Test: Ti Spring 7speed conversion Kit

Autor: Čert, kategorie: Test, vydáno: 16.10.2014

Po tom, co Sram na začátku roku vypustil sedmi rychlostní sadu X01 DH, koncept všechny uchvátil, bohužel cena až tolik ne. Proč taky platit o dost víc za to, že máte vlastně míň? Jedno z možných víc „peněženka-friendly“ řešení, je právě otestovaná „konverzní sada“ 7speed conversion Kit od britských Ti-Springs. Co umí?





V první řadě je nutno říct, proč mít vlastně míň převodů? Pro ty, kterým jde o váhu, postačí, že díky vyhození 2 až 3 pastorků, které nahradí hliníkovou plackou s pár podložkami s celkovou váhou 51 gramů, něco váhy ušetří. Řádově se ale jedná maximálně o desítky gramů. Daleko rozumnější argument pro mě je zjednodušení celého systému. Když zahodíte krajní, nejlehčí pastorky, které (samozřejmě pokud máte DH kolo na DH a ne na popojíždění po městě a „ňáký frýrajdy“) nepotřebujete, uspoříte trochu váhy. Ale hlavně půjde daleko líp vyladit řetězová linka s napínákem, protože se řetěz nepotřebuje tolik křížit. A v neposlední řadě umožní teoreticky i finanční úsporu, protože pokud použijete Conversion Kit, stačí použít devíti rychlostní kazeta a tím pádem i „devítkovej“ řetěz. A ve chvíli, kdy na sjezďáka nasadíte třeba silniční devítkový řetěz Campagnolo, tak mnohdy přežije zbytek kola.





A co vlastně tenhle Conversion Kit umí? V podstatě za svých 22,50 liber dostanete hliníkový „rockring“ a podložky na vymezení. Rockring nasadíte mezi kazetu a výplet, aby se vám řetěz nedostal, kam nemá a podložkami jej vymezíte. Co se týče ladění řazení, pokud máte správně nastavenou přehazovačku, stačí dotáhnout horní doraz, tzn. přehazovačka se nedostane do horní polohy. Samozřejmě můžete i mírně zkrátit řetěz, protože se z prostřední polohy přehazovačky vlastně najednou stane horní poloha. A v této chvíli máte naladěnou přehazku na 7 rychlostí, ušetřili jste gramy a můžete jezdit. Já strávil na sedmi rychlostech skoro celou sezónu a nepocítil jsem žádné nedostatky. Prostě máte míň převodů, větší pořádek v řazení a víc propnutý řetěz. Tu hlavní výhodu ale poznáte až s odstupem, a to ve chvíli, kdy pořídíte devítkový silniční řetěz i kazetu. Při každé kontrole řetězu pak potěší fakt, že z hlediska vytahávání se řetěz skoro nehne. Jediná vylepšitelná věc, je průměr rockringu. Protože je primárně situován právě pro silniční kazety, ve spolupráci s obyčejnou devítkovou kazetou Sram s rozpětím 12–32 která se octla na Ninjovi DH, sice fungovala, ale bohužel nijak zásadně nepřesahovala nejlehčí, sedmý pastorek který zbyl.







Conversion Kit je rozhodně věc která je funkční, dobře provedená a rozhodně má na trhu svoje místo. Na druhou stranu ale asi není pro každého, dělá sice „pořádek“ v převodech, ale taky vám dva až tři vezme. Určitě ušetříte trochu váhy, množství se samozřejmě liší na typu kazety. Tady ale zase záleží, co jste ochotni obětovat úspoře třeba padesáti gramů.

Pokud vás ale tahle placka zaujala, objednat ji můžete zde:[http://www.ti-springs.com[, spolu s hromadou titanových dílů všeho druhu.

Podobné články

Diskuze

  • anonymní uživatel Hejnickej (jakub.sosvol (a) gmail.com) 16.10.2014 v 7:19

    Jsou to cca čtyři roky, ještě před příchodem X01 DH, co jsem "zůžil" kazetu na sjezďáku za stejným účelem po vzoru 4xsáků. Nepotřebné převody pryč, lepší řetězová linka a přehazka dále od výpletu. Jenže náklady v mém případě byly podstatně nižší, než 23 liber. Stačí rozebrat starou kazetu, vybrat ideálně vysoký pastorek dle potřeby, na brusce sundat zuby dolů a za deset minut máte podobný výrobek za nula nula prd :-)

  • anonymní uživatel Fero (sibal.lapaj (a) gmail.com) 16.10.2014 v 8:03

    Ja jenom koukam vo cem se da tak fundovane psat. :)))

  • anonymní uživatel BBoy (da2bfbc (a) gmail.com) 16.10.2014 v 8:34

    A příští rok bude na DH moderních 15 pastorků a za další roky bude ideálních jen 6 pastorků, prostě každý rok jinak, hlavně aby to bylo ideální pro jejich zisk ikdyž to je prakticky k ničemu :)

  • anonymní uživatel syfl 16.10.2014 v 11:46

    a já kretén málem přešel na 10s :D

  • anonymní uživatel Santa 16.10.2014 v 12:07

    Njn, jenže spolíhaj nato, že se najde dost línejch lidí, kteří nejsou schopni tohle vyrobit, ja sem to řešil distančním kroužkem co mi kolega v dílně vysoustružil :D

  • anonymní uživatel Santa 16.10.2014 v 12:08

    cca 3 roky zpátky

  • anonymní uživatel loda (loda (a) stream.cz) 16.10.2014 v 13:03

    jasan taky už to podobně vozím pár let, stačí mě 5 koleček z rozebrany devítky, ten campa C9 řetěz je taky obehraná písnička, ale jinak pro nekutila muže bejt :-)

  • anonymní uživatel Jakub (Jamees56 (a) seznam.cz) 7.1.2015 v 9:57

    To je sice hezký že se řeší hazka a kazeta, ale asi sem debil :D když nevím co s páčkama :D příje mi divný mít na páčce 2-3 další převody než se hazka dostane na pastorek a je to i pomalejší než 9sp., mám starýho sainta 9sp. poradí mi někdo prosím :)

Komentáře

Publikovat jako anonymní uživatel - přihlášení, registrace


Přepnout barvu pozadí