Test: brýle Pitcha MX Airwolf

Autor: Čert, kategorie: Test, vydáno: 9.3.2015

Českých značek produkujících brýle není moc, těch co dělají MX brýle je ještě míň a ty co slibují kvalitní brýle za velmi slušné peníze a navíc mají v názvu sprosťárnu, nad kterou zaplesá srdce každého věčného puberťáka, ta je snad jenom jedna. Jak si vedly brýle Pitcha MX Airwolf v podzimně-zimně-jarním testu?

MX brýle jsou jak „very enduro“, tak taky kompletně DéHá, takže by jedny měl mít snad každý čtenář Dolekop.com. Pokud ale mají stát za to, je to mnohdy investice v řádu tisíců a co si budeme povídat, životnost takových brýlí ohrožují nejenom pády nebo protření zamlženého skla rukavicí od bahna, ale často i to, že je zapomenete v bufáči, na střeše auta, na lanovce, případně z lanovky spadnou atd. atd.. A hledat pod lanovkou v borůvčí neúspěšně óčka za pár tisíc, to prostě nechceš. Takže, když se česká firma s krásně česky znějícím názvem Pitcha rozhodla vydat cestou ekonomických, leč kvalitních MX brýlí, byli jsme první, kdo je prostě musel zkusit. A jak si vedly?





První dojem, který brýle vzbudí hned po tom, co vám je věčně „nasraná“ asi 50-letá poštovská panenka na poště předá, je že i s krabičkou si dal někdo docela záležet. O co větší je nadšení, když v balení naleznete nálepky, protože by všichni měli vědět, že i ty jsi pořádná… členem Pitcha komunity. Ne vážně. Co do tvaru obrouček nečekejte nic převratného, Pitcha používá v podstatě velmi rozšířenou formu, totožnou např. s dříve představeným Oneal B-flex. To ale rozhodně není na škodu, protože mezitovární kompatibilita nabízí spoustu možností jak Airwolf ještě vytunit. Nicméně za svých akčních 790 Kč dostanete brýle, jedno čiré a jedno zrcadlové sklo, nějakou tu nálepku a sáček na přenos brýlí. To rozhodně není zlá nabídka.





Ačkoli bylo zmiňováno, že obroučky mi už dlouho známé, určitě to neznamená nic špatného. Airwolf nejsou nijak špatně zakřivené, aby kazily perspektivu. Zorník je možná o něco málo menší než u konkurence, to ale mírně snižuje pouze perspektivu, kterou ve sjezdu ani na enduru zrovna moc nepotřebujete, naopak menší rozměry zaručí, že Pitche padnou do většiny přileb velmi dobře. Pásek má samozřejmě silikonové proužky, díky kterým drží pěkně na helmě a skla mají protimlžící úpravu.





Ohledně volby skel, ve srovnání třeba s Oakley, jsou Pitcha zrcadla výrazně tmavší, takže doporučuji jenom pokud doopravdy praží, pozdní odpoledne jsem vždycky radši jezdil v čirých, ve kterých bylo v lese pořád vidět. Co se mlžení týká, jelikož se jedná o jednovrstvá skla, podzimní mlhy, nízké teploty a s nimi spojené tlačení, případně šlapání do kopce kdy se prostě potíte jak dobytci, ať už se oblečete jakkoli, úplně nezvládaly. Při normálních podmínkách ale nebyl problém, obroučky relativně slušně větrají. A dokud si vnitřek brýlí neprotřete morkou rukavicí, má i slušnou odolnost vůči mlžení. Ohledně extrémů se třeba hodí, že ačkoli Pitcha vlastní dvouvrstvé sklo nemá, není problém ji pořídit u jiných značek, které používají stejné obroučky. Jinak na MTB přilbu je páska akorát, brýle při nasazení netlačí, pěnová vycpávka na obličej pěkně sedí a ani po delší době není cítit jako mrtvé zvíře, jako se tomu občas u levnějších brýlí stává. Navíc rychle schne, takže není problém jít se rochnit do lesa v dešti dopoledne, přes oběd nechat uschnout a hned jak vám slehne svíčková a štrúdl, zase lezete do suchých brýlí.





Kvalita Pitcha brýlí určitě není na Pitchu, za 790 Kč můžete mít velmi pěkně zpracované brýle, které se sice samozřejmě nedají množstvím vychytávek srovnávat s Top modely konkurenčních firem, jejichž cenovka je násobkem ceny Pitchí. Na druhou stranu za nimi ale nijak zásadně nezaostávají, co se těch důležitých vlastností týče. Je přes ně dobře vidět, vejdou se do každé přilby, zrcadla jsou poměrně odolná, čirá se v normálních podmínkách nijak zásadně nemlží, dobře drží, netlačí na obličeji. A co je hlavní výhodou, nové čiré sklo seženete za kilo, zrcadlové za dvě a zatmavené za 120 Kč. A když jedete na trailu, máte to, jestli vaše brejle mají rychlovýměnný systém skel, hi-tech ventilaci, automatické posouvání roll-offů a kdoví co ještě, prostě v Pitchi. Zajímá vás jenom to, jestli vám brýle nezavazí a jestli přes ně vidíte.





Pro člověka, co chápe brýle a skla jako spotřební materiál, nebo prostě nemá tisíce na vyhazování, v hrudním košíčku mu tluče trocha toho punkovýho srdíčka, mít sprostej nápis na helmě ho prostě baví a navíc chce podpořit pár kluků z ČR, co měli nápad, přetavili ho v super brýle za super cenu a nestydí se ukázat, že to jde i levněji a stejně dobře, jsou pro něj Pitcha Airwolf MX jasná volba.
Navíc může vybírat z několika barev, ať už z testované, relativně slušné žluté verze bez nápisu, z černé (velmi explicitní s jasně rozpoznatelným nápisem), růžové (pro holky nebo chlapáky co si sou svým chlapáctvím jistí a nebojí to ukázat), zelené (prostě zelená s černým nápisem) a nebo ryze patriotské verze s vlajkou ČSSR. Nemluvě o tom že Pitcha brýle teď nově vozí Gaspi a Rico!

Víc detailů můžete najít na webu Pitcha. Redakce D:key doporučuje také sekci trika!

Podobné články

Diskuze

  • anonymní uživatel jandys (jandajan93 (a) gmail.com) 9.3.2015 v 13:49

    :D ..po přečtení recenze jasná volba :D

  • anonymní uživatel syflus 9.3.2015 v 14:37

    málem jsem si koupil uvex....

  • anonymní uživatel MP 9.3.2015 v 15:07

    Tak uz jen ten nazev by me odradil si neco podobneho koupit... Ale mozna to nekomu prijde cool

  • anonymní uživatel syflus 9.3.2015 v 15:12

    mě by odradilo "born to win" ...nikdy jsem totiž nic nevyhrál.

  • anonymní uživatel tonda 9.3.2015 v 17:07

    to syflus: stejne vse jedno taiwan fabrika

  • anonymní uživatel Michal 9.3.2015 v 17:53

    Já mam rád brýle s kolečkem.)

  • anonymní uživatel Holy 10.3.2015 v 20:42

    Tak vzít toto, 100% Acuri nebo Oneal B1/B2???

  • anonymní uživatel brnomet 11.3.2015 v 22:59

    Nedají se koupit na aliexpress.com v OEM verzi??? kdo udělá z legrace K*rwa Goggles s takovými cool brand namy...

  • anonymní uživatel Kaliber (Zase (a) 123bijak.cz) 9.10.2015 v 14:54

    "co vám je věčně „nasraná“ asi 50-letá poštovská panenka" = jednou taky budeš mít 50, frajere. A třeba i 70 nebo 90. Jsem zvědav jestli nebudeš nasranej taky Čao

Komentáře

Publikovat jako anonymní uživatel - přihlášení, registrace


Přepnout barvu pozadí