Test: gripy Answer Stein a Tread, rukavice Big Jon

Autor: Čert, kategorie: Test, vydáno: 15.4.2015

Ačkoli je firma Answer známá spíše svými řídítky které přenesly technologie ProTaper z MX i na biky, pro letošní rok představila dvě novinky v oblasti gripů, a my měli možnost jak gripy Stein, tak Tread otestovat!





Gripy Stein jsou tenké a relativně tvrdé gripy, které mají poskytovat maximální kontrolu nad kolem, ostatně na gripy s lockonem mají velmi malý průměr, rovných 29mm. První zajímavostí je jejich šířka, ta je velmi neobvyklých 143mm. Gripy sice zaberou spoustu místa na řidítkách, na druhou stranu ale máte hromadu místa, kde se chytit. Což se může hodit nejenom všem hopsalům co občas pouští ruce, ale taky těm, kteří rádi změní polohu na řidítkách. Druhým specifikem je jejich tvar, který vychází z pivního půllitru, prohlubně by měly poskytnout větší dotykovou plochu a tím pádem i větší grip než klasické pyramidky či logo výrobce.





Stein letěly na mého trailbika, a po dvou měsících můžu říct, že to co výrobce slibuje dokážou splnit. Výborná, ničím netlumená kontrola nad kolem, i přes tvrdší gumu na nich ruka drží fantasticky s i bez rukavic, navíc díky podmíněnému reflexu po reakci na povrch pivního půllitru váš mozek nedovolí ruce, aby je pustila.





Samozřejmě, že se tahle odezva, kterou grip díky své tenkosti a tvrdosti nabízí, ukáže i v negativním světle, naprostá a ničím netlumená kontrola nad kolem totiž znamená taky naprostý přenos všech vibrací a nárazů co nepobere vidlice přímo do ruky. V kombinaci s nízkozdvihovou vidlicí mě po nějakých 35 kilometrech v rozbitém prostě dost bolely ruce, za to ale částečně mohlo i to, že jsem na těchto gripech absolvoval první serióznější letošní kilometry. Každopádně díky svému tvaru, výdrži gumy, šířce a tvrdosti můžu doporučit každému freeriderovi co si rád odhodí ruce z řidítek, případně sjezdaři, který má rád kontrolu. Kvůli značné tvrdosti bych je ale asi na kolo, na kterém chystáte delší vyjížďky, netlačil.



Druhou testovanou novinkou byl grip Tread. Jak jeho název napovídá, tady se výrobci inspirovali vzorkem pneumatik u čtyřkolek a tím vytvořili široký, silný a měkoučký grip s přírubou. Ačkoli grip kvůli super měkké gume trochu mizí před očima, díky výraznému vzorku to až tolik nevadí a hlavně stoprocentně pohltí většinu vibrací a drží v jakémkoli počasí. Nemluvě o tom že příruba sice není #enduro, ale zase je tak #mx, že to na sjezďáku prostě mít musíš! Právě testovací sjezďák Lapierre se stal obětí mého testování gripů Tread a stačilo pár jízd, abych mohl říct, že přesně na takovéhle kolo grip Tread patří. I když člověk necítí takovou odezvu jako u tenčího gripu, u sjezďáku je to jedno, protože náraz stejně přes Boxxera neprojde a naopak do vysokého a měkkého gripu ruka parádně zapadne a stačí už jenom držet gripy a pustit brzdy. Na DH kolo jasná volba díky absolutní jistotě úchopu a přírubě, na enduro a delší ježdění proč ne, pohlcení vibrací je obrovské.







V rámci testování nám v poště přistály i rukavice Big Jon. Design ála „rukavice se kterýma sem u dědy na stavbě prohazoval dva metráky písku přes síto“ mě sice dvakrát nenadchnul, na druhou stranu velmi příjemně sednou, dlaň specificky střižená pro úchop řídítek se nikde nekroutí, díky absenci zapínání vás nikde nic netlačí a speciální materiál na ukazováčku a palci pro ovládání chytrých telefonů a semiš z vrchu palce na otírání brýlí/potu mi dalo na vzhled poměrně lehko zapomenout.





Všechny tyto novinky můžete najít na webu answerproducts­.com a objednávat přes českého dovozce značky Answer, Vokolek import, který rovněž všechno vybavení do testu poskytl.

Podobné články

Diskuze

  • anonymní uživatel Ubik 16.4.2015 v 7:51

    po jake dobe jsou ty rukavice focené? Ty dlane vypadají, jakoby se mely za chvilku prodřít... Příjde mi to podobny material jako na sombrio rukavicích a ty byly prodřené asi za měsíc...

  • anonymní uživatel hoffman 16.4.2015 v 10:17

    www.miditech.sk/...

Komentáře

Publikovat jako anonymní uživatel - přihlášení, registrace


Přepnout barvu pozadí