Náboje Force Basic 4v1 - bič na standardy?

Autor: Čert, kategorie: Test, vydáno: 30.11.2016

Ať se nám to líbí nebo ne, variant uchycení předního a zadního kola do vidlice, respektive do rámu je asi šest milionů a přibývají další. Je proto příjemné vidět, když se k tomuto problému občas postaví některé značky „jako chlap“ (pro genderové vyvážení „jako žena“).

Zlínští Force evidentně chtějí lidem jenom zachránit pár šedivých vlasů a tak vyrobili náboje, které jde prostřednictvím výměnných „vnitřků“ přizpůsobit hned několika rozměrům upnutí. A já je dvě sezóny zkoušel, abych mohl říct, jestli to za to stojí.

4v1 platí teda jenom pro přední náboj, který je možný dvěma výměnnými přírubami a dvěma variantami rychloupínákových adaptérů (neptejte se mě proč, ale vážně jsou dvě varianty rychloupínáků) přizpůsobit celkem 4 variantám vidlice. Samotný náboj na 32 děr vyjde na 899 Kč a adaptéry na 20 a 15mm osu jsou za necelé dvě stovky za kus.

V zásadě se jedná skoro o klasický 20mm náboj, jenom z něj můžete oddělat příruby pro 20mm osu a nasadit ty pro 15mm. Zmenší se samozřejmě i délka ze 110mm na 100mm. Rychloupínáky mě sice nezajímají, ty ale fungují vložením osy do náboje.
Zadní náboj se sice taky jmenuje 4v1, nabízí ale „jenom“ variantu na 142×12 a dva rychloupínáky. I cena zadku je velice příjemná, 1299 Kč za nábu, osy jsou pak okolo 4 stovek.

Celý tenhle koncept mi padl do oka hlavně proto, že s nástupem „bigmountain enduro biků“, čti freeride kol, se zase začaly objevovat vidlice s 20mm osou. A protože je potřebuju testovat, chce to kola, co snesou oba rozměry. A jedinou možností je zaplést si je na náboji Force 4v1.

Jakkoli mě to překvapilo, tyhle náboje mě z testovacího hlediska nadchly. Po dvou sezónách s nulovou údržbou, ježděním i přes zimu a několika závodech, jsou veškeré zjištěné závady jenom hučení z přední náby, co se začalo ozývat letos v létě. Volně přeloženo, jedno ložisko odchází do věčných lovišť. Ale pořád neodešlo!

Vzadu je všechno bez problémů, snad jenom ložisko na straně, kde je brzda a tím pádem krytka mírně chytá zvenku rez, pořád se ale točí parádně. Co se týče ořechu, je jako nový. I přes několik kazet a taky půl sezóny s novou jedenáctirychlostní XT kazetou, která si jinak pořádně ukusuje z každého ořechu, který potká. Jo, se svými 404 gramy není náboj zrovna nejlehčí. Lehkých nábojů mi ale už pár rukama prošlo a myslím, že sem viděl už dost okousaných ořechů a vymačkaných ložisek.

Krátká verze – Force nešetří na materiálech ani na ložiscích, i přes název „Basic“ nejsou tyhle náboje co do životnosti žádný průměr.

Jo, je pravda, že v dnešní době je možnost dvou variant rychloupínáků docela zbytečná, jinak se ale variabilní náboje rozhodně hodí. Minimálně dopředu. Nebýt omezený nákupem nových kol při pořízení nové vidlice je velice osvobozující. Bohužel v nabídce zatím nejsou varianty „adaptérů“, které by z těchto nábojů udělaly i Boost kompatibilní. Nezbývá než doufat, že je to jenom otázka času, než tohohle amerického strašáka vyřeší Force náboje taky. Každopádně se jedná o produkt za „pár korun“, který dokáže navíc ušetřit tisíce. A to se cení.

Podobné články

Diskuze

  • anonymní uživatel sandwolf 30.11.2016 v 12:11

    Force? ani zadarmo nejhorší náby začneš dávat a oni se pomalu rozsypou :D pokud chce někdo do předu nábu co má 15/20 mm tak raději sáhněte po Novatecu nebo se koukněte na poláky Ns,Dartmoor

  • anonymní uživatel exot (hanousek.jir (a) gmail.com) 30.11.2016 v 14:51

    Sandwolf: Force a Novatec je v podstatě totéž. Mám doma náboje jak od Force, tak od Novatec a nejen že jsou identické zvenčí, ale vnitřek je také nachlup stejný a to včetně adaptérů na různé osy. Takže to nejspíš padá všechno z jedný fabriky :)

  • anonymní uživatel Brouk (Broukov (a) mail.cz) 30.11.2016 v 15:33

    Me se jejich "skvela" naba rozsypala asi po mesici ;)

  • anonymní uživatel sandwolf 30.11.2016 v 15:43

    exote je to možné ale Novatec mě vydržel víc jak ten šunt zvaný Force no ale pokud chce někdo pořádný náby tak Sixpack nebo Hope a dál už to je jonom o peněžence :D

  • anonymní uživatel mario 30.11.2016 v 20:36

    Novatec vyrábí pro force. Takže tady tu debatu o tom, že to nic nevydrží nechápu. Jediný rozdíl je polep...

  • anonymní uživatel sandwolf 30.11.2016 v 21:10

    inu to sem nevěděl mám jen své zkušenosti... Novatec - 3 roky na sjezďáku po dvou letech měněné ložiska a v pohodě bez problému kdež to Force sem měl tuhle sezonu na Xc a jsou v čudu jsou tak vyvaklené že nové ložiska tomu nepomohli to udělal až popelnice :D Ae spíš to bude tím že tomu Xcéčku sem nakládal jak sježdáku..

  • anonymní uživatel sandwolf 30.11.2016 v 21:13

    každopádně kdo si chce kupovat náby tak berte rovnou Hope a ty vás nikdy nesklamou jo je to o dost peněz na víc jsem si toho vědom ale ta kvalita je nesrovnatelná nebo se mrkněte na Halo,Ns,dartmoor .. Dt swiss jsem nevlastnil

  • anonymní uživatel tonik666 (tonik666 (a) seznam.cz) 30.11.2016 v 22:51

    Přední jezdím Novatec, na předku není co zkazit a umí ho vyrobit kde kdo. Zadek jsem nechal zaplést DT Swiss 350, aby to něco vydrželo.

    Force je 4v1 je Novatec 4v1 s jinou nálepkou.

  • anonymní uživatel mario 1.12.2016 v 8:55

    To sandwolf: porovnávat provoz dh kola a xc je poněkud zavádějící.. Nicméně pokud se za jednu sezónu vymačkalo lůžko ložiska, tak bych očekával jiný postup než odložení věci do popelnice - reklamaci. Z toho spíše usuzuji, že jste tento náboj nevlastnil, nebo jste měl základní řadu s klasickým ořechem tj. Klasický konusový ořech a dvě zapouzdřena ložiska. Zadní náboj 4v1 jsem napletl známému před rokem a jeho váha je 115kg, jezdí hodně xc a do dnešního dne je kolo bez problémů.

  • anonymní uživatel sandwolf 1.12.2016 v 14:32

    hele je možný že jsem na předním kole měl základní řadu a chápu odložení do popelnice není řešení ale ani reklamovat to nechci za ty prachy a řešení mi to nestojí .. a je pravda že zadní na tom není zas tak špatně jak přední no to bude moje chyba promiň .. a posuzovat Dh a Xc je jak jablka a hrušky já vím .. a nevím jak na tom jezdí tvůj kámoš ale já drandil na sjezďáku se 110kg než jsem zhubl na 75(teď zrovna mám 75)
    Je to o zacházení ... a údržbě
    každopádně jak sem již říkal raději si připlaťte za pořádné náby

  • anonymní uživatel Roman 1.12.2016 v 14:59

    Stačí nechat trochu povolenou osu a ložiska jdou do kytek hned u jakékoliv náby. Za mě DT, výměnné koncovky mají taky a fungují dlouho.

  • profilová fotka lachtan 2.12.2016 v 21:39

    Není to jediná česká firma... Pořídil jsem si garážovku KP, sice trošku dražší ale váhově i funkčně naprosto luxusní a výměnné špunty mají i na zadní náboj a hlavně přímý výplet je přeci jenom trošku exkluzivní :-) eshop.kpreadytoroll.eu/...

  • anonymní uživatel sandwolf 3.12.2016 v 13:03

    díky lachtane konečně něco nového až budou kekele tak rád odskouším

  • profilová fotka lachtan 4.12.2016 v 1:54

    sandwolf sarkasmus?

  • anonymní uživatel sandwolf 4.12.2016 v 13:18

    ne .. rád zkusím něco nového

  • anonymní uživatel cloveq 4.12.2016 v 22:36

    hoj.. mam predni 20mm 2 roky..a bez problemu... jezdeno DH poctive, jen v bahne skoro ne.... nevapkuju...

  • anonymní uživatel biker 1111 (milanmichalovic11 (a) gmail.com) 14.1.2018 v 16:14

    Zdar, aky rozmer lozisk je v prednom naboji Force 4v1.Dik.

Komentáře

Publikovat jako anonymní uživatel - přihlášení, registrace


Přepnout barvu pozadí