Test: Sr Suntour Rux - dobré ladění a velká tuhost

Autor: Čert, kategorie: Test, vydáno: 31.1.2017

„Crome, nikdy jsem se k tobě nemodlil, nemám na to dar. Nikdo, ani ty sám, si nebude pamatovat, jestli jsme byli dobří, nebo zlí lidé, za co jsme bojovali, nebo proč jsme zemřeli. Jediné, na čem záleží, je, že dva stáli proti řadě nepřátel, na tom záleží! Udatnost tě, Crome, těší. Splň mi tedy jedno přání – dopřej mi pomstu! A jestli neposloucháš, táhni do horoucích pekel!“

Fandové rakouského přízvuku a velkých svalů už dávno ví, o čem je řeč. Proč ale začínám test vidlice takhle blbě?

Pořádnou dávku odvahy totiž museli ukázat kluci ze Suntouru, když se rozhodli přijít na trh s novým a přepracovaným Ruxem. Protože pokud jste značka, která dělá kariéru na vidlicích za pár dolarů a oznámíte, že uděláte DH vidlici, všichni tak nějak čekají lowbudget variantu k Boxxeru RC nebo nejlevnější montážní Fox 40 R. A když se místo toho v nabídce Suntouru objevila vzduchová dvoukorunková vidlice s novým systémem tlumení, dvěma kompresema a dvěma odskokama, která v možnostech nastavení překonává třeba Boxxer World Cup, ovšem s 38mm průměrem vnitřních nohou… to všechno chtělo koule a odvahu, která by Croma jistě potěšila.

Potěší i uživatele? Z venku je nový Rux kus železa. Průměr vnitřních nohou 38mm je příjemná změna, oproti „rachitickému“ Boxxeru. První, co mě logicky zajímá je váhové srovnání těchdle vidlic. Ačkoli na papíře je rozdíl docela značný, RockShox udává u WorldCupa váhu cca 2640g a Suntour má vážit spíš ke třem kilům, moje váha z Lidlu říká, že 27,5" Rux se seřízlým krkem váží 2850g. Stejná váha vyhodila reálnou váhu u Boxxera je něco přes 2700 g. A ani ne 150 reálných gramů je poměrně fér cena za výrazně tužší vidlici.

Vevnitř je vlastně všechno „stejně“ jako u dřív testovaného Duroluxu. Nová R2C2 patrona je díky systému PCS (piston compensation chamber) takovou variaci na Charger, jenom místo gumy pomáhá vyrovnat rozpínání oleje v patroně pístek, který podpírá pružina. Zkrátka je v téhle vidlici expanzka. I ve vzduchové komoře je to podobné, progresivita jde ladit „puky“, které se nacvakávají na spodní část víčka vzduchové komory. A tím se samože velikost komory reguluje.

Jelikož je ale Rux takový větší Durolux, rozdíly tam jsou. Právě díky průměru vnitřních nohou (a taky vyššímu zdvihu) je vzduchová komora daleko větší než enduro/freeride Duroluxu, proto má Rux namísto tří „puků“ hned pět.

Vnější nohy jsou samozřejmě magnéziové s unikátními maznicemi (taky jak u Duroluxu). A kolo drží 20mm osa. Jak jinak. Suntour nabízí jak variantu, která umožní vytáhnout kolo bez vercajku, tak tu, která byla na testované vidlici, jež jsem láskyplně překřtil na „nejdementnější způsob vytažení kola na zemi a možná v nebi – jestli je“, čímž Rux odsunul na čestné druhé místo v této kategorii starý pěti imbusový systém z Fox 36.

Někdo v Suntouru se totiž asi trochu přepočítal. Ale pěkně postupně. V levé noze, je normální, napevno přichycený šroub. Takže se dá čekat, že osa bude mít z jedné strany vyvrtaný závit a z té druhé něco, čím půjde zašroubovat. Ouha, někomu se evidentně splašil závitník a osa má vyvrtaný závit na obou stranách. A šroub na obou stranách – jeden napevno ve vidlici, druhý naprosto volně vůči celému světu.

Pro lepší pochopení situace: přijdete k autu, chcete vyndat kolo. Tak vyšroubujete šroub na pravé straně a čekáte, že vytáhnete osu. Ale ne. Vytáhnete jenom šroub, osa je pořád na místě! Takže narvete malíček do závitu osy a kroutíte tak dlouho, dokud si neuděláte díru do prstu a nebo se vám nepodaří osa povolit. Nechápu, jak může někdo udělat takovou hovadinu. Samozřejmě si poradím se vším, takže vteřinovým lepidlem za 12 Kč k sobě lepím vnější šroub a osu a od té chvíle funguje jako klasická osa na všech ostatních vidlicích na světě. Pro zvýšení jistoty je samozřejmě na pravé straně ještě malý pojistný imbus, který stáhne osu z boku. Po téhle opravě je upínání vidlice zhruba stejně rychlé jako u Boxxeru. A stále o cca 17 let rychlejší než u Fox 40.

Trochu rozčarovaný jsem byl i když jsem přišel na druhou výrobní… nepovedenost. Protože má Rux opravdu dlouhé vnitřní nohy, při použití 35mm představce, vlastně není možné odšroubovat víčko ventilku a nafoukat vidlici, aniž by jste sundali řidítka. Takže ladění tlaku nebylo úplně na chvilku: Sundat řidítka. Nafoukat tlak. Nasadit řidítka. Změřit Sag. Sundat řidítka. Dofouknout. Nasadit řidítka. Změřit Sag…Vyjet na dráhy. Sundat řidítka. Vyndat ze vzduchové komory tokeny, aby byla vidlice lineárnější. Zašroubovat. Nafoukat. Nasadit řídítka. Jezdit.

Rozdíl je totiž v tom, že Boxxer má výrazně kratší nohy a odsazenější korunku, takže krátký představec nevadí. U Ruxu vadí úplně všemu. Samozřejmě, ti co vozí 50mm představec můžou tenhle odstavec přeskočit.

Můj testovací Rux totiž byla druhá nejlepší sjezdová vidlice, na které jsem v životě jezdil. Boxxera přejede o třídu díky ohromné tuhosti. Jsem jezdec, co váží k 90kg a můj jezdecký „styl“ bych rozhodně neoznačil jako „jemný a precizní“. U 35mm nohou Boxxera nebo u Dorada cítím, jak se pode mnou vidlice strašně kroutí. Proto pro mě teď byla jediná možnost čtyřicítka od Foxu. Dokud jsem nezkusil Ruxe.

Možná se vám bude zdát argument o tuhosti jako blbost „že to nemám nárok poznat.“ Jo, pokud máte x let starou vidlici a x let starý vymačkaný hliníkový rám, je jedno co to je za vidlici a tuhost nepoznáte. Ale na novém DH kole s novou a tuhou vidlicí se prostě jezdí výrazně líp.

R2C2 patrona mě bavila už u Duroluxu, pokud k ní ale přidáte ještě větší komoru, je chod prostě skvělý. Příjemně mě v dnešní době překvapilo i to, že jsem u Ruxu musel dokonce ubírat progresivitu, všech 5 puků na mě bylo moc, vidlice nebylo možné při 30% sagu dostat do maxima zdvihu žádným způsobem. Když jsem shodil 2 „puky“, zbyly tedy 3, byl chod daleko vyváženější a předvídatelnější.

Jo, pokud srovnám preciznost nastavení kompresí a odskoků, je to u Foxu 40 Air o kus lepší, každé cvaknutí jde víceméně poznat a přitom máte možností až do aleluja. Rux má menší rozsah všech kroutítek a kroutítka mají o kus menší vliv na samotný chod. Asi i citlivost je u čerstvě namazané Foxky o něco lepší než u čerstvě namazané Ruxky, nicméně tady jsme v oblasti už velké teorie a detailů. Co se týče dlouhodobé životnosti, za celou sezónu bikeparkování a pár závodů nebyl s vidlicí problém, občas se vyměnil olej, často jsem mazal přes díry ve vnějších nohách, ale všechny gufera bez problémů.

Nový Rux je zkrátka dobrá vidlice která je důstojným konkurentem těch nejvyšších modelů konkurenčních značek, ovšem za polovinu ceny. Za cca 25 tisíc Kč asi nevyfoukne zákazníky, kteří jdou po nejlevnějším Boxxeru. Ti z vás, kteří koukají po trochu složitějším „železu“ už se dle mého názoru vůbec nemusí Suntouru bát.

Podobné články

Diskuze

  • anonymní uživatel Jirka (JirkaCrasher (a) seznam.cz) 31.1.2017 v 10:48

    to Čert: Nevím jestli nepíšu nesmysl, protože doteď jezdím MZ 888 RCV, ročník 2007, ale z toho popisu, pokud jsem to správně pochopil, mi přijde, že systém rozebírání pevné osy je u Suntouru úplně stejný - šroub odnímatelný z obou stran, takže jediná rozumná varianta je na jedné straně ho povolit, ne úplně vytáhnout, zatlačit na osu a tu tím pádem vyndat z druhé strany. Pak žádné rasení prstů nehrozí, tedy aspoň v mém případě :-)

  • anonymní uživatel čaděj 31.1.2017 v 21:35

    Jojo, co si vzpomínám jako Jirka, tak u mé marzošky 06 byla taky osa dutá se závitem z obou stran, dá se říct, že uchycení osy bylo symetrické, na obou stranách vnitřní závit se šroubem a osu stahovali 2 imbusy. :) Ovšem co koukám po fotkách, tak zde je stažení imbusem jen na 1 straně. :)

  • anonymní uživatel Adam Šimíček (adam.simicek (a) gmail.com) 5.2.2017 v 15:48

    U marzošek to ak bylo, byla to taky pěkná pí....vina. Mam DJ 1 na spešlu a když přijedeme na dirty, jsem poslední, kdo pořád montí, zatímco všichni už mají naskákáno :-D ale na novějších marzoškách už je závitový rychloupínač. Rychlejší...technologicky ale taky dost podezřelý :-D
    Koukám, že u SR Suntour se kluci fakt hodili do gala :-) supr článek :-)

Komentáře

Publikovat jako anonymní uživatel - přihlášení, registrace


Přepnout barvu pozadí