ani nebyl.

    A při tom všem pekle nebyl vidět jediný nafouklý sáček, tak jen, jestli nás tady někdo netahá za nos...

    • profilová fotka Keli 10.7.2024 000 19:39

      O použití v závodě se zpráva nezmiňuje, takže asi všichni jeli s vysypaným pytlíkem, ne?

      • anonymní uživatel antiTH 10.7.2024 - 21:07

        Vysypat pytlík před vrcholovým sportovním výkonem, nebo ne?
        Toť otázka... :)

        • anonymní uživatel M 11.7.2024 - 12:05

          Každopádně nechat plný! 1.gravitace ; 2.bude víc pospíchat

  • anonymní uživatel RatataTrix 15.7.2024 - 5:43

    Co sem treba pridat video jak ten airbagl funguje?

Komentáře

Publikovat jako anonymní uživatel - přihlášení, registrace


Přepnout barvu pozadí