Test: převodník Reverse Components Black-One

Autor: Keli, kategorie: Test, vydáno: 31.3.2016

Reverse Components je relativně mladá německá firma z Freudenstadtu nedaleko bikersky vyhlášené oblasti Schwarzwald, která se specializuje na doplňky horských kol, od objímek sedel přes pedály, kotouče až po vypletená kola. Komponenty z Freudenstadtu můžete vídat i na závodech Světového poháru, mezi sponzorované jezdce Reverse Components patří například Tracey a Mick Hannahovi a nebo třeba freerider Nico Vink. Nechybí ani Češi, na svých kolech Reverse vozí Michal Maroši a Přemek Teichman.





Do testu od českého dovozce Topride.eu jsem dostal převodník Reverse Components Black-One s 34 zuby. Jedná se o klasický nepadací Narrow-wide převodník u kterého se střídají úzké a široké profily zubů určení pro 9, 10 nebo 11 rychlostní systémy.





Ač je vzhled vždy velmi individuální, musím se přiznat, že tenhle převoďák není sexy – je mega sexy! V mých očích se jedná o doposavad nejhezčí převodník, který jsem viděl. Kombinace leštěného hliníku spolu s černou anodizací je paráda. Černá a stříbrná je prostě vždy elegantní.

Cílem výrobce bylo dosáhnou dobré tuhosti při zachování slušné váhy. Celá výroba probíhala na CNC frézce, z počáteční masy základního materiálu (hliníkové slitiny 7075 T6) tlustého 4mm, zůstalo po skončení práce jen 52 gramů – to velmi dobrá váha. Ovšem přiznejme, že ostatní hráči na trhu váží jen o pár gramů více, rozdíl považuji za zanedbatelný. Je však vidět, že snaha o nízkou hmotnost byla nadřazena výrobním nákladům, jinak si nedokáži vysvětlit vybrání ze zadní strany u každé z děr pro šrouby.
Při svých devadesáti kilech jsem nepociťoval žádné náznaky ohýbání či pružení – řekl bych, že se cíl klukům ušatým německým podařil.





Při montáži mne zarazilo jak málo řetěz na převodníku „lepí“, vůle mezi zuby a řetězem byla větší než bývá u jiných převodníků obvyklé. Pro jistotu jsem přeměřil řetěz, měrka ukazuje v normě. Důvodem vůle bude zřejmě možnost používat převodník i pro 11 rychlostní řetězy, ty jsou užší než mnou používaný deseti rychlostní. Bude s takovou vůlí nepadací vlastnost fungovat? Ukáže se v terénu!





Na kole se chová převodník dle očekávání, prostě součástka, kterou namontuješ a už o ní nevíš. Řetěz drží a nepadá, zvuky se nevyluzují. Opotřebení zubů je po cca 150 kilometrech téměř neznatelné a to i u černé anodizace na zubech. A výše zmíněná vůle není znát, na jízdním projevu není nijak patrná.

Cena nijak zásadně nevybočuje z průměru (1350 Kč na Topride.eu) odpovídá německé kvalitě a zpracování.

Konkurence v oblasti nepadacích převodníků je veliká, drtivá většina značek funguje bezvadně, takže rozhodování je většinou otázkou pouze dle vzhledu – pokud se ti Reverse Components Black-One Narrow Wide líbí – ber ho.



Podobné články

Diskuze

  • anonymní uživatel Michal (michalpuskac (a) gmail.com) 1.4.2016 v 23:39

    drzi to aj pri FR/DH alebo len nejake lahke enduro ?? lebo uvazujem nad 1*10/11 miesto 2*... a nechce sa mi nakupit celu sadu a zistim ze aj tak potrebujem napinak.. ešte nejaka rada alebo teda skusenosť ? diki moc

  • anonymní uživatel Hanz 2.4.2016 v 19:11

    Michal: bez vodítka to podle mě nebude 100% funkční nikdy, řetěz chytí vlnu při nějakém větším rázu od zadního kola a spadne ti z převodníku. Proto se většinou doporučuje vozit i horní vodítko, abys měl jistotu, že ti nic nespadne.

  • anonymní uživatel Michal (michalpuskac (a) gmail.com) 2.4.2016 v 20:06

    nj diki ,, lebo vim ze X0 jazdia aj bez napinaku/voditka ,, tak preto..

  • anonymní uživatel Hanz 2.4.2016 v 22:00

    to sice ano, ale ani oni nemají jistotu, že řetěz nespadne..a pokud myslíš Zinka a spol, tak ti mají extrémně krátké řetězy, aby to bylo co nejvíce naplé = nulová živostnost..pro klid na duši a ušetřené prachy dej horní vodítko a máš klid :)

  • anonymní uživatel Michal (michalpuskac (a) gmail.com) 3.4.2016 v 11:51

    :D ok , diki moc (y)

Komentáře

Publikovat jako anonymní uživatel - přihlášení, registrace


Přepnout barvu pozadí