reklama

Test: Pivot Phoenix Carbon - 15kg sjezdový klenot

Autor: Keli, kategorie: Test, vydáno: 11.11.2015

Dnešní článek bych ani neoznačil jako test, ale spíše jako představení. Testované kolo Pivot Phoenix Carbon jsem měl k dispozici pouze na jeden víkend a ten byl již z části vyhrazen jiné akci, takže jsme společně strávili pouze jeden den v bikeparku v Koutech.





Na první pohled je patrné, že Pivot Phoenix Carbon je ultimátní závodní zbraň. Celokarbonový rám (i včetně vahadel přepákování) má vše, co v současnosti vyžadujeme od špičkového sjezdového kola. Z geometrie vypíchnu například položenou hlavovku (hlavový úhel 62.5 stupně), dlouhou zadní stavbu (délka řetězových vzpěr 442 mm) a jako celek to dává 1238 milimetrů rozvoru ve velikosti M. Rám disponuje zdvihem 204 milimetru a jeho celková váha je jen 3,6 kila s pružinovým tlumičem. Kompletní geometrii a specifikaci najdeš na webu Pivotu.





Hodnotit vzhled je velmi subjektivní, tato černá varianta je velmi decentní, matný rám doplňují černé lesklé samolepky a jen zespodu spodní rámové trubky je červený nápis Pivot – z mého pohledu trochu nuda. Co je ale třeba přiznat, tak vedení kabeláže vnitřkem rámu je elegantní, i když tě tvůj mechanik bude proklínat.





Osazení kola nelze nic vytknout, řazení a pohon Shimano Saint, lehká kola WTB na nich nazuté bezdušové pláště Breakout a Vigilante stejné značky, obojí v měkké směsi. Kokpit tvořily karbonové 800mm široké řidítka Pivot, představec Funn a Lizard Skins gripy, kolo brzdily garážové brzdy od slovenských RB Design, napínák od českých Manobike. No prostě na kole snad není co vylepšit. A pokud bych chtěl být šťoural, tak možná kliky by to chtělo 170 mm dlouhé místo 175mm…





Pro získání maxima z kola, jako je toto, je třeba více času, nastavení není otázkou pár minut, ale delšího hraní si. Tlumení bylo svěřeno značce Marzocchi, obě tlumítka, konkrétně tlumič Moto C2R a vidlice 380 C2R2 Titanium, byla osazena titanovými pružinami. Obě jednotky měli stavitelnou jak rychlou, tak pomalou kompresi a vidlice i pomalý a rychlý odskok. Tlumič měl nastavitelnou i „progresivitu“ – vyladit si všechno do dokonalosti bude práce na pár dnů a mnoha testování. Na to jsem bohužel neměl čas.





Takže zhruba nachystat, vyrazit na lano a … ty krávo, kolo jde za pedálem neuvěřitelně. Pivot jede jak střela, jestli je to hmotností nebo DW linkem a nebo obojím? Nevím, neřeším… jedu do kopce z parkálu v Koutech k lanovce a vyjedu ho… to dáš na málo kterém sjezďáku! I když Phoenix není obyčejný sjezďák, v setupu, který mám k dispozici, váží lehce nad 15, jo fakt patnáct kilo. Takže míň jak lecjaké enduro kolo.

Co se týče velikosti, tak testovaný kousek v M je pro mých 185cm hraniční, mít o fous více, tak se cítím jako vosa na bombónu. Kdybych si kolo vybíral pro sebe, asi bych sáhl po větší velikosti.





Jízda z kopce je zážitkem, nízká hmotnost je znát v každém okamžiku jízdy a s kolem si lze neuvěřitelně hrát. Zadní odpružení je aktivní i při brždění, při šlapání nehoupe, do zdvihu jde ochotně, ale zase se do něj nepropadá. Chod zadní stavby se jeví jako lineární a to i při konci zdvihu (dvakrát jsem se podíval tlumiči na dno, ale jsme zpět u nastavení tlumiče, ten zná a umí…).





Díky delší zadní stavbě je kolo klidné v rychlých pasážích, díky tomu ale zase jde hůře na zadní, takže s manuálem se nadřeš trochu víc – víc je v tomto případě hodně relativní, protože na takto lehkém kole se nenadřeš téměř při ničem. A přestože má hodně položenou vidlici, tak rozvor je srovnatelný s ostatními moderními sjezďáky – v zavřených zatáčkách není úplně doma, ale toto kolo je dělané, aby brázdilo DH tratě Světového poháru.





S postupujícím podzimem a velkým množstvím listí na sjezdové trati se jízda po ní místy měnila v orienťák, tak jsem většinu času strávil ostatních kouteckých tratích, ty jsou plné skoků a na nich si Pheonix liboval. Lehoučký kolo jde do vzduchu velmi ochotně a místy jsem měl pocit, že nejedu na sjezďáku, ale na nějakým dirťáku a většina skoků ti přijde jako hodně krátkých.





Sedlat stroj jako je Pivot Phoenix Carbon se nepoštěstí každý den a je to každopádně velkým zážitkem. A cena, ta není až tak závratná, rámový set s tlumičem Fox vyjde na cca 95 tisíc, takže celé kolo postavíte i do 150 tisíc – na celokarbonové kolo dobrá cena. A pokud by byly tvoje možnosti neomezené, tak postavení 14 kilového sjezďáku na tomto rámu není zdaleka nemožné.



Kolo do testu zapůjčil český dovozce Pivotů Bikezone.cz.

Podobné články

Diskuze

  • anonymní uživatel cahoun 11.11.2015 v 10:42

    reach v xl 480 a par mm


    Mmmmmmm longest!

  • anonymní uživatel dr (drzhor.com (a) gmail.com) 11.11.2015 v 10:45

    Reach je bohužel u kola na kterým nesedíš dost zavádějící :/

  • anonymní uživatel rs 11.11.2015 v 19:40

    Reach je zásadní rozměr při výběru velikosti rámu a to platí i pro DH. Reach přeci nemá žádnou spojitost se sedlem.

  • anonymní uživatel Rafik 11.11.2015 v 20:17

    Jak je to s dostupností náhradních destiček pro brzdy?

  • anonymní uživatel BIKEZONE.cz (office (a) bikezone.cz) 12.11.2015 v 8:59

    Skladem celoročně stále. Dodáváme i do jiných obchodů.

  • anonymní uživatel dr (drzhor.com (a) gmail.com) 12.11.2015 v 9:53

    jj rs máš pravdu spletl jsem se... je to střed x hlava, dlouho jsem na to nekoukal..

  • anonymní uživatel Rafik 17.11.2015 v 16:27

    Máte na prodej i brzdy od RB?

  • anonymní uživatel BIKEZONE.cz (office (a) bikezone.cz) 23.11.2015 v 8:43

    Tuším, že jedny nové ještě ano.

Komentáře

Publikovat jako anonymní uživatel - přihlášení, registrace


Přepnout barvu pozadí