Spotcheck: Bikepark Leogang

Autor: Oskar Jančík, kategorie: Spotcheck, vydáno: 3.6.2011

ikona Jaro pomalu přešlo v léto a každý víkend otvírá více než jeden bikepark. Zatímco se česká špička měřila na Monínci, my jsme neodolali pozvání bikeparku Leogang, který otevíral ve stejný víkend jako první český pohár sezóny. Není třeba detailně představovat park, který se drží v čele evropských bikeparků a i v Rakousku patří k těm nejstarším. Ano, downhillerům byl otevřen ne tak vzdálený Schladming už mnohem dříve než se epidemie Kona Bikeparků prohnala Evropou a postavila bikeparky od Itálie po Laponsko. Nicméně Leogang má ve spoustě věcí prim.

Protože je park českým bikerům velice dobře známý, soustředíme se na to, co je nového pro sezónu 2011. Největší novinkou a opravdovým překvapením je spodní část trati HANGMAN. Tam, kde jsme dříve znali poměrně nezáživnou Family Strecke pro zahřátí, dnes stojí trať, která v dalekém a širokém okolí nemá obdoby. Osobně jsem v Evropě nejel nic, co by se tak skvěle podobalo whistlerské A-line. Ano, A-line ten nedostižný ideál plný klopenek a skoků pro každého, který se všude snaží napodobit. Tady v Leogangu se to hodně povedlo.



Ja ja, Sportarena Leogang





K lanovce jako do Tesca (vlevo)          Opening přilákal spoustu lidí (vlevo)

Od prostřední stanice lanovky musíte přetraverzovat sjezdovku mírně do kopce, ale nebojte se, stojí to za víc. Otevře se trať, první vlnky na způsob doublu, který buď prosurfujete nebo rovnou z první jízdy dáte, lavička klopenka. Tady už chápete, že nejste na té „family štrece“, kterou jste znali. Následuje staccato klopenek a doublíků, které pokud nedáte náhodou z první jízdy, tak z té druhé určitě. Když se tempo příliš zrychlí, přijde zavřená klopenka, která vás ukolébá a připraví na další dávku endorfinu.
Jedinou vadou na kráse tak zůstává štěrkovka zhruba v půlce trati, kterou se nepodařilo vzhledem k topografii a majetkovým poměrům vyloučit. Dolní pasáž přestože se vzorně vykrojenými klopenkami, není už tolik zábavná jako vršek, ale ono je to tak dobře, aspoň se uklidníte. Dojezd elektrickým ohradníkem s napojením na cyklostezku, která vás dovede zpět k lanovce, je to, co vám připomene bývalou Family.









Ať jste závodník s ambicemi, popojíždějící freerider s pupíkem nebo enduro/xc jezdec, který si přijel do Leoše poladit techniku – HANGMAN je pro všechny.

Škoda jen, že při opening víkendu jezdila lanovka jen do prostřední stanice, jinak by se nabízela kombinace i s horní částí Hangmana, což by bylo hodně dlouhé svezení. Horní část „Oběšence“ má projít také kompletní rekonstrukcí, její otevření se chystá na 1. června. Měli jsme štěstí, že na opening víkend byla trať krásně vyhlazená. V neděli odpoledne už se vybržďovala sem tam nějaká ta roletka. Uvidíme, jak se bude dařit tuto trať udržovat v průběhu sezóny.

Další tratí, kde na nás čekala spousta novinek, je BONGO BONGO trail. Ten sice není zcela nový, ale výrazná inovace proběhla přidáním opravdové pro sekce. Pro každého, kdo si chce podat žádost o kanadské občanství, je Bongo Bongo mandatorní záležitost. Turistika přes spoustu kořenů, několikrát lávka přes potok a nakonec vývrtka, která jezdce vyplivne kousíček od dirtových sopek, na nichž se každoročně koná 26TRIX v rámci Out of Bounds Festivalu.







PRO sekce na BONGO BONGO trailu není zadarmo





Turistická sekce je výrazně jednodušší







Freeridová trať FLYING GANGSTER je již delší dobu stejná a nedoznala větších změn. Obligátní fotka ze dřevěné klopenky s horami v pozadí, na které je vyfocen snad každý, bude právě proto chybět mezi fotkami z Leogangu.
Od té doby, co se loni jel v Leogangu světový pohár, ubylo na freeridové trati zhruba v její polovině – v místech, kde se odděluje od té downhillové – několik lávek, protože DH je navedeno právě v jejich místě. To, jakým způsobem kdysi freeridovku postavili, ukazuje, že se stavitelé radši rozhodli pro větší investice do výstavby s minimem pozdější údržby. Cementová prosívka, kterou často vidíte na bikroskách ale není úplně samospasitelným řešením, a tak často právě v ideální stopě narazíte na dvě tři lopaty stěrku, který vás vyškolí.

Downhill SPEEDSTER doznal změn v horních pasážích právě kvůli loňskému světovému poháru. Ten se do Leogangu vrací i letos a bude mu předcházet rakouský Crankworx – OUT OF BOUND FESTIVAL. Další pasáže jsou víceméně beze změn již od doby otevření bikeparku. Pouze největší dávka kořenů se vyjela do ještě hlubší erozní rýhy. Správně umístěné oranžové matrace vás vrátí zpět do hry, když bude potřeba. Přesto pořadatelé pro letošek slibují na trati několik změn.









V cílovém prostoru je všem dobře známý LUMBERJACK trail, spletitá síť lávek a dropů všech velikostí. Mám pocit, že zde každý rok přibude pár metrů dřeva. Tam přidaná úzká lávka, tam přidaný seskok. Na minimální ploše je spousta možností jak si před příjezdem k lanovce zvednout sebevědomí, anebo naopak.

Novinkou by měla být časomíra a pojízdná kamera, která zdokumentuje vaši jízdu na 4X trati. Kameru spustíte pomocí čipové karty na lanovku. Svoje video si budete moci stáhnout ze stránek bikeparku. Další novinkou pro sezónu 2011 je bag jump, kde klasický foampit bude nahrazen vzduchovým polštářem tak, jak je to zvykem v zimních sportech. A aby toho nebylo málo, tak i trať pro 26 TRIX doznala hodně změn. V době openingu na ní ještě kralovaly bagry, ale na výstavbě se rozhodně nešetří a opět zde roste dirtoviště impozantních tvarů.

Lanovka už od loňska vozí kola po třech. To znamená dvě kola do kabinky a jedno na vnějším závěsu. Zvláště pozdě odpoledne je při zvedání kola cítit každé kilo. Bikepark Leogang již delší dobu patří ke stálicím na checklistu českých a slovenských sjezdařů i proto, že parkoviště u lanovky je skvělou základnou i pro ježdění v nedalekém Saalbach Hinterglemmu. Nabízí vše co má správný „Stellplatz“ mít vč. sprch a veškerého zázemí. Poplatek je 6€ za auto a 1€ za osobu na noc.



Některé věci lze vymyslet a prodávat jen v Německu





Tři kila motor a baterka do batohu

Nejbližší příležitostí k návštěvě Leogangu je několikrát zmiňovaný OUT OF BOUNDS FESTIVAL v termínu od 10.-19. června, v rámci kterého se zde pojede svěťák ve 4X a DH. Potěšitelné je, že v tuto dobu bude opět lanovka s 30% slevou. Počítejte ale s tím, že nebude možné využívat neomezeně celou kapacitu parku.

Web areálu www.bikepark-leogang.com



V Leoši měl premiéru Krutor Extravaganja Evo 2

Podobné články

Diskuze

  • anonymní uživatel větrák (punkher (a) seznam.cz) 3.6.2011 v 17:34

    krutor vypadá luxusně

  • anonymní uživatel Madar (madarbike (a) seznam.cz) 4.6.2011 v 10:25

    Masakr!

  • anonymní uživatel Potok (tompot (a) seznam.cz) 5.6.2011 v 11:52

    pojedeeem

Komentáře

Publikovat jako anonymní uživatel - přihlášení, registrace


Přepnout barvu pozadí