Report a video: Downtown Rakovník - třetí Rýha??? Říha!!!

Autor: Vítězslav Stránský, kategorie: Report, vydáno: 3.8.2016

Třetí kolo série městských sjezdů Czech Downtown Tour a třetí vítězství jednoho muže. Že by nuda? Tak to teda rozhodně ne. Pokud chceš vědět, jak nám to letos Čerw v rodném Rakovníku pochystal, čti dál, čti víc.

Již tradičně závodní víkend předznamenává dual v lesoparku Jamka. Letos se mi poprvé daří dorazit po práci do Raka včas, takže honem převlíknout a potrénovat, co to dá. Příjemných 29, 5 stupně s přibývajícím večerem klesá, adrenalin naopak stoupá. Už v tréninku pár crashů ukazuje, že zase takovou srandu, jako bys za 50 Kč startovného čekal, to rideři fakt nevnímaj. Trať se mě osobně líbila, cca 10 zatáček různě utažených, odkloněných i klopených, prověřily dokonale, jak na tom kdo je. Atmosféra jako vždy naprosto domácká, prostě proto se sem lidi rádi vracej.

Za mě okem pořadatele nešlo nevidět, že občas toho punku bylo ale trochu moc. Vytknul bych absenci pořadatelů po trati, jen na startu a v cíli. Toho bohužel pár jezdců zneužilo a zkrátilo si trať bez následné diskvalifikace, jak v kvaldě, tak v závodě. Moje kvalda run někde kolem 20 místa z 28, jel jsem až moc jistotu. V prvním kole dostávám místního borce známého pod nickem Heterák Dave, což fakt slibuje maximální homo souboj. Tenhle člověk toho navíc moc nenamluví, kdo ho znáte, víte o čem je řeč.

V první jízdě vedu tak max. prvních 20 metrů po startu, pak mě roztírá jak bystřickou pomazánku. Druhá rozjížďka, tak to mě kurňa baví. Celou dobu ho ženu před sebou jak nadmutou stepní kozičku, v posledních 2 zatáčkách nabírám rychlost, že nakonec rozhoduje foto finiš. Ten se skládal ze dvou račic, který po krátký poradě ukázaly na toho, kdo je prostě víc na holky, takže gratulace Heterákovi, já šel na párek. Rozjížďky vesele ubíhaly až do grandiózního finále, kde to urval nakonec úplně nejvíc domácí Jonáš "párek s hořčící? Stehlík a zaslouženě po vyhraný kvaldě dokázal porazit zbytek pole i v eliminaci. Takže konečně po čtyřech letech Jonáši? Gratulace veliká!! Můj závěr a poučení: příště poladím taky mladou v krátkejch šatech, protože je jasný, že když Ti tlačí buchta s vercajkem kolo do kopce, ostatní prostě nemůžou mít šanci.

Večír klasicky Tyršák, kde se sejdeme slušná bandička, koupačka, pívo, vyhlášenej hambáč. Posezení zpestřuje noční příjezd Mároše Lučivjanskýho z www.urbandownhill.bike (web mapující downtowní dění po světe, čekuj), kterýmu po cestě zo Slovenska několikrát exla kára. Posun rakovnického downtownu do odpoledních hodin získává rázem na hodnotě, takže to úplně v klidu balíme kolem druhý ráno. Každej pěkně hupky šupky do svý káry. Ráno koupačka, na pohodu na prezentaci, prostě žádnej hrot a to se mi hodně líbí.

Trať oproti loňsku doznala změn akorát v horní části, kdy to Čerw namotal zase jinak a zase sis musel dát bacha, aby tvý ambice neshořely už po pár metrech. Nutno říct, že traverz hned po startu měl svý oběti. Za mě radost z toho, že jsem si naskákal dvoják přes auto. Dlouho jsem uvažoval o přescesťáku, bohužel jsem viděl jak nedolety, tak přelety nad hnízdem, z čehož jeden byl jak to říct, no karlovarskej. Ano mluvim o největším střelci dne, Honzovi Danovi Hanušovi s číslem 69. Nechat se roztáhnout na optimální rychlost fourcrossákem, kterej to protlumí, a ty se odrazíš. Ty krávo, tohle byl fakt ale úlet. Nic, loni jsem to poslal do protihrany právě kvůli opačnýmu problému, malý dítě doma, ještě víc svobodnou matku jsem z mladý udělat nechtěl a tak zvítězila zodpovědnost. Kecám, prostě jsem se posral. Sorry Demo, příště už ho, slibuju, dám.

První kolo jedu na až moc velkou jistotu, ale je z toho né úplně průser – 43.flek ze 75 riderů, co dokončili první kolo. První rundu tam nejrychleji nasolil Kuba Říha. Kdo chtěl být na stupních vítězů, musel zalítnout pod 1:30, a to se podařilo jenom dalším dvěma enduristům – Martinu Mitvalskému a Petru Letákovi. Až za nima byl trochu překvapivě Marek Petelík, nebo třeba loňský vítěz Tour – Saša Sidor.

Nic, posílám tam už druhýho čtvrt litru býka, s kámošema nějaký ty tipy triky, kde zrychlit a už to vysílám z korby náklaďáku do druhýho kola. Atmosféra kolem trati houstne, lidi fanděj, fakt tohle riderovi hodně pomůže, když nemůže. Mačkám se jak citrón a je z toho lepší čas o 3 vteřiny. Radost velká. Rozdejchávám to u plůtků, když v tom doletí Kuba Říha. Zlepšil se o víc než vteřinu a půl a čas 1:25 je fakt snad už jen na minimálně desetivteřinový zakroucení hlavou. Jezdec za jezdcem to posílá na posledním cíláku, mohutně povzbuzovanej Tomášem „Elvisem“ Martinkovičem (mimochodem hóódně příjemná změna u mikrofonu) a (ne)čekáme, jestli někdo Kubu ohrozí. Jako ty vole, že přiletí Petr Leták o jednu, říkám jednu a to myslím vážně necelou desetinu vteřiny, to si troufám říct nečekal ani bůh.

Další respekt patří kometě letošní sezóny, Pavlovi Techlovskému, který na svým dirťáku letí hroznou, nebojím se říct jakože strašnou. Zasloužený vítězství v pevňácích a velkej respekt od všech riderů tomuhle mlaďákovi, o který počítám ještě hodně uslyšíme. Celkově tedy Kuba Říha třetí rýha, hattrick dokonán dokonale, což nás organizátory série sice moc netěší, páč o vítězi CDT je prakticky rozhodnuto. Další fleky na bedně ale jistý nejsou, a tak grand finále ve Varech bude z pozice celkovýho žebříčku ještě hodně interesantní.

Červovi bych za sobotu dal nejradši pusu tam i onam, protože až na spadlou nafukovací bránu silou silnýho větru, všechno klapalo jak má. Dokonce se i svezl, a to že večer nedorazil na after jen dokazuje, že tam pro nás všechny při organizaci akce nechal svůj strop. Díky moc bro, umíš to udělat fakt hezký!

První zářijový víkend se vidíme ve Varech, bando. Za Soukyho snad můžu říct, že to bude zase o level dál, takže se máme na co těšit a oplatky prej taky budou.

Sjezdům zdar, downtownům zvláště!

Podobné články

Komentáře

Publikovat jako anonymní uživatel - přihlášení, registrace


Přepnout barvu pozadí