Test: Specialized Enduro 29 S-works

Autor: Čert, kategorie: Test, vydáno: 28.4.2015

Aby bylo testování Endura s velkým E kompletní, museli jsme samozřejmě vyzkoušet i Enduro na velkých kolech. A na rozdíl od 27 byl tentokrát k dispozici testbike v nejvyšší výbavě s označením S-works.





Testované kolo bylo ve své podstatě unikát na druhou. Jednak čistokrevných endur na 29 kolech je na trhu tak málo, že by na jejich spočítání stačily i prsty na jedné ruce dlouholetého dělníka na pile a jednak je na S-worksu osazeno to nejlepší, co si jde za peníze koupit. Ale popořadě.

Specialized Enduro S-works je jedno z nejdražších kol které jsem kdy testoval, 219 999 Kč je částka, která rozhodně strhne pozornost, faktem ale je, že za tyhle peníze získáte v podstatě repliku závodního kola, na kterém jezdí tovární jezdci Specialized. Jasně že za 220 tisíc můžete mít auto. Bude to ale to nejlevnější auto, se kterým asi na WRC nevyrazíte. S-works se naproti tomu na tratích EWS neztratí. Co má kolo za takovouhle cenu? Karbon. Spooustu karbonu, kam se jenom člověk podívá, přední rámový trojúhelník, kliky, ráfky, brzdy. Kde by karbon být mohl a není jsou snad jenom řidítka. Všechno co se týká pohonu, brždění a 50% tlumení nese logo koncernu Sram, ať už XX1, brzdy Guide RS Carbon, Pike RCT3. Zadní tlumič dodává Canecreek a zbylé komponenty si vyrábí Specialized sám, ať už jde o kokpit, teleskopickou sedlovku Command Post, sedlo Henge s titanovými ližinami, pláště nebo výše zmiňované karbonové kola Roval Traverse SL Fattie s 30mm vnitřní šířky a karbonové kliky. Tohle všechno dává dohromady necelých 13kg bez pedálů s dušemi. Na 155mm zdvihu a 29" kolech. Enduro S-works je prostě kus poctivého bikového porna.





To hlavní je ale samozřejmě rám Jeho geometrie nabídne rozvor 1159 mm ve velikosti M, 430mm zadní stavby, hlavový úhel 67,5 stupně a střed ve výšce 351 mm (dokonce o 1 mm níž než sedmadvacítkové enduro). Ačkoli čísla nevypadají nijak revolučně, je potřeba myslet na to, že se jedná o 29, takže výška středu je neuvěřitelně nízko a zadní stavba je neuvěřitelně krátká.

Zkrátka a dobře, o S-Works jde říct mnoho věcí, rozhodně ale ne, že by ho někdo v nějakém smyslu odflákl.





Jakmile na kolo sednete, víte, že pod sebou máte velká kola, kokpit i horní rámová trubka je posazená výrazně výš než u 650b endura, na druhou stranu, střed je o jeden mm blíž zemi, což při výrazně větších kolech tlačí jezdce hodně nízko. Už od prvních metrů dá E29 tušit, že tohle není žádná devětadvácová koza, ale závodní enduro. E29 vás doslova vtáhne do sebe, u málokterého kola máte pocit, že sedíte doopravdy uprostřed kola a ne na něm. A E29 to umí.





Když jsem se začal drápat do kopce, pocitově uberou větší kola tak 4cm zdvihu, enduro jede nahoru jako trailbike, za což samozřejmě můžou i nesmyslně lehoučké a tuhé výplety Roval, každopádně pořád sedíte na 29 a ta o sobě dá vědět ve chvíli, kde přestanete točit frekvenci. Větší kolo přejede všechno a jízda do kopce je výrazně snazší a plynulejší až do chvíle, kdy přestanete udržovat kolo v permanentní rotaci. Jakmile začnete kolo pořád roztáčet z nuly, žere víc energie než Čezem doporučovaný přímotop, do kopce není E29 nic pro vyloženě silové jezdce. Každopádně nahoru vás doveze velmi svižně, zamykací páčka na DB Inline funguje fantasticky, protože režim Climb znamená přepnutí na specificky naladěný odskok a pomalou kompresi, což minimalizuje houpání a přitom pořád vám tlačí zadní kolo k zemi. Super.





A pak jste nahoře, otevřít tlumič, nasadit brýle, sesunout teleskop dolů chytit řídítka a začít šlapat. Ve sjezdu tohle kolo asi nejlíp definují slova trakce, stabilita, rychlost, hravost. Ne, to bych asi nebyl úplně objektivní. Enduro S-works 29 nejlíp definují slova nesmyslná trakce, donebevolající stabilita, neuvěřitelná lehce dosažitelná rychlost a vertikální hravost. Proč? Velká a široká kola nabízí obrovskou styčnou plochu se zemí a FSR a Pike se postarají o to, aby se tahle plocha dotýkala země, co nejvíc to jde. Za stabilitu může za prvé poloha jezdce „veprostřed“ kola a za druhé zase velké obruče, která když se roztočí, tlačí kolo do zatáček a do země bezprecedentním způsobem. Jeden příklad z všechny, jedete hranu a protože je po zimě s stejně jedete víc než máte, rozhodí vás kořen. Enduro sice chvilku ztratí dotyk se zemí, vy mírně vlajete, vyjedete ze stopy, ale pořád sedíte na kole, no vlastně spíš v kole. Žádné žraní hlíny, žádné vyklepávání hrabanky z trenclí. Když se enduro rozhodne, že nespadnete, tak nespadnete. S tím souvisí i rychlost, kterou větší kola umožní a zařídí. Pokud 29 ubraly do kopce 4cm, z kopce je zase přidají. Seberozbitější terén není problém, kola buď nezapadnout a to co nepřejedou pobere pružnost ráfku a zbytek dokonale zachytí vidlice a tlumič. Navíc vás setrvačnost tlačí dopředu, kolo jakoby samo zrychluje, přitom všem ale výše zmíněná stabilita zajistí, že vám bude dlouho připadat že stojíte, než si hlava uvědomí jakej jedete fest kalup z fest z kopce. A jelikož zadní stavba je krátká 430mm, je i tahle jistota způsobena setrvačností velkých kol.





To samé se odehrává i ve vzduchu, ať už se jedná o větší nebo menší skok, Enduro vás bude nutit letět rovně, jistě s klidným dopadem. Vzdušnou hravost trochu postrádá, o to menší má na jezdce při skákání nároky, i ve vzduchu máte trochu pocit, jako kdybyste pořád jeli, jenom prostě nemáte kola na zemi no. Žádné rozhození na odrazu ani na dopadu, minimální šance na přeďáka atd. Takže se dál můžete soustředit jenom na to jet co nejrychleji to jde.





Hravost. Tohle je jediný sporný moment u E29. Píšu vertikální proto, že Enduro jde dostat krásně do vzduchu, zatlačit do klopky, postavit na zadní, prostě všechny úkony co se odehrávají na ose Y. S osou X je to trochu horší. Díky trakci a stabilitě sice kolo drží i ve velkém náklonu nebo velkém odklonění, náhlé změny směru jsou ale problém. S-works dokáže fyzice vzdorovat dlouho, stoprocentně ale bohužel ne a všechna ta stabilita, jistota a rychlost jsou na obtíž, když potřebujete rychle zatočit, říznout zatáčku nebo kolo z ničeho nic zlomit dolů z kopce. Na úzké sjezdové trati s hromadou zatáček není 29 úplně doma, rvát se s ní nedá a nezbývá nic jiného než se nechat vézt tak, jak se kolo rozhodne.





I tohle ale k Enduru 29 patří. První dojem, který na mě kolo udělalo, byl ten, že vám dovolí jet výrazně rychleji s výrazně menším úsilím, výměnou za to, to bude ale právě kolo, kdo vás bude řídit v zatáčkách. A když říkám výrazně rychleji myslím úplně-strašně-rychle, tohle kolo je o rychlosti. O rychlosti které Enduro 29 dovolí dosáhnout i jezdci co má ke špičce enduro scény rozhodně daleko. Právě rychlost je to, co dělá 29 neuvěřitelně zábavnou, žádné pohopsávání, žádné řezání zatáček ale strašná rychlost, neustálý pocit že zrychluju a hlavně neustálý pocit, že mám kam zrychlovat, mi na obličeji vyčaruje rohlík, kterého se zbavím až doma. Enduro 29, nemluvě o provedení S-works, považuju za špičkovou závodní zbraň, která vás sice připraví o trochu kontroly, stejně tak vám ale výrazně ubere času v cíli. Kam se úplně nehodí jsou závody na oči, kdy nevíte co bude za zatáčkou, neustálé rozjíždění velkého kola v kombinaci se slabým zatáčením by vás spíš potrápilo. Jakmile si ale trail jednou projedete a víte, kdy máte nechat Enduro 29 ať si dělá co chce, jedete najednou strašně rychle a pořád to jde rychleji.





Větší kola navíc ubírají a přidávají zdvihu, jak se člověku hodí, takže i na placatých trailech, kam by si člověk jinak těžko bral 155mm kolo jako ideál, tahle 29 krásně jede, pořád přidává a v zatáčkách hrozně drží. Jestli je to kolo do bikeparku je otázka, proč ne, určitě to není skákací freeride, každopádně vás dovede protáhnout sjezdovou tratí obstojně, možná i rychleji než váš sjezďák.

Jelikož se jedná o top model, musím si najít prostor na vypíchnutí jednotlivých komponentů.

Když začnu od předu, Pike RCT3 je prostě nejlepší Enduro vidlice. Tečka. Obrovská citlivost, precizní možnost nastavení komprese i progresivity a super tuhost. Naprosto směšnou tuhost nabídnou i karbonové výplety Roval Traverse Fattie SL. Jasně, kola za 40 tisíc jsou velká cenová divočina, na druhou stranu, tyhle kola se nikdy necentrují, ráfek je tak tuhý, že dřív při centrování urvete drát ve výpletu, než uděláte osmici, Nemluvě o vnitřní šířce 30mm který zařídí, aby se země dotýkal výrazně větší kus gumy.





Překvapila mě i funkce sedlovky Command Post. Jednak má nově asi tu nejlepší páku ovládání na světě, který sice vypadá jako vykuchané řazení, je ale na správném místě a není ji potřeba mačkat moc silně a navíc se mi povedlo sedlovku, která je známá svou rychlostí výstřelu naladit tak, aby chodila nahoru normální rychlostí a ne „drtič podvozku“, jak je tomu u továrního nastavení. Kouzlo je jenom v tom, foukat minimum vzduchu. Tak akorát, aby to sedlovku dostalo rychle nahoru, ale přitom vás nepřipravilo o schopnost reprodukce. A jde to!





Naopak trochu rozpačitý jsem byl z tlumiče DB Inline. Climb Switch se super, kolo se přestane houpat, ale tlumič pořád tlačí zadní kolo k zemi a možnost nastavit si úplně všechno je super. Obzvlášť u houpavějšího FSR, kdy jde díky tlumiči systém tlumení vyladit a zbavit houpání při šlapání doopravdy výborně. Co se ale vyladit nedalo, ať jsem kroutil, jak jsem kroutil, byla citlivost na malé nerovnosti, i při otevřené rychlé kompresi je tlumič o dost tupější než třeba Monarch plus nebo Fox Float X. Tahle tupost by ale teoreticky šla přičíst všem testovacím akcím, kterými už kolo muselo projít.





Enduro 29 S-Works je fantasticky rychlé kolo co dovolí jet neuvěřitelně rychle i člověku co není Michal Prokop. Není tak uskákané a ovladatelné jako 650b, je ale výrazně rychlejší.

Tím se dostávám ke srovnání „menšího“ a „většího“ Endura. Pokud máte velikost S nebo naopak XL, je váš problém vyřešený, můžete mít pouze 650b v případě S, respektive 29 ve velikosti XL. My s velikostí M a L máte výběr výrazně horší.

Ale poznatky které jsem nashromáždil, jsou takové: Enduro 650b je obratný, pohodlný a stabilní lesní bojovník, který ale k využití svého potenciálu naplno potřebuje jezdce, co ho chytne za flígr a dá mu nažrat a nechá se rozmazlit vší ovladatelností a hravostí, kterou sedmadváca nabízí. Ideální kolo do bikeparku, na závody pro slušného technika. Na rovnějších trailech už zdvih a geometrie trochu zavazí a kolo tolik nejede. Každopádně je to enduro kolo, které dokáže v garáži (a samo i na trailech) velmi dobře suplovat sjezďáka.





Enduro 29 dovolí jet velmi rychle i horšímu jezdci, jenom se jezdec musí nechat od kola trochu povodit za ruku a nohu, výměnou za to mu nabídne rychlost i stabilitu v místech, kde si dřív dovolil jenom hledat prostor, kam v případě pádu vyskočit. Vetší kola navíc výborně fungují i na placce, tohle kolo prostě jede šíleně rychle všude, kromě zavřených zatáček. Oproti 650b sice tohle závodní Enduro nedokáže tak dobře nahradit DH kolo, o to víc ale nahradí nízkozdvihový trailbike a „xc-čko“.

Podobné články

Diskuze

  • anonymní uživatel lutte (jandakar (a) seznam.cz) 28.4.2015 v 9:56

    Super článek, chválim!

  • anonymní uživatel hoffman 28.4.2015 v 10:15

    skoro som pri čítaní zabudol jak dvadsaťdeviny nemusím ..

  • anonymní uživatel tcq 28.4.2015 v 10:47

    Fakt dobra recenze, na co se hodi, na co ne, pro koho. Super.

  • anonymní uživatel SGA 28.4.2015 v 11:45

    naprosto souhlasim.. původně sem chtěl jít do 650B ale po svezení na velkejch kolech sem si to ze dne na den rozmyslel. základní verze, která je skoro třikrát levnější mi bohatě stačí ikdyž s teleskopem sem se dostal s váhou přes 14kg. od xc po dh neni problém nic včetně skoků a zavřenejch zatáček, jen to musí člověk dostat do ruky, při svojí vejšce 180cm sem volil hravější velikost M a sem naprosto spokojenej a za nic bych svůj novej bajk nevyměnil. kecy ostatních, kteří nevědí o čem mluví mi přidávají na spokojenosti, protože mám nejlepší cestovní kolo, na kterym sjedu úplně všechno :)

  • anonymní uživatel Pofel 28.4.2015 v 12:44

    Zakladni otazka zni: Jako jak moc velkej GAY si autor pri jizde prisel? :)

  • anonymní uživatel Tomáš (tomfree (a) seznam.cz) 28.4.2015 v 13:09

    Když jsem viděl tu úvodní fotku,tak jsem si říkal,schválně si přečtu o tom jak je to špatný,abych se pobavil a ono nic,autor příjemně překvapil,střídám dvě celokarbonová kola 160mm 26palců a 135mm 29palců,zkoušel jsem i enduro 29palců a shoduji se v hodnocení s autorem téhle hezké recenze.

  • anonymní uživatel bok 28.4.2015 v 13:58

    výborně napsaný! jinak nevim jak na enduru a jak byl zrasenej, ale na mym rámu je inline po 8-mi měsích ve službě citlivej jak dlouhá pružina

  • anonymní uživatel jeniiiik (sedlacek09 (a) seznam.cz) 28.4.2015 v 13:58

    S testem nezbývá než souhlasit, loni jsem drtil verzi Expert, letos SW 2014, je to parádní bajk a 29" už bych za nic nevyměnil.

    Jen mi úplně nesedí to, že není úplně ideální na závody na oči, to si nemyslím, velká kola právě dovolí projet to, kde by se na 26 a 27,5 zbytečně brzdilo. Kolo toho odpustí vážně hodně a jsem si jistý, že na rychlebském enduru bych loni na menších kolech byl o hodně pomalejší.

  • anonymní uživatel SaintJV (Xxpokusxx (a) seznam.cz) 28.4.2015 v 16:55

    Mám ho v L při mých 187cm. Doslova jsem nesnášel vše od big S, moje předchozí kolo bylo santacruz. Taky v karbonu. Po roce provozu musím říct ze jediný co de tomu kolu dá vytknout je ze de to jmenuje spíčialized... Začínal jsem s endurem a plne mohu potvrdit autorova slova tohle kolo proste umí set sakra odpouštět a člověk jezdí rychleji než chce. Nesouhlasím se zavrenejma zatackama. Je to zcela jiný než 650b ale jakmile na to člověk přijde, i tam to kolo jde položit. Jediná věc co mi vadí jsou na expertu ráfky. Tu tuhost po čase pozná každy ze to chce vylepšit.

  • anonymní uživatel xyz 28.4.2015 v 19:03

    Presne s-workse jsem zkousel a prislo mi spis jako nabusenejsi trailbike. Pekne ovladatelny, ale trosku kratsi. Posledni generace 650B kol s hlavou 65° mi prijde znacne jistejsi.

  • anonymní uživatel Rostič (Superstojan (a) seznam.cz) 28.4.2015 v 20:31

    Cekal jsem recenzi v ktere se bude plivat na 29" ktera je neohrabana, nevhodna na akcnejsi jezdeni a nejde s ni zatocit a vyjet kopec a jeste za cenu nove fabie v socce a ono nic...
    Dva roky jsem jezdil enduro 26" v hline a letos se ke me dostal s-works 29" 2014 a musim rict, ze se s recenzi skoro ztotoznuju. Me hlavni poznatky jsou - je to proste tank, 29" + zdvihy odpusti a prejedou/projedou strasne moc takze i ja mene technicky jezdec drzi riditka na rezim autopilot, rozjede se rychleji na rychlost, kterou bych kolikrat radeji ani nechtel jet a hlavne vaha 13kg je na takovy tank opravdu fantazie nehlede na to, ze na nem clovek muze litat jak v bikeparku tak objet maraton.
    Osobne by mi stacil tlumic od RS, protoze ladit cane creek je ocistec a pro 99% lidi tlumic, ktery nikdy nenaladi jak by meli...
    Dle me dokonalost neexistuje, ale todle je hodne blizko :-)

  • anonymní uživatel ab 5.5.2015 v 12:20

    S-Works Enduro je nejlepší na světě... no to je překvapení :D Do 220 litrů se pohodlně vejde trailbike, DH i žiletka (nepindejte, to je taky fajn věc), a to všechno velice obstojně osazené. Pokud člověk nemá, co s penězi, nebo závodí tak, že se tím i může živit, tak samozřejmě není důvod nemít to nejlepší, ale jinak? Mimochodem pak není nic trapnějšího, než když stromtroopera s výbavou za čtvrt mega předjede týpek na tuctovce za desetinu :)

  • anonymní uživatel stofan 5.5.2015 v 12:24

    ab: ci typek na tuctovke ci stromtrooper, je to uplne jedno, vsetko cyklisti...
    podlamna neni nic trapnejsiho nez riesit kto ako jazdi, a na com jazdi....

  • anonymní uživatel Tomáš (tomfree (a) seznam.cz) 5.5.2015 v 15:38

    ab:Je to podobné jako si místo BMW koupit Fabii,Oktávku a Superba,taky to nevyužiješ,ale radost z jízdy je daleko větší.

Komentáře

Publikovat jako anonymní uživatel - přihlášení, registrace


Přepnout barvu pozadí