reklama

Test: pastorek a převodník JS components

Autor: Keli, kategorie: Test, vydáno: 3.11.2015

Pokud jezdíš to „správný“ enduro, tak s dvou nebo nedej bože tří převodníkem jseš úplně out. Doba a móda si říká o jednu pila a minimálně desetikolečko. A když jedno pila, tak nepadací, to je jasný. Letošní léto mně dělal společnost set nepadacího převodníků a rozšiřujícího pastorku od českého výrobce JS Components.





Za tímto anglicky znějícím jménem se skrývá Jirka Šimara, pravidelný účastník snad všech enduro závodů v Čechách, ale i v zahraničí (například letos v létě objel závod ve Slovinsku, který se částečně odehrával v dole Black Hole Enduro – slovinské enduro v podzemí).

Představovat nepadací převodník a rozšiřovací pastorek asi není třeba, podobných záležitostí jsme zde na dolekop.com testovali již několik. Takže jen velmi stručně.





Do testu dorazil převodník JS components ENDURO KING s 32 zuby, samozřejmě Narrow Wide (střídají se úzké a široké zuby, tak jak je to u všech podobných převodníků). Převodník je vyroben z hliníkové slitiny řady 7075 a v „klasické“ rozteči šroubů na klikách 104 BCD vaše kolo zatíží jen 39 gramy.





A aby konverze byla kompletní, kazetu jsem doplnil rozšiřovacím pastorkem JS components TRAIL KING se 42 zuby. Materiál je stejný jako v případě převodníku, váha je 89 gramů. Na pastorku jsou jen čtyři náběhové zuby a chybí jakákoliv profilace.





Montáž není zcela blbu vzdorná, protože výřezy v pastorku, které dosedají na ořech náboje jsou všechny stejné, tj. chybí jeden užší, tak aby šel pastorek nasadit na kazetu jen jedním způsobem. Takže při montáži je třeba koukat, jak si stojí náběhy ostatních pastorků na kazetě. Jinak je systém stejný, vyjmu z kazety 15 nebo 17 zubový pastorek, tím kazetu zúžím a na ušetřené místo vyplní TRAIL KING. Na rozdíl od mnoha ostatních výrobců, Jirka Šimara neřeší jakou kazetu použiješ, zda-li Sram či Shimano, já testoval s Shimano XT a Sunrace kazetami a obojí fungovalo bezvadně.

Obojí, jak převodník, tak pastorek jsou k dispozici pouze v černém tvrdoeloxovém provedení.





Při jízdě se systém choval dle očekávání, řetěz na převodníku držel a nepadal i bez horního vodítka. Řazení na největší pastorek bylo relativně snadné, ano relativně, ale naprosto srovnatelně s jinými rozšiřovacími pastorky. Proč říkám relativně, protože při použití 42z rozšířením je třeba vyměnit stavěcí šroub na přehazovačce za delší a oddálit horní kladku více od kazety (tak daleko, aby se kladka dostala i pod největší pastorek) a díky oddálení nechodí přehazka tak snadno, jako na standardní kazetě. Ano, mluvím o Shimano přehazovačkách, konkrétně XT a SLX, které se na kazetě vystřídaly. U Sramu se toto neprojevuje. A nebo lze použít novou 11 rychlostní přehazovačku Shimano XT, která funguje bezvadně i na 10 rychlostech a je je již připravena pro 42z pastorky





Důležitým parametrem je i výdrž, protože některé rozšiřovací pastorky doslova mizí před očima. U JS Components byla výdrž velmi dobrá, opotřebení je rozhodně úplně v normě, vzhledem k tomu kolik jsem toho s nimi najel (docela hodně, s údržbou a čištěním to rozhodně nepřeháním).





Já osobně můžu komponenty JS Components Jirky Šimary doporučit, sám jsem rozšiřovacímu pastorku věřil ve většině závodů, co jsem letos objel. S převodníkem jsem nezávodil, přeci jen 32 zubů není mnoho a já mám v nohách dynamit… zvhlej…

Jo a existuje i 34 a 36 zubová verze převodníku, takže příští sezónu, už to bude i s převodníkem.

Podobné články

Diskuze

  • anonymní uživatel Kamil (holub.kamil (a) centrum.cz) 3.11.2015 v 13:53

    Já tomu opravdu nerozumím... Mám 42 zubů od Werku už 3 sezóny, je tam 10sp. XTčková hazka (úplně původně s ramínkem z 9sp. SLXka; teď zpět origo ramínko 10sp. XT, jak má být), B-šroub mám sice zašroubovaný nadoraz, ale od prvního nasazení před léty až dodnes všechno funguje perfektně.

    Ale všude se dočítám, že se ten stavěcí šroub na Shimanu musí měnit za delší... Fakt divné. ???

  • anonymní uživatel Jiri 3.11.2015 v 14:42

    Kamil: Taky zalezi na patce ramu..:-)

  • profilová fotka Keli (keli (a) dolekop.com) 3.11.2015 v 14:50

    Kamil: přesně tak jak píše Jiří, v drtivé většině případů je třeba šroub vyměnit za delší a nebo vyjmout plastovou "pojistku" skrze kterou se do přehazky šroubuje.

  • anonymní uživatel Kachna (Xxx (a) seznam.cz) 3.11.2015 v 15:51

    Pokud jezdis enduro kdo rekl ze musis mit jedno placku???

  • anonymní uživatel Pedro 3.11.2015 v 21:00

    Od tý doby, co SunRace začali prodávat 11-42 kazetu, nemá smysl ty rozšiřovací pastorky kupovat...

  • anonymní uživatel Kamil (holub.kamil (a) centrum.cz) 4.11.2015 v 7:44

    to Pedro: ...což začali myslím až letos. A je spousta lidí, kteří o tom ani neví. Pak další spousta lidí, kteří SunRace neberou za "seriózního" výrobce. A konečně ještě zbytek, který si chce bajka vyladit zelenou, červenou nebo černou 42kou. Prostě jenom proto, aby bylo vidět, že tam je. ;-)

    BTW: SunRace dělá dokonce 11sp. kazetu MX9, která má rozsah 10-42 a přesto by se měla vlézt na standardní ořech, nepotřeba xD mehánismu. Ale to znám jenom z katalogu, naživo jsem ji v akci neviděl...

  • anonymní uživatel Kamil (holub.kamil (a) centrum.cz) 4.11.2015 v 7:50

    ...Helios tyhle kazety naskladnil až 7.9.2015... Takže u nás v ČR ofiko distribuce vlastně až po sezóně. :-)

  • anonymní uživatel hoffman 4.11.2015 v 9:25

    Sunrace to vyriešil, top kazeta, kompakt v cene jedného 42 z pastorka od "konkurencie", takže dík ...

  • anonymní uživatel jan 4.11.2015 v 11:11

    Co mám tak vyzkoušeno, tak SunRace je sice za pár kaček, ale nikdy mi to neřadilo přesně a dělalo to neplechu. Raděj pořádnou kazetu od Shimana/Sramu a k tomu redukci od výše zmíněné firmy nebo Manobike a mám klid a ještě to mám hezky barevný :)

  • anonymní uživatel Suisaida (saida.martin (a) gmail.com) 6.11.2015 v 8:32

    Dostal jsem převodník od JS components a musím říct že to je fušeřina. Každý zub je jinak velký, každé vybrání na převodníků jiné. Jako kdyby to dělal někdo po pěti pivech. Mám v ruce 2 kusy a každý je vyroben strašným způsobem. Za mě nedoporučuji.

  • anonymní uživatel hoffman 6.11.2015 v 8:55

    jan: .)) kazeta určite není dôvodom zlého radenia, nábehy na pastorkoch aj stúpanie prevodov sú totožné ako u shimana, krok a presnosť je vecou nastavenia radenia.

  • anonymní uživatel Balanc 10.2.2016 v 18:11

    Jak se rika kdo hleda, ten najde a Sunrace 11-42 kazeta je neskutecna pecka. Zdar a silu!

Komentáře

Publikovat jako anonymní uživatel - přihlášení, registrace


Přepnout barvu pozadí