reklama

Test: batoh Source Ride 15L - lehký a dobře odvětraný

Autor: Keli, kategorie: Test, vydáno: 20.3.2017

Značka Source není na českém trhu příliš známá i přesto, že její výrobky jsou k dostání již léta. Sám jsem toho důkazem, ke svým 18. narozeninám jsem jako tehdejší novinku dostal vodní vak této značky… ano, je to již nějaký pátek, 19 let! A vodní vak stále mám a stále jej používám, je doslova nezničitelný, jeho výdrž je prostě neuvěřitelná.

Historie firmy Source se píše od roku 1989, kdy v Izraeli vznikla jako výrobce sandálů, batohů, hydratačních systémů a také taktického vybavení pro ozbrojené složky.

Tolik k historii a nyní přejděme k současnosti, od českého dovozce Cyklo Žitný jsme do testu dostali batoh Source Ride 15L. Z označení je zřejmé, že se jedná o batoh určený na kolo s obsahem 15 litrů, součástí balení je i třílitrový rezervoár na tekutiny.

Konstrukcí se jedná o tří komorový batoh – jedna komora pro vodní vak a dvě pro náklad, nechybí ani možnost uchycení velké, tak i malé přilby. Celkový obsah je udáván 15l, tedy tři litry pro vodní vak a zbylých dvanáct pro náklad, při prvním ohledání se zdá, že 12 litrů je hodně nadnesené číslo, ale pomocí jednoho zipu zvětšíte hlavní komoru a ono to asi sedí.

Jednotlivé nákladové komory jsou vybaveny praktickými kapsami, ať již zavíratelnými na zip, tak nezavíratelnými, nechybí ani karabinka na klíče. Zespod přední strany je polstrovaná kapsa na nářadí a drobnosti.

Zádový systém sází na osvědčenou klasiku, tedy tužší výztuha se čtveřicí polstrovaných, síťovinou potažných výstelek mezi kterými na zádech může proudit vzduch.
Stejnou síťovinou jako jsou potažené záda nalezneme i na ramenních popruzích a bederním pásu s dvojicí praktických kapes. Bederní pás se tváří velice masivně, jeho opora je velmi slušná a přitom je velmi vzdušný.

Samozřejmě nechybí, stejně jako na všech moderních batozích pro cyklistiky hrudní pás, zde výškově nastavitelný a na přezce s píšťalkou. Na hrudním pásu je i úchyt pro násosku hadice vodního vaku, uchycení je nezvyklé (pro nás s předchozí zkušeností s vodním vakem Source však nikoliv) – náustek totiž zasouváte do krytky, tak jej i chrání proti nečistotám, zde dávám plus; ale praktičnost mínus, za jízdy se trefovat náustkem do krytky není příliš praktické.

Vodní vak patří k nejvychytanějším na trhu, má vše na co si vzpomeneš, od širokého vstupního otvoru pro nalévání tekutin a snadné čištění Widepac Closure (Source na něj drží patent), přes antibatekteriální povrch až třeba po snadno odnímatelnou hadici. Na omak je materiál podobný velmi hladkému tužšímu plastu.

Co mě velmi upoutalo, tak byla velmi nízká váha batohu, lehce pod jeden kilogram. Na zádech Source Ride v podstatě necítíte. Materiál, ze kterého je batoh ušit je označen jako Ripstop 70D Nylon, ano, často podobné označení vídáme na volný lehkých kraťasách. Přestože je materiál velmi dobře voděodolný a i v dešti do batohu nezateklo, tak absence pláštěnky zamrzí. minimálně jako ochranu proti znečištění od bláta bych ji ocenil.
Že v Izraeli mysleli i na bezpečnost v silničním provozu (oni v Izraeli vůbec na bezpečnost myslí trochu víc) dokazují strategicky umístěné odrazky a například i poutko pro uchycení blikačky.

Batoh Source Ride 15L je výborně zpracovaný a velmi praktický batoh. Jeho možnost zvětšit či zmenšit si jeho objem je opravdu šikovná, výborné uchycení na zádech a minimální váha z něj dělají jeden z nejlepších batohů, které jsem za poslední dobu měl na zádech. Jeho cena nijak významně nevybočuje z průměru a pokud se poohlížíš po novém ruksaku, tak Source Ride 15L může být jedním z kandidátů. Já bych jej doporučil.

Podobné články

Komentáře

Publikovat jako anonymní uživatel - přihlášení, registrace


Přepnout barvu pozadí