WBS: Emseko Bikerally Trnava ovládl Kolajík

Autor: Zdeněk Bělák, vydáno: 11.7.2016

RPM stav Wood Bike Series neztratil na tempu. Seriál šesti závodů pokračoval po několikaměsíční pauze v sobotu v nádherném rekreačním středisku Trnava. Emseko bikerally Trnava uspořádal tým lidí pod vedením všehoschopného Speedbike teamu Fryšták již potřinácté. Závod s luxusnim zázemím, skvělými tratěmi a tak objednanému fajnovému počasí už chyběli jen diváci a spousta závodníků… vše se před startem naplnilo! Velké hloučky fanoušků vyzbrojených hlučícími nástroji u tratí, jejichž povzbuzování nebralo konce, postavilo jezdce před velký úkol, ukázat, jak že se ta bikerally jezdí – naplno, s vysokou dávkou adrenalinu.

Vlek v místním SKI areálu byl spuštěn již v pátek, úderem druhé hodiny odpolední a téměř stovka jezdců využila možnosti najíždět obě tratě až do večerních hodin.

Sobotní slunce přivítalo na louce 109 bajkerů, kteří ještě využili poslední možnosti v lese dopilovat ideální stopy. Od první RZ se rozpoutal těsný souboj mezi domácím Martinem Kolajíkem a členem formace Peksport Specialized Tomem Navrátilem. Kolajík vyhrál sice tři RZ v řadě ale odstup od největšího soupeře byl před posledním měřeným úsekem pouhých osm desetin. Rozhodnutí přinesla závěrečná RZ, kde Navrátil chyboval a propadnul se pořadím. Na druhé místo se posunul vyrovnaně jedoucí Libor Macek a poslední místo na bedně obsadil loňský vítěz Tomáš Huňa. Legenda zlínského woodbiku a nyní již jen příležitostný bajker, protože většinu volného času tráví na silničce, Martin Hoferek, byl pátý celkově!

Juniory ovládl Jan Holík ze stáje Commencal FDF Kamila Tatarkoviče. Pouhé tři desetiny za ním uzavíral Top Ten Vlasta Hynčica, vítěz kategorie Master. Hardtailistům vypálil rybník slušovický Tomáš Čala, který své obvyklé celopéro nechal doma. Mezi druhým Krhánkem, třetím Slováčkem a čtvrtým Nášelem však byla pouhá desetinka sekundy! Domácí mladé pušky zbarvily kompletní pódium do oranžova, když v kategorii Střelci do 15 let zvítězil suverénní Tomáš Kolečík před Filipem Chlupem a Matyášem Piňosem. Ze čtyř holek na startu byla ta nej Aneta Sládková, když ostatním nedala šanci a byla nejrychlejší na všech měřených úsecích.

K tradici zdejšího závodu patří doplňkový závod v Dualu na sjezdovce, každoročně se jedoucí o pohár starosty Fryštáku. V hlavním mužském vyřazovacím pavouku zůstal úplně nakonec a spravil si tak nakonec chuť holešovský Tomáš Navrátil: „S Kolajosem jsme se naháněli od první do poslední erzety. Byl jsem o pár desetin druhý, ale bohužel jsem ve druhé zatáčce poslední vložky udělal chybu a šel k zemi. Posunul jsem si páčku brzdy, tak jsem se propadl až na 13.místo. Chuť jsem si spravil aspoň v následném Dualu na sjezdovce, kde jsem bral první místo.“

Po loňském „Dakaru“, kdy se neskutečně prášilo, vzduch se nehnul a teploty atakovaly téměř čtyřicítku, vyšlo letos počasí na výbornou a tak jezdci i diváci odjížděli spokojeni. Za šest týdnů se sejdeme znovu nedaleko přes kopec, při Bikerally Kopná.

Vítězný Martin Kolajík: „Jako domácí závodník jsem měl určitou výhodu, že na trati už znám každý metr a vím, kde si můžu co dovolit. V pátek při tréninku byla trať neskutečně prašná a tím i hodně zrádná. Přes noc nám trochu zapršelo, takže v sobotu už to bylo o malinko lepší. Musím uznat, že se jelo šíleně rychle, každé malinké zaváhání nebo jen uklouznutí nohy z pedálu znamenalo časovou ztrátu, proto pro mě bylo nejtěžší to ustát s chladnou hlavou a neudělat žádnou chybu. To se nakonec povedlo a já jsem moc rád, že se mi na "domácím“ závodě podařilo vyhrát. V cíli jsem sice měl náskok 4 vteřiny na druhého, ale už od první RZty to byl boj mezi mnou a Tomem Navrátilem jen v desetinách. Ten bohužel v poslední RZtě spadl, takže i to dokazuje, že jsme jeli fakt na hraně."

Průběžné pořadí seriálu: 1.Kolajík 133, 2.Macek 128, 3.Navrátil 102, 4.Šůstek 88, 5.Malý 84

Absolutní pořadí Emseko bikerally:
1. Martin Kolajík SBT Fryšták 3:40,8
2. Libor Macek Mondraker DH + 4,0
3. Tomáš Huňa Mondraker + 4,9
4. David Šůstek DH Slovan Luhačovice + 5,4
5. Martin Hoferek GT Bicycles Opportunity +12,4
6. Petr Malý Maloch Racing +12,7

Kompletní výsledky na www.bikegeneration.cz

Text: Zdeněk Bělák
Foto: Jiří Laštůvka

Podobné články

Diskuze

  • anonymní uživatel Thomas (smitha304 (a) gmail.com) 25.11.2016 v 17:59

    I have recently started a site, the info you provide on this website has helped me tremendously. Thanks for all of your time &amp work. The achievements of an organization are the results of the combined effort of each individual. by Vince Lombardi.

  • anonymní uživatel Thomas (smitha304 (a) gmail.com) 25.11.2016 v 17:59

    I have recently started a site, the info you provide on this website has helped me tremendously. Thanks for all of your time &amp work. The achievements of an organization are the results of the combined effort of each individual. by Vince Lombardi.

Komentáře

Publikovat jako anonymní uživatel - přihlášení, registrace


Přepnout barvu pozadí