Report: Vanik dojel čtvrtý na 3Länder Enduro Race

Autor: Jan Vaner, kategorie: Report, vydáno: 2.9.2016

Jan Vaner je nepřehlédnutelná postava českého sjezdu a endura, Vanik neřeší watty, na kole se baví a přitom jezdí na svým GT hroznou, ale hroznou kudlu. Tentokrát vyrazil spolu s Pšendou, Íčkem a Myšákem na enduro do Reschenpassu.



Poslední srpnový víkend jsme se vydali po loňské výborné zkušenosti na enduro závod do rakousko-italsko-švýcarského trojzemí v okolí jezera Reschen.

Letos byl formát závodu zvolen jako třídenní. V pátek probíhal trénink a večer prolog, v sobotu se jelo pět RZ a v neděli tři. Cena startovného nebyla úplně nejnižší, ale ty služby předčily všechna očekávání – škoda, že takto to nefunguje i u nás. Tři dny lanovky, velké občerstvovačky, společná večeře, oběd… Prostě full servis jak má být.

Do Reschenu jsme dorazili ve čtvrtek v sestavě já (Honza Vaner), Petr Pšenička, Ondřej Pavlíček a řidič, coach a manažer Milan Myšík, který testoval rameno v tréninku po skoro 4 měsíční pauze. Traily byly už vyznačené a tak jsme si objeli po vlastní ose poslední dvě RZty. V pátek jsme taktak stihli projet sedm trailů, celková délka závodu byla okolo 85km s převýšením téměř 5000m. RZ jsou přírodní, plné kamenů, kořenů a vlní se po obou stranách údolí, ale nenajdete tu žádné extrémní palby rovně dolů což mi vyhovovalo.

Do sobotního závodu se startovalo po skupinách deseti jezdců podle výsledků pátečního prologu. Celkem bylo kolem 250 závodníků. Po třech fyzicky náročných RZtách nás čekal výborný oběd na občerstvovačce na horní stanici lanovky Haideralm, kde se pojede za 14dní závod Nine knights, jehož výstavbu má pod palcem Sam Reynolds a překážky byly opravdu MEGální. Po občerstvení jsme dokončili zbylé dvě RZty a s pivem na pláži jsme se s chutí osvěžili v ledovcovém jezeře Reschen, které je oblíbenou destinací kitařů z celé Evropy.

Po prvním dnu držím 5. místo a lituju ztracených 15 sekund ve druhé RZ zaviněné defektem zadního kola. Pšenda drží 14. místo a Iček vede mastery, kde je čtvrtý další český rider Jarda Stadtherr, který se vrátil po zlomenině zápěstí do racemodu.

Druhý den přidáváme trochu plynu a posouváme se výsledkovou tabulkou trochu výš na následné pozice. V hlavní kategorii se posouvám na 4. místo se ztrátou 3 sekund na bednu. Petr Pšenička 13, i když poslední 2 RZ si dal chainless. Ondřej Pavlíček 1. a Jaroslav Stadtherr 4. v masters nad 35 let. Pro nás zajímavostí byly kategorie dvojic, které se na mnoha závodech nevyskytují.

Celkově hodnotíme závod pěti hvězdičkami z pěti za výborné počasí, krásné servírky na občerstvovačce, full servis, krásné prostředí a v neposlední řadě super traily, z většiny přístupných lanovkami po celém údolí za příjemných 25EUR na den, které doporučujeme k navštívení každému oddanému endurářovi.

Pozn. red.: závod v elitní kategorii vyhrál jezdec továrního týmu Ghost Tobias Müller (Ghost Racing RIOT) a v ženách Ines Thoma (Canyon). Kompletní výsledky naleznete zde.

Podobné články

Komentáře

Publikovat jako anonymní uživatel - přihlášení, registrace


Přepnout barvu pozadí