Čertův rok s Patrioty Evo: část druhá, test Author Patriot Evo Team

Autor: Čert, vydáno: 28.6.2016

Před nedávnem jsme si představili první půlku testovací dvojky (Čertův rok s Patrioty Evo: představení, první test Patriot Evo), tentokrát se posuneme výbavou i cenou nahoru, na topmodel Evo Team.

No ono to cestování cenou nahoru zas tak závratné není, teda záleží na úhlu pohledu. Jasně, za těch rovných 30 tisíc navíc si můžete pořídit už relativně slušnýho prvňáka. Ale… kdo chce slušnýho pevňáka proboha?

Rám je samozřejmě u „obyč“ Eva i „týmovky“ shodný, pro letošek prodloužený, stabilní, ale přitom zábavný a ovladatelný. Není ani trailbike, ani „mini-dh“, Patrio Evo je prostě univerzální allmountain, případně šlapavější enduro závoďák, pokud bych měl tohle kolo nějak škatulkovat.

Vyšší výbava samozřejmě tlačí Patriota Evo Team spíš tím závodním směrem. Za 95 990 Kč, vám Author naloží kompletní XT 1×11 (s výjimkou klik E13, nejlehčích hliníkových klik na trhu), samozřejmě včetně XT brzd s chladiči. O úroveň výš je i tlumení, vepředu Pike RC, vzadu Monarch plus RC3.
Ráfky Spank na nábojích Author se u obou modelů liší jenom barvou, úplně jinak je na tom, ale jejich obutí. U Teamu se totiž země dotýkáte nejvyšším enduro modelem Maxxisového High Rolleru, TR 3C Exo 2,3 vepředu, vzadu je použitý Minion DHR II TR Exo 2,3 ovšem bez 3C směsi, dozadu totiž logicky patří o něco tvrdší plášť.
Příjemným detailem je i lehčí a z mého pohledu/posedu i pohodlnější sedlo Author Genius CR a hlavně lepší ovládání teleskopu KindShock. Sranda které se říká South Paw znamená páčku vlevo tam, kde by v jiném vesmíru, který není #endurospecific bylo ovládání přesmykače. A je to nejbožejší místo kam plácnout ovládání sedlovky.
Posledním detailem je použití řídítek Spank Oozy Vibrocore s unikátním systémem pohlcování vibrací díky spešl pěně. Váhový rozdíl mezi nižším a vyšším Evem je zhruba jedno kilo (Evo cca 15kg, Team lehce pod 14kg).

Jízdní dojmy. Jak už sem psal, Evo Team je, ostatně jak už název tak nějak napovídá, směřovaný spíš na závoďákování, než na ježdění okolo baráku. Tzn. aby jel spíš z kopce dolů. Největší podíl na výrazně větším sjezdovém potenciálu má samozřejmě tlumení. Monarch plus znamená víc místa pro olej i pro vzduch, tím pádem lepší vlastnosti v delších sjezdech a o kus větší linearitu. Kolo s tímhle tlumákem prostě tak nějak víc odpouští. No a vepředu je Pike. Jasně, RST Rogue není špatná vidlice, ale vedle Piku se moc stavět nemůže. Což bude způsobeno i tím, že vedle Piku se může stavět fakt málo vidlic. I když, na rozdíl od loňska je teď na Teamovce „jenom“ nižší model RC, pořád je to Pike. Neuvěřitelná citlivost, nastavitelná progresivita a stejný chod jak na startu Koutíkova snu, tak na jeho konci.

Do sjezdovo-endura je laděný i pohon, jeden krát jedenáct od Shimana má sice menší rozsah než dvakrát desítka u Eva, výhody jednoplacky jsou ale jasné. Samozřejmě nechybí vodítko řetězu, snad jenom škoda absence bashguardu, ten se na závodním kole fakt hodí. Naopak si mě opět, jako každý rok, moc nezískaly kliky E13. Jsou lehké, o tom žádná, rád bych ovšem dal pár gramů navíc, pokud by to odstranilo poměrně časté vrzání ve středu, které se musí řešit rozebráním a přemazáním. S čímž jde ruku v ruce naprosto idiotský způsob demontáže klik, který vyžaduje milionšest různých druhů nářadí. Nemluvě o výměně převodníku s unikátním uložením na unikátním tisícihranu. Někdy je míň víc, v případě těchto klik by spíš platilo, že víc je víc, co bych dal za „obyč“ těžké XT kliky na obyč 104BCD čtyřpacce.

Pochvalu si určitě zaslouží XT brzdy, výrazně lepší dávkování než v minulosti, ale pořád stejná síla, stále stejná servisní blbuvzdornost a hlavně pokud nebazírujete na origo chladičových destičkách, i super cena za neorigo desky (které fungují víceméně stejně). Navíc maj super páky.

Můžete mít jakékoli výhrady proti Authoru, ale hliníkové enduro komplet na XT a RockShoxu se zbytkem Spank komponentů s cenou pod sto tisíc se nebude v portfoliu konkurečních značek hledat lehko. Co o něm napsat víc, kolo se slušným rámem na top komponentech prostě nemůže být špatné a jo, týmovka je výrazně lepší a rychlejší kolo než „běžné“ Evo. Je samozřejmě otázka, do jaké míry dokáže uživatel potenciál tohohle kola vytěžit. Pokud neplánujete objíždět závody a docela seriózně trénovat, nebo někde nahánět vteřiny, poslouží vám obě výbavy Patriotu Evo tak nějak stejně. Rozdíly se začnou dít až ve chvíli, kdy začnete po tomhle kole chtít, aby jelo rychlejc než ostatní, víc drželo a míň drncalo. Na druhou stranu, život je moc krátkej na to jezdit na levnejch kolech.

PS: Patriot Evo Team má za sebou tři závody, Sušice, Kyčerka a Kouty, zatím bylo potřeba jenom dvakrát namazat střed a jednou vyměnit mazací olej v Piku. Uvidíme dál.

A ještě si dovolím odbočit směrem k řazení, protože jsem měl u Evo Team možnost poprvé důkladně otestovat nové XT 1×11.

Jedenáctkové Shimano. Docela dlouho se na tuhle odpověď Sramu čekalo, jak to dopadlo? Na jednu stranu je super, že je XT výrazně levnější, pokud řadíte na těžší převod můžete promáčknutím menší páčky zařadit o dvě rychlosti dolů. Na druhou stranu… Shimano má jenom 11 zubový nejmenší pastorek, oproti Sramácké desítce, takže o něco horší rozsah (a jo, jeden zub vzadu je doopravdy cítit). Sram sice musíte cvakat dolů po jednom, na druhou stranu pod plným záběrem můžete zařadit o několik lehčích převodů naráz výrazně lépe než u Shimana. Protože pokud nechcete vytřepat řetěz, musíte u japonců „zamčít“ přehazku. A v tu chvíli se na lehčí převody řadí výrazně hůř. Nemluvě o tom, že je Shimano výrazně náchylnější k nerovné patce přehazky. Shimano XT je super, řadí rychle, přesně a ušetříte. Jedenáctkový Sram je ale na závodní použití, kdy se ke všemu na kole chováte jak hovado, je nutný rychle odřadit o několik převodů nebo potřebujete dojet i přes ohlou patku, prostě lepší.

Podobné články

Diskuze

  • anonymní uživatel pofel 28.6.2016 v 12:49

    To je tak strasne hnusny kolo...

  • anonymní uživatel he he 1.7.2016 v 14:52

    kolo je v pohode ale ta stranka je hnusna, od kedy sa zmenila k 'lepsiemu' tak tu ani nemam chut chodit... fakt strasne

  • anonymní uživatel F12 4.7.2016 v 8:33

    Jako majitel minuleho Eva musim souhlasit. E13 byly peklo. No jestli je tam jen Pike RC. Xt misto X01, neni reverb, je to vyrazne osizeny za stejnou cenu.

Komentáře

Publikovat jako anonymní uživatel - přihlášení, registrace


Přepnout barvu pozadí