Czech (off)Season: Petr Třešňák

Autor: Čert, vydáno: 3.2.2015

Petr Třešňák, třetí muž českého poháru, čtvrtý na MČR a nejlepší bahenní jezdec, tyhle všechny tituly si za sezónu 2014 může rozhodně připsat. Jaká byla loňská sezóna z jeho očí? Co plánuje? Co si myslí o downmallu? Přejde k enduru? Tohle všechno a mnohem víc na sebe odhalil v exkluzivním rozhovoru pro d:key!







Dolekop.com: Zdar chlape! Působíš trochu nenápadně po mediální stránce, začneme teda trochu představováním, jmenuješ se Petr Třešňák a jezdíš na kole, zbytek musíš prozradit sám.
Petr Třešňák: Jasný:) … Je mi 22 let, pocházím z podhorské vesničky s názvem Poniklá, studuji Strojní inženýrství na Technické Univerzitě v Liberci. Na kole ve sjezdu závodím už 7let, prošel jsem si tedy kompletně juniorskou kategorií a vcelku dobře navázal v elitě. Od loňské sezóny jezdím za team Bikestrike.com a na kolech Author, což pro mě byla po 6ti letech u RockMachinu velká změna, jsem ale velmi spokojený.





Dolekop.com: jaká byla letošní sezóna, kdybys ji měl nějak shrnout?
Petr Třešňák: Pokud budu hodnotit celkově rok spojený s kolama, tak určitě dobrá. Poznal jsem další super lidi, získal kontakty i zkušenosti. Měl jsem možnost vyzkoušet si enduro závod, prošlo mi rukama několik různých kol v rámci testování a hlavně, všechno se obešlo bez zranění, což je pro mě hodně důležité. Co se týče přímo závodění ve sjezdu, tak spíše průměr, z počátku nic moc ale výsledky měly vzrůstající tendenci směrem k lepším umístěním, rád bych jezdil více závodů ale nebylo to reálné. Poslední závod Evropského poháru, který jsem jel v rakouském Leogangu už jsem závodil na 27,5".





Dolekop.com: Kdyžs nakousl 27, jaký je tvůj osobní názor na větší kola ve sjezdu?
Petr Třešňák: Upřímně, z počátku jsem vůbec nevěděl co si mam myslet, možná jsem je ani nechtěl zkoušet, protože se mi na 26" prostě jezdilo dobře a byl jsem na ně zvyklý. Dělalo mi během roku ale docela problém přesednout z 27,5" enduro kola na 26" sjezďáka, někdy jsem se i dvě, tři jízdy trápil a dostával se zpátky. Možná i díky tomu, že jsem toho relativně hodně najezdil právě na enduru, jsem si na 27,5" sjezďáka zvykl rychle po několika jízdách. Je to něco nového, co mě baví a jsem z toho nadšený, rozhodně jsou větší kola i ve sjezdu krok dopředu. Geometrie rámů jsou jim přizpůsobeny, takže marně hledám v paměti tak hodně pomalou a zatáčkovitou dráhu, aby byly větší kola nevýhodou.





Dolekop.com: A enduro tě nezlákalo? Přece jenom vyslat závod nejvyšší český soutěže a jenom tak zajet sedmé místo, to není zlý.
Petr Třešňák: Chtěl jsem si závody vyzkoušet, čistě pro tu zkušenost abych věděl o co jde. Teď bych hned několik věcí udělal jinak. Když budu mít čas, určitě se zase rád nějakého závodu zúčastním, v závodním pojetí je to ale vážně hrozná dřina. Jinak se mi tendle styl ježdění líbí a tady na severu na to máme dobré podmínky.





Dolekop.com: Takže bys klidně přesedlal na enduro? Jak to vůbec vidíš se situací v českém sjezdu, nepřišel kvůli enduru o závodníky? Má podle tebe český sjezd nějakou rozumnou budoucnost?
Petr Třešňák: Někdy třeba ano, nebo být v jiné situaci ale aktuálně o tom neuvažuji, sjezd mě baví více. Nějací závodníci přešli k enduru ale spíše z řad hobby jezdců, z předních sjezdařů to mnoho lidí nebude a rozhodně ne ti mladí. Ohledně toho, jak je na tom sjezd a co by se dalo zlepšit, bychom mohli diskutovat hodiny. Já jsem optimista a věřím, že se situace zlepší, je tu několik lidí, kteří na tom aktivně pracují. Teď je i na nás přivést ke sportu nové lidi, hlavně z řad kadetů a juniorů.





Dolekop.com: Co to vůbec ke sjezdu táhne? Co tě na něm baví? Proč zrovna sjezd?
Petr Třešňák: Líbí se mi, že závod je jen na tobě, nikdo tě nemůže srazit, blokovat, soustředíš se jen na svůj výkon, takže nakonec když to nevyjde, můžeš být naštvaný akorát tak sám na sebe. Jezdí se rychle, pérování, brzdy, všechno už dneska neuvěřitelně funguje, kola jsou lehký, super ovladatelný. Během tréninku se učíš dráhu a postupně zrychluješ, nakonec ji znáš kompletně zpaměti a jde o to, dát dokupy čistou jízdu.

Dolekop.com: A nášlapy nebo volný pedály?
Petr Třešňák: Rád se svezu na MX motorce, možná proto si dám rád občas nohu a na DH jezdím volné pedály, jinak SPD samozřejmě používám.





Dolekop.com: Jezdíš už nějakou dobu za Marzocchi,jak bys přiblížil tyhle vidlice „normálním“ lidem, jaký jsou, prodej mi Marzocchi
Petr Třešňák: Kdo Marzocchi sleduje, určitě ví, že na sezónu 2014 přišli s kompletně přepracovanými top produkty. Vidlice 380 je kompatibilní jak s 26" tak 27,5", což třeba zrovna mě přišlo velmi vhod. Už se neřeší hladina ani viskozita oleje, tlumení probíhá v uzavřené patroně. Pro letošní rok jsou v nabídce kromě C2R2 Titanium také dostupnější modely CR a C2R2, všude jsou standartně již tužší pružiny pro širší spektrum riderů. Já budu jezdit nejvyšší model se známou espresso úpravou vnitřních noh, který váží jen 2750g.





Dolekop.com: A jaká je tréninkova rutina Petra Třešňáka, co je podle tebe nejlepší trénink na Dh, jak na tělo tak na „hlavu“
Petr Třešňák: Nejlepší trénink bude pro každého něco jiného, člověk s nejlepší fyzičkou na startovce pořád nemusí umět „jezdit na kole“, takže jde o to věnovat dostatek času jak fyzické přípravě, tak technice jízdy na kole, se kterou souvisí ta „hlava“. Pokud jsi už skákal větší skoky, projížděl těžší techniku, jezdil za většího deště, než tě aktuálně čeká, budeš se cítit v pohodě. Já si po sezóně vždycky dám pauzu, snažím se vydělat nějaký peníze a pak postupně z posilovny, přes najíždění objemů, intervaly zpátky na DH kolo jak to počasí dovolí.





Dolekop.com: Čím nalákat ke sjezdu mladý? Myslíš ze aktuálně běžící downmall může být dobrá cesta nebo takovýhle exhibice pro závodní sjezd skoro nemají význam?
Petr Třešňák: DownMall a podobné akce určitě pomáhají rozvíjet povědomí o sportu u široké veřejnosti. Stejně tak je dobře, že se do televize dostávají i záznamy ze sjezdových závodů, z českého i světového poháru a z EDC na Špičáku. Aby mladí začali jezdit, určitě to musí nejdřív někde vidět.





Dolekop.com: Jakou máš oblíbenou tréninkovou lokalitu?
Petr Třešňák: Oblíbené lokality na trénink jsou v podstatě všechny, které jsou blízko – z bikeparků Ještěd, Rokytnice, Špindl, na enduro pak místní kopce. Jinak se nedá říci, že bych měl vyloženě úplně nejoblíbenější jedno místo. A málem bych zapomněl, Singltrek p. Smrkem se zdatným parťákem je super.

Dolekop.com: A jaky jsou tvoje cíle pro sezónu 2015?
Petr Třešňák: Letos bych chtěl objet celý český pohár a vybrané závody EDC. Jestli pojedu některý z enduro závodů si vyberu až podle aktuálních časových možností. Dál budu testovat a podílet se na věcech za oponou. V hlavě mám i pořádání letního DH kempu pro začínající až středně pokročilé ridery, tak třeba rovnou do komentářů můžete napsat, zda-li byste měli zájem.





Dolekop.com: Tak jo, máš něco na závěr, poděkování, vzkaz, máš prostor
Petr Třešňák: Chtěl bych poděkovat všem partnerům za podporu, jmenovitě: Author, Bikestrike, PTRparts, Marzocchi, Aminostar, Muc-Off, Acid-House Skateshop, HT-components, Colorit, ShamanRacing, GOLDfren, Kamerydoakce, Skiroky





Pokud chce o Petrovi mít aktuální info, sledujte petrtresnak.cz, svoje stránky které spravuje a aktualizuje vzorně, takže si můžete přečíst reporty ze všech závodů se spoustou fotek. Jinak můžete olajkovat i jeho fejsíček.





Foto: archiv Petra Třešňáka, autoři Petr Milfait a Jakub Fišer – Kubajsz Photo

Podobné články

Diskuze

  • anonymní uživatel RB 3.2.2015 v 10:14

    Fandím ti, jen tak dál!

  • anonymní uživatel dirt 3.2.2015 v 11:26

    Pěkný článek..zrovna včera jsem si taky dal přihlášku na FS TUL :-)

  • anonymní uživatel vojta (pcfbsgm (a) gmail.com) 3.2.2015 v 12:52

    super clanek, ale o tom jezdeni mladejch bych to rozdelil na dve skupiny - ti co na to maj rodice a ti co na to nemaj.. ja si sve prvni ojete enduro agang arh koupil az ted v 18ti letech za svoje vydelany penize behem studia protoze mama proste nema 15-20tis na ojety enduro/dh..tim jen chci rict ze jste v clanku uplne opomeli financni stranku ktera je fakt narocna..a to nemluvim o vybaveni, naradi, popr. servisu

  • anonymní uživatel Milan 3.2.2015 v 15:16

    no myslim si ze zrovna tenhle jezdec to fakt od rodičů nemá!

  • anonymní uživatel Rattt 3.2.2015 v 16:26

    Ok, rodiče jsou jedna věc, ale v dnešní době jak vydíš jak SKORO každé dítě má iphone a jinou blbost v ruce a na ojetý bike, nemůžou mít ? Více jak polovina dětí by mohli jezdit a neflákat se u počítače na minecraftu s kompem, který vyšel na více jak 15. tis, tak zas takhle nevykládej :)! Petr je nejlepší sjezdař v ČR co se týče techniky a chování! Takhle by se měl chovat každý sjezdař u Nás! Hlavně v chování!!! Respekt Petře!

  • anonymní uživatel Maroslaw 3.2.2015 v 16:30

    Rattt-bože to jsou hovna to je neskutečný....

  • anonymní uživatel bolekkrutor 3.2.2015 v 17:24

    2Maroslaw- Když, nebo možná raději "kdyžs", jak jsem se v článku dozvěděl, jsi do něj šlápl, tak alespoň rozvěď, co tě na názoru Rattta tak rozlítilo.

  • anonymní uživatel syflus 3.2.2015 v 17:39

    Trochu podpořím maroslawa :) ...myslim že právě ty děti s ajfounama a kompama za 15k by stejně na kolo neměly “vlohy“... nemluvě o těch co můžou mít i ajfouna i demo a tld a ho*no z toho... Já taky začal pořádně jezdit až s prací, tim netvrdim že bych jinak něco dokazalal, jen asi chápu jak to myslel...

  • anonymní uživatel Vojta MM (valekvojta (a) seznam.cz) 3.2.2015 v 18:35

    chápu jak to rattt myslel s tou aktivitou a neflákáním se, pravdou ale je že pokud chceš jezdit trochu líp a ne jen za barákem tak tě to kolo a vybavení stojí víc jak 15 tis. a to o dost a pokud se chceme bavit o nějakých závodech nebo aktivních juniorech, tak to už bez zázemí doma prostě nejde a to bohužel leckdo nemá ať je sebelepší talent... jináč souhlasím se syflusem

  • anonymní uživatel Čert (cert (a) dolekop.com) 3.2.2015 v 18:39

    No je sice hezký být "kórovej" jezdec co si z těžce vydělanejch peněz koupí kolo z bazaru se super poměrem cena výkon, bohužel přínos tohohle jezdce pro závodní scénu je nula (pokud nevyhraje čpdh a nenatáhne tím milion novejch), ve srovnání s klukem co nakluše do krámu a jeho táta/máma tam nechaj x desítek tisíc za nový kolo v MOC. Protože pokud obchodník vydělá, tak má důvod nasypat nějaký peníze zpátky do komunity, podpořit závodníky, zasponzorovat závody, bikeparky atd. Nikoho nezajímá co se s tím kolem stane, důležitý je aby se prodalo, naopak dostanou prostor tihle core jezdci co chtěj vyhrávat. Dlouhodobě je problém českýho sjezdu že nikdo nekupuje nový kola, takovejhle trh není tím pádem pro větší firmy naprosto zajímavej. Nejde ani tak o to, aby jezdilo víc lidí, těch jezdí dost, jde o to aby víc kupovali, pak se scéna možná trochu pohne. Konec hlášení v tržním jazyce oproštěným od ideálů sportu :)

  • anonymní uživatel bolekkrutor 3.2.2015 v 19:11

    Čertíku jsi ještě mlád, abys pamatoval a to jediné tě omlouvá. Už jsem to tu psal, že krása sjezdu je v tom, že je skoro buřt na čem a v čem jedeš. Důležité je, kolik tomu dáš. Jezdci, co tohle potvrzovali tu byli a doufám ještě budou...

  • anonymní uživatel HonzaKrepelka (HonzaKrepelka (a) gmail.com) 3.2.2015 v 19:38

    Čert: Já si ani tak nemyslím, že by problém byl v tom, že lidi nekupují nová kola, jako spíš v tom, že obchodník, aby vůbec prodal, tak 90% lidí dá slevu. Tím pádem vydělá méně (někdy ani to ne) a s tím jde ruku v ruce nižší podpora scény. Nepamatuju sice doby jako Bolek, je mi 23 a jezdím asi 9 let, ale když jsem začínal a přišel do obchodu, ani by mě ve snu nenapadlo říct obchodníkovi, ať dá slevu, protože jinak nekoupím. Naopak jsem měl radost, že obchodník dal slevu sám od sebe a já tam pak přišel zas. Dneska (z vlastní zkušenosti) vidíš mladé kluky, jak přijdou do obchodu a řeknou ti, že pokud jim nedáš slevu, koupí si to a) na českém eshopu b) na chainu c) na ebay a tak pořád dokola.

    Co se Petra týká, tak dle mého názoru měl obrovské štěstí v tom, že si ho v juniorských letech všiml Adam Vágner a nabídl mu pozici v jeho týmu (neznám zákulisí a podmínky, za jakých to bylo) a to Petrovi hodně pomohlo, protože jezdit po boku Adama je jistě obrovská škola.

  • anonymní uživatel Ratt 3.2.2015 v 20:54

    Ja nenarážím na závody nebo do zákulisí, to že je malý trh to je jasný, bohužel žijeme v ČR. Ale já narážím na ty časy kdy vezmeš po škole kolo, helmu a jdeš na lokál, na tom se to celé zakládá. Na to jsem i reagoval, mít na závody a vsechno co se kolem toho točí je už druhá věc a bezpodpory rodičů to nejde! Villopotův otec do něho nasypal miliony ale tedka RV sype miliony jemu ;)Pokud se chcete bavit o závodění tak pokud Vás táta nepodporuje tak to upřímně SKORO ani nejde! A to ví kazdy kdo se dostal do toho závodního kolotoče :-)

  • anonymní uživatel Jan Marek (marekhonza00 (a) gmail.com) 3.2.2015 v 21:03

    Ještě ke kupování kol. Vím,jak je na tom kurz Eura,Dollaru. Jenže když před dvouma rokama stálo Demo v základu 85 tisíc nebo Bighit stál 35 (max. zákl. výbava na dost krásnejch věcech) a minulej rok za Demo chtěli 98 tisíc a třeba za Agang Ninja FR v porovnání s Bighitem stejný,né-li větší prachy,tak to si pak každej rozmyslí koupi novýho kola nebo radši zvolí značku typu YT,Canyon a podobně, protože ty nabízej,co se týče výběru komponentů, většinou víc muziky za méně peněz.

  • anonymní uživatel slucky 3.2.2015 v 21:37

    2bolekkrutor: S tou kupní silou v ČR má Čert pravdu. Sjezd pro prodejce neni tolik zajímavej, protože prodá pár kusů takovejch kol za sezónu. Jinak podle mě na tom s tim sjezdem nejsme zas tak špatně, jenom na ty závody nejezdí 200 a víc lidí ale tak polovina. Pár jmen co něco zajedou tu je. Mladý taky. Spíš je jiná doba, dřív když sis chtěl zajedit na lanu musels na pohár, potkas kámoše, pokecal... jel každej, pevňáky všechno. Dřív si prostě neměl moc navýběr, dneska jsou všude bikeparky, lidi radši jedou tam, daj si fotku na fb a tim to hasne. Tim na nikoho nenarážim, ale je to tak.

  • anonymní uživatel Pavel008 (Pavel008 (a) seznam.cz) 4.2.2015 v 12:08

    A já bych přijel na ten DH kemp.

  • anonymní uživatel Maroslaw 4.2.2015 v 12:23

    Proč jsem to psal tak útočně? Protože mě úplně vytáčí řeči o tom, jak mají chudáci ajfoun a nové PC, ale na kolo nenašetří… To je trochu mimo realitu. Ukažte mi někoho kdo má novej ajfoun a nové PC a neschrastí 20 tisíc na bike. Nicméně jsem myslel, že u rozhovoru se závodníkem, je téma závodní DH, né šolichání v prvním lese za sídlištěm… A pokud se bavíme o závodním pojetí DH, tak opravdu záleží na finančním zázemí rodiny, případně v pozdějších letech na výdělku. Nebo ono se zá zaplatit 2-3 víkendy na závodech v měsíci tím, že jdu v tom jednom zbývajícím víkendu z měsíce na brigádu? Asi těžko. A ty roky, kdy jsem rval komplet každou korunu do biku už mám „naštěstí“ za sebou, protože né jenom kolem je člověk živ. Ono pokud člověk vydělává cca 16-17 peněz, něco dá na nájem, žrádlo, něco pustí do ženy, internet, mobil, nedejbože údržba auta, tak na to kolo už opravdu moc nezbyde, vlastně zbyde, ale tak na občasný bikepark a končíme opět v prvním lese za barákem… Protože pokud bych vztáhnul mé sportovní dětství na kolo, tak pokud je člověk 4-5 týdně na tréninku a každý víkend na závodech, tak to prostě pro normálně příjmovou rodinu není reálné… A k tomu rozvoji, co se tu nakousl-pokud se koupí jedno Demo co se po sezoně prodá a jezdí na něm dalších 5 lidí, než se rozseká, tak do toho sportu opravdu nemůže jít moc peněz. S přihlédnutím k tomu, že neznám nikoho kdo by si koupi kolo za MOC, je ta situace o to horší. Protože pokud prodejce prodává za minimální marži, tak těžko narve prachy do reklamy, sponzoringu atd… V ČR chybí kupní síla západních států…

  • anonymní uživatel jendas84 4.2.2015 v 17:48

    Souhlasim.vetsina rodin v republice nema na to aby zivila pomerne drahy konicek.golf v dnesni dobe je v pomeru s downhillem levna zalezitost.v dnesni dobe je konickem zaplatit hypoteku, pojistky a mit co do huby.je to fakt o tom byt srdcař a vlozi do kluka prachy, pokud ma potencial a cekat zda se prosadi.dle meho nazoru by bylo fajn co uz jednou udelal Vagner ci Florian a vzal nadeje pod sva kridla a dal jim zazemi tymu a predava zkusetosti.vytvorit tym co bude jejich potencial sledovat a podporovat od mladeznickeho veku.nez x-tymu a v kazdem podporovat nekoho nadejneho.pak se mozna jednou dockame kvalitniho vysledku v SP.

  • anonymní uživatel stofan 4.2.2015 v 17:48

    toz uz ked sa tu o tom tak bavime/te, by bolo niekedy zaujimave zverejnit naklady, kolko stoji jedna sezona jedneho jazdca. tym nemyslim z jeho penazenky, ale globalne vcetne sponzorskych darou. fakt by to bolo mozno zaujimave, nech sa tu netliacha do vetra. takto su to furt len dohady. ale viem si predstavit ze zavodne ponaty tento sport moze byt vcelku darda...

  • anonymní uživatel HonzaKrepelka (HonzaKrepelka (a) gmail.com) 4.2.2015 v 19:00

    stofan: náklady jen na cestování, startovné, ubytování, pojištění atd. jsou cca 100 tis Kč na sezonu pro jednoho (a to jedem hodně low cost - spaní ve stanu apod.), do toho si připočti ještě kolo, oblečení, chrániče, náhradní díly....a tu částku radši ani nechceš vědět

  • anonymní uživatel bolekkrutor 4.2.2015 v 19:11

    2Maroslaw-Mě zas úplně vytáčí, že kýbl lidí na všemožných fórech nejde pro urážku a ironii daleko, aniž by o dané problematice měli dostatek informací. Nebo jako v tvém případě si alespoň pořádně přečetli, na co vlastně reagují...

  • anonymní uživatel Maroslaw 4.2.2015 v 19:20

    Myslim, ze jsem reagoval vecne. Nevidim v nicem problem. Napis tedy svuj nazor, jak se da zavodne sjezdovat s financnim polstarem pod prdeli, rad se priucim...

  • anonymní uživatel bolekkrutor 4.2.2015 v 19:58

    Zazněl tu názor a mnozí mu přizvukují, že trhan na kole z druhé ruky, má pro dh scénu nulový přínos. Na jednu stranu je to pravda, ale každá mince má dvě strany. Slyšte proto příběh, kterak Bob a Bobek nadšení fanoušci downhillu z klobouku, jeli se na závody ČPDH podívati.

    Bobkovi se jako obvykle toho dne nechtělo vstávat a už vůbec ne cvičit, důsledkem čehož klukům ujel vlak na Božák. Nic naplat, jeli vlakem pozdějším a na sjezdové kolbiště se tak coby diváci dostali až v průběhu prvního kola, kdy na trati řádili eliťáci.

    Bob i Bobek čučeli jak z jara. Eliťáci to tam strašně prali. Jejich naleštěné stroje strašlivě kvílely v přilehlé rocgarden a dokonce přílít jeden, co to na prvním šutru odrazil a zahrádku přeplachtil až za obzor.

    To byl borec, povzdechl si Bobek. "Takhle jezdit se nikdy nemá ani cenu pokoušet."

    Tak tak, přitakával Bob, vždyť se podívej jaký mají speciální a drahý kola a ty přilby! Ten co to přelít měl hliníkovou asi na zakázku od výrobce té limče z raichu. Je to marný, krásnej sport, ale ne pro obyčejný kucí z klobouku.

    Takhkle Bob a Bobek lamentovali v přestávce mezi koli a vzájemně se utvrzovali v tom, že co se sjezdu týče, budou do smrti jenom diváci...

    Posmutnělého Bobka z letargie vytrhl až ryčný hvizd píšťalky, jenž signalizoval jezdce na trati. Začalo druhé kolo. Bob i Bobek zbystřili, protože jim bylo divné, že tak dlouho po hvizdu nevidí nikoho projíždět. Asi bude krev, těšil se Bobek. V tom se však ze tmy lesa vynořil "trhan", alias hobík. Jel o poznání pomaleji, než jak to Bob a Bobek viděli pře pauzou. Ani jezdec ani jeho kolo neodráželo prasátka, jak to viděli Bob a Bobek před pauzou. A ani Bob a dokonce ani Bobek se už netvářilii tak zasmušile, jako před pauzou. Dokonce se snad trochu usmívali, protože pochopili. Pochopili, že každá mince má dvě strany. Že důležité je nebát se, vykašlat se na předsudky a hlavně jezdit. Je jedno na čem a na jaké úrovni, ale jezdit a mít z toho radost.

    Bob i Bobek si sice hned nepořídili nová kola, ale časem si je určitě pořídí. A co víc, přitáhly k tomuto sportu své kamarády. Áju, Maxi psa Fíka ( a ten to někam dotáh), ale taky černokněžníka Zababu a ten šel z voleje do novýho, páč byl skrz magii ve vatě...A ještě bych měl jednu, ale vy si to snad ani nezasloužíte:)

  • anonymní uživatel Maroslaw 4.2.2015 v 20:12

    Bolku, reakce jsem se nodočkal, tak budu opět reagovat zcela mimo...Když jsem hrál hokej, myslíš, že pro ten sport a potažmo náš tým byl přínos kluk od mámy samoživitelky, který musel táta prodávat každej rok výstroj za nákupku, aby vůbec mohl hrát? Na zápasy stejně moc nejezdil, protože na ně neměl a to se odrazilo na jeho výkonosti. Potom tam byli kluci jejichž rodiče dali do týmu před seónou 100 tisíc a my mohly mít v kabině třeba nové sprchy, nebo nové dresy. Asi se neshodneme, protože každý má svojí pravdu, ale tak to bývá, protože život není pohádka... A propo, já ten přínos trhanů (sám mám oblečení a kolo z druhé, možná třetí ruky) v tom sportu nevidím. To že se jeden z nich občas prosadí je spíš vyjímka co potrvzuje pravidlo... Čím dražší sport, tím víc to platí a opačně. A že DH je sakra drahý koníček.

  • anonymní uživatel bolekkrutor 4.2.2015 v 22:28

    Reagoval jsem podmětem k důslednějšímu čtení. Bohužel se to zjevně minulo účinkem. U Ratttova příspěvku, který je oním jablkem sváru si reagoval zcela mimo mísu, což ještě umocníš následnou obhajobou. A pohádku o Bobku a Bobovi jsi taky překroutil, ale já už to fakt víc polopatisticky vysvětlovat nehodlám. Slunce v duši:).

  • anonymní uživatel syflus 5.2.2015 v 8:53

    Co napsal Maroslaw chápu. Přirovnání k hokeji, i když jde o kolektivní sport, si myslim, že co se týče financí, je celkem trefný.
    Co ale vůbec nechápu, je ta bolkova pohádka: Děj jsem pochopil, ale vůbec nechápu co tím chtěl vypravěč říci.
    Jakym způsobem to mohl Maxipes Fík někam dotáhnout narozdíl od zbytku party? ...jo tak, pohádka, tak už asi chápu.

  • anonymní uživatel Bersekr 5.2.2015 v 9:52

    syflus> je to o tom ze bob a bobek k tomu sportu dotiahli niekoho, kto do toho sype prachy, takze aj bob a bobek su nakoniec prinosom pre sport ked vdaka nim sa o sporte dozvedia ludia, ktori do toho potom sypu prachy. Uz je to jasnejsie? :)

  • anonymní uživatel syflus 5.2.2015 v 10:02

    Bersekr: jenže to právě překrucuje pointu diskuze... a aby to nebylo tak zjevný tak je tam doplněná imaginární postava Zababy která si koupila kolo nový.... ve finále (ne v pohádce) by totiž všichni jezdili za hobíky na bazarových kolech a přínos by to nemělo žádnej protože by se z nich nikdy nestali eliťáci na naleštěných krásných kolech jakými vždy chtěli být.... budou jen hobíci na levných kolech v lese za barákem, od kolébky až do hrobu, protože na to nemaj prostředky.

  • anonymní uživatel syflus 5.2.2015 v 10:04

    Jediný co je pravda, že budou všichni jezdit s rohlíkem na držce, ale to je přínos jen pro ně samotný, ne pro vrcholovej DH sport.

  • anonymní uživatel Bersekr 5.2.2015 v 10:09

    Zababa je postava skutocna, a taky kazdy desiaty Zababa ktoreho to bavi a rodicia ho podporuju, ma talent a sancu stat sa elitakom na nalestenom krasnom "kole". A ti ostatni deviati Zababovia sice elitaci nebudu, ale budu jazdit hobikov super sampon stylom na drahych novych bikoch, nalesteni viac jak elitaci, s vysledkami v strede startoveho pola.

  • anonymní uživatel KUbajsz (kubajsz (a) gmail.com) 5.2.2015 v 10:20

    Pánové, mě by zajímalo, co je vlastně cílem téhle diskuze?

  • anonymní uživatel syflus 5.2.2015 v 10:20

    Zababu sice rodiče podporujou ale někam to prej "dotáh" jen Maxipes Fík... a já se ptám jak je to možný? ...diskuze na týhle pohádkový úrovni začíná bejt fakt absurdní.
    Proč teda nemůže Bob s Bobkem jezdit za elitu když si to vysněli? Nemaj talent? A to určujou pravidla pohádky?

  • anonymní uživatel syflus 5.2.2015 v 10:21

    KUbajz poukázat na to že bez peněz to v tomhle sportu nelze nikam dotáhnout, objevilo se tu pár opačných názorů, teď už je to jen přetahovaná v absurdní rovině.

  • anonymní uživatel bolekkrutor 5.2.2015 v 11:33

    Ty roviny jsou dvě. První je o tom, že kdo nekoupí nové kolo, potažmo hobík trhan, není přínosem pro "vrcholové DH". Druhá a v dnešní době asi bohužel pravdivá, že bez peněz se nemáš šanci prosadit a něco zalítnout.

    S tou první nesouhlasím, protože čím větší množství potencionálních zákazníků, tím větší šance generovat zisk. Když si deset trhanů koupí na krámě vybavení, ale nekoupí nové kolo, krám z nich klidně v součtu může mít víc než z jednoho prodanýho sjezďáka. Krám tak z utržených peněz může sponzorovat eliťáka a tím podpořit "vrcholové DH". Tohle se dá rozvinout do absurdity, bylo striktně řečeno: "nekoupíš nový, nebo se slevou, máš nulovej přínos". Paradoxně tak celá naše elita má nulovej přínos, protože pochybuju, že kdokoli z nich si někdy musel koupit věci za plnou palbu...

    Druhá rovina je spíš o talentech. Pamatuju dobu a hlavně člověka, kterej dokázal zalítnout bednu s tím, že měl peníze jen na jednu jízdu lanem. Tu si šetřil až před finálovou jízdu aby nebyl z tlačení unavenej. Bylo to na Božáku, já ho tlačil jen jednou a trvalo to asi hodinu...

    Ze současnosti mě napadá třeba Honza Vaner, tuším snad ani nemá auto...

  • anonymní uživatel Alda (A.mrnka (a) seznam.cz) 5.2.2015 v 12:37

    No myslím, že se tady všichni nějak shodneme, že bohužel človíček co nemá finanční podporu v dnešní době tak se na tu elitní úroveň bohužel nedostane. I když je to talent jako blázen. Tuhle situaci jsem vídal 1000x když jsem jezdil MX kluk na trati pálil že mu nestíhali kluci z Metor cupu (a toměl moto ještě o 5 let starší než ostatní). Ale klučina bohužel neměl ani prostředky na dopravu mota na jiné tratě na tož tak na startovné a na licenci. A tohle vidím i v DH klučina skáče líp jezdí rychleji a když se ho zeptáš pojeď semnou vemu tě třeba jen na WBS, tak odpověď je nemám na to. Což je smutné a klučina nemá ani noc Iphone ani našlapaný PC spíš je rád že si koupil bike a dělá co ho baví. Já osobně na si vše platím sám a když jsem nevydělával tak jsem se snažil aspoň přispívat a mít snahu, od té doby co chodím do práce tak to bylo lepší. Ale i tak mě bikovaní stojí na sezonu nemalý peníz a to se snažím odjet pouze WBS a Enduro serie. To je 16 závodů do +- 5 měsíců.

  • anonymní uživatel lolek 5.2.2015 v 17:26

    Život není krásný, to víme všichni.

  • anonymní uživatel jakub 5.2.2015 v 18:36

    Přej a bude ti přáno !!!

  • anonymní uživatel Petr Třešňák (tresnakrider (a) gmail.com) 5.2.2015 v 23:27

    Polil mě pot, když jsem viděl 37 komentářů. Myslel jsem, že budu celé prázdniny pořádat kempy nebo, že jsem odpovídal fakt nesmyslně, ale nezdá se :)

  • anonymní uživatel Petr 6.2.2015 v 18:23

    Nějakým nedopatřením jsem si přečetl diskusi... to je lépe obvykle nedělat. Nicméně...

    Zkusili jste se nad tím "přínosem pro sport" zamyslet trochu důkladněji, co to vlastně je? Je přínosem pro sport, že někdo zajede na závodech někoho jiného? Nebo že na skočí věci rozměrů skákaných na Rampage? Nebo je větším přínosem pro sport aktivita typu Share the Ride, jak ji organizuje Pinkbike? Je ten sport (jen) o tom, že si nějaký jednotlivec něco dokáže, nebo je to o tom, že pomůže dalším lidem mít radost z pohybu a nějakého sportu, byť ne na vrcholové úrovni?

    Sám si rád zajezdím i zazávodím, ale když se s trochou pokory podívám na ten přínos pro sport i u profi závodníků, tak mne to nutí k přemýšlení mnohem hlubšímu. V tomto ohledu byla dobře provokativní poznámka Čerta - že rohlík jednoho má přínos právě jen pro toho jednoho, kdežto profík na stupních vítězů případně někdo, kdo do toho sype hromady peněz a kupuje drahá nová kola, ma přínos pro všechny. Za mě docela zásadní nesouhlas...

  • anonymní uživatel syflus 9.2.2015 v 10:13

    Petr: přínosem pro sport v našem malym státě je bezpochyby co nejvyšší účast a úspěšnost v mezinárodních soutěžích.... a pro to je potřeba objevit co nejvíc talentů aby se zvíšila možnost naší konkurenceschopnosti.... pokud nábor nových jezdců závisí více na finančním zázemí než na talentu tak se tak ale nikdy nestane....

    ...čím více profi jezdců, tím větší reklama... čím větší počet hobíků, tím větší reklama.... čím větší počet talentovanejch profíků, tím větší konkurenceschopnost.... čím větší počet talentovaných hobíků s ho*nem v peněžence, tím více nasranejch pejskařů a houbařů v lesích...

    ...nechápu co je špatnýho na čtení diskuzí.... diskuze na takovéhle víceméně přátelské úrovni (ve spojení s internetovou anonymitou dost ojedinělej jev způsobenej nejspíš vzájemně sdílenou slabostí pro BIKE) nikdy nikomu neublížila a neublíží.... naopak to považuju za přínosnou výměnu nározů z různých úhlů pohledu.

  • anonymní uživatel Vojta (valekvojta (a) seznam.cz) 9.2.2015 v 21:02

    syflus: opět s tebou souhlasím, především ale s posledním odstavcem ohledně diskuzí, evidentně s mírným úpadkem webu (nic ve zlým) sem přestali tolik chodit haranti a diskuze konečně k něčemu vedou. Asi taky proto se do nich za posledních 14 dní začli lidi zapojovat a minimálně nepřetékají prázdnými urážkami do tmy, ale po většinou zamyšlení hodnými názory lidí co to s ježděním myslí vážně, i když s nimi třeba nesouhlasíme :)

  • anonymní uživatel Petr 10.2.2015 v 21:02

    syflus: Přínos pro sport - dovolil bych si nesouhlasit s Tvým slovem "bezpochyby". Jo, určitě se na to dá dívat tou perspektivou, jak píšeš, tedy mezinárodními úspěchy našich lidí. Ale dá se na to dívat i jinou perspektivou.

    Sport je kompenzační aktivita k tomu, jak hodně lidí vysedává v práci i doma, tloustnou, kornatějí, hypertonují (od slova hypertenze ;-)) ), či si vyrábějí cirhozu. A mírou přínosu sportu (nebo i pro sport) může být to, kolik lidí tedy nezesádelnatělo, nezkornatělo, et cetera - a pokud možno si při tom všem nevyrobí nějaké zásadní úrazy s dlouhodobými následky. Takže pak může být ve výsledku hodnotnější slušné obsazení hobby kategorií lidmi, co se snaží v rámci možností trénovat a posouvat se vpřed, i když zrovna nesedí na zlaté žíle. A i když už nemají odvahu a regenerační schopnosti 18 letého :-). A tohle podhoubí ve skutečnosti ve výsledku může vést i ke zlepšení našich mezinárodních statistik - pokud jsem zaregistroval, tak jedno potenciální vysvětlení úspěchů Britů v DH v posledních letech je v tom, kolik lidí se k tomu podařilo dotáhnout - třebaže nebojují o uplně první příčky v jejich národní BDS sérii. A taky pokud budeš mít rozumně aktivně zapojené rodiče, tak je docela pravděpodobné, že se tomu budou věnovat i děti (mluvím z vlastní zkušenosti :) ) a že se na to v rodině budou snažit nějak poskládát. Jo, asi nebudou všichni jezdit na poslední generaci V10 od SC, ale pokud děti budou mít talent, tak je šance, že se postupně propracují. A když je kde brát, viz opět UK, tak se pak může dařit i takovým aktivitám jako dělá Peaty se svým Syndikátem.

    A ta poznámka ke čtení diskusí byla jen na okraj - o tom, že pořád je na mne těch prázných hejtů přespříliš - ale Vojta má asi pravdu v tom, že se to posunulo směrem k lepšímu.

  • anonymní uživatel syflus 11.2.2015 v 8:00

    Petr: můžeš se na to dívat z jiný perspektivy ale tu mojí tim přece nezpochybňuješ, takže volba slova byla na místě ;)
    "pokud budeš mít rozumně aktivně zapojené rodiče" - to je v mnoha případech dost složitý, ne každej má to štěstí mít za fotra třeba tebe ;) dneska můžeš mít za rodiče i třeba 2 buzny, i když formálním rodičem bude jenom jedna z nich :D (znáte někdo buznu co jezdí DH? bez urážky pokud jo :D)
    ...jinak britové maj úplně jinou životní úroveň, a to je podle mě dost rozhodující, i když tvůj úhel pohledu nespochybňuju, tak si myslim že proto je u nás třeba populární běh kterej je defakto zadarmo....

Komentáře

Publikovat jako anonymní uživatel - přihlášení, registrace


Přepnout barvu pozadí