reklama

Video: Dawid Godziek stojí na místě a přitom skáče na jedoucím vlaku

Autor: Keli, kategorie: Video, vydáno: 15.9.2024

Dawid Godziek ve svém nejnovějším projektu naskákal lajnu na jedoucím vlaku a dosáhl freeze frame efektu - sesynchronizoval rychlost své jízdy a jízdy vlaku a díky tomu během své jízdy zůstává viset na jednom místě. Ostatně, podívejte se sami.

Vize byla jasná - postavit první MTB trať na světě v jedoucím vlaku. Na trati postavené na deseti vagónech širokých 2,7 metru, možnými poryvy větru a omezenými referenčními body byly technické nároky na jezdce obrovské. K finálnímu výsledku bylo potřeba celkem 15 pokusů. 

           

"Nejprve jsem trénoval jízdu na trati, když byl vlak zaparkovaný. Jakmile jsem se cítil jistě, dali jsme vlak do pohybu a postupně zvyšovali rychlost. Rychlost 23 kilometrů v hodině byla správná, odpovídala rychlosti mé jízdy, tak abych si vytvořil pocit jízdy v jednom místě. Ten dojem strnulého pozadí je velmi zvláštní. Plynulá jízda byla mnohem náročnější, než se původně zdálo," dodává Godziek.

"Zabýváme se zde principem galileovské relativity. Když se vlak pohybuje jedním směrem konstantní rychlostí a Dawid jedoucí v opačném směru udržuje podobnou rychlost, kamera umístěná na boku udržuje jezdce po celou dobu ve statickém záběru. Je to trochu jako ve starých počítačových hrách, kde se pozadí posouvá a hráč zůstává stále ve střední části obrazovky," vysvětluje Dawid Mysliwiec, tvůrce populárně-vědeckých videí.

   

Foto: Bartek Wolinski / Red Bull Content Pool

Podobné články

Diskuze

  • anonymní uživatel Strejda 15.9.2024 - 20:48

    ... za mě originální... někdo tu psal že Redbull točí kraviny já si to nemyslím...

    • anonymní uživatel Shu Lin ((tyvogo (a) lepra.cz)) 16.9.2024 - 12:16

      Redbull toho dela pro bike si myslim celkem dost....spis me prekvapila Prada

  • anonymní uživatel Jerry 16.9.2024 - 19:34

    Ale jo, dobrej nápad. Palec hore, klobůk dole:-)

Komentáře

Publikovat jako anonymní uživatel - přihlášení, registrace


Přepnout barvu pozadí