Test: Scott Gambler 710

Autor: Keli, kategorie: Test, vydáno: 24.3.2015

Scott Gambler 710 je první sjezďák na sedmadvácách kolech co jsem sedlal a moje prvotní dojmy z něj byly naprosto impozantní. Jak jsem nebyl o smyslu větších kol ze začátku přesvědčen u méně zdvihových kol (enduro či trailbike), tak u sjezďáku, minimálně u Gamblera, mně to fakt smysl dává.





Scott Gambler 710 je kolo malinko schizofrenní, je postaveno na 650b kolech, ale čistokrevná dvacetsedm a půlka to není. Jak to myslím? Gamblera lze snadno přestavět na 26" kola a přitom zachovat geometrii. A co se týče přestavování a tuningu, tak možností je spousta – změna délky zadní stavby, změna výšky středu a také změna hlavového úhlu. Pokud rád zkoušíš, tak na Gamblerovi se vyřádíš do sytosti.





Co se týče odpružení, tak Gamler je klasický přepákovaný jednočep disponující zdvihem 210mm s hlavním čepem umístěným nad šlapacím středem. Samotné přepákování je poměrně složité a o otáčí se kolem virtuálního čepu. Výsledkem je malý úhel otáčení v čepech tlumiče, jen 9 a 4 stupně – co to znamená je jasné, velká odolnost a také citlivost i při malých drcáncích. Přepákování bylo optimalizováno pro použití s tlumičem Fox RC4 s délkou 267 milimetrů.





Jak už bylo zmíněno, tuningovat se dá do aleluja – zadní stavbu můžeš mít buď 440 nebo 425 milimetrů dlouhou. Dlouhá zadní stavba prodlouží rozvor a zvýší stabilitu, v době testu žádný bikepark s velkým kopcem nebyl k dispozici a na brněnské tratě je dlouhá stavba zbytečná. Krátký a nízký setup (výška středu se dá ladit ve dvou pozicích, rozdíl výšky je 10mm) byl rozhodně můj favorit, kolo je krásně hravé, ochotně se staví na zadní, na skocích tě vystřelí do vzduchu, ale přitom není nijak splašené a to ani ve velké rychlosti. Na hořické, o poznání více sjezdové, trati jsem měl naladěnou delší stavbu – kolo bylo klidnější a také znatelně méně obratné při použití kratší stavby. Logické, rozdíl 15 milimetrů na zadní stavbě musí být a také je znát.





Z továrny kolo dostanete s hlavovkou skloněnou pod úhlem 63 stupňů, nicméně osazené hlavové složení Syncros umožňuje si s úhlem pohrát, tak že jseš schopný si z kola udělat choppera s úhlem 61 stupňů a nebo naopak kolo „co narazilo do zdi“ s 65 stupni.





Gambler pro rok 2015 je k dispozici ve třech variantách výbavy, testované kolo byl v nejvyšší model označený 710 za bratru 160 tisíc korun českých. Rám z hliníkové slitiny řady 6061 ve velikosti M byl pro moji výšku 185 cm hraniční, nekopal jsem se sice kolenama do řidítek, ale byl jsem na kole jako „vosa na bonbónu“. Odpružení je od Foxe, vzduchová vidlice 40 RC2 FIT a pružinový tlumič DHX RC4, obojí s Kashima povrchem kluzáků.



 


Pohon a brzdy dodalo Shimano, jedná se o kombinaci řad Saint a Zee. Osobně bych volil jiný mix zmíněných řad, přesně opačně než je vyskládáno na kole (přehazovačka a kliky Saint a brzdy Zee). Zee brzdy brzdí skoro jako Saint, ale to samé platí i u klik a šaltru. O kolik je horší Zee než Saint? Co oceníš na DH dráze víc, lepší brzdy nebo lepší kliky? Já mám jasno.





Výplety na klasických DH osách 20 a 150×12mm jsou od DT Swiss, pláště dodalo Schwalbe, model Magic Mary 27.5 s odlišnou směsí pro přední a zadní kolo. Zbytek je od Syncrosu, kokpit – 800 mm široká řidítka se super oversize 35mm průměrem a zvednutím 20mm. Poslední komponentem do mozaiky je napínák od E.thirteen LG-1 namontovaný na ISCG05 dírách.





Hmotnost bajku je udávána 17,5 kilogramu, já navážil sakumprdum i s Shimano DX pedály 17,86kg – váha ze které si na zadek nesednete. Rám nebude z nejlehčích, ale zase ta tuhost – Gambler je tuhý jako penis Rocco Siffrediho!





První pocit po nasednutí, „ty ródla jsou hrozně vysoko“, aby ne, tolik podložek pod představcem – to si snad dělají srandu. Beru imbus a podložky jdou nad forbec. Ródla jsou o poznání níž, ale já bych chtěl ještě níž, Syncros představec je na dnešní dobu poměrně vysoký – to je asi jediná věc, kterou bych na kole měnil.





Větší kola poznáte okamžitě hned při rozjezdu, roztočit je není stejné jako u 26", kolo je lenošné, rozhodně nevystřelí jako klasická šestadváca. Samozřejmě berte s nadhledem, žádné kolo s 21 čísly zdvihu není extra ochotné reagovat na šlápnutí. Ale výhody větších objevíte v zápětí, průchodnost terénem je větší, o poznání větší. I sebevíc „rozmrdanou“ trať ti větší kola o dost vyhladí a když k tomu přidáš luxusně zobající zadní stavbu, které bere i sebemenší nerovnosti, tak to prostě nedrncá. Logika věci říká, že větší kola by měli mít horší ovladatelnost – to však jen v teorii, v praxi u Gamblera jsem to nepoznal, kolo na změnu směru reaguje velmi ochotně, minimálně s 63 st. hlavovkou a krátkou zadní stavbou bych kolo označil jako hravé.





Nízko umístěný střed sice zaručuje nízko umístěné těžiště a skvělé ovládání v rychlosti, ale daní za to je občasné štrejchnutí pedálem o zem. Stávalo se mě to především v klopkách a šlapání, při dopadech díky slušné progresivitě se toto často neprojevovalo (ale i tak párkrát si tlumič sáhl na dno) – asi to klopím jako Brendog nebo jsem si to blbě nastavil. Tlumič umožňuje nastavení jak rychlé, tak i pomalé komprese a také progresivity při maximálním zdvihu – takže pokud jsem si šáhl tlumičem na dno, tak se nezaujatý čtenář kloní k druhé variantě.
Zadní stavba pod brzdami není nijak extra aktivní, ale rozhodně že by se z kola stal pevňák, také nečekej, nicméně v tomto ohledu jsou na trhu systémy, které fungují o poznání lépe.





Scott Gambler je fungující závodní sjezďák, který ti odpustí nějaký ten nedoletěný skok a pořádnou hranu, masivní rám to určitě vydrží. Díky své nastavitelnosti si jej během pár chvil naladíte, tak aby byl setup optimální pro mírné trati jako je na Monínci, a nebo pro extra prudké dráhy jaká je třeba v Champéry. Nevýhodou je relativně vysoká cena, za kterou by jsi očekával olep v totální topu, a však Zee brzdy tento top nejsou.



Podobné články

Diskuze

  • anonymní uživatel hoffman 24.3.2015 v 8:54

    na 26"tkách to bol jeden z najkrajších rámov ..

  • anonymní uživatel Dan 24.3.2015 v 9:06

    Nedostává na prdel nejvíc ten hlavní čep? A ten se musí točit o víc stupňů než 9, když to chodí do zdvihu, nebo ne?! Z fotky se to těžko odhaduje, ale připadá mi to jako reklamní kec. Test potvrdil moje očekávání, je to hrozná žehlička, kamarád ho vozil v Zamilci a je spokojenej... Já ale zůstanu u YT Tues :-D

  • anonymní uživatel bolekkrutor 24.3.2015 v 9:18

    2Dan- Jde o to, že pokud nemáš na tlumiči potuněno jehlovými ložisky, je na jeho kluzných okách, docela velký odtrh- tření. Hlavní čep je na průmyslu, tomu je buřt jak moc s ním kroputíš, špatně se mu z toho neudělá:).

  • anonymní uživatel Zikus (admin.zikus (a) seznam.cz) 24.3.2015 v 9:37

    kolo snů

  • anonymní uživatel syflus 24.3.2015 v 11:07

    tohle si pořídit tak jde mladá bydlet do sklepa! ....ale buď v klidu kotě, nejsou love :D

  • anonymní uživatel lukas (mitros (a) seznam.cz) 24.3.2015 v 11:45

    Dan: pisou, ze system je optimalizovany aby se tlumak v okach skoro neotacel. Je ale jasne, ze pro tenhle system je nesmysl pouzit ulozeni v loziskach-vytlacily by se. Naopak pri pouziti petidilnych fox vlozek, nebo jinych s polymerovym bushingem, dostanes ze systemu maximum.

  • anonymní uživatel BeT 24.3.2015 v 13:36

    Při přečtení věty "Zadní stavba pod brzdami není nijak extra aktivní" jsem si vzpomněl na to když jsem to kolo taky testoval a mě osobně přišlo, že s tímhle kolem jsem brzdy používal o hodně méně než u jiných kol, takže to bych jako mínus nebral. A taky si recenzista stěžoval na brzdy Zee. Shodou okolností jsem v jeden den měl i Gamblera a i Trek Session s brzdama Saint a osobně jsem ten den byl velice zklamaný z výkonu brzd Saint a Zee mě přišlo lepší. Jediné co asi u těch Zee je mínus oproti Saintu je nastavení na páce, to trochu chybělo.

  • anonymní uživatel Voldetort 24.3.2015 v 23:50

    Chtěl bych se zeptat jak je to s hlučností kola? U předchozích modelů bylo vždy slyšet výrazné mlácení něčeho o něco i se shimano hazkou s shadow plus. Je možné žeby to dělal tlumič či přepákování?

  • anonymní uživatel TomTom (tadydadyda (a) seznam.cz) 25.3.2015 v 8:12

    Jako kolo pěkný, ale za 160 litrů pořád, pro mě osobně, nejlepším kolem zůstává Yamaha WR 450f :)

  • profilová fotka Keli (keli (a) dolekop.com) 25.3.2015 v 9:05

    Voldetort: Hlucnost kola me prisla docela v pohode, rozhodne jsem zadne vyrazne mlaceni nepozoroval.

    BeT: Zee vs Saint, brzdovy vykon je vicemene stejny, ale za 160 tisic bych ocekaval stelovani na pace

  • anonymní uživatel panter 25.3.2015 v 9:43

    jak pise TomTom za tyhle prachy uz bych koupil neco s motorem :-D

  • anonymní uživatel h.mad 25.3.2015 v 21:44

    Těžší jak sjezďák od Franty, slušný :-)

Komentáře

Publikovat jako anonymní uživatel - přihlášení, registrace


Přepnout barvu pozadí