Spotcheck: Specialized Bike Park Pohorje

Autor: Keli, ZR, kategorie: Spotcheck, vydáno: 1.6.2012

ikona Na náš druhý letošní spotcheck jsme vyrazili do bývalé Jugoslávie, konkrétně do Slovinska, zvolili jsme z České republiky velmi dobře dostupný Maribor a jeho Specialized Bike Park Pohorje.

Samotné město Maribor má již více jak tisíciletou tradici a v současné době je se 120 tisíci obyvateli druhé největší město ve Slovinsku. Nachází se na severozápadě Slovinska, do sousedního Rakouska je to jen co by kamenem dohodil. Maribor je město dvou tváří, na jedné straně plošší dálky táhnoucími se malými kopci posázenými vinicemi a na druhé straně opravdu velký kopec – Mariborsko Pohorje, nejvýchodnější výběžek Alp, ve kterém je situován Specialized Bike Park Pohorje.




Pohled od horní stanice lanovku – Maribor máte jako na dlani



Dopravní spojení do Mariboru je velmi dobré, městem prochází dálnice A1 navazující na A9 z Grazu a A2 z Vídně. Okolo Mariboru každoročně projíždí davy Čechů mířící do Chorvatska k moři. Specialized bikepark Pohorje patří mezi parky ve kterých platí Gravity Card, pro vlastníky této karty tak může být výhodné spojit návštěvu tohoto parku například se Semmeringem, který leží v podstatě po cestě.

Zásadním okamžikem v životě střediska byl rok 2009, kdy na staré kabinkové lanovce došlo k nehodě a spadnul jeden z podpěrných sloupů, okamžitě se začalo s výstavou nové osmisedačkové kabinkové lanovky značky Leitner, za tři měsíce byla dokončena první fáze a v zimě 2009/2010 již lanovka fungovala. V roce následujícím byla dokončena veškerá další infrastruktura a navýšena kapacita na současných 2400 osob za hodinu.




Zánovní osmisedadlová kabinka Leitner



Co se týče samotného bikeparku, tak pro ten byl rozhodující rok 2010, v tomto roce došlo k oficiálnímu spuštění parku s legálními tratěmi. Až do toho roku bylo na Pohorje mnoho trailů a tratí ilegálních, resp. ne mnoho, ale všechny – ve Slovinsku platí zákaz pohybu mimo vyznačené cesty ve všech lesních porostech.

Mimo lyžování v zimě a kol v ostatních ročních obdobích je na Pohorje populární turistika, a to velmi. Již od brzkého rána je parkoviště zaplněno turisty, kteří vyrážejí zdolat sedm set výškových metrů až k horní stanici lanovky.




V Specialized Bike Park Pohorje je klopenek opravdu nepočítaně



Mariborský Specialized Bike Park Pohorje nabízí tři tratě s  celkovou délkou 15 km a převýšení zde činí úctyhodných 717 metrů. O údržbu parku se starají čtyři stálí zaměstnanci, takže jsou tratě, vyjma sjezdové, hladké jako dětská prdelka. Denní permice začíná na ceně 22 Euro (ve všední dny) a 27 Euro za víkendy.

World Cup DH track (černá), mnoha závody světového poháru ověřená trať, která vede v  podstatě celá lesem. Je to nejnáročnější zdejší trať, známá z  mnoha videí svojí legendární rock garden. Jízda „na oči“ bez pěší prohlídky je tu utrpením, sami jsme si to vyzkoušeli, když jsme sem hned v  první jízdě omylem odbočili z  Flow Line.




Přejezd kamenu na červené Freeride Sector trati rozhodně nebyl zadarmo



Freeride Sector je červená trať vedoucí z  části pod lanem gondoly. Povrch je zde hlinitý s  kameny a spoustou kořenů. Částečně může připomínat trať na Klínovci – sklonem a typem povrchu, ne však rozbitostí. Zhruba v  půli se nacházejí 4 dropy, z  nichž největší měří dobrých 6 metrů. Jedinou slabinou jsou zde dva přejezdy mezi sekcemi, kdy se jede po rozbité lesní cestě s  několika odvodňovacími kanály, ale jak nám bylo řečeno, již se pracuje na úsecích nahrazujících tyto lesní cesty.




Simmons na dohled spodní stanice (vlevo), čtveřice gapů zůstává v současné době nevyužita, dopady čekají na úpravu (vpravo)



Poslední tratí je Flow Line označená modrou barvou. Zde si zajezdí všichni jak nezkušení hobíci tak i profi jezdci. Nachází se tu mnoho klopenek a skoků, v několika případech je možnost volby většího nebo menšího odrazu a vše se dá i bez problému objet. Dá se říci že Flow Line je opravdu zábavná. Zhruba v  půli je odbočka na nový asi 500 m dlouhý trail The Hidden Stream s  north shore lávkami a poměrně velkými dropy. The Hidden Stream rozhodně není pro začátečníky. Ve spodní části Flow Line vyúsťuje na bývalou 4× trať s  lavicemi větších velikostí a úplně na konci je dřevěný step-up step-down s  hliněným odrazem i dopadem.




Skoků je v Mariboru požehnaně, většinou jde o jednoduché skoky, které pokoří i absolutní začátečník



Ceny ve Slovinsku jsou víceméně na stejné úrovni jako v ČR, výborná pizza obřích rozměrů v restauraci situované přímo ve spodní stanici lanovky začíná na 5.4 Euro a půl litr točeného piva na 2 Euro. Co je ve Slovinsku výrazně levnější je palivo, v době naší návštěvy stála nafta 1.320 Euro…




Dvojice dirtů na Flow Line, větší zůstává zatím nedokončen (vlevo), poměrně dlouhý gap z lávky na konci The Hidden Stream (vpravo)



A tip na závěr – pokud pojedete na více dnů, přibalte si s sebou ještě jedny brzdové destičky, budou se hodit!



Další informace o Specialized Bike Park Pohorje hledejte na oficiálních stránkách a také na Facebooku.

Podobné články

Diskuze

  • anonymní uživatel Lukas (Hercigl (a) seznam.cz) 1.6.2012 v 9:26

    2009 sme tam byli. Sem rad ze to nespadlo s nama. Hned bych tam jel zase.

Komentáře

Publikovat jako anonymní uživatel - přihlášení, registrace


Přepnout barvu pozadí