Test: Scott Genius LT 710 - dvě kola v jednom

Autor: Čert, kategorie: Test, vydáno: 25.10.2016

Když pojmenuješ kolo Genius, musíš si být jistej co děláš. Dostojí enduro zbraň Remy Absolona svému jménu?

Scott je původně americká značka, která začala výrobou hliníkových lyžařských hůlek. V potoce uteklo trochu vody a od hůlek se dostaly až ke karbonovým endurům a jedno takové stojí přede mnou.

Na první pohled není Genius LT zrovna revoluční kolo. 170 mm zdvihu vzadu i vepředu, hlavový úhel okolo 66 stupňů, zadní stavba 440mm, Reach v Mku okolo 425mm. Normální enduro může se zdát. Rám je sice barevně vyvedený, druhý nejvyšší model je s cenovou okolo 150 tisíc o poměrně důstojně osazený, Fox 36 vepředu, sada GX mixlá s Shimano SLX brzdami, zbytek komponentů dodává dceřinný Syncros.

Prostě jakože nuda… AHA! Leda houby, tohle kolo toho totiž dost schovává. Ad 1. už při ohledání tlumiče zjistíte, že jde sice o jakoby Fox Float, používá ale technologii Nude vyvinutou speciálně pro Fox umožňující měnit pomocí páčky ovládané z řidítek zdvih mezi 170 a 110 milimetry nebo tlumič úplně zamknout. Páčka navíc vede i k vidlici Float 36, kde ovládá něco jako CTD, prostě tří levely zamknutí. Takže máte kolo, co dokáže jet z kopce, ale přitom z něj přepnutím páčky uděláte skoro kroskántry? Dvě kola v jednou? To ještě není všechno, protože pokud zavoláte ihned a budete mezi prvními 100 volajícími, přidá vám Genius LT navíc otočnou vložku do horní kyvky zadní stavby, která funguje jako offset na tlumič, může položit hlavovku o půl stupně a snížit střed o cca 5mm.

Jak to funguje? Překvapivě dobře! Sotva vypálím po asfaltu k trailům, mačkám čudlík na prostředek a nevěřím, že mám pod sebou kolo se 170mm. Genius LT na prostřední mód šíleně letí (o tom co dělá, když je zamčeno je samozřejmě zbytečné mluvit). Nejvíc mě baví, jak naprosto v klidu stačím i lidem na výrazně jezdivějších kolech. BO-ŽÍ! Normálně bych se na kopec vydrápal, s Geniusem na něj prostě jenom vyjedu, takřka s úsměvem na tváři. V tuhle chvíli mi přepínač označovaný Twinlock přijde jako regulérní podvod. Všichni ostatní, co jednou na enduro kolech bez něj, jsou asi o světelný rok pomalejší. Při nižším zdvihu navíc tlumič nevyužívá celou svou délku, takže je míň zabořený a vy máte i lepší pozici pro šlapání v sedě. Cajk! Co z kopce dolů? Jedno cvaknutí a je plně otevřeno. Dbám doporučení kluků od Scottu a foukám si spíš menší tlak, protože do kopce a na rovinách zamykám, takže neřeším, že kolo se trochu boří a z kopce jedu můžu jet plnej.

Geometricky není tohle kolo kdovíjak revoluční, hlavovka už se dělá položenější a zadní stavba kratší, ale Genius LT prostě sjezdově funguje. Slušně zatáčí, pěkně drží stopu, do vzduchu se mu chce (ještě aby ne, testovaná verze váží cca 13 kilo). Má vlastně docela neutrální projev. Až do chvíle, než se objeví šlapavá pasáž a vy můžete zase ubrat zdvihu a přidat forsáž. Až na tomhle kole sem si uvědomil, kolik síly a energie letí oknem ven, kolik tyčinek a gelů navíc sním, když jezdím s otevřeným tlumičem. Prostřední mód dělá z kola hroznou raketu, co reaguje na každé šlápnutí. Neuvěřitelná změna oproti čemukoli, na čem sem dřív seděl. Pak zase tlumiče otevřu a jedu.

Jo, i přes 170mm zdvihu už sem jel na kolech, co zobou líp. Zadní stavba má docela závodní, čti tupější, projev. A to i při úplném otevření. Možná by to chtělo naladit ovládání, možná sem měl trochu přivřený tlumič i při „otevřeno“. Každopádně mi Genius LT utkví spíš jako kolo co je víc na ježdění než na pohodlí.

Ale to mi ve finále vůbec neva. Protože to JAK jede, hravě překoná trochu negativních pocitů z trochu tupější zadní stavby.

Scott Genius LT je kolo pro člověka, co chce víc kol v jednom, zajímá ho spíš rychlost než megapohodlí a na kole chce primárně jezdit a ne se vozit. Geometricky je spíš průměrný, geniální řešení TwinLock ho ale posouvá na úplně jiný level, protože na všechny ostatní kola se budete dívat jenom jako na „kola s normálním tlumičem“. Ano, dlouhodobá životnost tlumáku je nezodpovězená otázka. Ale super věci si prostě zaslouží super servis a super péči. Genius LT vás povozí na trailech i na dh trati, posbírá s vámi KOMy a přitom na tom stejným kole můžete vyjet s partou xc chrtů a nebýt v zásadní nevýhodě. Ale evidentně Genius potřebuje jezdce, co si pohraje s nastavením jak tlaků, tak jak moc bude všechno zamykat. Jezdil jsem na Canyonu Strive, na Cannondalu Jekkyl a ze všech se mi nejvíc líbil systém změny zdvihu a jízdních vlastností právě u Scottu, protože vám nejmíň kecá do geometrie a přitom nepotřebujete až tak spešl tlumič. Tečka.

Podobné články

Diskuze

  • anonymní uživatel nejakyzbynek 25.10.2016 v 10:04

    OK, dobrý popis, mám podobné pocity ze starého geniuse LT s DT SWISS tlumičem. Kvůli tuposti zadní stavby foukám taky spíš soft ale když chceš zamknout, je lepší odlehčit zadek a zamknout, aby to nebylo moc položené. To mně trochu štve... Zadní stavbu to má karbonovou?

  • anonymní uživatel Matt 25.10.2016 v 10:29

    150 tyček za tohle? trochu přestřel, když se dívám na tu výbavu..ale jinak to asi pojede dobře..

  • anonymní uživatel dilina 25.10.2016 v 11:13

    Je to pěkné, jen geometrii mohli udělat nastavovací, 64 -65 stupňů. hawk

  • anonymní uživatel T-Mac (t-mac (a) atlas.cz) 25.10.2016 v 11:51

    150 za tuhle opici s hliníkovou zadní stavbou a GX/SLX? U toho Scottu už fakt nevěděj, co by si za to řekli..

  • anonymní uživatel sandwolf 25.10.2016 v 13:05

    To abych začál krást ty vole .. jak se dá jednoduše dostat do politiky?

  • profilová fotka Vít Majer 26.10.2016 v 18:41

    postřílet ostatní politiky-sandwolfe

Komentáře

Publikovat jako anonymní uživatel - přihlášení, registrace


Přepnout barvu pozadí