Test: Specialized Enduro Comp 650b - super freeride s teleskopem

Autor: Čert, kategorie: Test, vydáno: 6.12.2016

Kolo Specialized Enduro bylo a asi i bude doopravdy kultovka. Těžko říct proč, nikdy nebylo kdovíjak revoluční (snad až na tu smutnou epizodu s vlastní vidlicí a tlumičem FutureShock). Bylo to prostě kolo na ježdění do kopce i z kopce, na kterém si ale u Ska dali vždycky docela záležet, takže to co mělo dělat, dělalo velmi dobře. Je tady ale rok 2016, potažmo modelový rok 2017 a s ním i nové Enduro na sedmadvacítkách.

Nové Enduro je na první pohled jinačí. Upravená rámová platforma, jiná geometrie, jiný zdvih, úplně jiný posed, jiné naladění tlumení. Popořádku. Oproti staršímu modelu se kolo protáhlo o 3 mm na zadní stavbě a o centimetr na předním trojúhelníku. Zadní stavba je tedy 425mm a Reach v Mku rovných 430. To sice není žádná megadélka, v rámci Spešlu se ale jedná o fakt dlouhé kolo. Čarovalo se i s výškou středu, ten se staršímu modelu docela vyčítal, ostatně bb drop 2mm je v druhé dekádě 21. století dost málo. U novinky narostl na 10,5mm. Spolu s ním se ale snížila i hlavová trubka, a velice se zkrátil Stack. Výsledek je takový, že máte níž řídítka, níž střed a tím pádem jste víc vsazeni do kola. Rovná se výrazné zvýšení stability. Přitom se ale postavil úhel sedlovky na nevídaných 76,5 stupně, při šlapání tím pádem sedíte výrazně víc narovnaní a vepředu. Přidalo se i na zdvihu, dřívějších 165mm vzadu a 160mm vepředu se nafouklo na 170mm vepředu i vzadu.

Teď ke konkrétnímu modelu. Testovali jsme verzi Comp, nejlevnější variantu hliníkového rámu, tím pádem bez díry na nářadí, jako to mají karbony a v „ekonomickém“ osazení. Jo, i nejlevnější model stojí bez koruny rovných 90 tisíc, ovšem oproti loňsku šlo výrazně nahoru jeho osazení. Tlumení od Rockshoxu, Yari se 170mm vepředu, speciální Monarch Plus s autosagem vzadu, komplet 1×11, kliky RaceFace, přehazka kazeta řetěz GX 10–42 zubů jenom řazení je NXové. Teleskopickou sedlovku si dělá Specialized sám, stejně jako kokpit se 780 řídítkama, 40mm představcem a stejně jako výplety s ultra širokým ráfkem a neposlední řadě i pláště.

Loňské Enduro bylo v první řadě zábavné kolo, které ale umělo vzít ve sjezdu za plyn. Široké ráfky mega držely, FSR tlačilo zadní kolo k zemi a bylo hodně lineární, takže sice nejelo, ale dalo se to narvat do hodně škaredých věcí. Krátká zadní stavba v kombinaci s krátkým předkem byla sice hodně nestabilní ve vyšších rychlostech, ale o to zábavnější v těch nižších.

Prostě jako takovej ten kámoš, co se na něj můžete vždycky spolehnout, když jde o problematiku lití piv, nahánění buchet či výtržností na baru. Je s ním ohromná zábava. Když se ale trochu rozvášní, končí to většinou příjezdem městský policie. No a většinou, když tenhle kámoš trochu zestárne, vezme si hypotéku, založí rodinu a postihnou ho další jiný neštěstí, přestane s ním být taková sranda. Je to ale přesně ten člověk, za kým přijdete, když potřebujete půjčit trochu krupice, protože jste si fakt nezbytně museli koupit nový karbonový řídítka a nový pláště a už vám tak nějak nezbylo na zalepení nájmu a jiných podřadných věcí. A přesně tohle se z roku na rok stalo s novým endurem.

Nová geometrie je v kombinaci s bezednými 170mm zdvihu v jakékoli rychlosti a jakémkoli terénu pekelně stabilní. Už to není takový uhopsánek a vlastně co do šlapání jede ještě o kus míň, aby fungoval dobře, chce třeba 30% sagu vzadu, jinak vám tlumič chodí max do poloviny zdvihu.

Pro ilustraci, celé pocity z jízdy v pedálech vypadají, jakože jste zaboření hluboko v kole s citlivým a bezedným tlumením s hodně položenou hlavovkou. 170mm vepředu i vzadu je fakt komedie, kolo se vůbec nechová jako ostatní endura, jde spíš o regulérní freeride. Velký skoky, ratatata, kompletně kompletní dh pasáže, zařezaný klopky. Nic není díky nízkému středu a sjezdově laděnému tlumení problém. Problém nastává až ve chvíli, kdy chcete šlapat do kopce. I přesto, že kolo není kdovíjak těžké, vůůůůůůbec nejede. Jo, když vypnete tlumič, dá se na něm vyjet do kopce, nečekejte ale žádný velký švih, spíš motání nohama a spoustu času na probírání ožehavých témat s kámošema. Pokud máte tlumič zapnutý, je to prostě pořád freeride kolo, co se docela houpe. Nedrncá, ale na šlapání do pedálů taky vyloženě nereaguje.

Nevím, jestli byl účel udělat z nového 27" endura závodní kolo, spíš asi ne, protože na závodníky Spešl jasně cílí s 29" Endurem. Sedmadváca je prostě sjezďák pro někoho, kdo si chce občas zazávodit nebo někam málo dojet. Nečekejte ale chrta nebo něco, co vás vyveze do kopce skoro samo, jako to umí jiná moderní endura a all mountainy. Tohle je kolo do parku a pro zábavu, jedno z nejstabilnějších enduro kol na trhu. Vlastně jeden z nejstabilnějších freeridů, při jízdě na novém enduru mi asi nejvíc v hlavě vyskakoval pocit, který ve mně probudil Ghost Framr (Test: Ghost FR AMR – toto není enduro, toto je freeride), Specialized je oproti němu ještě položenější a sjezdovější. Je ohromná škoda, že pro letošek bude „malé“ Enduro k dispozici buď ve variantě Comp za výše zmíněných 90 tisíc Kč a nebo ve verzi Carbon Elite za necelých 130 tisíc Kč, ve stejném osazení jako Comp jenom s karbonovým rámem. Docela by mě zajímalo, jak moc dokáže totiž sedmadváca letět do kopce, na lehkých a tuhých karbonových kolech Roval jako jsou na S-Worksu. Ty by totiž, mohly teoreticky problém „vůbec to nejede“ dost vyřešit. Každopádně je nové Enduro 27 Comp super freeride kolo s teleskopem.

Podobné články

Diskuze

  • anonymní uživatel sandwolf 7.12.2016 v 19:37

    Joo kdyby to nebyl takovej předraženě kvalitní a dobrej krám už ho mám doma :D Ale za tu cenu si raději vezmu Commecnala metu v3 nebo 4.2 což jsou vkutku dobré biky hlavně neskutečně hravá v3 .. a jejich cenovky jsou "normální" začínají na 50-60 tisicích .. :D za cenu 90 tisíc můžu mít to stejný a ještě lepší a ještě to potuním a zbyde mi na výbavu :D ach ti socializedi

  • anonymní uživatel JehlikCz 8.12.2016 v 20:21

    Na metu V4.2 si brousim drápky nebo RM Blizzard

  • anonymní uživatel sandwolf 9.12.2016 v 1:00

    ber metu sice naše RM je taky dobré ale Kanada je Kanada

  • anonymní uživatel stofan 9.12.2016 v 13:04

    sandwolf: commencal je kanada jo? ja som mal za to ze to je znacka s andory ;)

  • anonymní uživatel sandwolf 9.12.2016 v 19:56

    aha :D moje chyba vždicky sem měl za to že to je kanada .. sorráč ale i tak je to pořád lepší volba jak Rm ( né že by byly nějak špatní)

  • anonymní uživatel Uzeňák 10.12.2016 v 21:35

    Zdá se mi to nebo zadní stavba nahoře u vahadla není spojená?

  • anonymní uživatel Baba-Ji 12.12.2016 v 18:12

    Nezdá, asi sundali "podkovu" z vrchních vzpěr zadní stavby, zato zesílili vahadlo, skrz které jsou s rámem spojné, jak tak koukám.

Komentáře

Publikovat jako anonymní uživatel - přihlášení, registrace


Přepnout barvu pozadí